Pecan- och valnötsmuffins

 

För att muntra upp mig själv i detta tråkväder kan jag tänka tillbaks på en muffins som faktiskt blev en av mina favoritmuffinsar. Pecannötter och valnötter passar riktigt bra i muffins och andra mjuka kakor. De har en ganska mild smak som jag älskar! Kanske något att göra i helgen?

 

 

 

Den här bilden blev riktigt dålig. Detta beror bland annat på det faktum att jag har väldigt svårt för att vänta på att kakorna jag gör ska svalna. Summan av kardemumman är att glasyrens självkart smälte... Tur att smaken ändå var helt underbar!

 

 

 

Pecan- och valnötsmuffins – 4 muffins

 

Muffinssmet:
65 gram rumsvarmt smör
50 gram finhackade pecan- och valnötter (i ungefär lika delar)
2 ägg
6 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1- 1 ¼ dl stevia strö
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
4 krm kanel

 

Chokladkräm:
40 gram smält smör
55 gram mascarpone
2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 tsk kakao

 

 

Smet
Blanda finhackade nötter (det ska vara totalt 50 gram) med övriga torra ingredienser till smeten.  Blanda noga ut med rumsvarmt smör. Vispa äggen pösigt med elvisp och tillsätt detta. Lägg i fyra muffinformar som gärna får stå i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter, tills muffinsen börjat bli fasta (de får gärna vara lite kladdiga i mitten).

 

Chokladkräm
Smält smöret och blanda sedan noga med mascarpone så att alla klumpar försvinner. Tillsätt sötning, kakao och vaniljpulver och blanda väl. Bre eller spritsa på chokladkrämen på de avsvalnade muffinsen (det behövs  extra chokladkräm om du vill göra en ”hög” spritsning).

 

Tips: Jag tog undan hälften av chokladkrämen och uteslöt kakaon så att det blev en vaniljkräm på hälften av muffinsen. Glöm då inte att endast ta hälften av kakaomängden i den andra delen av krämen!

 

 

Då jag även vill ha en bättre bild kan jag passa på att visa vad jag gjorde idag. Nämligen mina Devil's food muffins! Mums så goda de blev :)

 

 

 


Kokoskaka med hasselnötscrème


Som många av er förmodligen har upptäckt vid det här laget så älskar jag min egengjorda nutella (jag kan varmt rekommendera alla att göra den!). Här följer ett recept på en kokoskaka som nästan är toppad med nutella. Ingredienserna är nästan samma och man slipper mixa. Självklart går det lika bra att bre nutella över (då menar jag inte den färdigköpa sockerbomben, utan gärna en hälsosammare variant) om sådant skulle finnas hemma!

 

 

 

 

Kokoskaka med hasselnötscrème

 

Kokoskaka:
35 gram smör
½ ägg
2/3 dl riven kokos
1½ msk hasselnötsmjöl
2 msk mandelmjöl
4 msk stevia strö
2 krm bakpulver
2 krm kakao
½ krm vaniljpulver
1 droppe bittermandelarom
ca 10 gram hackad sockerfri choklad

 

Hasselnötscrème:
2 msk hasselnötsmjöl
1½ tsk kakao
1½ msk stevia strö
15 gram rumsvarmt smör
ca 1 – 1½ tsk kokosolja (kan bytas ut mot extra smör)

 

Kokoskaka
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser inklusive den hackade chokladen. Tillsätt det halva ägget och det smälta smöret och rör om. Häll smeten i en bröad 12 centimeters stor form. Grädda mitt i ugne i 175 grader i ca 15 minuter.

 

Hasselnötscrème
Blanda alla ingredienser och rör om till en créme. Värm eventuellt lite i micron om crèmen är för fast. Bred crèmen på kokoskakan och toppa gärna med hela eller hackade hasselnötter. Servera gärna med vispad grädde!

 

 

 


Cashew- och kokoskakor

 

Idag har det varit en hel del flängande fram och tillbaka till stan. Bland annat har jag jobbat ett par timmar och bokat introdagar på mitt nya jobb! Det kommer snart att bli full rulle kanelbulle ;)

 

Men nu var det inte kanelbullar jag skulle skriva om, utan om en knaprig underbar liten småkaka. Jag måste säga att just cashewnötter är otroligt goda att göra småkakor på. Det har helt enkelt tillsammans med choklad blivit min favoritingrediens i småkakor. Jag använder mig framförallt av salta cashewnötter eller torrostade (dessa är också salta och tom enligt mig snäppet godare). Jag gjorde både en variant med kakao i och en utan. Det är självklart en smaksak om vad man gillar bäst. Jag tycker nog att chokladsmaken var godast!

 

 



 

Cashew- och kokoskakor – 4 stycken

 

20 gram smör
25 gram cashewnötter
1½ msk riven kokos
2/3 msk kokosmjöl
1 2/3 msk stevia strö
10 gram sockerfri mjölkchoklad

 

För chokladkakor: tillsätt lite kakao och extra stevia strö

 

Finhacka cashewnötterna (jag använder mig av salta) och hacka chokalden. Blanda cashewnötterna med riven kokos, kokosmjöl, sötning och hackad choklad. Blanda även ner kakao och lite extra sötning för chokladkakor. Blanda sedan ner smöret. Gör fyra stycken platta kakor av kakdegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter tills kakorna får en aning färg i kanterna.

 

Som vanligt vill jag påminna om att låta kakorna kallna innan du rör dom. Annars går de sönder, vilket inte blir så fint!

 

 

 

 

 


Toscakaka

 

Idag var det registrering för mitt sista år på universitetet. Så nu känns det att skolan snart kommer att börja igen (på måndag). Lite tråkigt måste jag säga att ledigheten är slut. Men, men, nu är det bara ett år kvar! 

 

För ett tag sedan gjorde jag en variant på den klassiska "Toscakakan". Istället för vanligt vitt mjöl har jag som vanligt använt mig av olika sorters nötmjöl, och istället för socker använder jag stevia strö.

 

 



 

Toscakaka

 

Smet:
35 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
2 msk stevia strö
½ tsk bakpulver
½ krm vaniljpulver

 

Toscatäcke:
25 gram smör
1 msk vispgrädde
¾ dl mandelspån
1 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Smet
Smält smöret och vispa ägget pösigt. Blanda alla torra ingredienser med varandra. Rör därefter ner smör och ägg bland de torra ingredienserna. Häll i en liten from på 12 centimeter som smorts och bröats med mandelmjöl.

 

Toscatäcke
Låt smör och vipgrädde skjuda tillsammans någon minut i en katrull. Tillsätt mandelspån, sötning och vaniljpulver. Skjud under omrörning tills toscasmeten tjocknat.

 

Grädda kakan utan täcket mitt i ugnen i 175 grader i ca 16 - 18 minuter. Lägg på toscatäcket, flytta upp formen till övre delen av ugnen och grädda i ca 5 minuter till. Har toscatäcket fått stå och stelnat så värmer du den en stund innan den läggs på kakan (tillsätt eventuellt lite mer grädde).

 

Servera kakan med grädde eller vaniljvisp!

 

 

 

 

 


Frallor & Scones

Usch, vilket kallt väder det är ute idag! Det känns verkligen att det börjar bli höst. Ännu har jag en vecka kvar innan skolan börjar och knappt något jobb innan dess! Rikigt skönt, då de flesta andras semestrar tagit slut för länge sedan. Vad passar bättre i ruskväder än att baka lite bröd? Här bjuder jag på två olika matbröd som har mandelmjöl som grund.

 

LCHF-frallor med italiensk ost -  5 stycken

 

15 gram italiensk ost (jag använer mig av ”grok” krispigt ostsnacks)
1 ägg
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
½ tsk bakpulver
3/5 dl grädde
¼ dl mjölk (alternativt grädde)
1 krm salt
ev. 2 krm stevia strö

 

Strö ev på mer ost eller sesamfrön

 

Mortla/krossa ”Grok”, vilket är ett ostsnack (som ett litet och tjockt ostchips). Går också bra att riva en annan smakrik ost. Blanda med övriga ingrediener. Gör små frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter tills de börjar få färg.

 

Äts med mycket smör och ännu mer ost!

 

 

 

 

Mandelscones – 3 stycken

 

20 gram smör
1 äggula
1 dl mandelmjöl (utan skal som jag köpt i affär)
½ msk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 msk mjölk
2 krm bikarbonat
1/3 krm salt
1 krm stevia strö

 

Om man vill: 
Pecannötter eller valnötter
Russin

 

Blanda alla torra ingredienser med varandra. Blanda ner smöret (osmält) och rör tills det är helt utblandat. Tillsätt även äggulan. Ha även i nötter och russin om så önskas (antingen hela eller hackade). Grädda mitt i ugnen i 175 grarder i ca 10 minuter.

Ät med mycket smör och ost, eller som jag gör med clotted cream med lite sockerfi sylt!

 

 

 

 

 

 

 


Cashewmuffins med chokladbitar

 

Mandelmjöl och kokosmjöl i alla ära, men ibland kan det vara kul att göra mjöl av andra nötter! Som ni märker använder jag mig ofta av exempelvis hassel-, para-, pecan-, cashew- och valnötter mfl. Denna gång har jag gjort ett "mjöl" av finhackade cashewnötter. Välj de cashewnötter du tycker bästa om (jag skulle dock undvika de med kryddad smak)! Själv väljer jag torrostade.

 

 

 

 

Cashewmuffins med chokladbitar – 5 stycken

 

90 gram smör
2 ägg
2/3 dl mandelmjöl
1 dl finhackade cashewnötter (jag använder mig av torrostade)
5 msk stevia strö
1 ½ msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
45 gram hackad sockerfri choklad

 

 

Smält smöret och vispa äggen med elvisp. Blanda alla torra ingredienser inklusive finhackade cashewnötter och hackad choklad (jag använde mjölkchoklad). Blanda ner det smälta smöret och därefter de vispade äggen. Lägg fem muffinsformar i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar). Fördela muffinssmeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter tills muffinsen är fasta.

 

 

 

Goda och väldigt enkla muffins! Perfekt en dag då tiden är knapp.

 

 

 


Chokladmuffins med hasselnötsfyllning

 

Denna helg kommer att bli en helg i bakningenstecken! Jag känner att jag måste passa på nu då jag fortfarande har mycket ledighet i min vardag. Plus att det är jäkligt kul också! Just nu exempelvis står en plåt med kanelhjärtan och gräddas i ugnen. Bra snacks till filmen ikväll!

 

Jag har även gjort ännu en variant av chokladmuffins (säkert min 10:e) och denna gång i en underbar kombo med hasselnötter. Hasselnötsfyllningen som jag har i dessa muffins är väldigt lik min hemmagjorde nutella. De flesta av er där ute har nog märkt att jag är förälskad i just chokladmuffins och nutella. Så denna muffins är som en match made in heaven för min del.

 

 

 

 

Chokladmuffins med hasselnötsfyllning – 6 till 8 stycken

 

Chokladmuffins:
75 gram smör
3 ägg
60 gram sockerfri choklad (jag använde mig av ljus denna gång)
1 ½ dl mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl (jag mixar hasselnötter utan skal)
1 msk kakao
1½ msk kokosmjöl
1 1/5 dl stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

 

Hasselnötsfyllning:
10 gram kokosolja (kan bytas mot smör)
2 msk smält smör
6 msk malda/mixade hasselnötter
3 msk stevia strö
1 msk kakao
2/3 krm vaniljpulver

 

Hasselnötter att lägga på muffinsen

 

Chokladmuffins
Smält smöret. Grovhacka den sockerfria chokladen och blanda med övriga torra ingredienser. Blanda i äggen och det smälta smöret och rör tills att blir välblandat. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter tills muffinsen börjar bli fasta.

 

Hasselnötsfyllning
Smält smöret och blanda med övriga ingredienser (kokosoljan kan bytas ut mot smör, jag skulle rekommendera lite mer än 10 gram smör i det fallet). 

 

Gröp ut en grop i mitten av muffinsen (blanda ev. det som gröpts ut med hasselnötsfyllningen) och lägg fyllningen i gropen. Platta ut det som blir över av fyllningen ovanpå muffinsen. Toppa med hela eller hackade hasselnötter!

 

 

 

 

 

 


Nöttoscabitar

 

Äntligen fredag! Nu tycker jag vi alla firar den stundande helgen med lite nöttoscabitar! Eller vad säger ni?

 

 

 

 

Nöttoscabitar - cirka 9 bitar

 

Valnötsbotten:
20 gram smör
25 gram finhackade valnötter (eller mortla nötterna)
1 msk stevia strö
½ msk kokosmjöl

 

Jordgubbssylt:
40 gram jordgubbar
1½ tsk stevia strö
1 tsk kokosmjöl

 

Mandelfyllning:
25 gram smör
½ ägg
½ dl mandelmjöl (av mandlar utan skal)
½ msk kokosmjöl
ca 1 ½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
1 droppe bittermandelarom

 

Nöttosca:
15 gram smör
1 msk grädde
20 gram hackade val- och hasselnötter
10 gram mandelspån (elle hackde mandlar)
1 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Pensla på:
50 gram sockerfri choklad
ev. 1 tsk kokosolja

 

Finhacka eller mortla 25 gram valnötter. Blanda med kokosmjöl, smör och stevia strö. Fäst en bit bakplåtspapper i botten på en liten form - jag använder en springform som är 12 cm i diamater. Mixa jordgubbar, häll bort eventuell vätska som bildas och blanda med stevia strö och kokosmjöl. Fördela över ”sylten” på valnötsbottnen.

 

Blanda alla torra ingredienser till mandelfyllningen. Tillsätt rumsvarmt smör, ägg och en droppe bittermandelarom. Blanda till en välblandad deg/smet och bred över sylten. Grädda först kakan i 12 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Gör nöttoscan samtidigt som kakan står i ugnen.

 

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt nöttoscan stå kvar på medelvärme och rör då och då under ett par minuter. Blir nöttoscan för fast så är det bara att tillsätta lite mer grädde. Då kakan har tagits ut läggs nöttoscan på och kakan gräddas i ytterligare 10 minuter tills den är fast. Låt den svalna och ställ i kylskåp ett par timmar så att kakan bli ”stabil” (tillräckligt kompakt) att skära i. Smält chokladen, eventuellt tillsammans med kokosoljan (jag smälter i micron). Skär den kalla nöttoscakakan i bitar (ca 9 stycken) och bred/pensla på choklad på den ena kanten av alla bitar. Ställ in i kylen så att chokladen svalnar.

 

Alternativ: Vill man göra det lite enklare så skär inte kakan i bitar, utan bred/pensla på ett tunt lager choklad direkt på kakan.

 

 

 

Så här ser kakan ut innan chokladen penslats på.

 

 


Nytt nummer av mat & hälsa

 
Idag har jag varit på min första arbetsdag på mitt nya jobb! Man kan säga att det var en introduktion till introduktionen, mest utbildningar på datorn. Så jag tyckte det var en lugn och trevlig första dag! Nästa intro är om en vecka. Jag tycker det är ganska så skönt att arbeta en dag och vara "ledig" sex dagar i veckan för då har jag all tid i världen till att blogga och baka!
 
När jag kom hem från mitt tuffa arbetspass möttes jag av en glad överraskning, jag hade nämligen fått hem "mat & hälsa"! Det är nog min nuvarande favorittidning så jag bestämde mig för några veckor sedan att starta en prenumeration på den!
 
 
 
Nu ser jag på "The dark knight" och i reklamen blir det lite tidningsläsande :) Sämre kan man ha det!
 
 
 

Solbullar med bakerix

 

Här kommer ett till recept med bakerix. Jag tycker det kan vara svårt att få till bra "volym" på bröd och bullar då jag tidigare bakat och är därför väldigt glad att jag hittat bakeri som gör så att degen upför sig som om den jäser i ugnen (fast utan jäst). Denna gång blev det solbullar, det vill säga bullar med vaniljräm. Dock är jag inte så bra på att få till den runda, släta formen på bullarna. Jag får helt enkelt öva!

 

 

 

 

Solbullar med bakerix - cirka 4 stycken

 

Bulldeg:
1 ägg
10 gram smör
1 1/3 dl bakerix
1 krm vaniljpulver
2 ½ msk stevia strö
2 msk hasselnötsmjöl (jag mixar hasselnötter utan skal)

 

Vaniljkräm:
1/3 dl vipgrädde
1 äggula
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
10 gram smör

 

Smör och stevia strö att toppa bullarna med

 

Vaniljkräm
Börja med vaniljkrämen. Koka upp grädde och vaniljpulver i en kastrull under omrörning. Vispa äggulan tillsammans med sötningen. Blanda ner grädden i äggvispet under omrörning. Häll över krämen till kastrullen igen och koka upp usamtidigt som du återigen rör om. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smöret. Rör tills smöret smält.

 

Bulldeg
Smält smöret. Vispa ägget med elvisp. Tillsätt smöret och de torra ingredienserna. Blanda väl till en deg. Rulla degen till fyra bollar med blöta händer (för att undvika att degen fastnar på händerna). Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Gör en djup grop i bullarna. Fyll groparna med vaniljkrämen.

 

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter tills degen blivit fast (ta gärna ut en av bullarna för att känna).

 

Smält lite smör och pensla på de nygräddade bullarna. Strö över stevia strö.

 

 

 

 

Appropå bakerix så kontaktade jag LCHFbutiken om denna produkt och sa att jag gillade den och bakat en hel del med detta. Gissa vad som hände då? Jag fick äran att framställa recept till dom och som tack fick jag en låda med en massa bakprodukter! Dessutom har jag ett sammarbete med ett annat företag som jag kommer berätta mer om om ett par veckor!

 

 

 


Matmuffins med kantarell

 
Ni kanske kommer ihåg de mängder av kantareller som jag plockade för ett par veckor sedan? På något underligt sätt har allt tagit slut... Visst har jag gett bort lite, men majoriteten åt fakstiskt jag upp! Bland annat använde jag kantarellerna i dessa kantarellmuffins!
 
 

 

 

Matmuffins med kantarell – 4 stycken

 

2 ägg
100 gram keso
40 gram ost
80 gram kantareller
2 msk vispgrädde
smör
peppar
salt
ev. Vitlök/vitlökspulver



Skär kantarellerna i bitar och stek i smör tills vatnet försvunnit. Salta och peppra efter smak och ha eventuellt i lite vitlök. Tillsätt vispgrädde och stek någon minut till tills vätskan avdunstat/sugits upp. Vispa upp äggen och anda ner keso i äggvispet. Riv osten och rör ner i äggsmeten. Rör även ner svampen och krydda till önskad smak. Ställ fyra muffinsformar i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar) och häll i kantarellröran. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ungefär 15 minuter.

 

 

 

 


Kladdig äppelkaka med smetana

 

Jag har testat att baka en del med smetana. Tydligen passar den bra till annat än bara till frukost! Jag bjuder på en kladdig äppelkaka där jag just använt mig av smetana. Mmm....

 

 

 

 

Kladdig äppelkaka med smetana

 

35 gram smör
15 gram smetana
1 ägg
½ dl mandelmjöl
15 gram hackade hasselnötter
1 msk kokosmjöl
1 msk riven kokos
3 ½ msk stevia strö
2 krm kanel
½ krm vaniljpulver
½ äpple

 

Strö över
Kanel
Stevia strö

 

 

Smält smöret tillsammans med smetana. Blanda i mandel- och kokosmjöl, hackade hasselnötter, riven kokos, stevia strö, kanel och vaniljpulver. Separera äggulan från äggvitan och blanda även i äggulan. Hacka hälften av ett äpple i mindre bitar och blanda i smeten. Vispa äggvitan till ett hårt skum och rör även ner detta. Bröa en 12 centimeters form med mandelmjöl och häll i smeten. Strö över kanel och stevia strö ovanpå äppelkakan. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25-35 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten – det brukar stelna till en perfekt konsistens när kakan kallnat!

 

Servera gärna med vispad grädde eller vaniljsås!

 

 

 

 

 

 


Knaprig småkaka i småbrödsformar

 
Idag har jag varit på 1-års kalas, då min andra systerson fyller år idag! Så härligt att gå på födelsedagskalas hela tiden :) Det bjöds på bland annat en hög pannkakstårta och jag bidrog med min kanel- och päronpaj som jag tycker blev ruskigt lyckad. Mums!
 
 
 
 
 
Det var länge sedan jag bakade småkakor. Ändring på det! Småkakor är enligt mig något av det enklaste som går att baka. Plus att det nästan alltid blir väldigt gott!
 
 

Knaprig småkaka i småbrödsformar  - 8 till 10 stycken

 

30 gram rumsvarmt smör
1 ½ msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 2 msk stevia strö
½ krm vanljpulver
1½ msk hackade pecannötter
1½ msk hasselnötter

 

Grovhacka hasselnötter och pecannötter. Banda smör med mandel- och kokosmjöl, stevia strö och vaniljpulver till en deg. Rör ner de hackade nötterna. Fördela i småbrödsfromar. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter i 175 grader.

 

Tips: tillsätt lite extra kakao samt sötning för att få chokladkakor!

 

 

Inte de vackraste kakorna jag bakat, men ack så goda...

 

 


Chokladkaka med kokostäcke

 

Här kommer en gammal klassiker som jag gjort om till ett mer LCHF-vänligt recept. Nötmjöl och stevia strö är det som gäller! Och lika smarrigt är det också, kan det bli mycket bättre?

 

 

 

 

Chokladkaka med kokostäcke

 

Chokladkaka:
20 gram smör
½ ägg
1 msk  vispgrädde
½ dl mandelmjöl (jag mixar sötmandlar med skal)
1 msk kokosmjöl
3½ msk stevia strö/sukrin
½ tsk bakpulver
½ dl kryddmått vaniljpulver
ca 2 tsk kakao (smaka av)
10 gram grovhackad mörk choklad
ev. 1 tsk starkt kaffe

 

Kokostäcke:
1 dl riven kokos
20 gram smör
2 msk grädde
1½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Chokladkaka
Smält smöret. Hacka chokladen och blanda med övriga torra ingredienser. Rör ner ett halvt ägg och sedan även smöret och grädden. Blanda även ner kaffet om så önskas. Häll i en bröad (mandelmjöl) 12 cm stor springform.

 

Kokostäcke
Smält smöret tillsammans med grädden. Rör ner vaniljpuler, stevia strö och den rivna kokosen.

 

Grädda först chokladkakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter (kakan kan vara ganska lös, men det brukar gå bra ändå. För min del gör det inget att kokostäcket sjunker ner i kakan). Lägg på kokostäcket och sätt in i 10 minuter till.

 

 

 

 

 


Morgonbak

 
Hela morgonen har gått åt till att baka och fota. Morgonens bakverk blev denna Kanel- och päronkaka vars recept jag skapade för ett par månader sedan. Receptet hittar du här. Det är nästan samma recept, dock med några småändringar och en fyrdubbling av ingredienserna då jag denna gång använde mig av en 24 centimeters springform. Gräddningstiden är ca 22-25 minuter.
 
 
 
 
 

Matmuffins med falafel och spenat

 
Så kom det sig att jag bakade kärleksmums idag igen. Två gånger på mindre än en halv vecka är inte illa pinkat. I alla fall om man tar i beaktande att jag sällan gör om min bakverk och då jag gör det brukar det ha dröjt minst någon månad. Anledningarna till denna historiska händelse är två. 1) Kärleksmum är något av de godaste som finns i bakväg. Det är ungefär så gott att jag skulle kunna äta det till frukost, lunch och middag. Samt mellanmål. 2) Jag testbakade lite produkter i denna kaka från ett företag som jag har ett litet sammarbete med. Jättespännande! Och då måste det självklart vara perfekt. Mer får ni veta om några veckor...
 
 
 
 
 
Men det var inte det som mitt inlägg skulle handla om! Jag vill ju komma md nya recept :) Det är ganska sällan jag lägger upp mer matiga saker på denna blogg, men det är ju också bakning minst sagt! Här bjuderjag på matmuffins med falafel och spenat.
 
 

Matmuffins med falafel och spenat – 4 stycken

 

20 gram smör
½ dl mandelmjöl
2 msk pofier
40 gram keso
1 msk vispgrädde
40 gram ost
20 gram fjällbrynt kanatrellost (eller annan vanlig ost)
3 stycken falafel
2 ”nystan” fryst spenat eller motsvarande färsk
1 krm salt
1/4 tsk bikarbonat

 

Smält smöret. Stek tre stycken falaflar. Stek/koka spenaten tillsammans med lite vatten tills den är ätklar. Blanda mandelmjöl, pofiber, salt och bikarbonat i en bunke. Riv valfri ost (gärna smakrik) och blanda ner detta tillsammans med keso, vispgrädde, det smälta smöret och kantarellosten (eller lite extra av den tidigare osten). Mosa falafeln lite och blanda ner i smeten tillsammans med spenaten. Fördela i fyra muffinsformar som gärna får stå i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 175 grder i ca 12-14 minuter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kärleksmums - LCHF

 
Igår var jag på fyraårs kalas hos min lilla systerson. Jag tog gladeligen på mig uppgiften att baka några små LCHF-inspirerade godsaker! Jag tog med kärleksmums, chokladdoppade chokladbollar och chokladmoussetårta. (Hm, vad mycket choklad det blev märker jag nu. Men det är ju så gott...) Jag tänkte lägga upp kärleksmumsreceptet redan nu, då jag blev så nöjd med den! Så len smörkräm och en perfekt balans mellan choklad och kaffesmak. Mmm...
 
Jag la redan för ett par månader sedan upp ett inlägg om kärleksmums. Men detta är ett lite uppdaterat recept med några småändringar, samt att den är gjord i en stor form som är 24 centimeter.
 
 
 
 

Kärleksmums


Chokladsmet:
180 gram smör
3 ägg
1 2/3 dl mandelmjöl
2/3 dl kokosmjöl
ca 2 ½ dl stevia strö
2 ½ msk kakao
2 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver

 

Chokladkräm:
120 gram smör
130 gram mascarpone
3 msk riven kokos
2/3 msk vatten
2/3 tsk snabbkaffe (eller motsvarande kaffe)
3 ½ msk stevia strö
1 2/3 msk kakao 
 1 ½ vaniljpulver

 

Kokos att strö över och att bröa formen med

 

Gör så här:
Smält smöret till chokladsmeten. Vispa äggen med elvisp. Banda alla torra ingredienser till smeten. Blanda även i ägg och smör. Bröa en 24 cm springform med riven kokos och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter (jag ser gärna att kakan är lite kladdig).

 

Börja med chokladkrämen. Smält smöret och blanda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda 1 msk hett vatten med ½ tsk snabbkaffe (eller motsvarande). Rör ner kokos, stevia strö och kakao i krämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.

 

Bred över chokladkrämen på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos!

 

 

 

 

 

Jag har under föregående vecka haft nästan 2000 unika besökare, vilket är rekord för min del! Jag är helt överlycklig över denna uppång bland läsararantal :) Jag hoppas innerligt att ni fortsätter att besöka min blogg i fortsättningen med! Tusen tack!

 

 

 
 

LCHF-produkter

 

Jag tänkte uppdatera min LCHF-lista över produkter som jag anser vara viktiga i ett "LCHF-kök" för baksugna!


Stevia/Erytritol – De enda två LCHF-vänliga sötningsmedlen! Jag älskar dessa! Jag använder mig enbart av stevia och erytritol i min bakning (i form av stevia strö). Dessa två sötningsmedel är naturliga och är för mig ett perfekt substitut till det vanliga sockret. Går att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer, hälsokost eller över internet. Erytritol kallas även sötin och sukrin. Läs mer om stevia och erytritol här! Den stevia strö som jag använder är en ica-produkt och går därför att köpa i vissa ica-butiker. Stevia strö är lika sött som socker och har även samma konsistens.

 

Kokosmjöl – Detta mjöl är otroligt fiberrikt och suger upp en hel del vätska. Man bör därför inte använda sig för mycket av kokosmjöl, då det bara kommer bli en pulvrig massa. Jag brukar ha en mindre mängd kokosmjöl blandat med annat nötmjöl. Det bidrar med en fin, tjockare konsistens och en härlig smak. Detta mjöl köpes i lite större livsmedelsaffärer. Att göra kokosmjöl själv ska vara väldigt svårt, för det är i motsats till vad vissa tror inte gjort genom att mala kokosflingor! Läs mer om kokosmjöl här!

 

Kokosolja – Ett av vad jag förstår de nyttigaste fetter som finns! Det är inte alls ohälsosamt som många tidigare trott. Detta fett luktar dessutom härligt och bidrar med en krämig kokossmak. Jag byter ibland ut en del av det vanliga smöret mot lite kokosolja. Kokosfett blir allt vanligare i vanliga livsmedelsaffärer. Läs mer om kokosolja här och här! Glöm inte att kokosolja är underbart att smörja in ansiktet med! Själv gör jag det varje kväll istället för ansiktskräm. (Förväxla inte med det härdade kokosfettet som kan köpas i kyldisken och är klädd med en silvrig förpackning).

 

Mandelmjöl – Mandelmjöl är det jag använder mest som ”den torra ingrediensen” i mina bakverk. Jag älskar mandelsmaken och kan ibland droppa i ett par droppar bittermandelarom för extra smak i en kaka. Jag gör ofta eget mandelmjöl, vilket är enklare än man tror! Jag skållar inte mina mandlar utan lägger vanliga sötmandlar, lite i taget i en väldigt djup bunke (anpassad för stavmixer, annars kan det fara ut en del) och mixar med stavmixer (eller använda en mandelkvarn) tills det blir ett fint mjöl. Bara att fotsätta tills man har den mängd som man vill ha. Jag förvarar mjölet i en burk i skafferiet. Att ha kvar skalet på mandeln passar bra i många kakor. Ska det däremot göras mandelmassa eller marsipan är det förmodligen bäst att skålla mandeln och ta bort skalet, eller köpa mandelmjöl i affären.

 

Nötter & mandlar – Nötter ger många av mina kakor lite extra piff. Det ger mer smak och tillför dessutom ”knaprighet” om de hackas. Det är dessutom väldigt nyttigt och fyllt med bra fetter! Är man kolhydratskänslig är det bra att välja nötter som paranötter (3,4 % kolhydrater), macadamianötter (10%), hasselnötter (3,4%) och sötmandel (6%) med lite kolhydrater. Jag rekommenderar även att göra eget hasselnötsmjöl! Jag köper aldrig mitt, utan "maler" (mixar med stavmixer) eget av hasselnötter utan mjöl. Självklart går det att göra mjöl av alla möjliga nötter!

 

Vaniljpulver – Består av hundra procent vaniljstång och inga knasiga tillsatser eller socker. En smaksättning som passar i nästan allt!

 

 Sockerfri choklad – Det är otroligt enkelt att piffa upp bakverk med smält eller hackad choklad. Jag använder mig av choklad sötad med stevia. Favoriten är mjölkchoklad med hasselnötter i!

 

 Bakerix - Bakerix är ett LCHF-mjöl som uppför sig som om det jäser i ugnen, men utan all jäsningstid som annars krävs! Perfekt att använda i både fikabröd och vanligt matbröd! Blandas med bland annat ägg för att göra vanligt LCHF-bröd. Jag köpte mitt bakerix via internet (lchfbutiken.se) och har inte sett att det går att köpa i någon affär ännu. Men jag hoppas att det kommer!


 


Nutellafyllda bullar

 

Jag har som jag förut nämnde börjat experimentera med bakerix. Denna gång blev det släta bullar fyllda med min favoritfyllning - nämligen nutella! Läs här om hur du gör nutella. Som pricken över i:t lade jag även till en bit av min favoritchoklad som är sockerfri hasselnötsmjölkchoklad som är sötad med stevia.

 

 

 

 

Nutellafyllda bullar – 4 stycken

 

15 gram smör
1 ägg
1 dl bakerix
2 msk hasselnötsmjöl
2½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

4 sockerfria chokladbitar
4-6 tsk nutella

 

Smör, kakao och stevia strö att toppa med

 

Smält smöret. Vispa ägget pösigt med elvisp. Blanda ner bakerix, hasselnötmjöl, stevia och vaniljpulver i äggvispet. Rör sedan ner smöret. Dela degen i fyra delar och platta ut varje del på ett bakplåtspapper. Lägg ut en chokadbit (jag anänder mjölkchoklad med hasselnötter) på varje degbit och en klick nutella på chokladbiten. Ta upp kanterna på degen och täck chokladen och nutellan så att den göms i mitten. Jag rekommenderar att blöta händera när du aretar med degen då den lätt fastnar på händerna. Lägg bularna med ovansidan ner, så att den ”fula sidan” göms. Grädda bullarna i ca 15-17 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen.  Smält lite smör och pensla de gräddade bullarna. Pudra över kakao och strö över lite stevia strö.

 

 

 

Jag testade även att bre på smält choklad ovanpå ett par av bullarna!

 

 


Körsbärsmuffins

 

Ett så fint väder jag har haft hittills idag! Passar perfekt då jag varit mycket utomhus. Jag började dagen med en underbar frukost med Artur på mitt favoritställe Gateau (vi satt självklart utomhus). Dessa frukostar sätter verkigen guldkant på tillvaron! Dagen fortsatte i en sandlåda grävandes tunnlar i sanden. Denna kanske lite ovanliga syssla berodde på att jag var barnvkt till mina älskade systersöner! Ikväll blir det dessutom ett steppass med min favvoledare på friskis! *Lycka*

 

Här följer ett recept på körsbärsmuffins. För att göra den extra smaskig gjorde jag den i tre "delar". En nötbotten, en körsbärssmet och en ljuvlig nutellatopping! Jag använde mig av jordnötter till bottnen, men vill man ha en mer neutral smak rekommenderar jag mandlar (alternativt pecannötter).

 

 

 

 

Körsbärsmuffins -  5 stycken muffins

 

Botten:
30 gram smör
30 gram valfria nötter ex. Jordnötter, hasselnötter, mandlar
1 msk mandelmjöl
2 msk stevia strö
2 krm kakao
½ krm vaniljpulver

 

Körbärssmet:
30 gram smör
½ ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
4½ msk stevia strö
3 krm bakpulver
½ krm vanljpulver
2 krm kakao
50 gram körsbär

 

Nutellatopping:
1 dl vispgrädde
20 gram mascarpone eller lite extra vispgrädde
40 gram hasselnötscrème/nutella
½ krm vaniljpulver
1½ msk stevia strö

 

 

Botten
Hacka nötterna fint. Blanda me övriga torra ingredienser. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda till en deg. Fördela i fem stycken muffinsformar.

 

Körsbärssmet
Smält smöret. Blanda de torra inredienserna och tillsätt ägget. Kärna ur körsbären och mosa ner i smeten. Rör även ner smöret och blanda väl. Fördela över bottnen. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt muffinsen svalna någon timme.

 

Topping
Medan muffinsen svalnar kan du göra nutellatoppingen. Låt nutellan vara rumsvarm så att den blir lätt att rör ut i grädden. Vispa grädden tillsammans med mascarpone med elvisp till en fluffig kräm/grädde. Tillsätt resterande ingredienser inklusive nutellan och vispa tills allt är blandat. Bred på muffinsen. Toppa gärna med ett körsbär!

 

 

 

 

 


Chokladmuffins a lá Marja

 
Under denna vecka har jag fått glädjen att vara "veckans matblogg" här på blogg.se. Det har resulterat i en hel del nya läsare! Så därför vill jag passa på att välkomna både nya och gamla läsare! Jag hoppas ni hänger kvar här i fortsättningen och att ni hittar massor av smarriga recept och inspiration :)
 
Min tanke med denna blogg är enkelt, jag vill baka samtidigt som jag inte vill äta dåligt och sockerfullproppade kakor som påvekar humöret till att åka bergochdalbana. Därför har jag bytt ut det tråkiga och näringsfattiga mjölet till härliga nötmjöl av alla dess sorter! Och det vita och raffinerade sockret är utbytt mot stevia strö. Jag har valt att använd stevia strö då det innehåller två av de sötningsmedel som jag tror och anser vara ofarliga för kroppen (om det inte triggar ditt sötsug vill säga) och inte påverkar blodsockret. Det går självklart bra att ändra min mängd av stevia strö, ta bort det helt eller byta mot vanligt socker!
 
Mina recept ska dessutom vara enkla. Några femtimmars tårtor hittar du inte här! Tanken är att alla ska kunna svänga ihop dessa recept.
 
Nu vill jag fresta er med lite muffins. Dessa chokladmuffins är faktiskt de godaste jag gjort i muffinsväg! De liknar faktiskt lite mina "Devil's food chokladmuffins", fast de är till och med snäppet godare! Men de här muffinsen gjorde jag dock innan. Anledningen till att jag dröjt så länge med att lägga upp de här goditarna är för att jag glömde skriva upp ingredienserna till smörkrämen! Så jag var tvungen att göra om och hitta rätt kombination.
 
 
 
 
 

Chokladmuffins a lá Marja – 5 till 6 stycken

 

Muffins:
70 gram smör
1 ägg
30 gram mörk sockerfri choklad
1 ½ dl mandelmjöl
3 msk riven kokos
8 msk stevia strö
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 ½ krm vaniljpulver

 

Chokladsmörkräm:
40 gram smör
60 gram mascarpone
3 msk stevia strö
ca 30 gram mörk sockerfri choklad
1 krm vaniljpulver

Ev. sockerfri choklad till garnering

 

Muffins
Smält smöret försiktigt tillsammans med den mörka chokladen (jag gjorde det i micron). Blanda alla torra ingredienser med varandre. Tillsätt ägget och det smälta chokladsmöret. Häll i fem/sex stycken muffinsformar (broende på storlek)som gärna får stå i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 23 minuter. Se upp med tiden, en gång hade jag i 25 minuter och det började redan bli brända! Låt muffinsen svalna medan du gör glasyren.

 

Chokladsmörkräm
Smält smöret till glasyren försiktigt tillsammans med chokladen. Tillsätt mascarpone. Rör väl så alla klumpar försvinner. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och blanda väl.

 

När chokladmuffinsen svalnat brer eller spritsar du på glasyren ovanpå muffinsen (är muffinsen varma smälter glasyren). Om du vill så använder du en potatisskalare för att hyvla choklad som sedan läggs på glasyren som dekoration!

 

 

 

 

 

 


Kantarellfest!

 
Nu är jag precis hemkommen från vår lilla tripp från Flen. Idag spenderade jag och min sambo Artur ett par timmar i skogen med Arturs mamma (som är väldigt duktig på att hitta svamp) och letade kantareller. Vi fick riktigt mycket svamp, långt mycket mer än jag förväntade mig. Över 4 kilo kantareller på två personer är väl ganska bra?? Då ska vi inte jämföra mer Arturs mamma som fick ungefär lika mycket fast själv...
 
 
 
 
 
 
 
 
Någon som kan gissa vad jag ska äta ikväll? Blir nog en liten svampmacka. Fast nu ska jag ta fram min nutellabruk ur kylen som jag har saknat så!
 
 

LCHF - Kanelbullar med bakerix

 

Jag beställde hem bakerix som jag fick hem förra veckan och gisses vad jag har använt mig av detta sedan dess! Jag har bakat tre sorters bullar, rulltårta och matbröd med massor av ost i. Det kan vara klurigt att få till degen bra så att den inte blir allt för kladdig samtidigt som den behåller en mjuk konsistens. I nedanstående kanelbulle-recept har jag haft i en äggula för att degen ska hålla ihop bra! Detta gör att de smakar en aning mer ägg än mina övriga bullar. Om man vill kan man givetsvis utesluta äggulan och minska lite på en av de torra ingredienserna (vilket ger en lite mindre hållbar deg, men det syns inte när bullarna är färdiggräddade!).

 

 

 

 

LCHF- Kanelbullar med bakerix – ca 6 til 8 stycken

 

1 ägg
1 äggula
15 gram smör
1 ½ dl bakerix
¼ dl mandelmjöl
¼ - 1/3 dl stevia strö
½ krm vaniljuplver

 

Fyllning:
20 gram smör
Kanel
½ km vaniljpulver
ca 2 msk stevia strö

 

Pensling:
1 äggvita
hackade nötter
stevia strö

 

Smält smöret. Vispa ägg och gulan pösigt med elvisp tillsammans med stevia strö. Tillsätt det smälta smöret och övriga ingredienser medan du rör om med en sked. Blanda väl till en deg och låt vila i kyl i minst tio minuter. Lägg därefter degen mellan två bakplåtspapper. Kavla ut degen med en kavel med bakplåtspappret fortfarande under kaveln så att degen inte fastnar. Låt degen vara ganska tjock då det lätt blir hål i den annars då bakplåtpappret dras bort (ca 1½ cm). Dra bort det översta bakplåtspappret.

 

Smält smöret till fyllningen, blanda i vaniljpulver och pensla det ovanpå bulldegen. Strö över valfri mängd kanel och stevia strö. Rulla ihop degen till en bullängd och skär bullar av önskad tjocklek. Lägg bitarna i bullformar. Vispa upp äggvitan och pensla ovanpå bullarna. Hacka nötter (jag använde hasselnötter utan skal) och strö på bullarna tillsammans med lite stevia strö. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15- 20 minuter.

 

 

 

Jag tycker dessa bullar är godast efter att ha vilat i kylen ett par timmar och därefter värmts upp några sekunder i micron.

 

 

 

Idag ska jag och Artur iväg i ett dygn till Flen. Förhoppningsvis kommer jag hem med lite kantareller i väskan!

 

 

 

 


Sodastreamer

 
Idag blev tyvärr min tjejfika inställd så jag bestämde mig för att passa på att ge mig ut och springa (nåja, jogga) istället för att göra det imorgon bitti som tänkt. Riktigt skönt att ha det avklarat och jag har den sköna känslan som altid finns där efter ett träningspass :) Dessutom gick det mycket lättare idag än de (få) tidigare gångerna jag tagit en joggingtur i sommar (jag brukar normalt inte springa, utan kör pass på friskis). Det kan bero på:
1) att jag kör mer konditionspass (och därmed fått upp konditionen) nu i slutet av sommaren då jag är hemma mer och det finns fler pass att välja mellan.
2) att jag körde på eftermiddagen då jag förmodligen har mer energi än på morgonkvisten innan frukost.
3) solen strålade inte och gjorde så att svetten rann  som de faktiskt gjort typ alla de tidigare gångerna (nu när jag tänker efter är det nästan alltid finare väder på morgonen än efter lunch!).
 
 
Titta förresten vad jag köpte häromdagen på Maxi!
 
 
 
 
Yes, en sodastreamer som jag suktat efter så länge! Är överlycklig över att få göra bubbelvatten när jag vill :) Jag köpte idag en liten flaska med päronsmak så jag kan smaksätta vattnet och en fun light med stevia då jag är sugen på något extra gott att dricka! Nu återstår bara ett problem... Hur sjutton ska jag få plats med allt i köket?
 
 
 
 
 
 
 

Jordnötssmör

 
Jag har (som jag även skrev i mitt inlägg om nötcrème) ständigt minst en burk med god "nötmassa" i kylen. En av dessa burkar med "nötmassa" är för tillfället underbart hemmagjort och sockerfritt jordnötssmör! Jätteenkelt att göra, bra mycket godare och billigare än det färdigköpta. Rekommenderas starkt!
 
 
 
 
 

Jordnötssmör

 

250 gram salta jordnötter
60 gram rumsvarmt smör eller ca ett par msk kokosolja
1-2 krm vaniljpulver
4 msk stevia strö

 

Mixa jordnötterna med en stavmixer i någon minut tills mjölet/massan böjar bli lite kladdig i konsistensen. Tillsätt vaniljpulver och stevia strö (efter smak) och mixa tills allt blandas. Tillsätt rumsvarmt smör efter önskad smak och konsistens, alternativt kokosolja (mer smör eller olja ger ett mer löst jordnötssmör). Mixa allt tills du har önskad konsistens (mixa mer för ett kladdigare smör)!

 

 
 
 
Än en gång tog dessutom min nutella slut, så det var bara till att göra nytt igen! Receptet hittar du här!
 
 
 
 
Åh, vad jag älskar min hemmagjorda nutella! Borde nästan göra flera burkar på en gång...
 
 
 
 
 
 

Tarteletter med vaniljgrädde och bär

 

Jagköpte mördegsmått förra veckan och självklart har jag passat på att använda dessa nu! Jag gjorde tarteletter toppad med massor av bär för lite extra sommarkänsla. Först använde jag inte kokosmjöl i degen vilket resulterade i en deg som under gräddning samlades på botten i formarna och blev stenhård. Försök två blev mycket bättre och stannade snällt kvar på kanterna samtidigt som den blev riktigt knaprig! Därmed perfekt att toppa med grädde utan att den "löses upp".

 

 

 

 

 

Tarteletter med vaniljgrädde och bär – 2 till 4 stycken (beroende på storlek)

 

Degen:
1/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
15 gram smör
1 1/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Gräddfyllning:
½ dl vispgrädde
20 gram mascarpone
1 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Bär att toppa med

 

Eventuellt choklad att hyvla över

 

Degen
Blanda de torra ingredienserna till tarteletterna. Tillsätt smör och blanda till en deg. Klä mördegsfromar med degen och förvara i kyl i tio minuter. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 7-8 minuter. Låt inte formarna vara för länge i ugnen då de blir hårda och svåra att lossa. Låt svalna.

 

Gräddfyllningen
Lägg alla ingredienser i en passande bunke och vispa med elvisp till gräddfyllningen blir till en ganska fast grädde.

 

Fördela fyllningen i de kalla formarna. Toppa med bär (jag använde blåbär, hallon och björnbär). Hyvla eventuellt över sockerfri choklad med en potatisskalare.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kladdkaka med glasyr

 

Idag har jag varit på jättemysigt födelsedagsfika och hunnit träna ett steppass på friskis. Så skönt att få ut lite energi och göra något roligt samtidigt! Däremot krånglar blogg.se, ren tur att jag kan skriva inlägg! Någon annan som har problem?

 

Här kommer en kaka jag gjorde för ganska länge sedan, så det är dags att den kommer upp på bloggen! Jag brukar nästan alltid använda mandelmjöl av sötmandlar med skal som jag själv mixat till ett mjöl med en stavmixer. Så även i denna kladdkaka! Hasselnötsmjölet mixar jag av hasselnötter utan skal. Enkelt samtidigt som det är billigare än att köpa färdigt!

 

 

 

 

Kladdkaka med glasyr - liten form på 12 cm i diameter

 

Kladdkakan:
40 gram smör
40 gram mascarpone (går att byta ut mot någon matsked grädde)
1 ägg
2 msk kokosmjöl
2 msk mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
3 msk stevia strö
1 – 1½ msk kakao
1 msk starkt kaffe
ev. 1 tsk konjak

 

Chokladsmörkräm:
30 gram smör
35 gram mascarpone
1 msk stevia strö
1/3 krm vaniljpulver
2 tsk kakao
1 tsk starkt kaffe

 

Ev. Riven kokos att strö över

 

Kladdkakan
Smält smöret till kladdkakan. Blanda med mascarpone så att alla klumpar försvinner. Blanda med de övriga ingredienserna och eventuellt lite konjak. Häll i en liten smord och bröad form som är 12 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 25-35 minuter i 175 grader tills kakan nästan är fast. Låt kakan svalna och gör samtidigt smörkrämen.

 

Smörkrämen
Smält smöret och blanda med mascarpone. Blanda även i stevia strö, vaniljpulver, kakao ock kaffe till en klumpfri kräm. Fördela över chokladsmörkrämen på den avsvalnade kakan. Strö eventuellt över riven kokos ovanpå. Låt krämen svalna (gärna i kyl) innan den tas ur sin form, då den lätt flyter ut. Servera med en stor klick grädde!

 

Fyr- till femdubbla alla ingredienser för en form som är 24 cm i diameter och förläng gräddningstiden.

 

 

 

 

 

 

 

 


Mjölkchokladmuffins

 

En sådan varm helg jag fått ta del utav! Har vi äntligen fått lite sommar i vårt avlånga land? Jag tror minsann det för idag passade jag på att ta ett topp i Sickla sjön (då är det banne mig sommar)! Visserligen blev det inte mycket solande, då solen gick i moln, men jag svor och sa att jag skulle bada om det så började hagla! Som tur var klarade jag mig undan allt för dåligt väder och det var trots allt 22 grader i sjön!

 

Jag har självklart bakat idag med. Har någon missat att jag har en svag punkt för chokladmuffins?

 

 

 

 

Mjölkchokladmuffins – 6 stycken

 

60 gram smör
60 gram sockerfri mjölkchoklad (gärna med hasselnöt)
1 ägg
1 dl mandelmjöl
4 msk hasselnötsmjöl
1 msk kokosmjöl
4 msk riven kokos
8 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

 

6 msk Chokladhasselnötscréme /nutella

 

Smält smöret och ta av från plattan. Tillsätt chokladen (helst hackad) och rör om tills den smält. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda ner ägget. Rör även ner chokladsmöret. Lägg smeten i sex stycken muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt muffinsarna svalna och gör en liten fördjupning i mitten av muffinsen. Lägg cirka 1 msk nutella i fördjupningen och på muffinsen. Toppa gärna med en chokladbit!

 

 

 

 

Igår var det förövrigt den stora prideparaden! Så härligt med folkfest och ett levande Stockholm! Det negativa var att det var riktigt trångt på sina håll och stört omöjligt att ta sig till bilen. Det hela slutade med att jag gick till slussen och tog bussen hem...

 


Nöt- & bärtårta

 
Nu är jag inne i en period med mycket ledighet. Det blir ett litet "hack" mellan mina olika jobb. Underbart att få lite extra semester! För att fira gjorde jag denna nöt- & bärtårta.
 
 
 
 
 
 

Nöt- & bärtårta - en liten form som är 12 centimeter i diameter

 

Nöt- och dadelbotten:
40 gram nötter (jag använder val- och casewnötter)
ca 7-8 färska dadlar (beror på storlek och mjukhet)
4 msk riven kokos

 

Grädde:
1 1/3 dl vispgrädde
½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

Eventuellt nutella

Valfria bär/frukt

Eventuellt extra stevia strö att strö ovanpå

 

Nöt- & dadelbotten
Använd en mortel för att stöta nötterna till ett grovkorningt mjöl, alternativt finhacka nötterna. Blanda nötter med de färska dadlarna och riven kokos.  Platta ut i en liten springform som är 12 centimeter i diameter.

 

Grädden
Vispa grädden med stevia strö och vaniljpulver med elvisp till önskad konsistens. Fördela över grädden på bottnen.

 

Toppa grädden med valfria bär och frukter. Jag använde jordgubbar, hallon, björnbär och äpple. Strö eventuellt på stevia strö på bären om de är lite sura.

 

Om du vill göra tårtan större och till fler personer så kan du använda en större form som är 24 centimeter i diameter. Då kan du fyrdubbla (eller mer) alla ingredienserna!

 

 

 

Tips: bred på att lager nutella på bottnen innan du lägger på grädden!

 

 

Igår var jag ute och tog en drink med mina två favorittjejer! Men jag har problemet att inte veta vad jag ska beställa då jag vill ha en drink som inte innehåller allt för mycket socker. Har ni några förslag och tips?

 

 

Tidningslyx

 
Åh, så glad jag blev när jag upptäckte två nya hälsobilagor i mataffären tidigare idag! Både "Wellness" och "Allt om LCHF" fick följa med mig hem. Nu vet jag vad jag ska unna mig med under min lediga helg!
 
 
 
 
Sedan kunde jag heller inte undgå den stora rean inne på panduro. Så muffinsformar och lite bloggrekvisita blev också köpt!
 

GI- kokos/havrebollar

 
Jag har haft en riktigt trevlig dag med eftermiddagsfika med familjen! I Marja-väg bjöd jag på GI-kokos/havrebollar, sockerfria chokladplattor, jordgubbar och grädde. I icke Marja-väg bjöd jag på mazarinkaka och croissanter (färdig deg i burk som jag rullade ut och gräddade. Hann inte göra mycket mer på den timmen jag var hemma). Innan dess hann jag med mitt sista pass på den nuvarande praktiken. Och igår jobbade jag förövrigt mitt sista pass på sommarjobbet och på tisdag blir det sista arbetspasset på det jobb jag haft i snart tre år! Förändringarnas vind sveper förbi... Äntligen på rätt väg!
 
 
Anledningen till att jag gjorde kokos- och havrebollar är för att "Marjas havrebollar" har varit en av mina parad bakverk. Därför gjorde jag en hälsosammare variant på detta med gott resultat! De fick en ganska mild smak. Vill man ha lite kraftigare smak rekommenderar jag att tillsätta mer kakao och kaffe (smaka av först!).
 
 
 

 

GI- havre/kokosbollar (cirka 8 till 10 stycken)

 

50 gram rumsvarmt smör
1 dl fiberhavregryn
2/3 dl riven kokos
ca ½ dl stevia strö
1 msk starkt kaffe
1/3 dl vispgrädde
2 krm vaniljpulver
ca 2/3 tsk kakao

 

Lägg alla torra ingredienser i en bunke (med höga kanter så allt inte skvätter). Lägg i bitar av rumsvarmt smör och rör ut smöret med en sked (eventuellt med händerna). Tillsätt vispgrädde och kaffe och vispa ett par minuter med elvisp tills allt blir en krämig smet. Tillsätt eventuellt mer kaffe och/eller kakao för mer smak på GI-bollarna. Ställ smeten i kylen i ungefär 10 minuter för att stelna en aning. Gör bollar av smeten och rulla i riven kokos. Förvara i kyl. Ta gärna ut Gi-bollarna en stund innan servering så att de blir lite mjukare.

 

 

 
 

Införskaffande av nya bakningssaker!

 
Jag har shoppat en del nya saker till mitt bakande, både ingredienser och "verktyg". Jag är jätteglad för mina införskaffade produkter och ska med stort nöje teste dessa!
 
Jag köpte en glassmaskin som jag velat ha så länge. Äntligen kan jag göra riktigt god och krämig glass hur enkelt som helst! Och inte minst av allt: jag kan göra frozen yoghurt som jag är så förälskad i :)
 
 
 
 
  
Jag har beställt Bakerix från en Lchf-butik på internet. Nu blir det mycket mer bröd och bullar som bakas i mitt kök! Beställde även shirataki ris (och inte nudlar som jag testat redan). Jag önskar att vi kunda ha en sådan butik i Stockholm! Det borde komma snart.
 
 
 
 
 
På Åhléns köpte jag ännu en liten springform på 12 centimeter. Jag tyckte det var en bra idé att ha två stycken så jag kan göra mer tårtor utan att skära i kakan, eller göra två olika kakor på en gång. Dessutom köpte jag mörmått så jag kan göra goda kakor med mumsiga fyllningar!
 
 
 
 

RSS 2.0
Matbloggstoppen