Biskvier

Jag lade ju upp ett recept på Sarah Bernhardt härom dagen, och idag tänkte jag lägga upp ett liknande recept, fast på biskvier! Biskvier innehåller en lite ljusare och mjukare chokladkräm än Sarah Bernhardt (som istället är fylld med chokladtryffel). Jättegott måste jag säga! Mandelbottnen kan dock bli lite mjuk, speciellt om de får stå några dagar.
 
 
 
 
 
 

Biskvier – 7 stycken

 

Se receptet på www.bakasockerfritt.se!

 

 

 

 

 
 

Sarah Bernhardt

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Jag har länge tänkt att göra biskvier och/eller Sarah Bernhardt-bakelser, men har inte kommit mig för att göra det (lite pga att jag tänkt att det varit för krångligt att göra). Men så nu har jag äntligen gjort dem båda! Och inte var det svårt heller som tur var. Jag börjar med att lägga upp receptet på Sarah Bernhardt-bakelserna! De har en botten av mandel, toppad med en relativt mörk och fast chokladkräm. Till sist är kakorna doppade i choklad! (Bottnen kan bli en aning mjuk, speciellt efter att bakelserna fått stå någon dag.)
 
Nu har faktiskt alla mina bakverk tagit slut, tro det eller ej! Då jag har gett bort massor, och Artur även fått ta med en stor burk till sitt jobb, är det kanske heller inte så konstigt. Så jag börjar känna att det börjar bli dags att experimentera vidare med bakandet! Är jättesugen på att baka med kikärtor och bönor :)
 
 
 
 
 

Sarah Bernhardt -  se receptet på www.bakasockerfritt.se!

 

 

 

 

 


Fudge chokladkaka

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Jag har ätit mycket choklad i helgen (läs avokadochokladkaka!) och tänkte därför fortsätta temat med att lägga upp ett recept på choklad. Receptet är på en "fudge chokladkaka", väldigt mäktig och som riktigt smälter i munnen. Nästan ett måste för alla chokladälskare! Styrkan på chokladen och mängden sötning anpassas efter vad man själv tycker om! Jag gör chokladkakan i ett vattenbad i ugnen, men jag tror att det går bra att göra den utan (eventuellt blir den inte fullt lika krämig).
 
 

 

 

Fudge chokladkaka

 


Se hela receptet på www.bakasockerfritt.se!

 



Sätt ugnen på 175 grader. Klä en liten fyrkantig form 12X15 cm med folie. Smält choklad och smör. Vispa ägg och grädde var för sig pösigt med en elvisp. Hacka pecannötterna och blanda ner detta i chokladsmöret. Tillsätt även vanilj, ägg och grädde. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i vattenbad i ca 15 min.

 

 

 

 


Blåbärsgrottor

 
Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Hallongrottor är en riktig klassiker, men det är inte alltför ofta man ser andra bär i grottorna! Jag tänkte därför göra en slags enkel "sylt" av blåbär att fylla kakorna med. Det blev jättegott måste jag säga! Jag tycker i och för sig att blåbär passar bra i de flesta sorters kakor, både mjuka och hårda. Själva kakdegen innehåller goda pecannötter och är även smaksatt med en touch av kanel.
 
 

 

 

Blåbärsgrottor 

 

 

Se hela receptet på www.bakasockerfritt.se!

 

 

Blåbärssylt
Börja med att lägga blåbären i en kastrull tillsammans med grädde och stevia strö. Mosa blåbären med en sked. Låt stå på svag värme tills det tjocknar (ca 20 minuter). Rör om då och då. Medan sylten värms kan du börja med kakdegen.

 

Kakdeg
Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka pecannötterna och blanda med resterande torra ingredienser. Blanda därefter ner smörer och blanda till en kakdeg. Forma kakdegen till runda bollar på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i varje boll. Fördela blåbärssylten i varje grop. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

 

 

 

 


Fotografering av sockerfria bakverk

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Den senaste veckan har ugnen gått minst sagt varm (bokstavligt talat!)! Jag har bakat många bakverk varje dag, de flesta på grund av det som skulle hända just denna dag. Jag har nämligen blivit kontaktad av en fotograf som gillat min idé om att "Baka Sockerfritt", och som det för några veckor sedan bestämdes idag skulle komma hem till mig för en fotoshoot. Jätteroligt och jättespännande! Förhoppningsvis kommer dessa underbara bilder (i kombination med mina recept såklart) mynna ut i en kokbok. Det hade ju varit något som jag tidigare bara kunnat drömma om! Håller drömmen på att bli verklighet?
 
Här kommer lite bilder från Instagram som jag tagit:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kladdkaka med avokado

Jag har använt mig av kombinationen avokado och choklad i ett flertal bakverk nu (både i desserter så som chokladmousse, och mjuka kakor), och det blir alltid underbart gott! Jag gjorde en stor kladdkaka (dvs. i en 24-cm form), men bytte ut lite smör mot en avokado. En avokado är ganska lite i en så pass stor kaka, och kakan smakar heller absolut inte avokado! Men kakan blir i varje fall mycket god, kladdig och krämig på samma gång och riktigt smälter i munnen! Den passar utmärkt med till exempel vispad grädde!
 
 
 
 
 

Kika in på www.bakasockerfritt.se för att se receptet på Kladdkaka med avokado!

 

 

 

 

 


Luftig blåbärskaka med smetana

Läs originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Idag har jag kört ett gruppass på friskis som jag inte brukar köra, nämligen dans. Dans fusion för att vara exakt, vilket jag körde för andra gången i mitt liv. Det var inte speciellt jobbigt dock, och jag tycker personligen att detta pass var mer en "rolig grej" än vad det var träning. Eftersom jag ändå gillar att svettas under min träning, körde jag 25 minuters kondition redan innan passet (15 minuters cross training, 5 minuters cykling och 5 minuter på löpbandet blev det av någon anledning).
 
När jag ändå skriver om träning kan jag passa på att berätta om hur jag tränar! Jag tränar runt 4 gånger i veckan. Då jag mest gillar att köra koordination- och konditionspass (kombinerat), blir det oftast steppass. Minst en gång i veckan försöker jag köra ett skivstångspass. Jag börjar nu tycka att styrka är allt roligare att träna (gruppass) och därför kör jag nu gärna lite då och då två skivstångspass per vecka. Under stressigare perioder blir det mer lågintensiv hemmaträning framför någon träningsvideo. Men då jag tycker detta är fruktansvärt tråkigt håller jag mig helst till gruppträning på friskis!
 
Jag vill även ta död på den myt som säger att man blir biffig av att köra skivstångspass (förmodligen både till folks glädje och stora förtret). Jag vet många som är rädda för att träna styrka i tron om att de kommer att få just stora muskler. Men som tur är, eller tyvärr, krävs det (oftast i varje fall, jag kan inte tala för alla i hela världen) lite mer än en eller ett par timmar på ett skivstångpass för att bygga stora och biffiga muskler. Eftersom skivstångpass fokuserar mer på fler repetitioner med mindre vikter, har jag fått veta att musklerna blir mer tonade, strakare och "längre", inte direkt större (i alla fall inte jättemycket större) av detta.
 
Men nog om träning för idag! Det jag egentligen ville var att dela med mig utav en väldigt len, krämig och mjuk kaka som jag gjorde förra veckan. Den innehåller blåbär och smetana, som gjorde den riktigt mild och fin i smaken. Jag kallar den blåbärskaka, men tycker ändå att den påminner lite om cheese cake! Vill man ha en tjockare botten, kan man göra 50% extra av "botten".
 
 
 
 

Luftig blåbärskaka med smetana

 

Botten:            
15 gram smör
¾ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Blåbärsfyllning:
30 gram blåbär
1 ägg
½ dl vispgrädde
50 gram smetana
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

 

Botten
Sätt ugen på 150 grader. Blanda alla ingredienser till en deg. Smöra och bröa kanterna på en liten springform (12 cm i diameter) med nötmjöl. Tryck ut degen i bottnen. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.



Blåbärsfyllning
Lägg alla ingredienser i en bunke med höga kanter eller motsvarande och mixa dessa i någon minut (jag använder en stavmixer). Fördela blåbärsfyllningen på bottnen och fortsätt grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan kallna innan den äts eller skärs upp (låt gärna stå över natten).

 

 

 

 

 
 
 

800 följare!

Jag följde med stor spänning när antalet följare på mitt instagramkonto närmade sig 800! Och nu är vi äntligen där! TACK! (Trots en liten svacka från 799 till 796...;)) Jag är så glad att så många vill följa mig! Jag heter bakasockerfritt på IG.
 
 
 
 
 

Saftig äppelkaka med krämig topping

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Varför inte fira fredagen med att baka lite äppelkaka? Riktigt gott och uppskattat! Jag gillar att ta ut kakan medan den fortfarande är lite kladdig för att sedan låta den stå ett tag (gärna över natten). På detta sätt blir den riktigt saftig och krämig. Toppingen gör jag enkelt genom att blanda mascarpone med vispgrädde!
 
Ikväll ska jag spendera fredagen med att gå på bio och se "This is 40", vilket är perfekt så det är riktigt bioväder ute (dvs. grått och trist)! Förövrigt har jag varit i skolan och försökt göra regressionsanalyser, fikat på café Muggen på Götgatan och hälsat på min lilla hund som skulle vara ensam för länge annars. Ska försöka hinna med att läsa på lite om programmet SPSS och hur man använder dummy variabler. Och hur man kombinerar "porträtt"- och "landskapsvyer" i Word.
 
 
 
 
 

Saftig äppelkaka med krämig topping

 

Kaka:
2 äpplen (beroende på storlek)
100 gram smör
3 ägg
3 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 1 1/3 dl stevia strö
1 ½ tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1 tsk kanel
1 krm kardemumma

 

Gräddtopping:
1 ½ dl vispgrädde
80 gram mascarpone
1 äggula
2 tsk stevia strö
1 ½ krm vaniljpulver

 


Kaka
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och vispa äggen pösiga med elvisp. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Rör ner det smälta smöret och äggen bland detta. Skala och klyfta äpplena och rör även ner klyftorna i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form (24 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt stå kallt i minst ett par timmar.

 

Gräddtopping
Vispa grädden med elvisp. Tillsätt resterande ingredienser och fortsätt vispa. Fördela toppingen på kakan.

 

 

 

 


Macadamiacrème

Jag har gjort nötsmör av olika sorter nötter, vilket har lett till alla möjliga sorters varianter på detta! Då det är så enkelt att bara mixa ihop allt, tycker jag inte heller att man behöver vara rädd för att testa sig fram och försöka sig på kombinationer som man tror passar en själv. Första gången jag gör en mix, gör jag en lite mindre sats, för det känns ju onödigt att slänga om det inte skulle bli så lyckat! Denna gång har jag gjort en macadamiacrème. Jag har gjort en tidigare med kakao i, så denna är utan! Macadamianötter är väldigt feta av naturen, vilket gör att crèmen blir relativt lös, jämfört med andra sorters nötter. Anpassa mängden kokosolja för önskad konsistens! Samma sak gäller sötning.
 
Idag har jag suttit i skolan i ett par timmar och pysslat med ett analys- och statistikprogram (SPSS). Jag (och min uppsatsvän) håller på att få ut regressioner och annat spännande från vårt insamlande resultat. Jag kom hem för en timme sedan och ska snart dra iväg igen och träna loss under ett steppas. Jag är jättesugen på att ta en latte macchiato innan träningen, men som student håller det icke i längden att åka till espresso house och drälla vareviga dag. Därför försöker jag med hela min viljestyrka att bli osugen på ovannämnda latte. Jag har förövrigt fått hem nya numret av mat&hälsa, vilken jag ser fram emot att sätta tänderna i ikväll!
 
 
 
 

 

Macadamiacrème

 

135 gram macadamianötter (mina är lite salta)
ca 1 ½ msk stevia strö
ca 1 msk kokosolja
1- 1 ½ krm vaniljpulver

 

 

Mixa macadamianötter med en mixer (jag gör det lite i taget med en stavmixer). Macadamianötter är väldigt feta så det blir en ganska krämig ”smet”. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills allt blandas. Macadamiacrèmen blir fastare i kylen.

 

 


Cashew- och jordnötstårta

Läs originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!

 

Jag gjorde för ett par veckor sedan något som kan att bli ett av mina favoritbakverk. Jag kallar den rätt och slätt cashew- och jordnötstårta, då den bland annat består av just dessa två ingredienser. Bottnen består av cashewnötter och kokos, vilken är toppad med ett lager jordnötssmör, som i sin tur är toppad med choklad! Låter det inte som en fantastisk kombination?

 

 

 
 
 
Cashew- och jordnötstårta

 

Cashewbotten:
15 gram smör
35 gram cashewnötter (jag blandar naturella och salta)
30 gram riven kokos
1 ½ msk kakao
ca 1 ½ msk stevia strö
½ kryddmått vaniljpulver

 

Jordnötssmör:
70 gram jordnötter
10 gram kokosolja
2 tsk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Chokladöverdrag:
20 gram mörk choklad
5 gram kokosolja

 

 

Cashewbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa cashewnötterna och den rivna kokosen till et mjöl. Blanda mes sötning, vanilj och smör till en deg. Sätt ett bakplåtspapper i bottnen av en liten springform (12 cm) och tryck ut smeten i bottnen. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter. Låt svalna en aning.

 

Jordnötssmör
Mixa jordnötterna. Tillsätt kokosolja, stevia strö och vanilj och fortsätt mixa till önskad konsistens. Fördela jordnötssmöret ovanpå den färdiggräddade bottnen.

 

Chokladöverdrag
Smält choklad och oljan. Bred ut ovanpå jordnötssmöret. Låt kakan svalna i kylskåp.
 
 
 
 
 
 

Kaffekaka med chokladbitar

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Denna söndag började jag med att åka till skolan och sitta med uppsatsen under ett par timmar. Oftast är det ingen större skillnad på helg och vardag när det gäller plugg för mig. Eftersom jag aldrig har (nästan aldrig i alla fall) lektioner, planerar jag studerandet helt som jag vill!
 
Ikväll ska jag nog passa på att baka lite, det är ju ändå helg! Tills dess kan jag börja med att dela med mig utav en smaskig mjuk kaka med kaffesmak! Som jag skrivit tidigare tycker jag kaffe är jättegott i bakverk, även om jag fullkomligt avskyr att dricka det som det är. Däremot tycker jag mycket om latte macchiato (som mina instagram-följare nog har märkt...).
 
 
 
 

Kaffekaka med chokladbitar

 

20 gram smör
1 ägg
3/4 dl mandelmjöl
1 tsk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
1 ½ msk stevia strö
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 msk hett vatten
2 krm - ½ tsk snabbkaffepulver
30 gram hackad mjölkchoklad

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda hett vatten och kaffepulver.  Blanda alla torra ingredienser (inklusive hackad choklad i en bunke). Tillsätt det smälta smöret, kaffet och ägget och rör om tills allt blandats. Fördela smeten i smord och bröad springfrom (12 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter (kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten). Låt kakan svalna och få stå till sig i minst ett par timmar.

 

 

 

 


Chokladpudding

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Så härligt det är med fredag! Jag är just hemkommen från lite jobb och sitter nu i vanlig ordning och smaskar på pannkakor till mellis. Dagen började på det bästa sätt med morgonpromenad och en frukost på Gateau med Lovisa som jag inte träffat på ett par veckor. Mycket trevligt att "catcha" upp lite.  
 
Jag måste denna fredag dela med mig utav en otroligt enkel dessert! Det är en slags chokladpudding med en bas av mascarpone och smaksatt med kakao. Den tar endast någon minut att göra och har en riktigt mjuk och krämig konsistens.
 

Chokladpudding – 2 små portioner

 

1 äggula
½ dl vispgrädde
80 gram mascarpone
ca 2 msk kakao
ca 2 msk stevia strö
1 ½ krm vaniljpulver

 

Vispa grädden fluffig med elvisp och tillsätt äggula. Tillsätt sedan även resterande ingredienser och vispa en stund till. Klart!

 

 


Mandel- och hasselnötskaka

Se originalreceptet på: www.bakasockerfritt.se!
 
Receptet för dagen är en väldigt god kaka (lite tårtaktig) med en botten av både mandelmjöl och hasselnötsmjöl, och som är med en tryffelliknande chokladcréme. En riktigt god kombination vill jag påstå, perfekt för att fira att det är onsdag (eller någon annan dag av veckans alla dagar).
 
 
 

 

Mandel- och hasselnötskaka:

 

Botten:
20 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
3 msk hasselnötsmjöl
ca 2 ½ msk stevia strö
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
10 gram grovhackade hasselnötter

 

Chokladtopping:
¾ dl vispgrädde
20 gram mörk sockerfr choklad
½ krm vaniljpulver
1 tsk stevia strö

 

 

Botten
Smält smöret. Vispa äg och sötnin pörisgt med en elvisp. Häll i resterande ingredienser inklusive det smälta smöret och rör om. Smöra och bröa en 12-centimters springform med mandelmjöl och äll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i crika 25 minuter. Låt kakan svalna.

 

Chokladtopping
Smält chokladen och låt den svlana. Vipa grädden tjock. Mot slutet av vispningen häller du i choklad, sötning och vaniljpulver. Bred över chokladgrädden på den avsvalnade kakan.

 

 

 

 

Jag vill även påminna att tävlingen om NuNaturals stevia-droppar är avslutad!

 

 


RSS 2.0
Matbloggstoppen