Chokladtårta

Och ledigheten fortsätter! Idag har jag varit i Nacka Forum och småshoppat med Artur, städat lite, pluggat och tagit veckans andra morgonpromenad. Dagen ska fortsättas med ett härligt steppass med en vän från universitetet! Ska bli skönt att få röra på sig :)

 

Idag publicerar jag mitt sista "Kung Markatta- recept". Det är återigen en chokadskapelse! En chokladtårta närmare bestämt. Den har en botten av bland annat mandelmjöl och är toppad med ett tjockt, chokladigt överdrag som påminner lite om tjock mousse. Underbar!

 

 

 

 

 

Chokladtårta - liten 12 cm form

 

Botten:
25 gram smör
15 gram finhackade pecannötter
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk stevia strö (eller motsvarande sötning)
½ krm vaniljpulver

 

Chokladkräm:
80 gram mörk choklad (gärna sockerfri)
20 gram rumsvarmt smör
1 1/3 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
1 – 1 ½ msk stevia strö (eller motsvarande sötning)

 

 

Botten:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda med smör till en deg. Fördela i botten på en 12-centimeters springform. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter. Låt svalna. Medan bottnen svalnar gör du chokladkrämen.

 

Chokladkräm:
Koka upp 3/4 dl av grädden tillsammans med sötning och vaniljpulver och ta därefter bort kastrullen från plattan. Lägg i chokladen och rör om tills den smälter. Tillsätt smöret och blanda tills även detta smält. Vispa ½ dl vispgrädde med elvisp tills konsistensen böjar bli fluffig (vispa inte grädden för hård). Rör ner den vispade grädden i chokladblandingen tills allt har blandats. Låt stå i kyl i cirka en halvtimme. Fördela därefter chokladenkrämen på den kalla bottnen. Hyvla (med en potatisskalare)över eller hacka choklad. Förvara i kyl tills servering. Servera gärna med en stor klick vispgrädde!

 

 

 
 
 

 

Här är länken till receptet hos Kung Markatta!

 

 

 

 


Chokladmuffins (á la Marja)

 

Jag var ju bara tvungen att dela med mig av mitt favvomuffinsrecept till Kung Markatta. Då jag gjorde dessa muffins första gången blev jag så glad att jag kallade upp dom efter mig (de fick heta så på bloggen, inte i mer officiella sammanhang). Älskar både själva chokladmuffinsen och den gudomliga chokladsmörkrämen. De liknar lite mina "Devil's food chocolate muffin", men är enligt mig tom snäppet godare!

 

Idag njuter jag så gott det bara går av min första lediga dag av tre! Vilken lyx att vara ledig i tre hela dagar!!! Tyvärr sov jag dåligt i natt. Jag hade tänkt sova länge för att ta igen mig efter några hektiska veckor. Dock tog det mig två timmar att somna och vaknade klockan åtta utan att kunna somna om. Tur att jag är pigg ändå! Under denna underbara lördag har jag hunnit med att ta veckans första morgonpromenad, träffa Fanny och även att baka. Ikväll kommer min älskade gullehund hem till mig <3

 

 

 

 

 

Chokladmuffins – 5 stycken

 

Muffins:
70 gram smör
1 ägg
25 gram mörk sockerfri choklad
1 ½ dl mandelmjöl
3 msk riven kokos
8 msk stevia strö
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 ½ krm vaniljpulver

 

Chokladsmörkräm:
50 gram smör
80 gram mascarpone
3 msk stevia strö
30 gram mörk sockerfri choklad
1 krm vaniljpulver

 

Ev. sockerfri choklad till garnering

 

 

Muffins:
Smält smöret försiktigt tillsammans med den mörka chokladen (det går bra att göra detta i micron). Blanda alla torra ingredienser med varandra (stevia strö går utmäkt att byta ut mot en liknande sötning). Tillsätt ägget och det smälta chokladsmöret. Ställ fem stycken muffinsformar i en muffinsplåt och häll i smeten (alternativt använd dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 20-23 minuter. Låt muffinsen svalna medan du gör smörkärmen.

 

Chokladsmörkräm:
Smält smöret till smörkrämen försiktigt tillsammans med chokladen. Tillsätt mascarpone. Rör väl så att alla klumpar försvinner. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och blanda väl.

 

När chokladmuffinsen svalnat brer eller spritsar du på smörkrämen (är muffinsen varma smälter krämen). Om du vill så använder du en potatisskalare för att hyvla lite choklad på muffinsen!

 

 

 

 

 

 

Här hittar du receptet hos Kung Markatta!

 

 

 


Tävlingen pågår ett litet tag till!

 
Jag vill påminna om min Kung Markatta tävling! Du kan fortfarande vinna tre stycken av deras nya ekologiska produkter: Kokosmjöl, mandelmjöl och lakritspulver. Jag använder ständigt mandel-, och kokosmjöl i min bakning. Lakritspulver använder jag dock inte fullt så ofta, men gillar man lakrits är det ju perfekt som smaksättning! Tävlingen pågår t.o.m. imorgon. Skriv bara varför du vill vinna dessa produkter (exempelvis vad du vill baka mm)!
 
 
 
 
 
 

Lakritschokladmuffins

Jag kan knappt i ord uttrycka mig hur glad jag är över att det äntligen är fredagkväll och därmed helg! Från att bankkonoret har varit ett väldigt lugnt kontor, sa det i veckan bara POFF och det blev lång kö hela jäkla tiden. Idag var det extremt med cirka 17 kunder i kö under hela dagen. Det är inte het lätt att hantera som ny, introgående människa. Tills slut bev jag helt kollrig i både huvud och kropp. Det är riktigt tur att måndagens praktik blev inställd och jag därmed har hela tre skol/praktik/jobbfria dagar :) Självklart blir det ju en hel del pluggande och bloggarbete, men det sistnämnda är bara kul!

 

Såhär på fredgskvällsvkisten bjuder jag på ännu ett lakritsrecept. Choklad och lakrits är en lyckad blandning kom jag underfunn med under mitt experimenterande med lakritspulver. Det resulterade i chokladmuffins med en touch av lakrits och dessutom toppad med grädde!

 

 

 

 

 

Lakritschokladmuffins – 4 stycken

 

Muffinssmet:
50 gram smör
1 ägg
2 msk vispgrädde
2/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
2 msk riven kokos
2 msk kakao
3 msk stevia strö (eller annan liknande sötning)
1 tsk lakritspulver
1 krm vaniljpulver
20 gram valfri choklad

 

Topping:
1 ½ dl vispgrädde
1 msk stevia strö (eller annan liknande sötning)
1 krm vanljpulver

 

 

Muffinssmet:
Smält smöret. Grovhacka choklad och blanda med resterande torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägget, grädden och rör även ner det smälta smöret.  Ställ fyra muffinsformar i en muffinsplåt (eller använd dubbla formar) och fördela smeten i dessa. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter. Låt muffinsen svalna.

 

Topping:
Vispa grädde, sötning och vaniljpuver hårt med en elvisp. Spritsa eller bred grädden på de avsvalnade muffinsen.

 

 

 
 
 

 

 Receptet hos Kung Markatta finner du här!

 

 

 

 


Päron- och kanelkaka

 

Min päron- och kanelkaka är en av mina topp-fem bakverk! Och det knäppa är att den är utan choklad - annars är oftast mina favorit bakverk väldigt chokladiga. Päronen gör den helt underbart saftig och kanelsmaken passar perfekt till! Den gräddiga toppingen gör helt enket att det blir om möjligt ännu bättre. Åh, nu vill jag baka denna kaka igen!

 

 

 

 

 

 

Päron- och kanelkaka

 

Kakan:
230 gram päron (ca 2 små)
1 msk vatten
1 msk vispgrädde
125 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
3 msk kokosmjöl
½ dl riven kokos
1 2/3 - 2 dl stevia strö
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver

 

Gräddtopping:
2 dl vispgrädde
1 – 1 ½ msk stevia strö
1 ½ krm vaniljpulver
eventuellt 1 äggula

 

 

Kakan:
Skär päronen i midre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten och 1 msk vispgrädde. Skjud i ca 10 minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat. Smält smöret och vispa äggen pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser till kakan (hasselnötsmjölet kan dusjälv  göra genom att mixa hasselnötter utan skal tills det blir ett mjöl) och tillsätt det smälta smöret. Rör ner päronbitarna och till sist de vispde äggen. Smöra och bröa en 24 centimeters springform med mandelmjöl och häll i päronsmeten.  Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 22-25 minuter.

 

Gräddtopping
Vispa grädden fluffig med elvisp. Tillsätt stevia strö, vaniljpulver  och eventuellt äggulan (äggulan gör kakan krämigare) och fortsätt vispa till en tjock konsistens. När kanel- och päronkakan svalnat brer eller spritsar du på gräddtoppingen ovanpå kakan.

 

Tips: Kakan är god även utan toppingen!

 

 

 

 

 

 
Receptet hos Kung Markatta hittar ni här!

 

 


Krämig lakritsglass med brynt smör

 

Jag har aldrig bakat med lakrits innan jag fick lakritspulvret från Kung Markatta. Att få till ett bra recept med något jag aldrig bakat med var den största utmaningen av detta  "uppdrag"! Efter att ha bakat olika sorters småkakor, maräng och desserter med lakrits fick jag äntligen till denna glass som blev jättegod! Det som är lite annorlunda med denna lakritsglass är att den innehåller brynt smör, vilket gjorde att smaken förhöjdes till en helt ny (jättehög) nivå! Rekommenderas!

 

Idag är det en riktigt lugn dag för mig. Jag har enbart två timmar skola och inget jobb på det! Jag ska passa på att köra ett steppass och såklart plugga. Jag behövde en nästan ledig dag såhär mitt i en annars fullsmockad vecka.

 

 

 

 

 

Krämig lakritsglass med brynt smör – 2 kulor

 

1 äggula
2 msk stevia strö
30 gram smör
1 ½ dl vispgrädde
2/3 tsk lakritspulver

 

 

Bryn smöret (det vill säga lägg smör i en kastrull och låt skjuda på ganska låg värme i ca 10 till 15 minuter tills smöret börjar få en brun färg och det bildas svarta prickar). Blanda äggulan tillsammans med stevia strö (går bra med en annan liknande sötning) med en elvisp. Tillsätt det brynta smöret försiktigt i äggvispet medan du hela tiden vispar med elvispen. Häll i lakritspulvret och grädden sakta under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills konsistensen har blivit lite fluffig. Häll snabbt i en glassmaskin och fortsätt enligt glassmaskinens beskrivning. Lägg därefter gärna glassen i frysen för att hårdna. Ska glassen ätas senare är det bra att ta fram glassen en stund innan servering, då den blir hård i frysen.

 

Tips: Toppa gärna glassen med hallon eller hallonsås!

 

 

Hallonsås:
40 gram hallon
1 tsk stevia strö
1 msk vispgrädde
½ krm vaniljpulver

 

Lägg hallon i en kastrull tillsammans med grädden, sötning och vaniljpulver. Värm i ett par minuter medan du rör om och mosar bären tills konsistensen blivit som en sås.

 

 

 

 

 

 Receptet på Kung Markattas hemsida ser ni här!

 


Kärleksmums

 

Idag lägger jag upp mitt första recept som jag gjort till Kung Markatta: Kärleksmums. Denna underbara skapelse var det absolut första jag tänkte på då det bestämdes att jag skulle få bidra med recept till Kung Markatta! Jag vet att jag lagt upp kärleksmumsrecept två gånger innan, men nu har jag gjort om det en aning och detta är alltså (för tillfället i varje fall) det ultimata receptet! Som jag skrev förut skulle jag kunna äta kärleksmums till frukost, lunch och middag. Och mellanmål. Här hittar ni receptet på Kung Markattas hemsida.

 

Glöm inte att du kan vinna tre stycken ekologiska produkter: mandelmjöl, kokosmjöl och lakrtispulver. Tävla gör du här!

 

 

 
 

 

Kärleksmums

 

Chokladsmet:
180 gram smör
3 ägg
1 2/3 dl mandelmjöl
2/3 dl kokosmjöl
2 ½ dl stevia strö (eller annan sötning som är lika söt som socker)
2 ½ msk kakao
2 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver

 

Chokladkräm:
120 gram smör
130 gram mascarpone
3 msk riven kokos
2/3 msk hett vatten
2/3 tsk snabbkaffe 3 ½ msk stevia strö (eller annan sötning som är lika söt som socker)
1 2/3 msk kakao
1 ½ krm vaniljsocker

 

Kokos att strö över och att bröa formen med

 

 

Chokladsmeten:
Smält smöret. Vispa äggen pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser till smeten och häll på det smälta smöret. Blanda därefter ner de vispade äggen. Bröa en 24 centimeters springform med riven kokos och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 26-28 minuter. Lägg eventuellt på en bit folie över kakan mot slutet av gräddningstiden om kakan börjar bli allt för brun.

 

Chokladkräm:
Börja med chokladkrämen. Smält smöret (ev värm tills smöret är vädigt mjukt)och blanda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda hett vatten med snabbkaffet (eller använd motsvarande kaffemängd). Rör ner kokos, stevia strö och kakao i smörkrämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.

 

Bred över chokladkrämen på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos!

 

Tips: Servera gärna kakan rumsvarm. Låt den därmed stå i rumstemeratur i någon timme om den tidigare förvarats i kyl.

 

 

 
 
 
 
 
 

Tävling - Kung Markatta ekologiska produkter

 
Jag har fått göra sex stycken recept till Kung Markatta och därmed fått lov att lotta ut lite ekologiska produkter till er kära läsare! Nu kan ni vinna ett paket med mandelmjöl, kokosmjöl och lakritspulver. Dessa produkter är helt nya i Kung Markattas sortiment!
 
Jag tänkt att de som vill tävla kan skriva varför de vill vinna paketet (exempelvis kan ni berätta vad ni vill baka). Glöm inte att skriva mail/bloggadress så jag kan nå er. Tävlingen fortätter hela veckan ut och slutar söndag klockan 24. Sex läsare blir vinnare!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tänkte att denna vecka skulle få bestå av recept som jag skapat till Kung Markatta. Dessa är några av mina absoluta favoriter och stoltheter!
 
 
 

Bountybollar

Denna söndag började precis som förra veckan med ett frukostbesök på Gateau. Jag drog med mig en av mina tjocka pluggböcker och fick i alla fall ett par minuters plugg gjort. Om någon timme ska jag åka iväg för att fika med familjen. En mysig start och mitt på dagen!
 
Dagens godbit blir bountybollar! Jag har i alla år varit ett stort fan av bounty (jag älskar kokos) och nu tyckte jag det var dags att göra en lite mer hälsosam variant på det sockerstinna godiset. Mycket bättre!
 
 
 
 

 

Bountybollar - ca 8 stycken

 

25 gram smör
ca 50 gram mascarpone 1 ½ -2 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
1½ dl riven kokos

 

40 gram mörk choklad
10 gram smör
ca 1 tsk stevia strö

 

Smält smöret och blanda väl med mascarpone. Tillsätt 1 ½-2 msk stevia strö, vaniljpulver och riven kokos. Låt kokosröran stå i kylen ett tag så att den stelnar en aning. Rulla därefter till bollar. Smält den mörka chokladen tillsammans med smöret och tillsätt ca 1 tsk stevia strö. Doppa bollarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper. Låt stelna i kylen!

 

 

 

 

Jag fick häromdagen hem min beställning på shiratakiris! Jag köpte nämligen en enda förpacknign förut för att testa att göra risgrynsgröt. Och det blev jättegott! Mycket godare än vad jag trodde det skulle bli! Så köpte fem stycken till för att testa på lite olika puddingar, grötvarianter mm.

 

 

 

 

 


Jordnötskakor med choklad

 

Jag har märkt att jordnötskakor är en väldigt populär liten kaka (många sökningar på detta). Har jag rätt om jag tror att ni vill ha ett till recept på jordnötskakor? Här kommer i viket fall som helst mitt tredje recept på just kakor med jordnötter. Denna gång har jag gjort dem med chokladsmak!

 
Idag blir det för in del ett skivstångspass, lunch med föräldrarna, mathandlande och middag med härliga kompisar! Kan det vara helg för alltid?

 

 

 

 

 

Jordnötskakor med choklad -  5 stycken

 

30 gram rumsvarmt smör
25 gram jordnötter (jag använder salta)
½ msk kokosmjöl
2 ½ msk riven kokos
2 1/3 msk stevia strö
1 – 1 1/3 msk kakao
1 krm vaniljpulver

 

Eventuellt sockerfri ljus choklad (ca 10 gram per kaka)

 

 

Finhacka jordnötterna och blanda med resterande ingredienser (förutom den sockerfria chokladen). Gör fem stycken runda, platta kakor av degen och lägg på en plåt med baplåtspapper. Låt kakorna ha lite mellanrum mellan sig då de flyter ut en aning. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i 9-10 minuter. Se upp då kakorna lätt blir brända utan att de syns då de är mörka. Låt kakorna svalna. Smält cirka 50 gram ljus choklad (jag använder hasselnötschoklad) och bred på de kalla kakorna. Låt chokladen stelna och servera!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


Chokladplattor

 

Jippie, nu är det äntligen helg! Och som vanligt nu för tiden är jag ledig :) Känns verkligen skönt att ha lediga helger! Veckan har bestått av en hel del jobb (som tagit en stor del tankeverksamhet) och skola (som inte har upptagit lika mycket av min hjärnkapacitet). Så jag förtjänar minst sagt två dagars ledighet (dock med plugg, men ändå).

 

Här följer ännu ett lättbakat recept. Smält choklad och häll på lite nötter. Låt stelna och ÄT!

 

 

 

 

 

Chokladplattor – cirka 10 stycken

 

120 gram sockerfri choklad (jag använder ljus med hasselnötter)
1 tsk kokosolja

 

Nötter och mandlar och eventuellt russin att toppa plattorna med

 

 

Smält chokladen försiktigt (jag gör det i micron). Tillsätt kokosoljan och blanda väl. Låt chokladen svalna ett litet tag. Gör runda plattor av chokladen med hjälp av en sked på ett bakplåtspapper (platta inte ut chokladen, den ska vara så tjock som den blir när du häller den på papperet). Lägg på valfria nötter och eventuellt russin. Låt chokladplattorna svalna (gärna i kylskåp).

 

 

 

 

Detta är en perfekt godbit att ge bort i gåva!

 

 


Chokladbollar med hasselnötter och dadlar

 

Tycker lite synd om mig själv eftersom jag inte hunnit baka mycket alls den senaste veckan! Då är det tur att jag har en hel del recept på lager (ni kommer förmodligen fortfarande se sommarbilder mitt i december). Har man lite om tid går är det smart att göra något riktigt lättgjort. Och mer lättbakat än choladbollar kan det väl knappast bli? De nedanstående chokladbollarna är inte vilka chokladbollar som helst! Nej, dessa har fått en del av sin sötma av färska dadlar. De innehåller dessutom en av mina favoritnötter, nämligen hasselnötter, och len mascarpone! 

 

 

Chokladbollar med hasselnötter och dadlar - ca 10 stycken

 

5 färska dadlar
20 gram hasselnötter
20 gram mascarpone
20 – 30 gram kokosfett
4-5 msk riven kokos
ca 3 msk kakao
ca 1½ msk stevia strö
2 msk havregryn (jag anänder med fiber)
1 krm vaniljpulver

 

Riven kokos att rulla i

 

Finhacka eller mortla hasselnötterna. Blanda med riven kokos, kakao, havregryn, vaniljpulver och stevia strö. Mosa ner de färska dadlarna. Rör ner mascarpone och kokosfett. Rulla till bollar och i riven kokos.

 

 

 
Kokosoljan går givetvis bra att byta ut mot smör eller mer mascarpone (eller varför inte lite vispgrädde).
 
 
 

Päronmuffins

 

Jag hade ju otur häromdagen då ett seminarium ställdes in. Seminariumet flyttades till idag 16-18 istället. Jag som hade sett fram emot att få sluta 15 på jobbet och få komma hem tidigt för en gångs skull! Aja, det gynnar mig förhoppningsvis i längden!

 

Igår körde jag ett bra skivstångspass. Jag kände mig så pass taggad att jag vågade mig på att lassa på ännu en liten vikt på stången! Efter träningen blev det en välförkänt vegetarisk sizlar på Ghandi - den är så god!

 

Här kommer ett litet höstigt recept på muffins. Dessa muffins innhåller päron, kanel och kardemumma och är toppad med en mandelmasseliknande topping. Perfekt kombo!

 

 



 

Päronmuffins – ca 4 till 5 stycken

 

Muffins:
½ stort päron eller ett helt litet (ca 70 gram)
40 gram smör
1 ägg
3/5 dl mandelmjöl
4 msk stevia strö
2 msk kokosmjöl
1 1/3 msk vispgrädde
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
½ tsk kanel
1 krm kardemumma

 

Smultopping:
20 gram smör
½ dl mandelmjöl (gärna av mandel utan skal)
ca 1- 1 ½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
1 droppe bittermandelarom

 

 

Muffins
Skala päronet och riv det sedan på ett rivgärn Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägget och rör ner det tillsammans med smör och vispgrädde. Blanda även ner det rivna päronet. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt (eller använd dubbla formar) och häll i smeten.

 

Smultopping:
Blanda de torra ingrdienserna med 1 droppe bittermandelarom. Blanda med rumsvarmt smör. Strö över muffinssmeten.

 

Grädda muffinsen lite längre ner i ugnen än mitten (alternativt i mitten för att sedan flytta ned när muffinsen börjar få färg) i 175 grader i ca 25 - 30 minuter tills muffinsen är fasta. Känn med en sticka!
 
 
 
 
 
 
 
 

Bullar med mandelmassa

 

Idag har jag ytterligare en introdag på banken, återstår att se hur det går! Det är en hel del att lära sig och just nu känns det en smula överväldigande att kunna lära mig enbart en bråkdel av allt. Då jag slutar redan klockan 15 hinner jag både med ett skivstångspass på friskis och en trevlig middag på den indiska restaurangen Ghandi med Artur och mina föräldrar :)

 

Idag bjuder jag på ett bullrecept med en bas av bakerix. Som jag skriver nedan så är smeten väldigt kladdig (i alla fall med den mindre mängden bakerix) och kan vara svår att rulla ihop (men det påverkar inte hur bullarna senare ser ut). Men jag tror det färdiggräddade resultatet blir mjukare och mer i min stil på detta sätt. Men det är såklart en smaksak!

 

 

 

 

Bullar med mandelmassa - cirka 7 stycken

 

Bulldeg:
1 ägg
10 gram smör
1 -1 ½ dl bakerix
1 msk hasselnötsmjöl
2 msk riven kokos
2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

Fyllning:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl (av mandlar utan skal)
1 ½ msk stevia strö
1 droppe bittermandelarom
½ krm vaniljpulver

 

Pensla bullarna med 10 + 10 gram smör

 

 

Bulldeg
Vispa ägget pösigt med elvisp. Smält möret och tillsätt det samt sockret i äggvispet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl med sked eller händer.  Blir degen för kladdig kan du tillsätta lite extra bakerix. Denna deg kan bli ganske degig och lätt gå sönder då man rullar ihop de ogräddade bullarna, men är lika goda för det! Låt degen vila i kylen medan mandelmassam görs.

 

Fyllning
Blanda mandelmjöl med stevia strö, vaniljpulver, en droppe bittermandelarom och 20 gram rumsvarmt smör. Detta bir som en mandelmassa.

 

Ta ut degen och lägg mellan två bakplåtspapper. Kavla ut degen med bakplåtpappret mellan deg och kavel så att degen inte fastnar. Ta bort det översta bakplåtspappret. Smält 10 gram smör och pensla på degen. Smula över mandelmassan. Rull ihop till en läng. Skär längden i ca 7 bitar och lägg i bullformar. Pensla bullarna med 10 gram smör (alternativt äggvita). Grädda i nedere delen av ugnen i ca 15 minuter.
 
 
 
 
 


 

Nutellakakor

 
Idag sulle jag ha gått i skolan från klockan 10 till 18. Med betoning på skulle. Lektionen som skulle sluta vid fyra blev klar redan halv tre. Varför är det så att man alltid får sluta tidgare när man ändå måste vänta på ytterigare än lektion? Lektionen efter ska i varje fall börja klockan fyra, så vi får snällt vänta i 1 ½ timme. Klockan blir 16. Klockan blir kvart över... Tydligen var läraren dubbelbokad! Men varför kunde de inte säga det till oss så att vi slapp vänta i skolan i hundra år? Eller mist sätta en lapp på dörren? Sluta slösa på min tid...
 
För att muntra upp mig gick jag till Gateau och tog en promnad i stan. Kanske äta lite nutella kakor? Det är få saker som muntrar upp mig så bra som min egengjorda hasselnötscrème.
 
 
 



 

Nutellakakor - ca 10 till 12 stycken

 

50 gram rumsvarmt smör
4 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
20 gram finhackade val- och pecannötter
3 msk stevia strö

 

Nutella att klicka på kakorna, ca 1 tsk per kaka

 

 

Finhacka val- och pecannötter och blanda med de övriga torra ingredienserna. Rör ner rumsvarmt smör och blanda till en deg. Forma degen till små bollar och lägg i småbrödsformar. Platta ut bollarna en aning och gör en grop i mitten. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter i 175 grader. Lägg efter kakorna gräddats en klick nutella på varje kaka.
 
Tillsätt kakao och lite extra sötning för att göra chokladkakor!
 
 
 
 
Jag gjorde även några av kakrna utan formar. De blir då mycket plattare än om du lägger dem i smårödsformar.
 
 
 
 
 

Ostkaka med ricotta

 

Jag började dagen på mitt favoritsätt - nämligen med en frukost på Gataue. Jag tar alltid en grov surdegfralla fullproppad med valnötter. Även pålägget är samma, jag alltid tar brie (älskar ost) med paprika (utan salami för jag undviker att äta kött). Jag brukar väldigt sällan äta bröd med mjöl. De två sorterna jag egentligen äter är just detta valnötsbröd samt finn crisp.

 

Som sagt så älskar jag ost. Även om ricotta inte är så likt den vanliga osten (det är en färskost), är det den ostsort jag äter mest. Jag har gjort ostkaka på både keso, ricotta och mascarpone. Denna gång blir det med ricotta:

 

 

 

 

Ostkaka med ricotta

 

1 ägg
60 gram ricotta
2 msk vispgrädde
1 ½ msk stevia strö
15 gram grovhackde mandelspån
2 krm bakpulver
½ krm vaniljpulver
1 droppe bittermandelarom

 

 

Blanda alla ingredienser väl i en bunke. Häll ostkakssmeten i en smord och bröad springform (som vanligt 12-centimeter). Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter tills ostkakan är fast. Servera med grädde och bär!

 

Jag tycker denna ostkaka är godast då den fått stå till sig i minst ett par timmar (eller öven en natt).

 

 



 


Hemmagjord nutella - igen!

 
Vad härligt med lördag! Igår kväll kom min lilla vovve hem till mig för att stanna över kvällen och natten (hon bor annars hos mina föräldrar). Det är så mysigt att ha henne här! Det är till och med gulligt när hon snarkar, och då bör jag tillägga att hon snarkar så högt att en kompis till mig (för typ tio år sedan) inte ens kunde sova över...
 
 
 
 
Eftersom "assigmnemt 1" till en av mina kurser igår blev klar, firade jag med att göra min älskade nutella (chokladhasselnötscrème)! Min nutella tog nämligen slut för ett bra tag sen och jag har haft lite småabstinens efter den. Varje gång jag gör min nutella så ändrar jag lite i receptet så att det blir precis som jag vill ha det just nu! Igår blev det såhär:
 
 

Nutella

 

220 g hasselnötter utan skal
5 msk stevia strö
2 msk kakao
½ tsk vaniljpulver
cika 30 g kokosolja

 

Mixa nötterna i en matberedare/mixer (jag använde mig av en stavmixer och mixar lite i taget). Tillsätt kakao, sötning, kokosolja och vaniljpulver och mixa tills allt blandas till en "röra/smet".  Smaka av och tillsätt lite extra av ingredienserna efter smak.

 

Jag älskar att äta nutella med ricotta. Mums!

 

 



Idag ska jag spendera dagen med att shoppa, fika med kompisar, baka och se på film! Och plugga lite.

 

 


Banankakor


Idag är det min andra dag som jag går lära på banken (i kundtjänst). Åtta dagar kvar to go. Det kanske låter som en ganska lång introduktion, men jag undrar jag... Det är så galet mycket som man ska kunna! Men, men jag kanske hinner smälta lite under helgen. Tänk sig att jag nu är ledig varje helg! Om vi bortser från allt pluggande vill säga ;)

 

Idag bjuder jag på ett recept på småkakor baserat på banan. En väldigt enkel småkaka! Om du vill toppar du kakan med en bit choklad. Själv skulle jag rekommendera en mjölkchoklad.

 

 

 

 

Banankakor

 

20 gram smör
1 mogen banan
½ dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
2 msk stevia strö
½ msk kokosmjöl
1 krm kanel

 

Ev. chokladbitar att lägga på

 

Mosa bananen. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt (osmält) smör och blanda ut det. Rör därefter ner den mosade bananen. Lägg smeten i småbrödsformar och lägg eventuellt en bit choklad på. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 18-20 minuter.

 

 

 

 

 


Kaneläppelpaj



Så här i äppeltider har jag bakat ett par varianter av äppelpajer. Man måste ju passa på nu när det faktikt finns svenska äpplen! Denna gång blev det äppelklyftor där jag har brett över ett tjock lager mumsig kanelsmakande smet!
 
 
 
 

Kaneläppelpaj

 

85 gram äpple
25 gram rumsvarmt smör
1 äggula
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk riven kokos
1 msk hasselnötsmjöl
½ krm kardemumma
1 + ½ krm kanel
2 msk + 1 krm stevia strö
2 msk mandelspån

Strö över: kanel och stvia strö

 

 

Smöra en liten pajform som är cirka 16 centimeter i diameter. Skiva ett äpple i klyftor så att de täcker pajformen (cirka 85 gram). Strö över ½ krm kanel och 1 krm stevia strö (cirka) på äppelklyftorna. Blanda de resterande torra ingredienserna (här ska det alltså vara 2 msk stevia strö och 1 krm kanel) förutom mandelspån i en bunke och blanda väl med smöret. Tillsätt äggulan och rör till en tjock smet. Bred ut smeten över äppelkylftorna. Strö över 2 msk mandelspån och därefter valfri mängd kanel och stevia strö. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljgrädde!

 

 

 

 

 

 

Persikokaka

Usch, det känns att plugget börjat. Det var mycket länge sedan jag satt till sent på kvällen och studerade (vilket jag gjode igår). Jag har dock inte saknat det.

 

Är förresten persikosäsongen över än? Hoppas jag inte är försenad med mitt recept på en god persikokaka!!

 

 

 

Persikokaka

 

Smet:
30 gram smör
1 ägg
20 gram finhackade valnötter
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 ½ -3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
½ tsk kanel
½ tsk bakpulver

 

Persikofyllning:
40 gram persika (av en skalad persika där kärnan är borrtagen)
½ msk stevia strö
1 msk vispgrädde
1½ msk vatten

 

 

Persikofyllning
Skala en persika och skär bort ca 40 gram i små bitar från persikan. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt skjuda medan du vispar (med en vanlig visp) lite då och då tills vattnet försvunnit. Tillsätt stevia strö och grädde. Koka upp och skjud tills ”persikogrädden” blivit till en lös puré. Fortsätt med smeten.

 

Smet:
Smält smöret. Vispa ägget pösigt med en elvisp. Rör sedan ner hackade valnötter, de två nötmjölen, stevia strö, vaniljpulver, kanel och bakpulver. Rör ner smöret. Häll ca hälften av smeten i en bröad springform på 12 cm. Fördela persikofyllningen över och därefter resten av smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 17 minuter.

 

Om du använder en 24-centimeters form går det utmärkt att fyrdubbla alla ingredienser!

 

 

 

 

 


Chokladkaka med mascarpone

 

Igår var det min första dag på den nya praktiken som ekonoimiassistent. Ekonomiassistent, låter det inte himla tjusigt? Gårdagen bestod mest av en introduktion av företaget och lite av mina arbetsuppgifter. Det känns lite nervöst då jag känner att jag inte kan så mycket praktiskt i området! Är det läge att säga "fake it until you make it"?

 

Här kommer ett till recept innehållande mascarpone. Och choklad! Har jag sagt att jag fullkomligt älskar choklad? Ungefär så mycket att jag åt en choladkaka till halva middagen igår ;)

 

 



 

Chokladkaka med mascarpone

 

Bottnen:
30 gram smör
2/3 dl mandelmjöl
¾ msk kokomjöl
1 ½ -2 msk stevia strö
1/3tsk kakao

 

Fyllning:
15 gram smör
20 gram mörk sockerfri chokald
65 gram mascarpone
1 ägg
1 äggula
4 ½ msk stevia strö
½ tsk kakao
1 krm vaniljpulver

 

 

Bottnen
Blanda alla torra ingredienser med smöret (osmält) till en deg. Fördela i bottnen av en 12 centimeter stor springform.

 

Fyllning
Smält smöret tillsammans med den mörka chokladen (jag gör det i micron). Blanda mascarpone tillsammans med äggen väl, så att alla klumpar försvinner. Blanda ner resterande ingredienser inklusive chokladsmöret. Häll fyllningen på bottnen.

 

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter (beroende på hur kladdig du vill ha den) tills kakan börjar bli fast men fortfarande är lite kladdig och dallrig i mitten.

 

Servera med vispad grädde!

 

 

 

Ursäkta för de dåliga bilderna! Jag tog dom för flera månader sedan då jag fortfarande dumt nog fotade på kvällen.

 

 


Hasselnötssnittar


Jag älskar att baka småkakor! Det man behöver tänka på är att låta kakorna svalna innan man rör på dom, annars är det väldigt lätt att de går sönder.

 

 

 

 

 

Hasselnötssnittar -  ca 20 stycken

 

60 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
1 msk riven kokos
15 gram hackade skalade hasselnötter

 

Blanda alla ingredienser till dagen. Forma till två längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut längderna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter i 150 grader. Håll noga koll på kakora då de lätt blir brända. Det gör inget om kanterna bli lite bruna enligt mig, det skär jag bara bort efteråt så längderna bli jämna! När kakorna svalnat en aning (men inte är kalla) skär du längderna i diagonala snittar. Låt därefter kallna, då de är väldigt mjuka när de fortfarande är varma.

 

 

 

 

 

 

 


Vaniljkaka med kaffekräm

 

Jag måste ju självklart lägga upp mitt dagliga recept. Idag blir det en vaniljkaka toppad med en kaffesmakande smörkräm! Dessutom har jag hällt en hel del riven kokos på toppen, det är ju så gott!

 

  

 

 

 

Vaniljkaka med kaffeglasyr

 

Vaniljkaka:
40 gram smör
2 ½ msk grädde
½ ägg
3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2/3 dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
1½ msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl

 

Kaffekräm:
30 gram smör
35 gram mascarpone
1½ tsk kakao
1 tsk stakt kaffe
3 msk flor av erytrithol (ca 15 gram) eller motsvarande
1 tsk riven kokos

 

Ev. Riven kokos att strö över med.

 

 

Vaniljkaka
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner ägg, smör och grädde. Häll i en smord och bröad (med mandelmjöl) springform på 12 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 12- 15 minuter.

 

Kaffekräm
Smält smöret. Blanda med mascarpone tills klumparna försvinner. Blanda sedan med kakao, kaffe, sötning och kokos. När kakan svalnat och krämen tjocknat till lite så brer du ut den på kakan. Häll om du vill riven kokos ovanpå. Förvara i kylen.

 

 

 

Detta är gamla bilder och JA, jag lät inte kakan svalna innan jag bredde på smörkrämen. Men jag vet gudskelov bättre nu.

 



 


Chaifrön och Skyr

 
Idag har jag varit på loppis vid aspudden med Artur. Det var riktigt mycket folk och rejält trångt. Och eftersom det var rätt kyligt ute var jag lite trött och inte helt taggad på att gå i timmar och kolla på gamla saker. Men lite småsaker fick vi till slut med oss.
 
Hela dagen hade jag sett fram emot att gå till Amys och fika, för jag hade nämligen läst att de har LCHF-fika där. Men med min vanliga tur stod det en lapp på dörren om att de hade "Spontan-ledigt". Gah! Då bestämde vi oss för att gå till Hermans, för där ska de i alla fall ha rawfood. Men nej. Det hela slutade med att jag åkte hem och och upptäckte att jag inte hade mina nycklar på mig. Tur att artur då bara var en kvart bort! Mindre kul att det tidigare hade tagit oss två timmar att åka fram och tillbaka i stan helt i onödan!
 
 
Jag vill passa på att tipsa om ett par podukter mitt i allt klagande. Det ena är Chaifrön. Enligt "mat&hälsa" så ger två tsk mer omega-3 än en portion lax, kalk motsvarande flera glas mjölk och 30% mer antioxidanter än blåbär! Vilket superfrö!
 
 
Den andra produkten är naturell Skyr. Förut fanns det bara med smak och hade ganska mycket tillsatt socker. Men nu då det finns utan socker har jag köpt hem en hel del! Jag blandar med bär eller nötter och toppar med lite honung och/eller annan sötning.
 
 
 
 
 
 

Kaffemuffins

 

När jag vaknade i morse kan jag lova att jag inte var den piggaste av alla tjejer i världen. Men jag hade bokat ett skivstångspass och blev genast mycket piggare efter det! Jag älskar att träna och det är ett av de viktigaste inslagen i mitt liv. Jag ser passen som ett möte med mig själv och som är icke-avbokbara (undantag om jag är sjuk)!  Att träna regelbundet ger så himla mycket, glöm inte det! Efter träningspasset träffade jag en nära vän för lite härlig fika - ett till inslag som är otroligt viktigt i mitt liv. 

 

Och nu blir det receptdags! Detta är ett recept på kaffemuffins, och riktigt goda sådana! Tyvärr blev bilderna inte alls bra. Förmodligen beror det på att jag i vanlig ordning inte väntade tills muffinsen var kalla... Aja baja.

 

 

 



 

Kaffemuffins – 4 stycken

 

Muffins:
70 gram smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 1/3 dl stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1-2 msk starkt kaffe
40 gram hackad mjölkchoklad

 

Smörkräm:
30 gram smör
50 gram mascarpone
40 gram flor sötrix (går bra att ersätta med annan sötning)
1 msk varmt vatten
4 krm snabbkaffepulver

 

 

Muffins
Smält smöret.  Blanda alla torra ingredienser (inklusive hackad choklad) till muffinsen i en bunke och tillsätt det smälta smöret. Tillsätt kaffet. Vispa ägg pösigt och rör ner detta tills allt blandats. Fördela smeten i muffinsformar som gärna får stå i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

 

Smörkräm
Smält smöret och blanda därefter noga med mascarpone tills alla klumpar förvinner. Blanda 1 msk hett vatten med 4 krm kaffepulver och tillsätt detta i smörkrämen. Blanda i sötning och rör om. Bred krämen på avsalnade muffins. (Gör mer smörkräm om du vill spritsa på).

 

 

 

 


Päronkaka med tosca

 

Nu är det helg och ledighet för de flesta därute, inklusive jag själv! Lite svårt att fatta att jag nu faktiskt kommer vara jobbfri både kvällar och helger. Jag hade ju ändå jobbat kvällar och helger i nästan tre hela år. Men nu blir det nästan bara jobb på vardags dagarna. Frågan är bara hur jag ska få ihop lika mycket på hälften så lite tid nu när kvällar och helger inte är tillgänliga för jobb? Aja, det får jag nog allt reda på de kommande tre veckorna. Hej skola och jobb varje dag!

 

Vad ska ni göra i helgen? Kanske baka en päronkaka? Ikväll ska i alla fall jag gå på bio och se "Bourne Legacy".

 

 

 

 

Päronkaka med tosca

 

Päronkaka:
35 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
2/3 msk kokosmjöl
4 msk stevia strö
½ msk hasselnötsmjöl (jag mixar hasselnötter utan skal)
½ tsk bakpulver
½ krm vaniljpulver
½ päron (50 gram)

 

Toscatäcke:
20 gram smör
1½ msk grädde
½ - 3/5 dl mandelspån
1½ msk stevia strö

 

 

Päronkaka
Smält smöret och vispa ägget med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt därefter smöret och ägget. Skär bort mindre bitar av ett päron utan skal så att du får 50 gram päronbitar. Blanda ner dessa i smeten. Bröa en liten 12 centimeters springform med nötmjöl och häll i päronsmeten.

 

Toscatäcke
Smält smör, gräddeoch stevia strö i en kastrull. Låt skjuda i ca 5 minuter tills vätskan tjocknar samtidigt som du rör om då och då. Tillsätt mandelsån. Fortsätt skjuda eller häll på mer grädde tills du får önskad konsistens (”smeten” ska inte vara för tjock).

 

Grädda först päronkakan utan täcket mitt i ugnen i 175 grader i lite mer än 20 minuter. Lägg på toscatäcket och fortsätt tills kakan är fast (ca 10 minuter, men känn med en sticka).

 

 

 


Om du vill göra denna kaka i en 24-centimeters form så fyrdubblar du alla ingredienser.

 

 

 

 


Blåbärskaka med smetana

 

Jag har ju som jag tidigare nämnt testat att baka med smetana. I denna blåbärskaka eftersrävade jag en riktigt kladdig konsistens, vilket jag gissade smetena skulle bidra med. Kladdig blev det också (kan ju också bero på gräddningstiden)! Jag har haft stora och söta blåbär i denna kaka, vilket jag tycker har gjort den extra smarrig. 

 

Nu måst jag skynda mig att städa undan bakstöket och ta mig till skolan. Ikväll om allt går enligt planerna kanske jag dessutom ska gå ut och äta lite indikt. Mums!

 

 



Blåbärskaka med smetana

 

30 gram smör
45 gram smetana
1 ägg
2/3 dl mandelmjöl (jag gör mitt eget av sötmandlar med skal)
1 msk hackade hasselnötter utan skal
1½ msk kokosmjöl
3 2/3 msk stevia strö
2/3 krm vaniljpulver
40 gram blåbär (jag anänder mig av stora och söta)
ett par rutor sockerfri choklad

 

Smält smöret tillsammans med smetana. Blanda i mandel- och kokosmjöl, hackade hasselnötter, stevia stö och vaniljpulver. Häll ¾-delar av smeten i en liten form på 12 centimetar som är smord och bröad med mandelmjöl. Häll på blåbär (jag använde mig av lite sötare blåbär). Riv ett par rutor choklad ner i smeten som är kvar och blanda. Häll på resterande smet ovanpå blåbären. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter.

 

 

 

 

 

 

 


Tigerkaka med sting

 

Vilken lyx att ha en ledig dag mitt i veckan som jag har idag! Tycker att alla borde få njuta av fyra dagars-arbetsvecka. Så mycket mer man skulle hinna med! Jag ska nog passa på att baka, plugga, fixa/städa i lägenheten, handla och mycket annat smått och gott. Och ikväll ska jag njta av ett avsnitt av Robinson :)

 

Här följer ett recept på en liten annorlunda tigerkaka. Jag har nämligen smaksatt den med både kaffe och rom! Självklart kan man byta ut smaksättningen mot en annan man gillar, eller helt enkelt utesluta den och bara ta kakao i den som ska få chokladsmak.

 

 

 

 

Tigerkaka med sting

 

35 gram smör
1 ägg
2 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
5 msk stevia strö
5 msk vispgrädde
2/3 krm vaniljpulver
3 krm bakpulver

 

Smaksättning
Chokladsmet: 1 tsk starkt kaffe + 2 tsk kakao + ev extra sötning
Ljus smet: 1 – 1 ½ krm romarom

 

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt smöret. Vipa ägget pösigt med elvisp och rör även ner detta. Lägg hälften av smeten i en annan skål. I den smet som ska bli chokladsmet tillsätter du 1 tsk starkt kaffe, 2 tsk kakao och lite extra sötning efter smak. I den ljusa smeten tillsätter du lite romarom (går givetvis att utesluta om så önskas). Häll en smet i en liten bröad form på 12 cm och den andra smeten över. Dra runt med en sked i kakan så att ett tigermönster bildas. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter.

 

Servera med en klick vispad grädde!

 

 



 

 


Chokladglass

 

Jag köpte för några veckor sedan en glassmaskin och har sedan dess gjort lite olika glassorter. Men inte har jag lagt upp något recept, skandal! Därför vill jag nu bjuda på min chokladglass som jag toppade med en chokladsås. Jag "råkade" blanda i chokladsåsen i någon sekund i maskinen, vilket resulterade i att chokladsåsen blandades med glassen. Min tanke var att såsen skulle vara något "separerad" från själva glassen, så när jag gör om den ska jag förmodligen bara ringla över den och kanske röra lite själv med en sked! Jag skulle säga att detta recept skulle räcka till 2 personer.

 

 



 

Chokladglass

 

Glass:
½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
½ krm vaniljpulver
35 gram mörk sockerfri choklad
1 äggula
cirka 1 msk stevia strö

 

10 gram hackad mjölkchoklad

 

Chokladsås:
¼ dl mjölk
¼ dl vispgrädde
½ msk kakao
½ krm vaniljpulver
½ msk stevia strö
gärna 1 msk smör

 

 

Glass
Koka upp mjölken. Ta bort från plattan och tillsätt choklad, vaniljpulver, äggula och sötning. Vispa grädden lätt fluffig. Rör ner ”chokladröran” i grädden. Låt kallna innan du lägger den i glassmaskin.

 

Chokladsås
Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt kakao, vaniljpulver och sötningen. Skjud tills såsen tjocknar och rör om då och då. Tillsätt därefter eventuellt en klick smör för att få en mjukare/ krämigare sås. Låt även chokladsåsen svalna.

 

Lägg den svalnade glassröran i en glassmaskin och fortsätt enligt glassmaskinens instruktioner. När glassen nästan är klar tillsätter du den hackade chokladen och kör en kort stund. Häll därefter över chokladsåsen (utan att använda glassmaskinen efter). Lägg glassen i en frysvänlig låda i frysen i minst ett par timmar (om du inte vill äta den väldigt mjuk).

 

Tips: Efter ett par timmar i frysen blir glassen väldigt hård. Ta därfor ut den en stund innan servering.

 

 

 

Vill du kan du som jag även smälta lite choklad och ringla över!

 

 

 


Äppelmuffins med crunch

 

Vilket strålande fint väder det har varit i Stockholm idag! Min skola började idag (sista året på universitetet!), och det var inte helt kul att gå in i en mörk föreläsningssal då det äntligen kommer lite sol! Då är det tur att jag hann med en fika med några härliga vänner efteråt :)

 

Nu när det börjar bli äppeltider ska jag passa på att lägga upp lite recept med just äpplen. Detta är ett recept på muffins där jag har rivit äpple på ett rivgärn istället för att bara skära det i bitar. På detta sätt blir smaken mer jämn och muffinsen/bakveret blir extra saftigt. För att göra allt ännu bättre toppade jag det hela med att strö på lite "crunch"!

 

 

 

 

 

Äppelmuffins med crunch – 4 stycken

 

Muffinssmet:
60 gram smör
4 msk vispgrädde
1 ägg
100 gram rivet äpple
40 gram pecannötter
4 msk kokosmjöl
6 - 7 msk stevia strö
1 tsk kanel
2 krm kardemumma
1 tsk bakpulver

 

Crunch:
20 gram valfria nötter ex. hasselnötter, pecannötter
30 gram srumsvarmt mör
1 krm vaniljpulver
2 ½-3 msk stevia strö
ca 6 msk riven kokos

 

 

Muffinssmet
Smält smöret. Finhacka pecannötter och blanda med övriga torra ingredienser. Riv ett äpple utan skal tills du får 100 gram rivet äpple och blanda ner detta. Rör även ner ägg, grädde och smör till en smet. Lägg i fyra muffinsfromar som gärna får stå i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar).

 

Crunch
Hacka nötterna i önskad storlek och blanda med riven kokos, sötning och vaniljpulver. Blanda ner rumsvarmt smör till en deg. Fördela degen som smulor över muffinsen.


Grädda muffinsen i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 15-16 minuter. Men se noga till att crunchet inte blir bränt (lägg då lite aluminiumfolie ovanpå eller sänk temperaturen). Muffinsen kommer vara ganska kletiga, men lägg muffinsen i kylen ett par timmar och de kommer att blir perfekta!

 

 

 

 

 


Brownie

 

Har bakat ett antal kladdkakor, men nu var det dags för en brownie! Jag är dock inte helt säker på vad skillnaden är mellan en kladdkaka och brownie, jag skar ju inte ens min brownie i fyrkantiga bitar vilket annars  brukar förknippas med brownien (lite svårt då jag använde en rund form)! Jag associerar i alla fall brownie med en mer fast konistens och lite mer fyllig än vad en kladdkaka är. Dessutom innehåller ofta brownien grovhackade nötter. Sagt och gjort, det är så min godbit blev!

 

 

 

 

Brownie

 

30 gram smör
1 ägg
1 msk vispgrädde
25 gram mörk sockerfri choklad
2 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 3 ½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
15 gram sockerfri mjölkchoklad
15 gram grovhackade pecannötter

 

Bred på:
20 gram mörk sockerfri choklad
½ tsk kokosolja
½ tsk stevia strö

 

Nötter att toppa med (jag använde pecannötter och hasselnötter)

 

Smält smöret tillsammans med den mörka chokladen (försiktigt så att chokladen inte bränns). Hacka 15 gram mjölkchoklad och pecannötterna och blanda med övriga torra ingredienser (förutom de som ska bres på). Blanda ner ägg, vispgrädde och det smälta chokladsmöret. Bröa en liten 12-centimeters springform med nötmjöl och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 28 minuter, tills brownien är fast.

 

Smält 20 gram mörk choklad tillsammans med kokosolja. Tillsätt lite sötning och bre på den avsvalnade brownien.

 

Toppa gärna även med valfria nötter och servera med en stor klick vispgrädde!

 

 

 


Ostkaka med keso

 

Detta kan man säga är lite av min sista helg i frihet, för på måndag börjar skolan! Det har varit väldigt skönt att vara ledig från skolan i nästan 3 ½ månad, och dessutom under de senaste vecorna haft minimalt med jobb. Då har jag kunnat experimentera i köket och funnit många nya sockerfria favoriter. Men jag ska inte klaga, snart får jag börja på mina två nya och förhoppningsvis spännande och givande jobb :)

 

Jag har försökt hitta ett substitut till den vanliga och inte så nyttiga ostkakan. Jag är nämligen en tjej som älskar ost! Hårdost, mjukost, finost, keso, ricotta, mascarpone - you name it! Därför har jag bakat på de tre sistnämnda ostsorterna. Självklart med bra resultat! Här kommer kesokakan.

 

 



Ostkaka med keso

 

50 gram keso
1 ägg
2/3 dl vispgrädde
1 ½ - 2 msk stevia strö
20 gram hackade mandlar och hasselnötter
1 msk riven kokos
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
1 droppe bittermandelarom

 

Lägg keso i ett kaffefilter, skölj och låt vattnet rinna av. Vispa ägg pösigt och blanda med keso. Tillsätt övriga ingredienser och rör tills allt blandats. Bröa en liten form på 12 centimeter med nötmjöl och häll i smeten.  Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter tills ostkakan är fast.

 

Jag tycker denna ostkaka med keso är godaste efter några timmar i kylen. Toppa gärna med lite sötning i florformat och servera med grädde (gärna smaksatt med vanilj) och bär!

 

 

 

Här äter jag min ostaka med ricotta blandat med bär. Ost med ost ;)

 

 

 


RSS 2.0
Matbloggstoppen