Jordgubbskaka med jordgubbstopping

 

Frukt och bär tycker jag bidrar med en speciell saftighet till bakverk. I denna kaka har jag blandat i mixade jordgubbar för att få en härlig konsistens med speciell och god smak. För att få jordgubbskakan extra mumsig och sommrig har jag dessutom toppat den med en gräddig jordgubbstopping!

 

 

 

 

Jordgubbskaka med jordgubbstopping  - liten form som är 12 cm

 

Jordgubbssmet:
35 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl (jag mixar skalade hasselnötter)
3 msk riven kokos
4 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
45 gram mixade jordgubbar (jag använder frysta som tinat)

 

Jordgubbstopping:
25 gram mixade jordgubbar (frysta som tinat)
25 gram mascarpone
1 – 1 ¼ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Smeten
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser till jordgubbssmete. Rör ner ägg, smör och de mixade jordgubbarna.  Smöra och bröa en liten form på 12 centimiter i diameter med riven kokos och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 160 grader i ca 30-35 minuter tills kakan är fast. Låt svalna en aning innen toppingen breds på.

 

Toppingen
Blanda mascarpone med mixade jordgubbar, sötning och vaniljpulver. Bred över jordgubbskakan.
 
 
 
 
 
 

Matbilder

 
Har ätit två härliga middagar ute de senaste två kvällarna med underbara vänner. Jag försökte i största möjliga mån välja rätter efter min lite LCHF/GI - inspirerade livsstil.
 
 
Silltallrik till förrätt. Sill är en enligt mig god fisk, samtidigt som den är fylld av nyttiga fetter.
 
 
 
Osttallrik till efterrätt. Väldigt mycket ost för att vara för en person. Osten verkade inte direkt av så hög klass, men brieosten (och jordgubbarna) var riktigt god!
 
 
 
Igår blev det en huvudrätt med strömming. Väldigt god, knaprig och lagom salt. Jag petade bort det mesta av potatispurén, på så viss kan den bli en bra LCHF-rätt. Borde dock ha frågar efter grönsaker!
 
 
 
 
Imorse blev det ett frukostbesök på Gateau med Lovisa! Jag tog valnötsfralla med brie (bad att få utan salami). Denna fralla och Finn Crisp är praktiskt taget det ända "vanliga bröd" som jag äter. Men den här valnötsfrallan är gjord av surdeg som ska ha lägre GI än vanligt bröd och är fullproppad av valnötter! Så gott!
 
 

Chokladsnittar med hasselnötskross

 
Jag gjorde chokladsnittar igår, vilka blev riktigt goda och knapriga då de fått kallna! Perfekt alternativ till de "vanliga" chokladsnittarna som görs på mjöl och socker. Istället för pärlsocker använder jag mig av finhackade hasselnötter (utan skal). Det går givetvis bra att använda sig av en annan nöt eller inget alls!
 
 
 

 

Chokladsnittar med hasselnötskross – 15 stycken

 

1 ¼ dl mandelmjöl
35 gram rumsvarmt smör
½ msk kokosmjöl
1 äggula
4 msk stevia strö
ca 1 msk kakao
1/3 tsk bakpulver
½ krm vaniljpulver

 

1 uppvispad äggvita att pensla på
Finhackade hasselnötter att strö över

 

Blanda alla ingredienserna till en deg. Rulla till två eller tre längder till önskad tjocklek och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. De kommer inte smälta ut speciellt mycket, så jag rekomenderar att man trycker ut dom ganska låga. Pensla på med den uppvispade äggvitan och strö över finhackade hasselnötter. Grädda mitt i ugnen i 185 grader i ca 15 minuter (lite beroende på tjockleken). Kakorna kommer vara ganska mjuka när de tas ut men kommer stelna till och bli knapriga när de kallnat. Skär längderna på snedden till snittar av önskad storlek.

 

 

 

En kaka perfekt till kaffet eller te!

 

Igår hade vi tre tjejer en jättemysig kväll som började på en restaurang i Gamla Stan och slutade med en drink på Söder. Till middag bev det en silltallrik och osttallrik. Osttalltiken skulle lätt ha räckt till en större familj. Jag orkade äta ungefär 1/5-del tills jag fick nog av ost för den kvällen. Ikväll blir det bio (Snövit-filmen) och sen återigen lite god middag med några kompisar!

 

 


Anledningar till att vara glad!

  1. Idag fyller Artur 26 hela år! Grattis grattis! Jag har dagen till är bakat bananmuffins och LCHF-chokladsnittar.  Bananmuffinsen är tyvärr inte sockerfria utan bakad på det traditionella viset. Men receptet på snittarna lägger jag ut senare!



    Bananmuffins med icke-egengjorda chokladrosor

  2. Något som gör dagen ännu bättre är att jag fått veta att jag praktiskt taget fått två jobb på två dagar! Det ena jobber är inte helt säkert att jag får - närmare 95% säkert. Men oddsen är väldigt, väldigt höga! Det andra "jobbet" är en betald praktik som jag tror är som klippt och skuren för mig! Det gnager en liten orolig känsla om hur sjutton jag ska hinna med två extra jobb samt heltidsstudier i höst. Men jag har klarat av det förut och känner jag mig själv rätt kommer det gå galant! Hurra!

  3. Att jag ska ut med två av mina favorittjejer ikväll och äta middag gör det hela inte sämre!

  4. Jag är nu ledig från mina två tidigare jobb från och med igår till nästa tisdag! Det förtjänar jag verkligen :)
 
 
 
Chokladsnittar med hasselnötskross

 

 

Smultronställen

 
Äntligen går det att plocka lite smultron från smultronbuskarna på balkongen! Artur kom in med några stycken i en liten skål, och oj så söta och goda det var! För att inte säga stora! De såg ungefär ut som mindre jordgubbar. Smultron är nog mitt favoritbär. Synd att de sällan går att köpa! Annars hade jag bakat en hel del med dessa godingar.
 
 
 
 
 
 
Ett par sådanna här plantor har vi på balkongen. Bokstavligt talat riktiga små smultronställen ;)
 
 
 
 
Idag unnade jag även mig att köpa svenska jordgubbar. De var underbart goda och väldigt smakrika!
 

Chokladtändstickor

 

Ni har kanske sett att jag gjorde "chokladtändstickor " för andra gången till midsommarfirandet. Dessa söta kakor gjorde jag gång nummer två på Arturs begäran - ett säker teckan på att det är en god småkaka!

 

 

Chokladtändstickor – 20 stycken
 
Degen:
70 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl mandelmjöl
30 gram finhacakde hasselnötter utan skal (eller malda)
2 tsk kokosmjöl
4 ½ msk stevia strö
1½ kryddmått vaniljpulver
 
Chokladen:
30 gram choklad
5-10 gram kokosolja
ca 1 tsk stevia strö
 
Finhacka hasselnötter utan skal. Blanda med resterande ingredienser till en deg. Forma lillfingertjocka längder. Degen kommer att smälta ut rejält, så jag anser att det är bäst att dela de färdiggräddade (medan de fortfarande är varma) längderna på mitten och längden till önskad storlek. Smält chokladen med kokosolja och blanda därefter i stevia strö efter smak. Låt kakorna svalna och chokladen tjockna till lite. Bred på/doppa ena änden av de små längderna i chokladen.
 
 
Det är kakorna längst bort som är chokladtändstickorna förstås!
 
 
Ikväll kommer jag vara lillgammal och se på "Morden i Midsomer". Det är riktig sommar för mig. När jag var liten såg vi alltid på den serien och det har hängt med sedan dess.
 
 

Mjuk Kanelkaka

 

Denna mjuka kaka har smak av kanel och är lika saftig som söt. Passar absolut bäst med en rejäl klick vispad grädde!

 



 

Mjuk Kanelkaka

125 gram smör
3 ägg
1 1/4 dl creme fraiche
1 ½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 ½ msk pofiber
1 1/4 dl stevia strö
2 tsk bakpulver
1 ½ krm vaniljpulver
2½ - 3 tsk kanel
1/3 tsk kardemumma

 

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser.Vispa äggen tillsammans med creme fraichen med elvisp och rör ner bland de torra ingredienserna. Blanda även ner det smälta smöret. Häll i en bröad (mandelmjöl) brödform. Grädde i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.

 


Paranötskaka

Hemkommen från ett söndagsarbetspass. Jag har jobbat 7 timmar men fått betalt för 14! Älskar ob :)

Ikväll ska jag äntligen baka lite. Det har jag sett fram emot hela dagen! Jag passar nu på att lägga upp ett recept på en god och knaprig småkaka. Då jag tycker det är kul att använda mig av lite annat än "standard"-ingredienserna har jag under veckan testat att baka medett antal olika nötter med gott resultat. Här kommer därför en god småkaka med paranöt som inte tar många minuter att göra!


 

 

 

Paranötskaka

25 gramrumsvarmt smör
60 gram paranötter
2/3 kryddmått vaniljpulver
ca 2 ½ -3 msk stevia strö
2 msk mandelmjöl
½ msk kokosmjöl

 

Hacka paranötter och blanda med övriga ingredienser till en deg. Forma till platta kakor av valfri storlek på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 8 minuter.

 



Jag blandade kakao och lite extra stevia strö i en del av degen och gjorde chokladkakor!


Midsommarfirande i Flen

 
Nu är jag hemma från Flen! Resan började inte bra. Tåget var proppfullt, vilket resulterade i att vi stod upp hoptryckta under hela resan! Resten av midsommarftonen var desto bättre och bestod av häng i den stora trädgården, sippande på rosé, ätande på god mat och mina kakor. Det var en underbar midsommar helt enkelt! Men nu ser jag fram emot att få baka lite igen, det var ju flera dagar sedan sist!
 
 
 
Har Vidar druckit upp colan?
 
 
 
Varje blogg måste innehålla minst en hoppbild!
 
 
 
 
 
 
Artur och Vidar!
 
 
Jordgubbar med grädde är godare än godis...
 
 

Midsommardagen

 
Hej alla glada! Jag hoppas ni har haft en fin och härlig midsommarafton! Själv har jag varit i Flen, så bakandet har tagit en paus under helgen. Men det hindrar inte mig från att blogga. Har dessutom hur många bakverk som helst i lager som bara väntar på att visas upp!
 
I torsdags däremot bakade jag tre olika sorts lchf-kakor: schackrutor, tändstickor och småkakor i småbrödsformar. Två av dessa har jag gjort tidgare, men den sistnämnda är ny!  Även en kaka med socker har bakats, nämligen en kladdkaka. Den ska jag till största möjliga mån hålla mig i från.
 

Kärleksmums

Jag fullkomligt älskar kärleksmums! Första gången jag försökte mig på att göra på en LCHF-variant av detta bakverk gick det inte alls bra. Krämen skar sig och chokladkakan smakade inte som jag ville. Men redan på andra försöket fick jag exakt som jag ville ha den! Den blev så pass bra att den hamnar på topp tre listan över mina favorit bakverk! Baka, ät och njut!






Kärleksmums - en liten form på 12 centimeter i diameter

45 gram smör
1 ägg
2/3 msk vispgrädde
2/5 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
4 msk stevia strö
2 tsk kakao
½ kryddmått vaniljpulver
½ tsk bakpulver

Chokladkräm:
35 gram smör
30 gram mascarpone
1 msk riven kokos
½ msk vatten
1 krm snabbkaffe (eller motsvarande kaffe)
1 1/3 msk stevia strö
ca 2 tsk kakao


Kokos att strö över och att bröa formen med

Smält smöret. Banda alla torra ingredienser till smeten. Blanda även i ägget, smöret och grädden. Bröa en liten form på 12 cm i diameter med riven kokos och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugn på 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan är fast.


Börja sedan med chokladkrämen. Smält smöret (ev värm tills smret är vädigt mjukt)och banda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda ½ msk hett vatten med 1 kryddmått snabbkaffe. Rör ner kokos, stevia strö och kakao i krämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (ja använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.

 

Bred på krämen på den avsvalnade kakan och strö på riven kokos. Ät och njut!






Tidigt imorron ska jag åka till Flen för att fira midsommar. Tyvärr jobbar jag ikväll till halv elva, så det blir bara hem, sova och upp och åka iväg på direkten. Men det ska ändå bli skönt att åka iväg en sväng, även om det endast gäller över en dag! Jag får önska er alla en trevlig midsommar!

 


Midsommartårta

 
Självklart kände jag mig manad att göra en tårta som passar till midsommarfirandet! En lyxig sommartårta som inte är allt för svår att göra och självklart bakad utan socker och mjöl - kan det bli mycket bättre? Nej! Och som tur är blev den alldeles, alldeles underbar...






Midsommartårta - en liten form på 12 cm

Tårtbotten:
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 2/3 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver


Vaniljkräm:
½ dl vispgrädde
1 äggula
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

Hallon:
40 gram hallon
2/3 msk stevia strö


Gräddtopping:
2/3 dl vispgrädde
½ krm vaniljpulver
2 tsk stevia strö

Jordgubbar att toppa med


Tårtbotten:

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Separera äggulan från äggvitan och blanda ner gulan med de torra ingredienserna. Blanda även ner smöret. Vispa äggvitan med elvisp och rör försiktigt ner vitan i smeten tills allt har blandats ordentligt. Häll i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i på 175 grader i ca 25 minuter tills kakan är fast (kolla gärna redan efter 20 minuter). Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till två delar - en botten och ett lock.


Vanljkräm:

Skjud grädden, sötningen, vaniljpulvret och äggulan under omrörning tills den börjar tjockna. Låt svalna.

Hallonen:
Mosa hallon med stevian och bred på bottnen av tårtan (ha gärna kvar tårtan i formen så rinner inte fyllningen ut). Bred därefter på den avsvalnade vaniljkrämen. Lägg därefer på tårtlocket.

Gräddtoppingen:
Vispa grädden med elvisp och vispa även i vaniljpulver och sötning. Bred på locket av tårtan. Toppa även med jordgubbar!



 

Denna tårta fick faktiskt över 60 likes på en lchf-recept sida på bara en kväll!



Tips: Vispa lite mer grädde och bred även på kanterna av tårtan!

Om du använder en större form på 24 cm i diameter är det lagom att fem- till sexdubbla ingredienserna samt förlänga gräddningstiden tills kakan är fast.

 

 


Chokladbollar med pecannöt


Om det för några dagar sedan såg ut som om en liten fjutt bomb hade slagit ner här hemma, ser det idag mer ut som om ett par atombomber exploderat. Skorna står i sovrummet, ytterkläderna ligger lite här och var, allt i vardagsrummet övertäckt av papper... Och ingen TV! Jag som just hade börjat lära mig att koppla av vid TV:n med en film blir nu berövad detta... Aja, har jag klarat mig hittills utan TV, borde jag väl göra det ett par dagar till. Det finns ju trots allt tidningar och böcker. Och datorer. Tur att köket inte målas om, för då kan jag göra mumsiga chokladbollar!





Chokladbollar med pecannöt – 12 stycken


70 gram smör
40 gram finhackade pecannötter
3 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
6 msk riven kokos
30 gram sockerfri choklad
ca 1 ½ msk kakao
ca 3 1/3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

Riven kokos och/eller kakao att rulla i

Hacka chokladen och finhacka pecannötterna. Blanda sedan allt (jag använder händerna) till en deg. Smaka om det är tillräckligt mycket sötning och kakao. Rulla till bollar och rulla i kokos eller kakao. Förvara i kyl.






Snart är det förresten midsommar och under helgen testade jag på att göra en midsommartårta. Den blev över all förväntan och receptet kommer i dagarna - lagom före midsommar!

 

 


Kladdkaka


Denna söndag började med att jag tappade en hundralapp. Inte så roligt för en fattig student som jag... (Lägg märke till att jag dessutom måste klara mig utan studiebidrag under hela sommaren och har tusen saker som jag måste köpa samt en resa som väntar). Dagen fortsatte med att jag blev plaskblöt om fötterna då mina skor visade sig läcka som två såll. Så från halv ett till halv sju var det våta fötter som gällde. Och dagen slutade med att jag glömde min mobil!

Men det har varit ljusglimtar också. Jag har varit barnvakt och därmed träffat mina underbara gullepojkar och dessutom fått äta indisk mat på en favoritrestaurang!

En till ljusglimt är denna kladdkaka som blev en av mina topp tre favorit LCHF-bakverk! Jag är sjukt nöjd med denna godbit som dessutom är väldigt enkelt att göra.


Kladdkaka- en liten form 16 cm i diameter


35 gram smör
1 ägg
2/3 dl vispgrädde
¾ dl mandelmjöl (jag mixar sötmandlar med skal)
2 msk kokosmjöl
4 ½ msk stevia strö/sukrin
½ krm vaniljpulver
ca 1 msk kakao
20 gram grovhackad mörk och sockerfri choklad
10 gram nötter (ex. Pecannötter, hasselnötter, valnötter)

Smält smöret. Blanda mandel- och kokosmjöl, stevia strö, vaniljpulver, choklad och nötter. Blanda i ägget, smöret och vispgrädden (ovispad). Rör om tills allt blandat sig. Smaka av om smeten är lagom söt (smeten är dock mer söt än vad kakan senare blir). Häll i en smörad och bröad form (mandelmjöl) på 16 centimeter (det blev för mycket för min form på 12 centimeter så jag gjorde en muffin bredvid). Grädda kladdkakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter (kladdkakan ska fortfarande vara lite kladdig).

Kladdkakan serveras med fördel kall med en klick grädde eller kula glass!



Jag har dessutom ringlat över chokladsås på min kladdkaka. MUMS!


Mazarinmuffins

Gårdagen bjöd på en hel del ändrade planer. Istället för picknick i det gröna och tjejkväll blev det inomhuspicnick med sällskapsspel och ett besök hos föräldrarna. Det resulterade ändå i en riktig trevlig lördag! Jag bakade i fredags mina mazarinmuffins till picknicken, och de blev än en gång riktigt goda. Dock ändrade jag receptet en aning. Jag lägger upp det nya här nedanför. Jag bytte även namnet från "Mandelmuffins med mazarin touch" till "Mazarinmuffins".






Mazarinmuffins
- 10 stycken normalstora


2 dl mandemjöl
2 msk kokosmjöl
1 kryddmått vaniljpulver
120 gram smör
3-4 ägg (3 stora eller fyra mindre)
2 tsk bakpulver
7 msk stevia strö
3 -4 droppar bittermanelarom
några hallon för varje muffins


Sockerfri sylt


Smält smöret. Blanda mandel-, och kokosmjöl, vaniljpulver, bakpulver, stevia strö och bittermandelarom. Blanda sedan i både ägg och det smälta smöret. Häll i smeten i muffinsformar. Stoppa ner några hallon i varje muffins. Grädda mit i ugn på 175 grader i ca 12-16 minuter tills de blir fasta, känn med en sticka. När muffinsen kallnat brer du på sockerfri sylt.

 





Den sista bilden är en bild från den första omgången. Då gjorde jag "minimuffins" i småbrödsformar.



Jordgubbscheesecake


Nu ser det ut lite som om en bomb har slagit ner här hemma. Då jag har bakandet som projekt, har min sambo som projekt att fixa här i lägenheten. Så nu ska det i dagarna spikas, spacklas, sandpappras, målas och allt vad det kan vara. Som tur är tycker han det är kul och jag slipper göra det mesta. Han "slipper" istället baka, vilket jag mer än gärna gör. "Comparative advantage" som det så fint heter på nationalekonomiska.

Medans han fixar spikhål i väggarna svänger jag ihop en krämig cheesecake med jordgubbar. Och Artur säger att det är det godaste jag hittills gjort!



Jordgubbscheesecake - liten form på 12 centimeter i diameter

Botten:
25 gram rumsvarmt smör
½ dl mandelmjöl
1½ tsk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 ½ msk stevia
¼ tsk kanel


Fyllning:
1 ägg
50 gram creme cheese
2½ msk stevia strö
2/3 kryddmått vaniljpulver
45 gram mixade jordgubbar (jag använde mig av frysta som jag tinat)

Sockerfrisylt att toppa med


Eventuellt jordgubbar att garnera med


Botten:
Blanda alla ingredienser till bottnen och fördela i bottnen på en liten springform som är 12 centimter i diameter. Låt vila i kylen medan fyllningen görs.


Fyllning:

Blanda (enklast är att vispa lätt) ägg med creme cheese, sötning och vaniljpulver. Jag använde mig av frysta jordgubbar och lät dom tina i rumstemperatur i några timmar. Därefter mixade jag jordgubbarna och blandade i äggsmeten. Häll fyllningen över bottnen. Grädda i nedre delen i ugnen i en halvtimme på 175 grader. Efter halvtimmen sänk värmen till 150 grader och låt stå i ytterligare ca 15 minuter tills kakan slutat dallra och är fast. Använder man sig av färska jordgubbar blir fyllningen inte lika lös och gräddningstiden kan förkortas (känn med en sticka).


Låt cheesecaken kallna en aning och bre därpå den sockerfri sylten. Toppa gärna kakan med jordgubbar!





Tips: Fyllningen blir relativt tunn (motsats till hög), vilket passar mig utmärkt. Men för de som gillar mer fyllning går det utmärkt att göra smeten gånger 1.5! Dvs göra 50% extra fyllning. Förläng gräddningstiden en aning (känn med en sticka). Det går självklart bra att använda en större form. Fyrdubbla då bottnen och fyr- till sexdubbla fyllningen.




Nytt nummer av mat&hälsa

Oh, idag har jag äntligen köpt nya nummret av mat&hälsa! Jag har sett på ett antal bloggar att ett nytt nummer av denna tidning kommit och då jag verkligen gillade det förra numret var jag sugen på att köpa även det nya. Hoppas att denna är lika bra! Jag hoppas på massor av inspiration på sommarbakverk och fakta om LCHF som jag ännu inte kan. Spännande!









Kokoskaka med vanilj

Vet ni vad? Idag lyckades jag med mina kärleksmums! Blev så glad över resultatet att jag åt upp hälften med detsamma. Resten sparar jag till ikväll som en liten treat efter jobbet.

Men receptet kommer en annan dag. Kanske lagom till helgen... Här lägger jag istället upp ett recept på en saftig och smarrig kokoskaka! Den är ungefär som en sockerkaka med riven kokos i. Riven kokos tycker jag tillför en god smak och konsistens! Dessutom toppar jag min kaka med ett lager god kokos- och vaniljtopping.

Kokoskaka med vanilj - 1 brödfrom


Smeten:
100 gram smör
2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
1 ½ dl riven kokos
5 msk vispgrädde
ca 4 msk sukrin
ca 1/8 kryddmått stevia (300 ggr sötare än socker)
2 tsk bakpulver
½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver


Vanilj- och kokostopping:
1½ dl vispgrädde
½ dl kokosflingor
1 – 1 ½ kryddmått vaniljpulver
sötning efter smak (jag använder flor av erytritol)


Kokossmet:

Smält smöret. Blanda övriga ingredienser till smeten. Häll på det smälta smöret och rör om. Häll kokossmeten i en smörad och bröad (mandelmjöl) brödform. Grädda mitt i ugnen på 150 grader i ca 40 minuter till kakan blir fast. Låt kakan svalna. Notera att smeten är sötare än vad kakan blir när den är gräddad.


Topping:

Vispa grädden tillsammans med vaniljpulver och sötning efter smak (kom ihåg att inte stoppa ner skeden om du smakat av med den, då grädden inte tål vissa enzymer som finns i munnen). Rör försiktigt ner kokosflingor i vaniljgrädden. Bre över toppingen på kokoskakan innan servering.







Finska pinnar


Vilket varierande väder det har varit i Stockholm idag! Jag var i stan med en av mina äldsta och käraste vän, och vi hade väl tur med vädret till en början. Men till sist fick vi ändå gå inomhus. Under uppehållet passade vi på att köpa yoghurtglass, vilket under de senaste åren har blivit en gammal trogen (för att inte säga god!) vana. Jag valde jordgubbssmak på en bädd av hallon, något som faktiskt är sockerfritt. Nåot annat som är sockerfritt är mina nybakta finska pinnar!




Finska pinnar
– 12 stycken

70 gram smör
1 dl mandelmjöl (gjort på mandlar utan skal, mitt är färdigköpt)
1 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
ca 3 msk sukrin + 1/10 kryddmått stevia (300 gånger sötare än socker)
2 droppar bittermandelarom
ev ½ kryddmått vaniljpulver

1 äggvita till pensling
10 gram hackade mandlar att strö över


Bland mandelmjöl, kokosmjöl, pofiber, sötning med smör väl till en deg. Om man vill kan man även tillsätta ½ kryddmått vaniljpulver i degen. Låt stå i minst 10 minuter i kylen. Forma degen till fingertjocka längder som är ca 5 centimeter långa. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ut kakorna. Vispa äggvitan lätt och pensla på kakorna. Strö över de hackade mandlarna. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10-12 minuter tills kakorna börjar få färg.





Man lär sig av sina misstag!


Idag gjorde jag kärleksmums.
Rättelse: jag försökte göra kärleksmums.

Jag höll på i cirka 1 ½ timme och försökte få glasyren rätt och kakan lagom söt. Men icke sa nicke. Den blev inte alls som jag tänkt mig! Det kluriga är att mjuka kakor inte alls är lika söta när de är färdiggrädade som vad smeten är. Och det andra svåra är att få till en bra glasyr utan att den skär sig... Glasyren blev trots allt ändå okej till slut - jag upptäckte efter ett tag att smöret inte får vara kallt! Men skam den som ger sig, jag får helt enkelt försöka mig på att göra kärleksmums igen någon annan dag! Det är ju trots allt en av både min och min sambos favoritkaka.

Det negativa med att göra sina egna recept är att de flesta av dom inte blir så pass bra att de får komma upp på bloggen. Jag skulle tippa på att det är cirka 25% som ni får se. Andra gör jag om (gör om, gör rätt!) eller så är idén bakom helt enkelt dålig. Man lär sig av sina misstag!

Det positiva med att göra sina egna recept väger över de negativa med hästlängder! Det är kul att vara kreativ och det uppstår en underbar glädje när ett bakverk (antingen av en ren slump eller efter några dagar av testande) blir riktigt bra! Att skapa något nytt och unikt är spännande och förhoppningsvis tillför det något till andra bakglada männsikor.




Jag har dessutom ganska lite tålamod. Jag kunde inte vänta med att fota tills chokladkrämen kallnat, så den flöt ut en del...


Kladdiga Hallonmuffins

Jag hyrde här om dagen filmen Julie & Julia. Den handlar om en kvinna som lagar massor av mat (dock inte hennes egna recept) och bloggar om det. En riktigt gullig film som man nästan känner igen sig lite i (i alla fall så långt som tillagningen och bloggandet).

Any way, dagen till ära lägger jag upp ett recept på söta och goda hallonmuffins som jag gjorde för flera veckor sedan. De blir nästan som en kladdkaka i muffinsformat - fast utan kakao men med hallon! Jag toppar mina muffins med ett lager av min hemmagjorda och sockerfria sylt! Dessa muffins är dessutom lättlagade och perfekta om man inte har så mycket tid. Bilden är fotad med mobilkamera så kvaliteten är därmed inte speciellt hög.


Kladdiga hallonmuffins – 8 st

90 gram smör
2 ägg
½ dl vispgrädde
2/3 dl stevia strö
0,8 dl mandelmjöl
1½ msk kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått vaniljpulver
50 gram hallon

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser och blanda med äggen och vispgrädde (ovispad). Häll i smöret och rör om. Blanda ev hallonen med lite extra stevia strö och häll i smeten. Häll i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen på 160 grader i ca 20 minuter.




Dessa muffins passar utmärkt att toppa med ett lager sylt!




Banan- & äppelkaka


Här kommer en kaka som hamnar under kategorin "Baka med frukt" och är därmed inte ett LCHF-recept (men det hindrar den inte från att vara underbart god!). Jag tycker att banan passar i många kakor då det bidrar med en krämighet och naturlig sötma. Enjoy!





Banan- och äppelkaka - 1 springform på 24 cm

100 gram smör
2 ägg
1 ¼ dl mandelmjöl
¾ malda/mixade hasselnötter utan skal
½ dl stevia strö
1 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ kryddmått vaniljpulver
2 bananer
1 stort äpple
1 tsk kanel


Eventuellt 1 tsk stevia strö och 1 tsk kanel att strö över


Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med äggulorna. Mosa en av bananerna och rör ner den tillsammans med det smälta smöret. Vispa äggvitorna till ett skum med elvisp och vänd ner i smeten. Bröa en springform (jag använder mig av en 24 cm i diameter) form med mandelmjöl och häll ett jättetunt lager av smeten i botten. Hacka den andra bananen i skivor och lägg på det tunna lagret av smet (man kan även lägga bananerna direkt i formen, men jag tror det blir saftigare på detta sätt). Häll över resten av smeten på bananskivorna. Skölj och skiva äpplet i tunna klyftor och lägg ovanpå smeten. Tryck ner äppelskivorna i smeten, vilket gör kakan saftigare. Jag strör även på 1 tsk stevia strö och 1 tsk kanel ovanpå kakan. Grädda mitt i ugnen på 150 grader i ca 40 minuter tills kakan blir fast (se till så att den inte blir bränd! Lägg då på ett ark av foliepapper ovanpå).





Servera gärna äppel- och banankakan med vispad grädde eller vaniljsås!





Kreativiteten flödar


Har en hel del ideér på kakor/bakverk som ska bakas (och ätas förhoppningsvis om de blir goda!). Flest idéer kommer nog till mig då jag kör med cross trianern på gymmet. Det är en enligt mig ganska tråkig syssla, så vad passar inte bättre än att drömma sig bort och vara kreativ? Vips har helt plötsligt 10 minuter gått (10 minuter är fullt tillräckligt!) och huvudet är fullt av grunder till olika recept. Jag tänkte dela med mig av lite idéer och som förhoppningsvis senare kommer dyka upp i bloggen. Trots allt är det ju en hel del recept som inte blir så där perfekta som jag hoppats och som aldrig får se dagens ljus här på min blogg...

Vad sägs om dessa?

Chokladmoussetårta på hasselnötsbotten
Chokladtryffel
Jordgubbspaj med krämig fyllning
Jordgubbspaj med maräng
Banan- & chokladmuffins
Jordgubbskaka
Jordgubbscheescake (mycket jordgubbar här...)
Muffins med jordnötssmör och creme cheese
Saftiga Valnötsmuffins
Toscakaka
Mockarutor
Devils food cake


Andra sätt jag får mina idéer på är genom att spana in olika kok- och bakböcker. Där finner jag en hel del inspiration till vad jag kan tänkas göra. Sedan är det bara att göra om dom totalt: ta bort och lägga till ingredienser och göra dom lite mer "bakasockerfritt"-vänliga.






Jag tar jättegärna emot önskemål och tips på bakverk! Bara att skriva en kommentar!


Mazariner med hallon


Hoppas ni haft en underbar början av helgen och att denna söndag blir lika härlig! Själv har jag för en gångs skull varit ledigt denna helg. Igår passade jag på att fika i nyckelviken (nacka) med mina föräldrar, syrra, svåger och deras underbara två små barn. På kvällen bakade jag även mina mazariner för andra gången!





Mazariner – 6 stycken mazariner

Botten:
25 gram smör
1 ¼ dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
1 äggvita
2 ½ msk stevia strö/sukrin

Smet:
50 gram smör
1 äggula
1 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
ca 3 droppar bittermandelarom
ca 3½ -4 ½ msk stevia strö/sukrin beroende på smak
4 msk vispgrädde
1 kryddmått vaniljpulver

Valfri mängd hallon + sukrin att toppa kakorna på (alternativt sockerfri sylt)

Botten:
Blanda (osmält) smör med äggvita, de två mjölsorterna och sötningen. Tryck ut degen i mazarin- eller aluminiumformar ändå upp till kanterna. Ställ gärna i kylen medan smeten görs.

Smeten:
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna (stevia strö efter smak). Häll i äggulan, grädden (ovispad) och smöret och rör om så allt blandas. Häll eventuellt i mer sötning. Häll i smeten i de degklädda formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25 minuter tills mazarinerna är fasta. Mosa hallon, eventuellt tillsammans med stevia strö och toppa mazarinerna med detta.

Jag kände efter hur pass söta jag tyckte mazarinerna var. Är de söta kan man utesluta sötningen som man annars blandar tillsammans med hallonen. Är mazarinerna istället mindre söta är det bara att söta hallonen lite extra!



Tips:
Klicka på en klick vispad vispgrädde ovanpå mazarinerna och därefter hallonen och du har mazarinbakelser!




Kladdkaka med smak av hasselnöt


Jag älskar kladdkaka och jag älskar hasselnötter. Det var dessa känslor som stod bakom skapandet av detta bakverk!


 


Kladdkaka med smak av hasselnöt

Kladdkakesmet:
35 gram smör
1 ägg
4 ½ - 5 msk vispgrädde
¾ dl mandelmjöl (jag mixar sötmandlar med skal)
2 msk kokosmjöl
ca 4 ½ msk stevia strö/ sukrin
¾ dl kryddmått vaniljpulver

Hasselnötsmassa:
1/4 dl malda/mixade skalade hasselnötter
10 gram rumsvarmt smör/ kokosolja
1/4 kryddmått vaniljpulver
ca 2 msk stevia strö/sukrin

Kladdkakesmet:
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna till kladdkakesmeten med ägget. Häll i det smälta smöret och blanda till en smet. Häll i en smörad och bröad (mandelmjöl) springform på 16 centimeter (det blev för mycket för min form på 12 centimeter så jag gjorde en muffin bredvid).

Hasselnötsmassa: Mal eller mixa hasselnötter utan skal och blanda med resten av ingredienserna till hasselnötsmassan (smöret ska inte smältas). Lägg små klickar av hasselnötsmassan på kladdkakan.

Lägg formen på en plåt med bakplåtspapper då det lätt läcker fett. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20- 25 minuter. Kakan kommer vara kladdig då hasselnötsmassan är väldigt lös då den är varm, men kommer att stelna när den kallnar.

Låt kakan svalna och förvara i kyl. Den är godast kall!





Blåbärskaka


Jag har två gånger försökt mig på att göra en blåbärskaka, men de blev enligt mig inte helt perfekta. För några dagar sedan gjorde jag ett tredje försök och fick den underbart god! Tredje gången gillt! Här delar jag med mig av min favoritblåbärskaka.

Tips:
Använd ca 4 ½ msk sukrin istället för nedanstående sötning.


Blåbärskaka – liten form på 12 cm i diameter

Kaksmet:
35 gram smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 1/3 msk kokosnötsmjöl
ca 3 ½ msk sukrin (erytrithol, lika sött som socker) + ca 1/10 av kryddmått av stevia (som är 300 ggr sötare än socker) - motsvarande 3½ msk av min blanding
½ kryddmått vaniljpulver
1 droppe bittermandelarom
2 msk vispgrädde

Topping:
15 gram blåbär + 1/3 tsk sukrin + ½ tsk mandelmjöl
20 - 30 gram nötter (ex. hasselnöt, pecannöt och mandel)


 



Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser till kaksmeten. Rör ner ägget, det smälta smöret, bittermandelarom och vispgrädden (ej vispad). Smaka av smeten och känn om den är tillräckligt söt (smeten är sötare än vad kakan blir då den har gräddat klart). Smöra och bröa en liten form på 12 centimeter i diameter och häll i smeten. Banda blåbären med lite sukrin och mandelmjöl och strö därefter på kakan. Grovhacka valfria nötter och strö även detta på kakan och blåbären. Grädde i nedre del av ugnen på 150 grader i ca 40 minuter. Vill man ha en sötare kaka går det bra att strö på sötning i efterhand.

Vill man använda en stor form går det bra att fyrdubbla alla ingredienser. Känn efter med en sticka när kakan är klar (den ska vara fast).







Korrigering - felräkning

Gissa om jag är trött på allt räknande och försök att jämföra stevias sötma till socker och så vidare och så vidare. För ett par timmar sedan slog det mig att jag räknat att stevias volym är 300 gånger sötare än socker, när det i själva verket är VIKTEN det gäller! Efter lite räknande och googling kom jag fram till att detta gör att min blanding där jag använt 1/10 kryddmått stevia på 3 msk sukrin enbart är ca 1,2 (lite mer) sötare än socker/sukrin. Ca 1 kryddmått stevia (1.07 krm) stevia som är 300 gånger sötare än socker skulle alltså motsvara 1 dl socker/sukrin.

Efter lite övervägande har jag kommit fram till att jag för att underlätta för alla där ute, vilka jag antar är en hel del, i framtiden kommer att använda en sötning som är lika söt som socker. Exempelvis stevia strö eller sukrin. Sen är det självklart enkelt för dom som vill att minska mängden stevia strö/sukrin och ersätta med en liten mängd stevia. Jag kommer ändå publicera de recept som jag redan skapat där jag använder mig av stevia.

Hoppas ni har en fin dag i det fina vädret (som det är i Stockholm). Själv ska jag snart iväg och jobba. Ikväll kommer jag lägga upp ett recept på en jättegod blåbärkaka!

Ändring av sötning

Typiskt, efter lite bakade kom jag underfunn med att min sötning hade en stark bismak. Förmodligen på grund av för mycket stevia. Så jag har ändrat mängden stevia till att vara 1/10 per 3 msk sukrin. Då kommer ca 80% av sötman från sukrinet och ca 20% från stevian (300 gånger sötare än socker). Enligt mina uträkningar är därmed min sötning ca 1,2 gånger så söt som socker.  Jag kommer ändra måtten i alla mina recept, så de blir rätt!

Min blanding kommer nu vara 4,5 dl sukrin och 1 kryddmått stevia.

Cashewkakor


Jag var sugen på att testa lite andra nötter än de klassiska mandel, hasselnöt, jordnöt och kokosnöt, i mina bakverk och kakor. Nu har jag testat både pecan-, para- och cashewnötter med gott resultat. Här får ni receptet på mina Cashewkakor!

Cashewkakor

90 gram torrostade cashewnötter
50 gram rumsvamt smör
2/3 dl mandelmjöl
1 tsk kokosmjöl
ca 3 msk sukrin + 1/10 kryddmåt stevia
eller ca 3 msk sötning ("min blandning") som är 1.2 gånger så söt som socker
1- 1½ kryddmått vaniljpulver

Hacka cashewnötterna (varken för grovt eller för finmalet så att det blir ett mjöl, utan i "lagom" stora bitar). Blanda det rumsvarma smöret med mandel- och kokosmjöl, sötning och vaniljpulver. Häll i chasewnötsbitarna och rör till en deg. Smaka av och känn efter om degen är lagom söt. Ta så stora bitar du vill av degen och platta ut på en klädd bakplåt. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter tills kakorna börjar få färg i kanterna. Låt svalna, ät och njut!




Tips: Tillsätt kakao och extra sötning i degen eller en bit av degen. Vips så har man jättegoda chokladkakor!

Tips 2: Använd ca 4 msk sukrin istället för ovanstående sötning och minska med ca ½ msk mandelmjöl.


Chokladtårta på mandelbotten

Glad nationaldag, eller vad man nu säger! Dagen till ära har jag varit ledig. Passade på att träna, gå på "smaka på Stokholm", se på bio och såklart baka! Jag lägger här nedan upp ett recept på en chokladtårta, en perfekt tårta/kaka att bjuda på under speciella dagar.

Jag har i detta recept använt mig av en liten springform som enbart är 12 cm i diameter. En vanlig brukar däremot ha en diamater på 24 cm. Mandelmjölet brukar jag göra genom att mixa vanliga sötmandlar med en stavmixer (dessa har skal), men det går givetvis bra att använda vanligt mandelmjöl som köps i affärer.


Chokladtårta på mandelbotten
– liten form på 12 cm i diameter


Mandelbotten:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 tsk kokosmjöl
ca 2 ½ msk sukrin (eritrithol) + 1/12 stevia (300 ggr sötare än socker) eller ca 2 ½ msk av "min sötning"
½ kryddmått vaniljpulver


Chokladkaka:
½ dl mandelmjöl
½ malda, skalade hasselnötter
½ msk kokosmjöl
2/3 -1 msk kakao
ca 3 - 3 ½ msk eritrithol + ca 1/10 kryddmått stevia (300 ggr sötare än socker) eller ca 3- 3 ½ msk av "min sötning"
½ kryddmått vaniljpulver
35 gram smör
2 msk grädde

LCHF- Nutella att bre på

Mandelbotten:
Blanda mandel- och kokosmjöl med vaniljpulver, stevia och sukrin (erythritol). Blanda med rumsvarmt smör tills allt blir en välblandad deg. Tryck ut i en springform (jag använder en liten på 12 cm i diameter).


Chokladkaka:
Smält smöret. Blanda mandelmjöl, de malda hasselnötterna (jag använder stavmixer), kokosmjöl, kakao, vaniljpulver, stevia och sukrin. Rör ner smöret och grädden. Jag rekommenderar att smaka av om sötman är lagom (öka sötningsmedel, eller blanda i mer mandelmjöl och grädde om den ä för söt).


Häll på chokladsmeten ovanpå mandelbottnen. Jag rekommenderar att lägga formen på en plåt med ett bakplåtspapper på, då det kan läcka från formen. Grädda mitt i ugn i ca 15 minuter på 175 grader. Låt svalna. Värm LCHF - Nutellan en aning i micron så att den blir lätt att bre på och bred den på tårtan. Recept på LCHF-Nutellan hittar du här.






Tips: Jag strödde på hasselnötter på min kaka, vilket jag tyckte var jättegott! Hacka eller ha dom hela.



Lösning på mätproblem

Edit: Uppdaterat till 1/10 kryddmått för varje 3 msk sukrin.


Jag vet att det är rätt så svårt att dosera stevia, speciellt då den är 300 gånger sötare än socker som min stevia är. Därför har jag nu gjort en större mängd sötning bestående av sukrin (erytritol) och stevia så att man kan ta hela matskedar istället för att plutta med kryddmått. Jag tog 4,5 dl sukrin och 1 kryddmått stevia. Har man en mindre söt stevia tar man helt enkelt lite mer. Detta motsvarar ca 1/10 kryddmått stevia (300 gånger sötare) för varje 3 msk sukrin. Man kan självklart minska eller öka mängden stevia så att det passar ens egen smak! (Jag tar väldigt lite stevia, då jag anser att för mycket stevia lätt kan bidra med en viss bismak).

Jag tog som sagt 4,5 dl sukrin och 1 kryddmått stevia och blandade noga så att sötman blir jämn (exempelvis i en matberedare). Sedan hällde jag bara upp sötningen i en stor sockerströare. Hur enkelt som helst!

Denna blandning är drygt 1,2 gånger så söt som som vanligt socker, då ca 20% av sötman kommer från stevian och ca 80% från sukrinet. Jag rekommenderar självklart fortfarande att smaka av smeten/degen innan den sätts in i ugnen för att själv känna att sötningen är lagom.



Mandelmuffins med mazarin touch


Här följer ett recept på jättesöta mandelmuffins som smakar som mazariner! Jag har stoppa ner hallon i varje så att de blir extra mumsiga och sommriga.

Mandelmuffins - 14 pyttesmå muffins eller ca 5 normalstora

1 dl mandemjöl
1 msk kokosmjöl
1 kryddmått vaniljpulver
60 gram smör
2 ägg
1 tsk bakpulver
ca 3 - 3½ msk sukrin (erythritol) + ca 1/10 kryddmått stevia (300 ggr sötare än socker, smaka av!)
eller ca 3 - 3½ msk av min blandning
ca 2 droppar bittermanelarom
ett hallon för varje muffins


Sockerfri sylt (eller mosade hallon med sukrin)

 

Smält smöret. Blanda mandel-, och kokosmjöl, vaniljpulver, bakpulver, stevia, sukrin och bittermandelarom. Blanda sedan i både ägg och det smälta smöret. Smaka av om smeten är lagom söt! (Smeten kommer att vara lite sötare än vad muffinsarna blir när de är färdiggräddade). Häll i smeten i muffinsformar, jag använder mig av små så kallade småbrödsformar för att få minimuffins. Stoppa ner ett hallon i varje muffins. Grädda mit i ugn på 175 grader i ca 8-10 minuter tills de blir fasta. När muffinsen kallnat brer du på sockerfri sylt (alternativt mosade hallon blandat med sukrin).

Vill du göra större muffins, dubbla eller tredubbla smeten. Stoppa ner lite fler hallon i varje muffins och förläng gräddningstiden (tills muffinsen blir fasta).





 





Stor och liten


Jag har ett tag varit på jakt efter en liten springform. Känns så onödigt att baka stora bakverk i en 24 centimeters springform. I detta hushåll är vi endast två personer och det bli alltså lite svårt att äta upp en eller två så pass stora kakor varje dag! Inne på Åhléns fann jag en liten spring form på 12 centimeter i diameter. Precis lagom för två personer! En stor form motsvarar ungefär 4 sådana små springormar. Så det är bara att fyrdubbla ingredienserna på ett recept om man vill! Glöm då inte att ha kakan extra länge i ugnen så den blir färdiggräddad (känn med en provsticka)!






Nöt- och fruktbollar

Här kommer ett recept på nöt- och fruktbollar. De är helt utan socker eller sötningsmedel; den söta smaken kommer från de färska dadlarna. Dadlar är däremot sprängfyllda med naturligt socker, så de är absolut inget LCHF alternativ. Men de är fortfarande fyllda med mycket vitaminer och mineraler. Och famförallt är de väldigt goda!


Nöt- och fruktbollar


Dessa bollar går att variera i nästan all oändlighet. Ta mer eller mindre av det du vill ha, ta bort eller lägg till (ett hett tips är att provsmaka medan du håller på)! Möjligheterna är många! Basen är färska dadlar (mycket godare och mer formbara en torkade), nötter, kokos och kakao i de som ska ha chokladsmak. Sedan är det bara att knåda ihop ingredienserna och forma till bollar. Rulla eventuellt i kokos eller kakao.


Jag rekommenderar starkt att stöta nötterna i en mortel, då konsistensen på detta sätt blir den bästa. Det går även att mala, men då får man inte samma knapriga konsistens. Här nedan listar jag några exempel, varje alternativ ger ca 6 bollar. Jag brukar göra många nöt- och fruktbollar på en gång fast med olika smaker!

 




Alternativ 1:
1 dl mortlade chasewnötter
8 färska dadlar
8 msk riven kokos


Alternativ 2:
1 dl mortlade valnötter
10 dadlar
10 msk riven kokos
1 ½ msk kakao


Alternativ 3:
1 dl mortlade hasselnötter
2 msk riven kokos
6 färska dadlar


Alternativ 4:

1 dl mortlade hasselnötter
6 msk riven kokos
1 ½ msk kakao
10 färska dadlar

Alternativ 5:
½ dl mortlade chasewnötter + ½ dl mortlade valnötter
2 msk riven kokos
1 ½ msk kakao
12 färska dadlar

Knåda ihop och forma till bollar. Förvara i kyl.




Ny sötning på G


I veckan fick jag äntligen hem min efterlängtade beställning från en LCHF-butik! Den innehöll både riktig stevia som jag så länge velat köpa och ett florsocker bestående av erythritol (nu kan jag göra fina toppingar till mina kakor). Stevian är hela 300 gånger sötare än vanligt socker, så det gäller att minst sagt dosera försiktigt. Från och med nu kommer jag söta mina kakor med både stevia och sukrin (erythritol). Sukrin köpte jag på en hälsokostaffär men går även att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer.





Jag testade lite i köket och kom fram till att man i runda slängar kan byta ut 1 msk steva strö mot ca 1/2 msk mandelmjöl (denna volym suger upp ungefär lika mycket vätska). Det kan vara bra att komma ihåg då jag nu förmodligen kommer byta ut mitt stevia strö mot en blandning av både stevia och sukrin (erythritol) . Ni kan givetvis fortsätta använda er av stevia strö om ni använder det, men kom ihåg att då dra ner lite på de torra ingredienserna.



Sukrin bestå till 100% av den naturliga sötningen erythritol


Mitt tips är att faktiskt TESTA sig fram. Jag har ingen exakt mängd på de två sötningsmedlen (de kan dessutom vara lite svåra att dosera, att veta exakt hur mycket 1/12 kryddmått är inte lätt!) utan smakar av smeten/degen för att känna om det är en lagom söt smak. Men jag tänker att det är bättre att ta för lite stevia än för mycket, så jag brukar enbart ta en liten del av botten av ett kryddmått av stevian. Känner jag att det behövs mer sötning och smeten/degen är utan bismak, häller jag på lite till av sukrin och pyttepyttelite av stevian (lite på botten).

Min personliga måttstock är ca 1/10 kryddmått stevia (som är 300 ggr sötare än socker) för varje 3 msk sukrin (erythritol, lika sött som socker). 20% (lite mer) av sötman kommer då från stevian och 80% (lite mindre) från sukrinet. Min blandning är alltså drygt 1.2 gånger så söt som vanligt socker.

Ni får en sneak peak på mazariner som jag bakat med den nya sötningen:

 


Shackrutor


Usch vilket trist väder vi har idag här i Stockholm! Jag lider en aning med alla som springer Stockholm marathon idag. Såg en hel del av dessa hurtiga männsiskor tidigare idag. Kanske kan jag muntra upp lite i tråkvädret med ett smaskigt recept på Shackrutor?


 


Shackrutor - 15 stycken

1 ½ dl malda hasselnötter utan skal
30 gram smör
4-5 msk + ½ msk stevia strö
1 msk kokosmjöl
1 msk + ½ msk mandelmjöl
1 kryddmått vaniljpulver
2/3 – 1 msk kakao


Mal/mixa hasselnötterna till mjöl. Blanda mjölet med rumsvarmt smör, 4-5 msk stevia (efter smak), kokosmjöl och 1 msk mandelmjöl och vaniljpulver. Dela degen i två delar. I den första delen av degen blandar du i kakao och i den andra ½ msk extra mandelmjöl (så att degen inte blir för lös). Degen ska vara ganska fast, är den för lös kan du tillsätta lite mer mandelmjöl. Dela både den ljusa och chokladdegen i två delar var, så det blir totalt 4 delar. Rulla varje del till längder på ca 15 centimeter. Lägg en ljus brevid en mörk och ovanpå en ljus ovanpå en mörk. Så att de bildar ett schakmönster! Skär längden i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut kakorna en aning. Se till så att du inte lägger kakaorna för tätt, då de komer smälta ut lite. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 7-8 minuter. Håll noga koll på kakorna, de blir väldigt fort klara och lättbrända. Låt kakorna svalna innan du rör dom, de är väldigt mjuka när de är varma.







Jordgubbspaj med kokostäcke

Här följer ett recept på en sommrig jordgubbspaj med ett täcke av kokos.

Jordgubbspaj med kokos – liten pajform


150 gram jordgubbar
2 msk riven kokos
1 msk mandelmjöl
1 ½ tsk stevia strö


Degen:
25 gram smör
½ dl mandelmjöl
2/3 dl kokosflingor
ca 2 msk stevia strö
½ kryddmått vaniljpulver
½ tsk kanel
10 gram mandel

Blanda jordgubbar med 2 msk riven kokos, 1 msk mandelmjöl och 1 ½ tsk stevia strö.

Degen: Smält smöret. Blanda ½ dl mandelmjöl. 2/3 dl riven kokos, ca 2 msk stevia strö, vaniljuplver och kanel. Blanda detta med smöret och rör om.

Lägg jordgubbarna i en liten pajform. Den som jag använder mig av är ca 15 cm i diameter. Lägg jordgubbarna i formen och fördela degen över jordgubbarna. Toppa med grovhackade mandlar (eller någon valfri nöt som pecan). Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter tills det att pajen fått färg.





Bilden är tyvärr tagen med en mobil och är därmed inte den vackraste



Jordnötsgodis


Ett lättbakat och nyttigt godis! Tänk bara på att de som vill undvika kolhydrater nog ska vara försiktiga med just jordnötter. Byt då ut jodnötssnöret mot exempelvis chasewnötssmör som jag sett finns att köpa i lite mer välsorterade livsmedelsaffärer. Det blir då förstås Chasewnötsgodis istället!

Jordnötsgodis - ca 20 st

1 ½ msk kokosfett
15 gram smör
50 gram jordnötssmör utan socker
ca 1 msk stevia strö
30 gram hackade cashewnötter (eller jordnötter)

Smält smör och kokosfett i en kastrull. Blanda i stevia och jordnötssmör, skjud i några minuter under omrörning så massan får en lite tjockare konsistens. Blanda i de hackade nötterna. Fördela i knäck- eller ischokladsformar. Låt svalna innan servering. Förvaras i kylskåp.




Tips: Smält ca 40 gram mörk sockerfrichoklad, valfrimängd stevia strö (jag tog ca ½ msk) och 1 msk kokosfett i ett vattenbad. Häll över lite choklad på varje jordnötsgodis.




Här är godbitarna toppade med choklad




Snubbla på mållinjen

För alla ni nya läsare där ute kan jag berätta att min sockersugne sambo Artur för två veckor sedan utmanade sig själv att vara sockerfri i två veckor. En utmaning som kunde verka svår att fullfölja. Men då jag alltid har något mer nyttigt och hälsosammare substitut för de onyttiga sakerna hemma, skulle det hela nog ändå vara möjligt!

Utmaningen gick bättre än förväntat! Artur kände inget större sug (sa han i alla fall). I och för sig råkade han glömma bort sig och åt ett par tuggor av en kladdkaka jag hade bakat åt hans kompisar. Men då kom han ändå på sig själv, och jag tror att det var ett ärligt tillstånd av sinnesförvirring.

Däremot igår... Då tydligen blev det tydligen både glass och öl. Socker, socker, socker i båda. Han som var så nära... Aja, 1 och 6/7 veckor är väl ändå okej!


Här kommer en bild på Artur som gråter av sorg (typ):




RSS 2.0
Matbloggstoppen