Nutellakaka

Jag älskar min hemmagjorda nutella och har gjort en kaka med just detta i (alltså receptet nedan)! Först gjorde jag en enkel chokladbotten med bas av mandelmjöl. Sedan bredde jag ett lager nutella på kakan. Tillsist toppade jag det hela med smält choklad!
 
Idag (och igår) har jag kommit igång med pluggandet igen. Jag tog en paus på några dagar, eftersom jag bestämde mig för att lägga ner tid på min nya hemsida. Det, och det faktum att jag är totalt megaförvirrad över hela uppsatsen. Jag hoppas innerligt nu att all den tid jag lagt och lägger ner på den nya inriktningen inte blir förgäves! Jag tog även en välförtjänt fika med Mickis på spresso house innan mitt träningspass började. Men sedan tycker jag såklart att alla fikor är välförtjänta!
 
 
 
 

Nutellakaka

 

15 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk stevia strö
½ msk kakao
1 krm vaniljpulver

 

70 gram nutella/hasselnötscréme

 

30 gram sockerfri choklad

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mandelmjöl, sötning, kakao och vaniljpulver. Tillsätt smöret och rör om till en kakdeg. Fördela degen i botten på en liten springfrom (12 cm). Grädda mitt i ugn i ca 12 minuter. Låt svalna.

 

Låt nutellan bli rumsvarm så den blir mjuk. Fördela ett lager nutella på chokladbottnen.

 

Smält chokladen och bred över den på kakan. Ställ i kylen för att stelna.

 

 


Instagram

Tjoho, igår sprängde jag min 300-följare gräns på Instagram! Det gör mig så glad! Följ mig gärna HÄR!
 
 
 

Moccakaka

Jag älskar detta väder, nu när det är både soligt och "varmt" (relativt varmt)! Jag hoppas innerligt att det håller i sig. Visst älskar jag vintern, men det är mest på grund av julen. Efter nyår får det gärna vara sommar enligt min mening. 
 
Jag tänkte förstärka vårkänslan med en mer somrig bild, med både starkare solljus och blommor i bakgrunden. Bilden är från i höstas på en supersmarrig moccakaka! Moccakakan har en fyllig botten av choklad och är toppad med ett tjockt och krämigt lager grädde med kaffesmak. Kokosoljan i bottnen går givetvis bra att byta ut mot en passande mängd smör. Ett hett tips är att lägga springformen på en plåt med bakplåtspapper, då det finns risk för att det kan rinna ur formen.
 
 

 

 

Moccakaka

 

Smet:
25 gram smör
10 gram kokosolja
1 ägg
1 dl mandelmjöl
3 msk stevia strö
1 msk kakao
1 krm bakpulver

 

Topping:
¾ dl vispgrädde
1 tsk varmt vatten
1 krm snabbkaffepulver
2 tsk stevia strö

 

 

Smeten
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda de tora ingredienserna med varandra. Rör ner ägg, smält smör och kokosolja. Häll smeten i en smord och bröad 12 centimeter stor springform. Grädda mitt i ugnen i ca 23 minuter. Låt svalna.

 

Topping
Blanda hett vatten med kaffet. Vispa grädden fast. Häll i kaffet och sötning och vispa kort så att allt blandas. Bred på gräddtoppingen på den avsvalnade kakan. Toppa gärna med chokladspån!

 

 

 

 

 


Mjuk chokladkaka med havregryn

Dagens recept blir en chokladkaka där jag tillsatt 1 ½ msk näringsrika havregryn. Jag väljer att använda de lite grövre fiberhavregrynen för att få långsamma kolhydrater och ett lägre GI, vilket stabiliserar blodsockret bättre. Äter du enligt LCHF, går det självklart bra att byta ut havregrynen mot exemplvis mandelmjöl. Känn dock efter med en sticka under/efter gräddningen om kakan är klar, då de torra ingredienserna (havregryn respektive mandelmjöl) har lite olika uppsugningsförmåga.
 
Igår var jag och såg Beautiful creature på bio. Riktigt skönt att få komma ut och slippa tänka på alla saker som behövs göras. Tyvärr var filmen inte den bästa enligt mig. Lite för töntig och för överdriven (vilket förmodligen var meningen). Egentligen skulle jag ha sett Les Miserables, men den var ganska fullsatt. Idag har dagen bjudit på ett kort jobbpass, vilket blir det första jobbpasset (förutom barnvakt) på tre veckor! Ska även bege mig till forum för att införskaffa ett mobilfodral, det lär behövas!
 
 

 

 

Mjuk chokladkaka med havregryn

 

20 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
2 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
1 ½ msk havreryn
3-4 msk stevia strö
2-3 msk mjölk/grädde
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 ½ krm vaniljpulver

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och mortla havregynen. Blanda de torra ingredienserna i en skål eller bunke. Tillsätt därefter ägg och smör och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad (med riven kokos) liten springform (12 cm). Grädda mitt i ugnen under ca 20 minuter. Servera med gädde!


 


Bakat äpple med mandel

Igår blev jag ägare till en iPhone 5! Dock tror jag att sambon är ivrigare och gladare över den än vad jag är. Mitt abbonemang hade gått ut (för ett bra tag sedan) och fick därmed en ny mobil utan extra kostnad. Och då ville jag självklart ha den nyaste! Jag är bara lite rädd att den kommer att gå sönder. Nästan alla jag känners iPhones har en sprucken skärm, och jag som då är expert på att tappa min mobil, undrar hur länge min kommer att klara sig. Min förra var bra på det sättet att den klarade allt!
 
Idag har jag ett tips på ett gott litet mellanmål, nämligen ugnsbakat äpple! Självklart går det bra att variera på det sätt du själv vill ha, exempelvis extra fyllning, annan kryddning etc.
 
 
Bakat äpple med mandel
 
1 litet äpple
1½ msk mandelmjöl
1½ tsk vispgrädde
2/3 tsk stevia strö
½ krm vaniljpulver
½ krm kanel
1 pecannöt
Kanel att pudra över äpplet
 
Tvätta äpplet, torka och skär ur kärnhuset (låt bottnen vara kvar). Blanda mandelmjöl, sötning, vaniljulver, kanel och en hackad pecannöt. Tilsätt grädden och blanda. Fördela degen i hålet. Pudra över kanel på äpplet. Ugnsbaka i mitt i ugnen i en 175 grader i cirka 30 minuter. Servera gärna med keso/ricotta/grädde!
 
 
 

Chokladpistagekakor

Igår hade jag en jättemysig middag och kväll hemma hos Karin och Morgan! Det blev dock ingen Melodifestival för mig igår heller, men som jag tidigare nämnt är det finalen som är viktigast! Nu håller jag på för fullt med hemsidan, men det är en hel del småfix som måste göras och dessutom massor av bilder som blivit knasiga och måste läggas upp ännu en gång. Men jag kämpar på!

 

Jag märkte att jag har några recept från förra året. De måste såklart läggas upp! De är från en tid då det var lite varmare och ljusare ute och det är nästan så att jag fick lite vårkänsla då jag såg dem... Först ut (av dessa) blir chokladkakor "spetsade" med pistagenötter. Pistagenötter är himla gott i både mjuka- och småkakor, och passar riktigt bra ihop med choklad!

 

 

 

 

Chokladpistagekakor – 8 stycken

40 gram rumsvarmt smör
25 gram finhackade pistagenötter
2 msk riven kokos
2 msk mandelmjöl
2 msk stevia strö
1 msk kakao

 

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt tillsist smöret. Blanda till en deg och forma kulor av degen. Platta ut till kakor på en plåt med bakplåtspapper Grädda mitt i ugnen i 150 grader i crika 14 minuter. Låt svalna.

 

 
 
 
 

Avokadokaka med smält choklad

Har någon märkt att jag är kär i blandningen avokado och choklad?  Här kommer i alla fall ännu ett recept med denna kombination! Spana gärna in DETTA recept om ni vill ha ännu ett förslag på en choklad- och avokadokaka!
 
Denna dag bjuder på en middag hos Karin och Morgan (dvs min syrra och hennes man + två barn), vilket jag har sett fram emot hela veckan! Jag ska dessutom passa på att diskutera min hemsida med Morgan som är något av en hemsideexpert!
 
 
 
 

Avokadokaka med smält choklad

 

½ avokado
1 äggvita
2 msk mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
1½ msk stevia strö
30 gram mörk choklad
2/3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa en mogen avokado och rör ner de torra ingredienserna. Smält chokladen och rör ner det. Vispa äggvitan pösigt med elvisp och rör ner det i avokadoröran. Bröa en liten springform (12 cm) med nötmjöl/riven kokos och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

 

 

 

 


Mjuk cashewkaka med chokladtopping

Idag träffade jag kära Lovisa över en frukost och hon fick nöjet att få ta del utav mitt klagande. Som sagt är det en underbar start på dagen att bara få prata av sig och ta det lugn innan man tar itu med den fortsatta dagen. Idag ska jag baka två sorters kakor till morgondagens middag, fixa med mina recept och köra ett steppass. Dagens plugg består av att knåpa ihop ett mail till min käre handledare. Bara det tar/tog musten ur mig (tog mig seriöst över en timme, och är ännu inte klar!). Jag leker med tanken på vad som skulle hända om jag helt enkelt tog avstånd från skolan i en eller två veckor. Skulle min uppsats dö då? Kanske värt ....
 
Finns, förutom att träffa kompisar, inget som muntrar upp mig så mycket som att baka. Tur att det mesta faktiskt går åt! Finns alltid någon (mest jag själv) som är villig att äta upp allt :) Idag bjuder jag på ett recept bestående av bland annat cashewnötter och en topping med en bas av mascarpone och choklad. Mascarpone är utmärkt att använda till fyllningar/topping/frosting, då det är väldigt krämigt och har en mjuk och len smak.
 
 
 

 

Mjuk cashewkaka med chokladtopping

 

20 gram smör
1 ägg
40 gram cashewnötter (torrostade)
2 msk mandelmjöl
2 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
1 ½ msk stevia strö
½ tsk bakpulver
½-1 krm vaniljpulver

 

Chokladtopping:
60 gram mascarpone
1 ½ msk kakao
1 ½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 msk vispgrädde

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och finhacka cashewnötterna. Blanda cashewnötterna med resterande torra ingredienser. Rör ner ägg och smör. Smöra och bröa en liten springform (12 cm i diameter) och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen  i ca 18 minuter. Låt svalna.

 

Chokladtopping:
Rör ihop alla ingredienser till toppingen. Fördela över kakan och toppa med riven kokos.

 

 

 

 

 


Chokladtryffel med mascarpone och kaffesmak

Ah, jag blir tokig på min handledare! Varför kan han bara inte vara glad och acceptera mina ideér? WHY? På riktigt tror jag inte att det är mig det är fel på i detta fall. Inbillar jag mig själv... Ibland (typ ganska ofta) känner jag bara att jag vill sluta med uppsatsen. Den är ju totalt värdelös i alla fall.
 
För att muntra upp mig har jag bakat istället. Samt ätit frukost på gateau, utan plugg! Idag lägger jag upp ett recept på chokladtryfflar (dessa har jag dock inte bakat idag) som jag spitsat ut för att få till den snygga formen. Det är lite svårt att beskriva, men denna tryffel är lite krämigare/mjukare och lite mindre "blöt" och chokladig än mina tidigare tryfflar (pga mascarponen). Detta passar bra för spritsningen!

 

 

 

 

Chokladtryffel med mascarpone och kaffesmak – 10 stycken

 

40 gram sockerfri mörk choklad
65 gram mascarpone
1 krm vaniljpulver
1 krm snabbkaffepulver
1 tsk hett vatten
ev. sötning

 

 

Smält chokladen och rör därefter ner mascarpone. Rör tills mascarponen är väl utblandad. Blanda hett vatten med kaffe och rör ner detta tillsammans med vanilj och eventuell sötning bland chokladen. Klicka eller spritsa ut tryffeln på bakplåtsapper. Låt stelna i kylskåp.

 

 

 

 


Päron- och hallonkaka

Jag fick en förfrågan om att göra en variant på DENNA päron- och hallonkaka, vilket jag såklart gladeligen gjorde! Jag bytte ut vetemjölet mot nötmjöl, sockret mot stevia strö och kesella vanilj mot skyr och vaniljpulver. Varken orginalet eller min variant innehåller smör, vilket absolut inte behövs! Det räcker utmärkt med skyren och ägget som "blöta ingredienser". Päronet och hallonen gör kakan dessutom extra saftig!
 
Denna dag har bjudit på en fika med Hanna på café Panorama, chokladcrème-görande och sökande efter "previous reserach" till min uppsats. Snart ska jag ge mig iväg för lite skönt steppande (alltså steppass på friskis)!
 
 
 
 

Päron- och hallonkaka


1 ägg
2 msk + ½ tsk stevia strö
ca 2 droppar bittermandelarom (efter smak)
3 msk skyr naturell
½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
1 msk riven kokos
1 msk hasselnötsmjöl
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
40 gram hallon
½ litet päron (ca 40 gram i bitar)
10 gram nötter (pecannötter)

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform ca 12 cm i diameter. Vispa ägg vitt och poröst och droppa i ett par droppar bittermandelarom. Blanda samman nötmjölen, riven kokos, bakpulver, vanilj, skyr och 2 msk stevia strö. Rör ner det vispade ägget. Blanda hallonen med ½ tsk stevia strö och vänd försiktigt ner hallonen i smeten. Häll smeten i formen. Kärna ur och skär päronet i mindre skivor/bitar, fördela det över kakan och tryck ner dem lite. Hacka 10 gram nötter och fördela över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.

 
 

Baka Sockerfritt

Min dröm är att ge ut en bok med sockerfria och hälsomsamma bakverk. Men istället för en fysisk bok har jag (som jag tidigare nämnt) funderat på att gör en i pdf-format. Detta skulle göra den otroligt mycket mer billigare, mer miljövänlig och dessutom lättillgänlig! Jag undrar om ni har några tankar om detta? Vad kan vara ett rimligt pris, hur många recept etc. Kanske är en rolig idé att ha olika teman fördelat på fler olika böcker, där jag exempelvis börjar med småkakor? Maila eller kommentera gärna mig för förfrågningar, tips, undringar eller vad som helst!!! 
 
 
 

Mjuk pepparkaka med päron

Igår var jag ute och åt middag i gamla stan med Artur (på Mårten Trotzig). Jag tyckte att jag var välförtjänt av lite kalixlöjrom, så det blev min förrätt! Det är inte så ofta jag äter det, för lets face it, jag är ju trots allt en student. Gott var det, även om jag inte kan känna någon speciellt stor skillnad på olika romsorter.
 
Idag blev jobbet inställt, pga sjukdom (ej min). Som det ser ut nu jobbar jag ingenting, sista gången var för två veckor sedan! Det är i och för sig ganska skönt måste jag erkänna, men lite surt för plånboken. Dock är den största anledningen till att jag faktiskt vill jobba, att få arbetserfarenhet. Och om man tänker på detta sätt gör det inte så mycket med lite (mycket) mindre jobb. Tur att jag dessuotom är barnvakt ett par timmar i veckan, för det är både kul och ger lite extra klirr i kassan ;) 
 
Men nu till dagens bakverk, som är en saftig päron- och pepparkakskaka! Jag tycker mycket om pepparkakskryddor och bakar gärna med dem året runt. Här har jag rivet päron i, vilket gör den mjuka kakan extra saftig och passar bra med pepparkakssmaken.
 
 

 

 

Mjuk pepparkaka med päron

 

½ rivet päron (ca 60 gram)
1 ägg
2 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
1 msk riven kokos
1 msk haselnötsmjöl
2 msk stevia strö
ca 1/3 tsk pepparkakskrydda
ca 1 krm kanel
½ ts bakpulver

 

 

Skala päronet och riv på rivgärn tills du får ca 60 gram ”päronriv”. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt päron, grädde och ägget. Blanda väl. Smöra och bröa en liten 12 cm springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 23 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten!

 

 

 

 

 


Jag+socker?

Jag älskar den här Nemi seriestripen som jag fick syn på "Tasty-healt"s blogg för ett tag sedan. Är det någon mer än jag som har befunnit mig i en liknande situation?
 
 
 
 
När jag var yngre hade jag faktiskt svårt att sluta äta i vissa situationer, såsom buffeer/middagar/fester då det inte fanns en begränsning av vad man kunde ta för sig utav. Jag tror det var någon sorts blandning av socker/snabba kolhydraters makt och ett "passa på-tänk". Även fast jag var proppmätt, och inte ens hade något sug kvar, kunde jag fortsätta vräka i mig. Bara för att. Nu är jag smart nog att i största möjliga mån inte utsätta mig för sådanna situationer och även tänka/känna efter om jag är mätt. Sedan tror jag att min nya mer hälsosamma och livsvänliga livsstil hjälper mig att lyssna på mig själv och inte gå på autopilot vid ovanstående nämnde siutationer.

 

Jag fick en fråga om vad för slags mat jag äter, och om det exemeplvis var mer åt GI-hållet än LCHF. Jag äter inte enligt någon specifik livsstil eller diet, utan lite efter vad som passar mig och vad jag tycker är gott och tror är sunt. Jag äter med inspiration från främst LCHF och GI. Jag undviker snabba kolhydrater och försöker även skära ner på kolhydrater över lag (såsom pasta, ris, bröd - förutom Gateaus surdesgbröd, heh...). Dock äter jag bönor, frukt, rotfrukter och liknande, eftersom jag tror det är hälsosamt (för mig). Jag vet att många som äter LCHF utesluter nästan alla kolhydrater för att de blir triggade av dessa, men då jag inte har något större problem med långsamma kolisar passar de mig! Därför bakar jag även med frukt :)

 
 
 
 

Arraksbollar med dadlar

Jag är för tillfället helt tokig i choklad. För att stilla suget har jag (bland annat) bakat chokladbollar. Jag kan varierna mina chokladbollar i alla oändlighet! Denna gång har jag en bas av färska dadlar (underbart goda och mycket smarigare än torkade enligt mig) och finhackade nötter. Sedan har jag smaksatt de med lite arraksarom, vilket är en smak jag gillar!

 

 

 

 

Arraksbollar med dadlar – ca 8 bollar

 

5 stycken färska dadlar (ca 50 gram)
40 gram pecan- och valnötter
½ dl riven kokos
1 msk kakao
1 -1 ½ krm arraksarom
ca 1 msk vatten

 

 

Finhacka nötterna och blanda med kokos och kakao. Tillsätt arraksaromen. Mosa ner de färska dadlarna och arbeta till en chokladbollsröra. Tillsätt vatten efter önskad konsistens. Rulla bollar och rulla gärna i riven kokos.

 

 

 

 

 

 

Solrosfrallor

Jag fick ett brödrecept av Gunsan som jag självfallet var tvungen att testa! Fast jag vore ju inte jag om jag inte ändrade en del så att receptet passade mig bättre. Och ojoj, vilket gott bröd det blev! Det var utan tvekan det godaste LCHF-bröd jag någonsin ätit!
 
Idag står ett steppass och en fika med Mickis på schemat. Och ikväll ska jag se på Melodifestivalen för första gången i år!
 

 

 

 

Solrosfrallor – 5 stycken

 

1 ägg
1 msk olja
40 gram gräddfil
1/3 dl solrosfrön
½ msk kokosmjöl
2 msk mandelmjöl
1 msk vetekli (går såklart bra att byta ut mot någon annan torr ingrediens)
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk stevia strö
1 krm salt

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa solrosfröna till ett mjöl och blanda med resterande torra ingredienser. Rör ner olja, ägg och gräddfil och blanda noga till en deg. Låt svälla i ca 5 minuter. Blöt händerna och gör ca fem frallor av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. 

 

 

 

 

 
Vill ni förresten fråga mig något, så är det bara jätteroligt om ni gör det (antingen som en kommentar eller mail om ni hellre vill det)! Det kan handla om vad som helst, som om vem jag är/vad jag gör, om bakning eller vad helst ni har på hjärtat! Eller varför inte några önskemål till framtida bakning/bloggning?
 
 

 


Chokladtryfflar på alla hjärtans dag

Igår på alla hjärtans dag hade jag gjort chokladtryfflar till Artur. Jag har gjort liknande tidigare, men då med olika kryddor/arom. De här tryfflarna är helt underbara och "kraftigt chokladiga"! Själv fick jag fina rosor, som nu står och är vackra i fönstret :)
 
Denna dag bjuder på bakning, en frukost från Gateau och ett steppass på friskis. Och så självklart lite plugg. Det tar emot lite, och känslan att skjuta upp det är större än vanligt (plugget alltså). Men jag har ändå försökt ta mig i kragen och börjat! Det gäller främst att komma på en inriktning inom det ämna vi vill studera. Ni kan förstå att det är mycket mer lockande att göra andra, mycket roligare saker!
 
 
 
 
 

Chokladtryfflar – 12 stycken

 

100 gram mörk sockerfri choklad
1 dl vispgrädde
10 gram smör
1 krm vaniljpulver
ev extra sötning
Kakao att rulla i

 

 

Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner smör, vaniljpulver och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ chokladen i kylen i ca en timme tills de stelnat. Rulla bollar av chokladen och rulla i kakao.

 

 

 

 


Chokladhjärtan

Glad alla hjärtans dag! Dagen till ära har jag gjort små chokladkakor i hjärtformat. Formen jag har använt mig av är en pytteliten pepparkakshjärtsform.
 
Ska ni göra något speciellt idag? Jag har bakat i sann alla hjärtans dag-anda, och gjort chokladtryfflar till Artur som han älskar. Men fira, ska jag nog inte göra. Däremot ska jag fika med fina vänner och vara barnvakt!
 
 
 

 

 

Chokladhjärtan – ca 10 minihjärtan


15 gram rumsvarmt smör
¾ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
1 msk riven kokos
1 krm vaniljpulver
1- 1 ½ tsk kakao
1 msk hassselnötsmjöl
1 msk stevia strö

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rär därefter ut smöret.  Platta ut degen på ett bakplåtspapper och ta ut små former (förslagsvis med en liten pepparkaksform i form av ett hjärta). Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
 
 
 
 
 

Honungskakor

Idag har jag bakte jag honungskakor, som jag tycker passsar bra inför morgondagens alla hjärtans dag. Eller som jag så fint uttryckte det "sweet honey cookies for my sweet honey" (*töntig*). Dessa kakor innehåller endats honung som sötning och är dessutom smaksatta med lite kanel, vilket passsar väldigt bra ihop med honungssmaken. Dessa kakor bli inte lika knapriga som många av mina andra kakor, på grund av honungen, men de blir ändå spröda och riktigt goda!
 
 

 

 

Honungskakor – 5 stycken

 

15 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2/3 msk honung
1 krm kanel
1 krm vaniljpulver

 

 

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Tillsätt honung och smör och blanda väl till en kakdeg. Gör bollar av degen, lägg på ett bakplåtspapper och platta ut. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Håll noga koll så inte kakorna blir brända.

 

 

 

 


Fettisdagen

Glad fettisdag, eller vad man nu säger! Jag hoppas innerligt att ni där ute har haft en bättre tisdag än vad jag haft! Nu lade jag precis av med studerandet för dagen. Efter att ha pluggat/gått i skolan sedan tio (bortsett från en halvtimmes promenad och tiden för resvägen till skolan) har jag ont i huvudet och lite små ångest sådär som man kan få efter en ovanligt tuff dag. Idag har jag exempelvis fått min uppsatsidé söndergrillad. Just för tillfället känns det lite som att jag vill hoppa av skolan och antingen börja baka/blogga på heltid, eller lägga mig i soffan och titta på TV (för evigt). Ett annat alternativ är att flytta utomlands, där folk slipper skriva tråkiga uppsatser. Jag skulle ge mycket för att bara få ha vanliga, hederliga prov (jag hade ändå inte tänkt att forska i mitt framtida liv). Min negativa inställning kommer förhoppningsvis bli bättre om några dagar (om jag inte bli ännu mer grillad, arrgggh!), och nu ska jag vara glad :)
 
Har ni ätit några semlor denna semeltisdag? Det har faktiskt inte jag, men jag har ätit det vid ett flertal tillfällen tidigare i år! Här bjuder jag på lite sköna semelbilder!
 
 
 
Semelmuffin
 
 
 
 
Semlor med bakerix (mini)
 
 
 
 
 
 
 
 

Avokadochokladtårta

Idag började jag dagen på ett av mina favoritsätt, nämligen med en latte macchiato (inte på espresso house denna gång, utan på Waynes coffee) och ett roligt och givande steppass på friskis! Idag är jag ledig och ska passa på att baka, vilket var flera dagar sedan. Jag vill ju inte att mitt receptlager ska sina!
 
Jag har lagt upp en del recept med den underbara kombinationen choklad och avokado. Här gjorde jag en chokladmoussetårta med just avokado. Jag serverar min tårtbit (som vanligt) med en stor klick vispad grädde!
 
 
 

 

 

Avokadochokladtårta

 

Botten:
20 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
1 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Avokadomousse:
½ avokado
¾ dl vispgädde
30 gram mascarpone
ca 3 msk stevia strö
ca 2½-3 msk kakao
1-2 krm vaniljpulver

 

 

Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt smöret och rör till en deg. Platta ut i botten av en 12 centimeter stor sprinform. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.

 

Avokadomousse
Mosa avokadon. Vispa grädden med elvisp. Tillsätt de övriga ingredienserna (inklusive avokadon) i grädden och vispa tills allt blandats. Fördela moussen över den avsvalnade kakbottnen.

 

 

 

 


Semelmuffin

Redan på tisdag är det fettisdagen och jag har bakat semlor med nötmjöl, med bakerix och så denna gång som en muffin! Det är väldigt lättbakat att använda sig av en muffinform, då man inte behöver samma "degiga" konsisistens som när man gör bullar. I mandelmassan har jag äggvita, vilket gör massan krämig och god. Och så toppar jag med massor av grädde!
 
Denna söndag erbjuder plugg på universitetet, jag ska snart ta mig iväg dit. Sedan kanske det blir en fika med föräldrarna och ikväll måste jag fixa medhemsidan! Om nu internet behagar fungera... I stora drag tror jag det blir en bra söndag, och jag önskar er alla där ute detsamma!
 
 
 
 

Semelmuffin – 3 stycken

 

Muffin:
25 gram smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
2/3 msk kokosmjöl
1 ½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver

 

Fyllning:
¾ dl mandelmjöl
½-1 msk stevia strö
1 droppe bittermandelarom
½ krm vaniljpulver
1 äggvita

 

Valfri mängd grädde

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och vispa äggen med elvisp. Blanda de torra ingredienserna till muffinsen och tillsätt det smälta smöret och äggvispet. Fördela smeten i muffinsformar.Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 13 minuter. Låt svalna.

 

Fortsätt med fyllningen. Blanda mandelmjöl, sötning och vaniljpulver. Vispa äggvitan pösigt med elvisp och tillsätt en droppe bittermandelarom. Skär antingen toppen av muffinsen elller gröp ut en grop direkt i muffinsen. Smula ner inkråmet bland mandelmjölet. Rör ner äggvitan bland mandelmjölet och vispa med elvisp en stund till, tills allt blandats. Fördela fyllningen i groparna och toppa med vispgrädde!

 

 

 

 


Jordnötsbollar med choklad

Härliga helg! Jag har lyckan att få gå på ett steppass såhär på lördags förmiddagen! Första lördagen under året som detta pass är tillängligt, och ingen är gladare än jag över att det återinförts :) Men före träningen ska jag hinna med att njuta av en latte macchiato på mitt kära espresso house. Ikväll blir det dessutom middag hos en släkting till Artur. Det ska bli trevligt, men kommer tyvärr leda till att jag även denna vecka missar Melodifestivalen. Nästa vecka, då kan inget stoppa mig!
 
Även fast jag har lite schemalagd skola, är det såklart en hel del att göra. För tillfället är det fyra små "peer reviews" som ska göras. Utöver skolan är det allt med hemsidan, bakande etc som tar sin lilla tid. Har man lite kort om tid har jag ett av världen mest lättlagade recept! Jordnötssmör+choklad och rör om. Mmmmmums....
 

 

Jordnötsbollar med choklad

 

25 gram mörk choklad
60 gram jordnötssmör

 

Smält chokladen och rör därefter ner jordnötssmör.  Blanda noga, så att inga jordnötssmörklumpar finns. Låt smeten svalna i kylskåp. Rulla chokladsmsten till bollar och rulla eventuellt i kakao.

 

 

 

 

 


Glad "sockerfritt-bakare"!

Jag måste säga TACK för alla fina kommentarer jag får! Jag tror inte att ni förstår hur mycket det värmer då jag får kommentarer, allt ifrån tips, uppmuntringar och frågor. Jag blir verkligen peppad av detta, så fortsätt för gudsskull! Häromdagen fick jag exempelvis denna: "herreguuud, åter igen har du gjort det perfekta receptet ! jag e tårögd ( nästan iaf ;)  ) första goda muffinsen jag ätit sedan jag började m lchf för 6-7 år sedan. TACK". Tror ni inte att JAG blev tårögd? Som balsam för själen och hjärtat. Sådant kan jag leva länge på!
 
Och som om detta inte var nog har jag idag sprängt min 100-följare gräns på Instagram! Jag har blivit smått beroende av instagram (kollar typ en gång i timmen) och hjärtat skuttar till lite varje gång jag ser en ny följare! Följ mig HÄR (jag heter "bakasockerfritt")!
 
 

Krämig chokladtryffel med ricotta

Chokladtryffel är så lätt att göra och dessutom så gott! Artur (min sambo) frågar mig nästan varje dag
om jag inte kan göra chokladtryfflar snart igen! Men jag vill alltid göra något annorlunda jämfört med tidigare recept, så denna gång blev det till att ersätta en del grädde med ricotta och tillsätta lite romarom. Detta resulterade i att chokladtryfflarna blev mer krämiga. Vad ska jag ändra nästa gång mån tro?
 
Vad erbjuder er torsdag på då? Själv är jag precis hemkommen från en fika med fina vänner (jo, på espresso house. Var annars?) och ska snart bege mig iväg för lite barnvaktande! Behövs sannerligen nu när jag jobbar så lite.
 
 

 

 

Krämig chokladtryffel med ricotta – ca 15 stycken

 

100 gram mörk sockerfri choklad
1 dl vispgrädde
15 gram smör
1 krm vaniljpulver
30-50 gram ricotta
ca 1 msk sötning
ev smaksättning (romarom)

 

 

Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner sötning, smör, vaniljpulver och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Rör därefter ner ricottan. Ställ chokladen i kylen i ett par timmar tills den stelnat. Rulla bollar av chokladen och rulla i kakao.

 

 

 

 


Nöt- och fruktbarer

Igår har jag både varit både fly förbannad och sprudlande lycklig på/över/angående skolan. Först fick jag veta de enda tre kommande seminarietiderna (och de sista någonsin, förmodligen) som jag kommer att ha. tre stycken tider på ett halvår. Den enda dagen jag verkligen inte kan ha seminariet på är tisdag. Vilken annan dag som helst skulle ha gått. Men ändå envisas en av de här jäkla tiderna vara på just tisdag! Va fan liksom!

 

Men sedan vände det, det hände en bra sak, och jag blev glad igen! På kvällen när jag gick på indisk restaurang (min vegetariska sizzlar var jättegod som vanligt) så fick jag veta att vi redan har fått resultatet på vår så kallade "RESAF"-kurs. Det visade sig att jag fått ett till A! Jag har nog aldrig blivit så glad över att få ett A som av detta! Eftersom det har varit en uppsats som legat till grund för denna kurs, känns detta betyg på något sätt större än ett betyg av en vanlig salstenta. Jag tycker att man lämnar ut sig på ett helt annats ätt vid en uppsats!

 

Men nu till det detta inlägg egentligen ska handla om nämligen nöt- och fruktbarer! Jag tycker jättemycket om olika frukt- och nötbarer och har under flera år köpt exempelvis "Raw bite" och barer av märket "naked". Dessa är perfekta om man inte har hunnit göra egna barer. Men det händer såklart även att jag gör mina egna, lika gott (minst!) och bra mycket billigare. Dessutom kan man anpassa dem så att det faller "ätaren" i smaken! Därför lägger jag idag upp ett recept på barer av mandlar och färska dadlar (färska dadlar är perfekt att använda då man gör egna barer/ nöt- och fruktbollar), som jag även toppat med ett lager av choklad (går givetvis att utesulta om man vill). Jag har även gjort liknande "frukt- och nötbollar", vilka jag älskar!

 

 

 

 

Nöt- och fruktbarer – ca 6 stycken

 

100 gram färska dadlar
½ dl mandelmjöl
3 msk riven kokos
1 msk hasselnötmsjöl
1 msk kakao

 

Överdrag:
40 gram valfri choklad (jag använder ljus hasselntöschoklad)

 

Blanda mandelmjöl, kokos, hasselnötmsjöl och kakao. Mosa ner dadlarna och rör noga så att dadlarna är helt utblandade. Platta ut nötröran till en fyrant av valfri storlek och tjocklek. Smält chokladen (kan uteslutas) och bred på kakan. Låt stelna och skär i bitar.

 

 

 

 


Mazarinkaka med hallontäcke

Igår fick jag en riktigt glad överraskning, då jag fick tillbaka mitt tentaresultat! De senaste terminerna har det gått, enligt mig, överraskande bra på tentorna. Det är så att jag blir lite stolt över mig själv! Detta får jag fira genom att gå på Indisk restaurang ikväll :)

 

Mazarinsmaken tillsammans med hallon är en av de godaste kombinationerna jag vet (och följden är att jag bakar med denna kombinationen lite då och då). Härom veckan gjorde jag en mazarinkaka som jag toppade med enn lager med mosade hallon. Riktigt saftig blev den dessutom!

 

 

 

 

 

Mazarinkaka med hallontäcke

 

30 gram smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
2 msk mjölk/grädde
2 msk stevia strö
2-3 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver

 

Hallontäcke:
80 gram hallon
1 msk vispgrädde
½ krm vaniljpulver
ev sötning

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med varandra. Tillsätt bittermandelarom och ägg och blanda väl. Tillsätt till sist smöret. Häll smeten i en smord och bröad springform (12-cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 

Lägg ingredienserna till hallontäcket i en kastrull. Värm och låt skjuda tills hallonkrämen tjocknat. Är den för rinnig går det bra att låta den rinna av i en sil. Fördela över hallonröran på mazarinkakan.

 

 

 

 

 


Semlor med bakerix

Idag ser det ut att vara lite snöoväder här i Nacka. Hoppas nu bara att bussarna går som de ska! Jag ska nämligen till skolan för första gången på 1 ½ vecka. Först ska vi bestämma lite om uppsatsupplägg, och sedan ett seminarium fram till klockan fem (usch, så sent!).
 
Fettisdagen börjar närma sig och jag har sett massor av semelrecept där ute! Jag har lagt ut ett recept på semlor tidigare, men denna gång har jag gjort semlor på bakerix! Bakerix gör semelbrödet/bullen mer luftigt, vilket enligt mig är eftersträvansvärt. Ett hett tips för oss saffranälskare är att i detta recept byta ut kanelen mot ½ krm saffran!
 
 
 
 

Semlor med bakerix – 4 stycken minisemlor

 

Semelbulle:
1 ägg
1 dl bakerix
1 msk stevia strö
1 tsk kokosmjöl
½ tsk fiberhusk
1 krm kanel

 

Fyllning:
1 äggvita
¾ dl mandelmjöl
1 droppe bittermandelarom
1-1 ½ tsk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Vispgrädde

 

 

Semelbulle
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägget pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör ner i äggvispet. Tillsätt eventuellt mer kanel för mer kanelsmak. Rulla fyra bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15 – 20 minuter.

 

Fyllning
Vispa äggvitan hårt med elvisp. Skär av toppen på bullarna och ta ut en grop i varje bottendel. Smula ner inkråmet i äggvitan. Rör ner mandelmjöl, stevia strö, vaniljpulver och arom i äggvitan och kör en kort stund med elvispen. Fördela mandelfyllningen i groparna. Toppa med en rejäl klick vispgrädde och lägg på locket.

 

 

 

 

 


Snickerskaka

Hej alla kära "bakasockerfritt-läsare"! Jag hoppas ni hittils haft en trevlig helg och söndagsmorgon! Själv var jag på en mycket trevlig middag igår som bjöd på god mat och mycket skratt. Dagen ska tillbringas med städande, bakande, bloggande, hemsidepyssel och även en mysig fika på mitt kära espresso house! Morgondagen bjuder däremot på skola och lite plugg. Hrm... Jag som typ har glömt bort hur man gör den där pluggrejen.

 

Jag har ju som ni kanske märkt bakat en del med jordnötter under veckan. Jag har exempelvis gjort jordnötssmör som man mist sagt kan ha till mycket spännande och goda saker! Choklad + jordnötter + kakbotten = snickerskaka = mycket gott. Spana in!

 

 

 

 

 

Snickerskaka

 

15 gram smör
¾ dl mandelmjöl
2/3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

60 gram jordnötssmör

 

30 gram mörk sockerfri choklad (gärna mörk)

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mandelmjöl, sötning och vaniljpulver. Tillsätt smör och rör ut noga till en deg. Fördela degen i botten på en 12 centimeter stor springform. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

 

Värm jordnötsmöret mjukt i en microvågsugn och fördela över den färdiggräddade bottnen. Låt kakan svalna.

 

Smält chokladen och bred ovanpå jordnötskakan.

 

 

 

 

 


Hasselnötsmuffin med banan och honung

Nu håller jag på att baka kärleksmums som jag ska ta med mig till kvällens middag! Ska bli mysigt och gott (får jag hoppas ;))! Däremot tror jag att jag missar melodifestivalen, vilket är lite trist. Fast bara jag får se Sverigefinalen är jag glad!
 
Idag lägger jag ut ett mer GI-aktigt recept på muffin. Dessa innehåller både banan och honung som bidrar med det söta! jag har även en del hasselnötsmjöl i, vilket jag tycker bidrar med en jättegod smak i mjuka kakor!
 
 

 

 

 

Hasselnötsmuffin med banan och honung - 6 stycken

 

Muffinsmet:
1 stor mogen banan (ca 120 gram)
40 gram smör
2 ägg
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk honung
2 mk vispgrädde
1 krm vaniljpulver
ev. 20 gram hackad choklad
eventuell extra sötning (ca 1 msk)

 

Frosting:
150 gram ricotta/mascarpone
1-2 msk honung efter smak (eller annan sötning)
1 krm vaniljpulver
ev vispad grädde

 

 

Muffinsmet
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och mosa bananen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt äggen (gärna uppvispat) och honung och rör om. Rör sedan ner smöret och den mosade bananen. Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

 

Frosting
Blanda ingredienserna med varandra, tillsätt vispad grädde för en luftigare frosting. När muffinsen kallnat spristasar/klickar du på frostingen.

 

 

 

 


Hallonsylt

Jag har haft fredag hela veckan (typ). Visserligen jobbade jag ett kort pass igår, men det var verkkligen kort! Jag kan nog se detta som mitt jullov, eftersom jag tidigare inte hade något riktigt jullov (prov och uppsats skulle in i januari). Vad bjuder denna fredag på då? För min del har jag ätit frukost på gateau (inte med Lovisa, fast jag träffade på henne där!), shoppat i Nacka Forum, träning och nu står en banankaka i ugnen som jag ska ta med mig som efterrätt på morgondagens middag. Denna är dock inte i sann "bakasockerfritt"-anda, utan jag ska även imorron göra socker- och mjölfria mockarutor!

 

Tidigare har jag ett par gånger köpt sockerfri sylt. Men när jag denna gången funderade på att köpa en burk tänkte jag varför? Den innehöll dåliga sötningsmedel (aspartam eller liknande) och var även dyr. Jag har nu gjort min egen av frysta hallon. Mycket enkelt!

 

 

 

 

Hallonsylt

 

300 gram frysta hallon
½ dl stevia strö (valfri mängd)
1 krm vaniljpulver

 

 

Lägg de frysta hallonen i en kastrull och värm på låg värme. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och mosa hallonen med en sked. Värm inte hallonen för mycke så att sylten blir för vattnig.

 

 

 
 
 
 
 

RSS 2.0
Matbloggstoppen