Gott nytt år! (och bildbomb)

Gott nytt år! Snart ska jag bege mig iväg till årets nyårsmiddag! Det är bestämt att det ska vara lite buffé/knytis tema, och därför har jag bakat kladdkaka, chokladtryfflar och gjort västerbottenpaj och marinerade grönsaker. Ska bli väldans gott och mysigt ikväll!
 
Jag bläddrade igenom bildalbumet och lägger upp några av mina favoritbilder och recept. Några har jag ännu inte lagt upp receptet på, men det kommer!
 
 
Mud cake
 
 
 
Valnötsrutor med kanel
 
 
 
Chokladtårta
 
 
 
Blåbärspaj
 
 
 
Midsommartårta
 
 
 
 

 
 
Chokladkakor med hasselnötter
 
 

 

 
 
 
 
 
 

Topp 3

Tänka sig att jag bara haft min blogg sedan i maj. Det känns lite som att jag alltid haft "Baka Sockerfritt" vid min sida. Jag kan knappt komma ihåg hur det var innan ;) Så här inför det nya året är det många som gör en liten resumé för det gångna året. Jag gör istället en liten topp-3 lista över mina godaste bakverk! Baka och njut!
 
 
1. Kärleksmums
 
 
 
 
 2. Päron- och kanelkaka
 
 
 
 
 3. Chokladmuffins á la Marja alternativt Devil's food chocolate muffin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Romtryfflar

Dessa tryfflar är helt enkelt ljuvliga! Väldigt fylliga och krämiga med en kraftig chokladsmak. Jag kommer göra romtryfflar eller någon liknande tryffel till nyår som en liten "gåbort-gåva". De är utmärkta att ge bort som en liten present!

 

 

 

 

Romtryfflar – 15 stycken

 

100 gram mörk sockerfri choklad
1 dl vispgrädde
20 gram smör
1 krm vaniljpulver
ca ½ tsk romarom (efter smak)
1 tsk stevia strö (kan utslutas, beror på chokladens sötma)

 

 

Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner romarom, vaniljpulver, eventuell sötning och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ tryffeln i kylen i ett par timmar tills den stelnat. Rulla bollar av tryffeln och rulla gärna i kakao.

 

 

 
 
 

 


Brownie med mascarpone fyllning

I sommras såg jag ett jättelockande recept i Icas tidning "Buffé", nämligen minibrownies med cheesecakefyllning. Vilken spännande komobination tänkte jag, det var jag ju bara tvungen att testa! Självklart gjorde jag om receptet ganska rejält, med ett gott resultat. Kanske något jag borde göra om till nyår!

 

 

 

 

Brownie med mascarponefyllning

 

Brownie:
40 gram smör
1 ägg
25 gram mörk choklad
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
3-4 msk stevia strö
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
15 gram hasselnötter
ev 1 tsk kakao

 

Mascarponefyllning:

40 gram macarpone
2/3 msk stevia strö
½ äggula
½ krm vaniljpulver

 

 

Smält smöret och ta bort från värmen. Rör ner chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och stevia strö fluffigt och rör ner chokladsmöret. Blanda mandel-, hasselnöts- och kokosmjöl, bakpulver och eventuellt extra kakao. Rör ner detta friktigt i smeten. Hacka hasselnötter och tillsätt även dessa. Häll browniesmeten i en bröad 12- centimeter springform.

 

Rör ihop alla ingredienser till mascarponefyllningen och klicka/häll över browniesmeten. Dra lite med en kniv för att skapa ett mönsteri kakan. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.

 

 

 
 

 


Kardemummamuffins

Idag har jag börjat dagen med att skotta uppfarten hos mina föräldrar. Nu såhär i efterhand tror jag knappt att en bil kommer att få plats där, än mindre öppna dörrarna... Jag har även tagit en mysig fika med trevligt sällskap på mitt stammisfik espresso house (nu kom jag på att jag glömd använda presentkortet som gäller där). Nu snart ska jag dra iväg till forum för lite shopping och till Maxi för mathandling. Jag måste ju bunkra upp lite ingredienser till min bakning!

 

Idag bjuder jag på ett muffinsrecept med kardemumma! Jag rekommenderar att äta muffinsen med någon slags hallon- och gräddekombo, det passade väldigt bra ihop!

 

 

 

 

Kardemummamuffins – 6 stycken

 

40 gram smör
2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
4 msk hasselnötsmjöl (går att byta ut mot annat nötmjöl, dock ej kokosmjöl)
20 gram grovhackade valnötter
5 msk stevia strö
2 msk mjölk/grädde
1 krm vaniljpulver
3 krm kardemumma

 

Toppa:

Hallon, sötning samt grädde

 

Smält smöret. Grovhacka valnötterna och tillsätt övriga torra ingredienser. Tillsätt ägg, smör och mjölken och blanda till en smet. Lägg sex stycken muffinsformar i en muffinsplåt och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader under cirka 13-15 minuter. Då muffinsen svalnat kan du mosa lite hallon tillsamans med valfri sötning. Klicka på detta på muffinsen och toppa med grädde!

 

 

 
 

 

 

 

 


Saffransbullar med dadlar

Det är så skönt att vara ledig! Jag är fortfarande lite trött, men har fått vila upp mig lite även ikväll (är väl en aning utmattad efter allt trevligt julstök). Kanske tar någon dag till, sen är jag nog på topp! Jag började dagen med en pannkaksfrukost. Pannkakor/plättar har blivit något jag äter nästan varje dag som mellanmål eller fukost (tillsmammans med något annat om det är till frulle). Klockan 12 körde jag ett välbehövligt skivstångpass. Välbehövligt eftersom det var i fredags sist som jag tränade på friskis, vilket är mycket lång tid för att vara jag. Jag märker hur lätt det är att bli lite för bekväm i juletider. Är jag hemma några dagar från friskis blir jag lätt lat. Då är det enligt mig mig bara att pallra sig iväg och köra gärnet! Så glad och fräsch jag känner mig nu :)

 

Har någon undgått att jag tycker att färska dadlar är en underbar ingrediens att tillsätta i mjuka kakor? Färska dadlar bidrar med en härlig sötma och gör att kakorna blir saftiga. Jag tycker även att dadlar passar mycket bra ihop med saffran. Här kommer ett recept med saffransbullar med en klick härlig och krämig dadelfyllning.

 

 

 

 

Saffransbullar med dadlar  - 3 stycken

 

Bullar:

10 gram smör
1 ägg
1 2/3 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
2 tsk kokosmjöl
ca 2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2/3 krm saffran

 

Daddelfyllning:
4 färska dadlar
2 tsk hasselnötsmjöl
2 tsk mandelmjöl
1 tsk vispgrädde

 

 

Bulldeg
Blanda alla torra ingredienser med varandra. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda noga så att smöret är helt utblandat. Rör ner ägget och blanda väl.

 

Dadelfyllning
Mosa dadlarna tillsammans med nötmjölen. Tillsätt även grädden.

 

Fukta händerna med kallt vatten. Ta en bit av degen och platta ut på ett bakplåtspapper. Lägg en klick av dadelröran och för upp kanterna på bulldegen så att dadelröran omsluts. Lägg den ”fina” sidan uppåt. Grädda mitt i ugnen i 150 grader under ca 20 minuter.

 

 

 


Saffranpannkaka i ugn

God fortsättning! Hoppas ni har haft en underbar julafton och att det nu fortsätt mer en underbar juldag! Jag har ätit massor av gott och fått fina julklappar och dessutom fått slappa framför tv:n en del. Precis vad jag behövde! Jag var så trött igår att jag tro det eller ej lade mig redan tjugo över elva (första gången sedan jag var ordentligt sjuk i oktober) och sov i 9 ½ timme (återigen första gången sedan jag var sjuk i oktober). Idag är jag lite mer utvilad och har fått fika på espresso house.

 

Jag kommer nog frossa i julsmakande bakverk ett tag till, julen är ju inte slut förän ett bra tag till (tjugonda knut). Idag juder jag på ett recept på ugnspannkaka. Smaksatt med saffran och gjord av shiritakiris

 
 

 

 

Saffranpannkaka i ugn

 

1 förpackning shiratakiris (150 gram)
½ dl vispgrädde
1 msk stevia strö
1 ½ krm salt
½ krm vaniljpulver
70 gram mascarpone
½ ägg
½ krm saffran

 

Skölj en förpackning med shiratakiris i ett durkslag i ca 30 sekunder. Lägg riset i en tjockbottnad, ganska liten kastrull tillsammans med grädde och salt. Skjud i ca 30 minuter, tills det tjocknat. Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt sötning, vaniljpulver, saffran och mascarpone och rör om. Rör ner ägget (som gärna får vara en aning uppvispat). Häll smeten i en liten smord ugnssäker form (min är 15X12 cm). Grädda mitt i ugnen i 175 grader under 10-15 minuter.

 

 

 

 

 


GOD JUL

God Jul på er alla där ute! Nu har jag gjort gratäng och risgrynsgröt med min underbara julkalender "Trolltider" som får stå på i bakgrunden. Snart är det dags att börja med resten av matlagningen! Skönt att jag har mycket som bara ska värmas eller plockas fram fårn kylen. Jag har ju trots allt bara en spis ;)
 
 
 

Mandelbollar

Är ni sugna på att baka något litet extra innan jul? Kanske är det något som fattas? Vill du baka något som är både gott och lättbakat rekomenderar jag att göra mandelmassa (av mandelmjöl) som sen rullas i smält choklad! Det tar bara några minuter :)

 

 

 

 

Mandelbollar -  10 små bollar

 

20 gram rumsvarmt smör
2 dl mandelmjöl
1 msk stevia strö
2-3 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver
60 gram choklad (ljus hasselnötschoklad)

 

Blanda mandelmjöl, stevia strö, arom och vaniljpulver. Tillsätt smöret och rör noga tills smöret blandats ut. Rulla bollar i valfri storlek. Smält chokladen ch rulla bollarna i detta. Låt stelna.

 

 
 

Fjärde advent

Fjärde advent och dan före dopparedan! Min sista lektion på det här året var i torsdags och sista jobbdagen i onsdags. Så nu har jag lite "jullov". Dock har jag både prov och en uppsats som ska vara klar i mitten av januari, så helt fri är jag verkligen inte. Jag har även haft fullt upp, då jag bakat en hel del (beställningar, presenter och till mig själv/familj). Ugn/spis och diskmaskin har fått gå varm här i lägenheten under de senaste dagarna!
 
Jag har bakat:
Pepparkakor (okej, degen gjorde jag för en vecka sedan och hade kvar en del i frysen), schackrutor, chokladsnittar, mozartkulor, kladdkaka med hasselnötsöverdrag, chokladtryfflar, twixkakor, havrebollar och jordnötskakor. Nu har jag bara det bara rostade nötter och det obligatoriska vörtbrödet kvar, sedan är jag klar!
 
Jag ska enbart fira jul med min mamma och pappa. Egentligen vill jag ha massor av olika rätter på julbordet, men det känns onödigt då vi bara är tre! Jag hatar att slösa på resurser och miljön. men en hel del matlådor lät det ju ändå såklart bli. Dessutom vill jag undvika kött på mitt julbord, men lite fisk har jag bestämt att jag ändå ska ha.
 
Mitt julbord:
Ugnsgratinerad lax med västerbottenröra (favoriten på julbordet!)
Olika sorters sill
Lutfisk med vitsås
Rotfruktsgratäng
Sojakorv
"Göttebullar" (vegetariska "köttbullar")
Tzay-spett
Blomkålsmos
Potatis (inte till mig ;))
Brysselkål
Ägghalvor med majonäsröra
Vörtbröd med pålägg
Bruna bönor (pappa envisas med det är en skånsk tradition, då min farmfor kom däifrån)
ev. julskinka/kalkon som mamma envisats med att köpa... (jag som bestämt sa att jag absolut inte ville ha julskinka/kalkon!)
Säkert en del jag glömt i skrivande stund...
 
 
 

Ischoklad

Puh, nu börjar jag bli riktigt trött. Jag har stått och bakat och städat mest helda dagen! Bakandet bestod av både sockriga och sockerfria godbitar som jag både ska ge bort i present och som är beställningar. Dock blev vissa av dem det inte riktigt som jag tänkt mig och jag blev inte nöjd. Irriterande då de är till andra! Exempelvis bytte jag märke på mandelmjölet, vilket resulterade i en mandelmassa som jag inte tyckte om. Då blandade jag en del av mandelmassan med kakao och arraksarom, så det blev något annat än vad jag först tänkt (skulle ha blivit mozartkulor).
 
Imorron fortsätter baket och städningen. Men en biofilm och en mycket efterlängtad frukost på Gateau ska också hinnas med! Frukosten ska intas tillsammans med min idag hemkomna vän Lovisa, som pluggat utomlands under en termin. Vilken underbar lördag jag kommer att få!
 
Dagens recept blir ett mycket enkelt sådant. Iscoklad måste väl ändå vara något av det enklaste i bakväg? Dessutom är det ett perfekt julgodis! Jag har inte smaksatt min ischoklad med något, men varför inte tillsätta lite rom- eller arraksarom? Eller apelsinskal?
 
 
 
 
 

Ischoklad –20 stycken

 

100 gram mörk choklad
ca 10-20 gram kokosolja (eller mer)
ca 20 gram smör (eller mer)
ev. mandelspån och riven kokos

 

Smält chokladen försiktigt och blanda ner kokosolja och smör (efter smak). Rör eventuellt ner hackade mandelspån eller kokos om du tycker det är gott! Häll i ischokladformar. Låt stelna i kyl.

 

 

 

 

 


Cake pops av "Saffransmuffin med dadlar"

Jag försökte mig på cake pops häromdagen! Jag hade en bas av mina "saffran- och dadelmuffins" (mina favoritmuffins för tillfället). Jag blandade dem med ca 50 gram mascarpone och rullade bollar av dem. Sedan smälte jag vit choklad (finns med stevia) och doppade bollarna i. Därefter stack jag ner en avklippt blompinne i varje chokladsaffransboll. Fint är även att binda ett litet band på pinnarna!
 
 
 
 
 
 
 
 
Här kommer muffinsreceptet:
 
 

Saffransmuffin med dadlar – ca 10 muffins

 

16 dadlar
5-6 msk vispgrädde


90 gram smör
2 ägg
3½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
3 ½ msk stevia strö
2 krm vaniljpulver
3 krm saffran
2 tsk bakpulver

 

Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Skjud tills grädden ”sugits upp”/avdunstat. Smält smöret och häll över dadlarna. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg. Rör sist ner dadelröran. Lägg 10 stycken muffinsformar i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar) och fördela smeten i dessa. Grädda i 175 grader, mitt i ugnen under ca 18 minuter.

 
 
 

 

 

 

Jag kan dessutom varmt rekommendera att äta muffinsen som de är!

 

En god frosting att ha på:

130 gram mascarpone
40 gram smör
1 ½ tsk stevia strö
vaniljpulver etfter smak

 

Smält möret och blanda därefter med mascarpone. Rör ner sötning och vaniljpulver. Spritsa på avsvlande muffins!

 

 

 

 


Tips på små ätbara gåvor

Nu är min favorittid! Jul, vilket för med sig massor av bakande. Enligt mig kan det inte bli mycket bättre! Jag har fått ett par beställnngar från vänner och bekanta som vill ha lite gottis till jul, så jag har en hel del att stå i minst sagt!
 
Jag lovade ju igår att komma med min topplista över små gåbort-godbitar, och här kommer mina fem bästa! Detta inkluderar inte kakor och dylikt, då skulle listan bli för lång...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladpraliner

Nu är pepparkakorna bakade! Tänk att det bara är en vecka kvar till jul. Här kommer ett litet tips på en julpresent som är perfekt att ge bort som gå-bort gåva eller liknande. Jag har så många julgodisrecept, så jag kommer nog inom en snar framtid att lägga upp en lista på mina favvosar :)

 

 

 

 

 

Chokladpraliner – ca 10 stycken praliner

 

25 gram mörk sockerfrichoklad
25 gram ljus socksrfri choklad
10 gram hackade hasselnötter

 

 

Smält den mörka chokladen och fördela i små chokladformar. Vicka på formarna så att chokladen kommer upp på kanterna. Låt stelna. Smält den ljusa chokladen och blanda med de hackade hasselnötterna. Fördela över den mörka chokladen.  

 

 
 
 
Ett par stora pepparkakshjärtan fick bli upphängda och sprida julstämning!
 
 

 

 


Tisdagen 18/12

I natt har jag inte sovit något vidare bra. Somnade halv två och vaknade lite då och då, eftersom jag inte kunde sluta tänka på signifikansnivåer, p-value/t-test osv till den uppsats jag håller på med. Är det någon mer än jag som har en hjärna som har svårt att släppa saker (speciellt på natten)? Och framför allt, är det någon som är bra på statistik?
 
Nog med tråkigt pluggsnack. Idag ska det blir pepparkaksbak med min bästa Fanny! Det ska bli så mysigt att dricka glögg, baka pepparkakor, lyssna på jukmusik och bara ha det trevligt! Appropå glögg så köpte jag en 10% alkohol, sockerfri variant av glögg på  systemet härom veckan. Tyvärr tyckte jag att den inte alls var god. Kanske beror på att jag inte gillar rödvin dock...
 
 
 
 
Har jag visat min underbara paketkalender från The Body Shop? Då jag inte vill ha en chokladkalender, var detta den perfeka julkalendern. Presenter varje dag! Bäst hittills är mango shower gel.
 
 
 
 
 
Här är en bild på de första cake pops som jag någonsin gjort. Den vita chokladen kanske ser lite konstnärlig ut, men egentligen är det bara ett resultat av att chokladen vägrade lägga sig som jag ville!
 
 
 
 
 
 

Risgrynsgröt med ricotta

Det är klart att vi som vill äta mindre kolhydrater också ska äta risgrynsgröt! Jag använder mig då av det mycket användbara shiratakiriset. Jag la för ett par veckor sedan upp ett recept på risgrynsgröt som bland annat innehåller mascarpone, vilket blev krämigt och gott! Nu gör jag en lite mindre mastig variant, med ricotta.

 
 

 

 

Risgrynsgröt med ricotta - 1 portion

 

1 förpackning shiratakiris (150 gram)
1 dl mjölk (sojamjölk)
1 tsk
½ krm salt
½ krm kanel (eller en kanestång)
½ krm vaniljpulver
30 gram ricotta
valfri mängd sötning

 

Skölj en förpackning med shiratakiris i ett durkslag i ca 30 sekunder. Lägg riset i en tjockbottnad, ganska liten kastrull tillsammans med mjölk salt (om du har kanelstång lägger du även i denna). Skjud i ca 30 minuter, tills det tjocknat. Ta bort kastrullen från plattan (ta bort kanelstången) och tillsätt kanel, sötning, vaniljpulver och ricotta och rör om.  Servera gärna med sylt/bär!

 

 

 
 

 

 

 

 

 


Hasselnötstryffel

Glad tredje advent till er alla där ute! För min del är det snart dags för julfika. Tills dess bjuder jag på ett julgodisrecept på en chokladtryffel med hasselnötter. Mycket gott att ha till julfikat!

 

 

 

 

Hasselnötstryffel – ca 10 stycken

 

½ dl vispgrädde
40 gram mörk sockerfri choklad
5 msk hasselnötsmjöl
1 krm vaniljpulver
2 tsk kokosolja
cognacarom efter smak
sötning efter smak
en hasselnöt för varje tryffel

 

Kakao att rulla i

 

 

Koka upp vispgrädden. Ta bort grädden från värmen och rör ner hackad choklad och rör om tills chokladen smält. Tillsätt övriga ingredeinser och rör om tills allt blandats. Ställ i ca 1 timme i kylen tills tryffelsmeten stelnat. Lägg en hasselnöt i en bit av tryffeln och rulla den till en boll. Rulla därefter i kakao.

 

 

 

 


Mozartkulor

De kommande dagarna blir det mängder av julfirande/fikande. Idag blir det glöggkväll, imorron julfika och på tisdag pepparkaksbak! Hög mysfaktor på det :)
 
Julafton närmar sig med stormsteg, tänk att det bara är lite drygt en vecka kvar! Om jag bara fick göra ett julgodis till julafton, skulle jag utan tvekan göra dessa underbara godbitar! En blandning av "nougat", mandelmassa och choklad. Kan det bli mycket bättre?
 

 

 

 

Mozartkulor - 12 stycken

 

Hasselnötsmassa:
3 msk vispgrädde
35 gram sockerfri choklad (jag använder mörk, men ljus går bra om man vill ha den lite sötare)
½ dl hasselnötsmjöl
ev extra sötning

 

Mandelmassa:
3 dl mandelmjöl
30 gram rumsvarmt smör
ca 2 msk stevia strö
2-4 droppar bitterandearom
½ krm vaniljpulver

 

Chokladöverdrag:
100 gram sockerfri hasselnötschoklad (eller annan choklad)

 

 

Hasselnötsmassa
Koka upp vipgrädden (jag gjorde det i micron). Ta bort grädden från värmen och lägg ner bitar/hackad choklad och rör om tills chokladen smält. Rör ner hasselnötmjöl och eventuell sötning. Låt stå kallt tills smeten stellnar.

 

Mandelmassa
Rör mandelmjöl, stevia strö med smör till en mandelmassa. Smaksätt med vanilj och bittermandearom och rör nga om tills allt blandats. Låt kallna en stund i kylen.

 

Platta ut en bit av mandelmassan och lägg en bit av hasselnötsmassan i mitten, dra upp knaterna så att det bildar en kula med hasselnötsmassan i mitten. Smält chokladen och doppa kulorna i den. Låt stelna.

 

 

 

 


LCHF - Pepparkakor

Glad Lucia! Luciadagen till ära lägger jag ut ett till recept på mumsiga pepparkakor! Dessa har jag kryddat med kanel, ingefära, malda nejikor och pomeransskal efter vad jag tyckte passade, jag har alltså inte använt mig av den färdiga pepparkakskryddan. Som vanligt uppmanar jag er att låta de färdiga kakorna kallna innan de äts, då blir de knapriga.

 

 

 

  

Pepparkakor – 8 stycken

 

30 gram smör
1 ½ dl mandelmjöl
2/3 msk kokosmjöl
2 ½ msk stevia strö
3 ½ krm kanel
1 krm kardemumma
½krm ingefära
½ krm malda nejlikor
½ krm malen pomeransskal

 

 

Blanda alla torra ingrdeienser i en liten bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda väl (gärna med händerna). Låt gärna degen stå och vila i kyl i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg därefter degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut. Ta ut pepparkakor med formar (enklast är hjärtan eller rundlar, dvs. enkla former). Grädda mitt i ugnen i c 10 minuter till kakorna börjar ta färg.

 

 

 

 

Kristyren gjorde jag av flor sötrix (ca ½ dl), vatten (2 tsk) och ättiksprit (ca 2 droppar). Inte gott att äta denna kristyr, men fint!

 

Hur har ni spenderat dagen? Själv har jag ätit en god frukost bestående av bland annat pannkakor, ost (dock inte samtidigt) och varm choklad med grädde. Jag är näst intill beroende av varm chokad! Sedan begav jag mig av till skolan för grupparbete och föreläsning. Jag har även hunnit med att skotta hos mina föräldrar och hjälpa pappa med datorn. Lite "jobb" som jag "tiggt" mig till, då jag jobbar väldigt lite på mitt riktiga jobb. Bra timlön brukar jag få, då jag har föräldrarna som "arbetsgivare" ;) Nu står saffranmuffins i ugnen, som jag ska ha på julfikat på söndag!

 

 

 

 

 

 


Saffranbiscotti

Jag har bakat saffranbiscotti till jul under de senaste kanske tio åren. Men i år blir det första gången jag bakar dem utan socker och vetemjöl! Dessa är för mig en riktig klassiker och den sockerfia varianten kommer defenitivt att bakas igen. Perfekta att göra nu när tredje advent och julen börjar närma sig! De gäller att ha dem ganska länge i ugnen så att de blir riktigt knapriga. De är dock forttfarande en aning mjuka när de är varma, men kommer att bli hårda ner de fått kallna.

 

 

 

 

Biscotti med saffran – ca 20 stycken

 

25 gram rumsvarmt smör
1 ägg
25 g sötmandel
3 msk stevia strö
1 krm saffran
2 ½ dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
2 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver

 

 

Sätt ugnen på 175˚C. Blanda ihop smöret, stevia strö och saffran med en elvisp.Tillsätt ägget och rör lite till. Blanda ner resterande ingredienser och blanda till en (ganska kladdig) deg. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och forma degen till två längder på plåten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Skär längderna  sneda bitar och lägg med snittytan uppåt. Vänta i ca fem minuter och sätt in kakorna igen i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna. (de blir torrare/hårdare när de fått svalna).

 

 

 

 

 


Mjuk bananpepparkaka

Puh, idag har jag avklarat min presentation till andra seminariet (av tre) på min uppsats. Nu är det bara att ta nya tag och göra själva undersökningen! Hoppas på inte allt för mycket arbete över jul bara... Jag vill ju hinna baka då :)

 

Jag älskar att julbaka. Och jag älskar banankaka. Och enligt min smak passar pepparkakssmak och banan utmärkt ihop! Därför slängde jag ihop denna bananpepparkaka. Gott med en stor klick grädde till!

 

 

 

 

Mjuk bananpepparkaka

 

15 gram smör
½ banan (60 gram)
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 tsk kokosmjöl
10 gram valnötter
1 msk stevia strö
½ tsk pepparkakskryddor
½ krm kanel
½ tsk bakpulver

 

 

Mosa bananen och smält smöret. Hacka valnötterna och blanda med resterande torra ingredienser. Blanda i ägg, banan och det smälta smöret. Smöra och bröa en 12- centimeters springform med mandelmjöl och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader under ca 15- 20 minuter.

 

 

 

 


Chokladtryfflar med pepprkakssmak

Ett skepp kommer lastat med underbart krämiga och fylliga tryfflar! Dessa goditar tog snabbt slut må jag säga...Till jul kommer jag bland annat göra en hel del sådanna här och ge bort. Perfekt julklapp eller gå-bort-present! Självklart går det bra att utesluta pepparkakskryddorna och ersätta det mot något annat om du vill. Det är bara att anpassa efter smak!
 
 
 
 

Chokladtryfflar med pepprkakssmak – 12 stycken

 

100 gram mörk sockerfri choklad
1 dl vispgrädde
10 gram smör
1 krm vaniljpulver
1 ½ krm- 2 krm pepparkakskryddor
ev extra sötning

 

 

Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner pepparkakskrydda, vaniljpulver och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ chokladen i kylen i ca en timme tills de stelnat. Rulla bollar av chokladen och rulla i kakao.

 


 

 

 


Glad andra advent!

Glad andra advent!
 
 
Här ser ni peppkakshuset som jag och Artur satte ihop förra helgen! Nu är trädgården fixad också :) En skumtomte fick agera tmte i skorstenen.
 
 
Den lilla julgranen är också upplockad.

Saffrankesokaka

Jag hoppas det omtalade snöovädret håller sig borta idag! För tillfället ser det som tur är ganska lovande ut. Det är till och med soligt här i Nacka! Idag ska jag och Artur nämligen se biofilmen Bond. Vi hade tänkt se den i onsdags, men planerna ändrades i det något ostabila vädret som drog förbi...

 

Förra året började jag testa på ugnsbakad saffrankesokaka (eller ugnspankaka kanske vissa kallar det?). Självfallet ville jag i år göra min egen variant på denna kaka, utan vanligt socker och mjöl. Som ni ser så är den fortfarande lite kladdig, precis som jag vill ha det. Ta helt enkelt ut kakan ur ugnen när den har den konsistens som du vill ha!

 

 

 

 

Saffrankesokaka

 

85 gram keso
1 ägg
2 msk vispgrädde
1 msk hasselnötsmjöl
1 tsk kokosmjöl
1 msk stevia strö
1 krm saffran
½ krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver

 

 

Skölj keson och låt rinna av (i ett kaffefilter). Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda väl. Bröa en 12-centimeters springform med nötmjöl eller riven kokos. Häll i saffranssmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter till kakan börjar bli fast.

 

 

  
  
 
 
 
 

 


Romrussinkaka

Här följer en julig kladdkaka!  Jag har mättat russin med romarom som jag därefter blandat ner i en mumsig chokladsmet. Passar bra till advent!

 

Idag har jag jobbat med mitt grupparbete (dvs uppsatsen) i ett par timmar. Jag hade tänkt åka till systemet för att köpa sockerfri glögg, men på bussen upptäckte jag att jag glömt min plånbok! Jag som var jättetaggad på att köpa denna glögg, då jag aldrig testat något liknande. Får bli i nästa vecka istället. Jag ska snart åka iväg och köra ett steppass, vilket blir en riktig höjdarstart på helgen!

 

 

 

 

Romrussinkaka

 

30 gram smör
1 ägg
3 msk vispgrädde
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
3 msk stevia strö
1 ½ msk kakao
1 krm vaniljpulver
15 gram grovhackad sockerfri choklad
15 gram grovhackade val- eller pecannötter
20 gram russin
1 tsk romarom

 

 

Blanda russin med 1 tsk romarom och låt stå minst ett par timmar. Rör gärna om då och då. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser inklusive choklad och hackade nötter. Blanda ner ägg, smör och romrussin. Bröa en 12 centimeter stor sprinform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-15 minuter.

 

Om du vill så fördelar du ett lager vispad grädde på kakan och toppar med chokladflarn!

 

 
 
 
 

 

 


Nöt- och fruktbollar med julsmak

Så skönt att kollektivtrafiken går någorlunda bra idag! Eftersom jag bara orkade ta mig till busen ca 10 minuter tidigare än normalt, är jag väldigt nöjd med att endast komma några minuter försent till lektionen (orkade inte gå upp tidigare!). Har sett en del bilar och långtradare fast i snön lite var som helst här i jarlaberg. Jag bävar för lördagen eftersom jag ska till stan och det tydligen ska bli nytt snökaos då!

 

Jag har gjort nöt- och fruktbollar otaliga gånger tdigare. Men jag har aldrig smaksatt med kryddor förut! Såklart måste jag testa att göra dem med både saffran och pepparkakskryddor :) Dock tyckte jag att pepparkaksbollarna blev godast!

 

 

 

 

Nöt- och fruktbollar med julsmak – 12 stycken

 

100 gram torrostade cashewnötter eller valnötter
ca 7 färska dadlar
4 msk riven kokos
1½ krm pepparkakskrydda eller ½ krm saffran
ev. lite vispgrädde

 

 

Finhacka eller mortla nötterna (det gå givetvis bra med andra nötter). Tillsätt den rivna kokosen. Mosa ned de färska dadlarna och en av kryddorna (efter smak). Vill du ha degen kladdiagre, men inte vill ha med fler dadlar så kan du tillsätta lote grädde. Rulla till bollar.

 

 

 

 


Äppelsmulpaj med smak av pepparkaka

Visst kan det nuvarande vädret (hagel, blåst och allmänt oväder) vara mysigt. Om man är inomhus. Är man däremot utomhus som jag var, är det inte lika kul. Och ännu mindre kul är det om alla bussar hem är inställda! Alla bussar mot Nacka/Värmdö var inställda, så där stod jag i slussen och väntade på saltsjöbanan i ca 45 minuter (det stod att den var försenad med 20 min, jo pyttsan). Tur att jag bara har ca 20 minuter att gå från tågstationen. Jag förstår inte hur de som inte har tåget som möjligt alternativ gör! Alla taxi måste väl vara upptagna? Kanske kan man lifta (dock inget jag skulle rekommendera...)? När jag tänker efter är det ett rent under (eller hemsk otur) att jag lyckades ta mig in till stan från första början.

 

Jag skulle egentligen ha spenderat kvällen med att gå på bio (Bond), men efter rådande omständigheter och väglag valde vi att skjuta upp detta på obestämd tid. Istället kan jag spendera kvällen med att baka (och städa och plugga)! Jag gjorde häromdagen en jättesmarrig äppelsmulpaj som jag kryddade med lite pepparkakskryddor. Hög julfaktor på den!

 

 

 

 

Äppelsmulpaj med smak av pepparkaka – 1 portion

 

Ca 50 gram äppleklyftor
10 gram smör
½ dl mandelmjöl
1 msk riven kokos
½ msk stevia strö
1 krm pepparkakskrydda
lite extra kanel efter smak

 

 

Lägg äppelklyftorna i en liten portionpajform, ca 10 cm i diameter. Blanda de övriga ingredienserna och krydda efter smak. Smula över degen ovanpå äppelklyftorna. Grädda mitt i ugnen i 175 grader under ca 20 minuter, tills smuldegen tagit färg.

 

 

 

 


Mjuk pepparkaka

Har ni börjat baka pepparkakor än? Kanske en mjuk pepparkaka? Om inte så kan jag nu bjuda på ett recept av båda, för nu kommer nämligen ett recept på just en mjuk kaka med smak av pepparkaka. Om du vill byter du ut kryddorna mot valfri mängd färdigblandad pepparkakskrydda!
 
 
 
 

Mjuk pepparkaka

 

20 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
½ msk hasselnötsmjöl
2 msk stevia strö
½ tsk bakpulver
1 ½ krm kanel
½ krm kardemumma
¼ - 1/3 krm malen nejlika
¼ - 1/3 krm malen ingefära

 

 

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägget med elvisp. Rör ner ägg och smör bland de torra ingredienserna. Smöra och bröa en 12-centimeters springform med mandelmjöl och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 13 minuter. 
 
Använder du en 24-cm springform gör du bara en fyra gånger så stor sats och förlänger gräddningstiden en aning!
 
 
 

Saffransbullar

Mums för saffran, och att använda denna krydda i alla slags bakverk! Saffran är världens dyraste krydda och väldigt arbetsam att ta fram (väldigt massa blommor som måste plockas för bara ett litet paket!). Så jag vill inte slösa, men det är svårt att låta bli att baka med denna underbara krydda i alla fall... Då jag tycker mycket om bullar, bestämde jag mig för att göra just bullar med saffran i! Och vad passar bättre än mandelmassa i som fyllning? 

 

 

 

 

Saffransbullar -  6 bullar

 

Bulldeg:
15 gram rumsvarmt smör
1 ägg
2 1/3 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
2/3 tsk fiberhusk
2 msk stevia strö
½ krm saffran (ev lite mer)
2/3 tsk bakpulver

 

Mandelfyllning:
15 gram smör
1 dl mandelmjöl
3 tsk stevia strö
1 krm bittermandelarom

 

Uppvispat ägg att pensla på

 

 

Bulldeg
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda ut det väl. Tillsätt även ägg och rör om till en deg. Låt stå i ca 10 minuter. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut. Ta bort det översta papperet.

 

Mandelfyllning
Blanda alla ingredienser väl.

 

Fördela/smula fyllningen ovanpå den utkavlade degen. Rulla ihop den försiktigt. Den kan gå sönder lite, men det syns inte på det slutgiltiga resultatet. Skär rullen i cirka 6 bitar och lägg i bullformar. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt på lite sötning ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 23 minuter.

 

 

 
 
 
 

 


Julmarknad

Idag var jag och Artur på skansens julmarknad. Hög mysfaktor och julkänsla! Här följer lite bilder:
 
 
 
 
 
Inne på ett proppfullt och pyttelitet café, men mysigt! Dock ett under att vi fick plats!
 
 
 
Det fanns massor av små stånd. Jag köpte ullinlägg till mina skor och mossa till pepparkakshuset.
 
 
 
Kallt men ändå fint väder!
 
 
 
Hemma tända vi första ljuset i adventsstaken.
 
 
 

Risgrynsgröt

Glad första advent till er alla därute! Idag har jag varit ute på Skansens julmarknad med Artur. Det var mysigt och fint med alla snö. Jag måste säga att vi hade tur med vädret! Även om det var väldigt kallt, så var det samtigt sol och inget snöoväder.

 

Jag har ett litet lager av shiratakiris här hemma. Jag tänkte experimemera med olika slags grötvarianter gjorda i både kastrull och ugn. Jag har hittills endast testat på att efterlikna den vanliga risgrynsvarianten -och jag blev jättenöjd med resultatet!

 

 

 

 

Risgrynsgröt

 

1 förpackning shiratakiris (150 gram)
½ dl vispgrädde
2-3 tsk stevia strö
1 ½ krm salt
1 kanelstång
1 – 1 ½ krm vaniljpulver
50 gram mascarpone

 

 

Skölj en förpackning med shiratakiris i ett durkslag i ca ½ minut (eller 2 minuter som det faktiskt står på förpackningen). Lägg riset i en tjockbottnad, ganska liten kastrull tillsammans med grädde, sötning, salt, vaniljpulver och kanelstång. Skjud i ca 30 minuter, tills det tjocknat. Ta bort kastrullen från plattan, ta bort kanelstången och tillsätt mascarpone och rör om. Servera gärna med sylt/bär!

 

 

 

 

 

 

 

 


1 december

Nu har jag plockat fram nästan allt julpynt, så jag känner mig hyfsat redo att gå in i adventtider! Igår limmade (ja, limmade med kontaktlim, jag hade ingen lust att fjutta och klutta på med smält socker. Inte i år igen. Inte efter förra gången) jag och Artur ihop ett pepparkakshus (köpt). Vi dekorerade med kristyr (köpt) och smarties (eller M&M or whatever). Vi var alltså ganska lata samidigt som vi var kreativa! Eftersom jag inte ville dela min kretivitet fullt ut med Artur, delade vi upp huset, så att vi fick dekorera halva var! Jag vann snygghetstävlingen kunde vi konstatera :) Nu ska jag bara göra snö av bommul under huset, pudra med florsocker och dekorera någon slags trädgård. Ikväll ska jag även se den efterlängtade julkalandern på svtplay och öppna den första luckan i min "the body shop"- paketkalender! Och så ska jag städa och göra ischoklad. Om jag hinner... Hur sjutton blev klockan så mycket??
 
Här ser ni en del av julpyntet hemma hos mig:
 
 
 
 
 
Julstjärna och adventsljusstake i köket. Ignorera den spretiga tingesten till vänster...
 
 
 
 
En egengjord pandurotomte och torkade satsumasskivor i en annan spretig tingest.
 
 
 
 
Tre av de fem tomtarna i familjen Jultomte.
 
 
 
En annan tomtefamilj från panduro!
 
 
 
 
Några julgransprydnader utan julgran. Ser ganska fina ut (men för få) i våningskakfatet tycker jag.
 
 

Lussebullar med bakerix

Detta blir mitt andra recept på lusseullar, men denna gång har jag använt mig av bakerix. Jag fick lust att göra en hårdare och mer knaprig yta på min bullar, så efter ca 10 minuter stängde jag av ugnen och lät bullarna stå kvar i ytterligare en kvart. Det blev jättegott tyckte jag! Dock ser det lite lustiga ut...

 

 

 

 

Lussebullar med bakerix -  4 stycken

 

1 ägg
1 dl bakerix
2 krm fiberhusk
2 msk stevia strö
1 krm saffran
ev. ½ msk hasselnötmsjöl

 

 

Vispa ägget pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd sedan ner i äggvispet. Forma fyra stycken lussebullar på ett bakplåtspapper. Om du vill dekorerar du med russin och penslar på uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 12-15 minuter.

 

 

 

 

 


RSS 2.0
Matbloggstoppen