Päron- och kanelkaka
Min päron- och kanelkaka är en av mina topp-fem bakverk! Och det knäppa är att den är utan choklad - annars är oftast mina favorit bakverk väldigt chokladiga. Päronen gör den helt underbart saftig och kanelsmaken passar perfekt till! Den gräddiga toppingen gör helt enket att det blir om möjligt ännu bättre. Åh, nu vill jag baka denna kaka igen!
Päron- och kanelkaka
Kakan:
230 gram päron (ca 2 små)
1 msk vatten
1 msk vispgrädde
125 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
3 msk kokosmjöl
½ dl riven kokos
1 2/3 - 2 dl stevia strö
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver
Gräddtopping:
2 dl vispgrädde
1 – 1 ½ msk stevia strö
1 ½ krm vaniljpulver
eventuellt 1 äggula
Kakan:
Skär päronen i midre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten och 1 msk vispgrädde. Skjud i ca 10 minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat. Smält smöret och vispa äggen pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser till kakan (hasselnötsmjölet kan dusjälv göra genom att mixa hasselnötter utan skal tills det blir ett mjöl) och tillsätt det smälta smöret. Rör ner päronbitarna och till sist de vispde äggen. Smöra och bröa en 24 centimeters springform med mandelmjöl och häll i päronsmeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 22-25 minuter.
Gräddtopping
Vispa grädden fluffig med elvisp. Tillsätt stevia strö, vaniljpulver och eventuellt äggulan (äggulan gör kakan krämigare) och fortsätt vispa till en tjock konsistens. När kanel- och päronkakan svalnat brer eller spritsar du på gräddtoppingen ovanpå kakan.
Tips: Kakan är god även utan toppingen!


Åh ja tar gärna en bit,låter riktigt gott.
Vilken god kaka! :)
Jag ska kika inne hos dig nu igen och bestämma vilket bakverk jag ska göra till lördagens efterätt då vi ska ha gäster som precis som vi äter lågkolhydratkost! :)
Ha en toppen kväll!
kram kram
//Lana
Ser otroligt gott ut precis som resten av det du bakar. Själv bloggar jag också om lchf och min vardag men är inte på långa vägar så duktig som du på att baka. Otroligt fin blogg :)
Fy tusan vad krämig o god den ser ut!
Mums vilken härlig kaka!
Men nu vet du att du bör fortsätta med chokladen. För järnets skull menar jag ;) haha!
Otroligt smarriga och vackra bakverk du gör! Keep it going :)
SV: Åh tack! Det där ser jättemumsigt ut!
Låter och ser hur ljuvligt gott ut som helst!
Vilka smarriga recept du kommer med nu! Blir ju riktigt sugen! :D
Frukt gör bakverk saftiga och goda och gott med både mandel- och hasselnötsmjöl i kakan. Kram!
jag tror knappt jag testat kombon päron + kanel, kör alltid med päron + ingefära, men päron + kanel måste ju också testas :)
Jisses, den där såg fantstiskt god ut!!
Så fin blogg du har! :)
Denna kaka är verkligen god,smälter i munnen.
Har du någon aning om ditt kokosmjöl beter sig som kokosnötsmjölet jag använder? Tänker på mängden...
Gjorde denna i helgen. Supergod!!!