Gott nytt år! (och bildbomb)





Topp 3



Romtryfflar
Dessa tryfflar är helt enkelt ljuvliga! Väldigt fylliga och krämiga med en kraftig chokladsmak. Jag kommer göra romtryfflar eller någon liknande tryffel till nyår som en liten "gåbort-gåva". De är utmärkta att ge bort som en liten present!
Romtryfflar – 15 stycken
100 gram mörk sockerfri choklad
1 dl vispgrädde
20 gram smör
1 krm vaniljpulver
ca ½ tsk romarom (efter smak)
1 tsk stevia strö (kan utslutas, beror på chokladens sötma)
Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner romarom, vaniljpulver, eventuell sötning och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ tryffeln i kylen i ett par timmar tills den stelnat. Rulla bollar av tryffeln och rulla gärna i kakao.

Brownie med mascarpone fyllning
I sommras såg jag ett jättelockande recept i Icas tidning "Buffé", nämligen minibrownies med cheesecakefyllning. Vilken spännande komobination tänkte jag, det var jag ju bara tvungen att testa! Självklart gjorde jag om receptet ganska rejält, med ett gott resultat. Kanske något jag borde göra om till nyår!
Brownie med mascarponefyllning
Brownie:
40 gram smör
1 ägg
25 gram mörk choklad
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
3-4 msk stevia strö
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
15 gram hasselnötter
ev 1 tsk kakao
Mascarponefyllning:
40 gram macarpone
2/3 msk stevia strö
½ äggula
½ krm vaniljpulver
Smält smöret och ta bort från värmen. Rör ner chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och stevia strö fluffigt och rör ner chokladsmöret. Blanda mandel-, hasselnöts- och kokosmjöl, bakpulver och eventuellt extra kakao. Rör ner detta friktigt i smeten. Hacka hasselnötter och tillsätt även dessa. Häll browniesmeten i en bröad 12- centimeter springform.
Rör ihop alla ingredienser till mascarponefyllningen och klicka/häll över browniesmeten. Dra lite med en kniv för att skapa ett mönsteri kakan. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.

Kardemummamuffins
Idag har jag börjat dagen med att skotta uppfarten hos mina föräldrar. Nu såhär i efterhand tror jag knappt att en bil kommer att få plats där, än mindre öppna dörrarna... Jag har även tagit en mysig fika med trevligt sällskap på mitt stammisfik espresso house (nu kom jag på att jag glömd använda presentkortet som gäller där). Nu snart ska jag dra iväg till forum för lite shopping och till Maxi för mathandling. Jag måste ju bunkra upp lite ingredienser till min bakning!
Idag bjuder jag på ett muffinsrecept med kardemumma! Jag rekommenderar att äta muffinsen med någon slags hallon- och gräddekombo, det passade väldigt bra ihop!

Kardemummamuffins – 6 stycken
40 gram smör
2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
4 msk hasselnötsmjöl (går att byta ut mot annat nötmjöl, dock ej kokosmjöl)
20 gram grovhackade valnötter
5 msk stevia strö
2 msk mjölk/grädde
1 krm vaniljpulver
3 krm kardemumma
Toppa:
Hallon, sötning samt grädde
Smält smöret. Grovhacka valnötterna och tillsätt övriga torra ingredienser. Tillsätt ägg, smör och mjölken och blanda till en smet. Lägg sex stycken muffinsformar i en muffinsplåt och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader under cirka 13-15 minuter. Då muffinsen svalnat kan du mosa lite hallon tillsamans med valfri sötning. Klicka på detta på muffinsen och toppa med grädde!


Saffransbullar med dadlar
Det är så skönt att vara ledig! Jag är fortfarande lite trött, men har fått vila upp mig lite även ikväll (är väl en aning utmattad efter allt trevligt julstök). Kanske tar någon dag till, sen är jag nog på topp! Jag började dagen med en pannkaksfrukost. Pannkakor/plättar har blivit något jag äter nästan varje dag som mellanmål eller fukost (tillsmammans med något annat om det är till frulle). Klockan 12 körde jag ett välbehövligt skivstångpass. Välbehövligt eftersom det var i fredags sist som jag tränade på friskis, vilket är mycket lång tid för att vara jag. Jag märker hur lätt det är att bli lite för bekväm i juletider. Är jag hemma några dagar från friskis blir jag lätt lat. Då är det enligt mig mig bara att pallra sig iväg och köra gärnet! Så glad och fräsch jag känner mig nu :)
Har någon undgått att jag tycker att färska dadlar är en underbar ingrediens att tillsätta i mjuka kakor? Färska dadlar bidrar med en härlig sötma och gör att kakorna blir saftiga. Jag tycker även att dadlar passar mycket bra ihop med saffran. Här kommer ett recept med saffransbullar med en klick härlig och krämig dadelfyllning.

Saffransbullar med dadlar - 3 stycken
Bullar:
10 gram smör
1 ägg
1 2/3 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
2 tsk kokosmjöl
ca 2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2/3 krm saffran
Daddelfyllning:
4 färska dadlar
2 tsk hasselnötsmjöl
2 tsk mandelmjöl
1 tsk vispgrädde
Bulldeg
Blanda alla torra ingredienser med varandra. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda noga så att smöret är helt utblandat. Rör ner ägget och blanda väl.
Dadelfyllning
Mosa dadlarna tillsammans med nötmjölen. Tillsätt även grädden.
Fukta händerna med kallt vatten. Ta en bit av degen och platta ut på ett bakplåtspapper. Lägg en klick av dadelröran och för upp kanterna på bulldegen så att dadelröran omsluts. Lägg den ”fina” sidan uppåt. Grädda mitt i ugnen i 150 grader under ca 20 minuter.

Saffranpannkaka i ugn
God fortsättning! Hoppas ni har haft en underbar julafton och att det nu fortsätt mer en underbar juldag! Jag har ätit massor av gott och fått fina julklappar och dessutom fått slappa framför tv:n en del. Precis vad jag behövde! Jag var så trött igår att jag tro det eller ej lade mig redan tjugo över elva (första gången sedan jag var ordentligt sjuk i oktober) och sov i 9 ½ timme (återigen första gången sedan jag var sjuk i oktober). Idag är jag lite mer utvilad och har fått fika på espresso house.
Jag kommer nog frossa i julsmakande bakverk ett tag till, julen är ju inte slut förän ett bra tag till (tjugonda knut). Idag juder jag på ett recept på ugnspannkaka. Smaksatt med saffran och gjord av shiritakiris

Saffranpannkaka i ugn
1 förpackning shiratakiris (150 gram)
½ dl vispgrädde
1 msk stevia strö
1 ½ krm salt
½ krm vaniljpulver
70 gram mascarpone
½ ägg
½ krm saffran
Skölj en förpackning med shiratakiris i ett durkslag i ca 30 sekunder. Lägg riset i en tjockbottnad, ganska liten kastrull tillsammans med grädde och salt. Skjud i ca 30 minuter, tills det tjocknat. Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt sötning, vaniljpulver, saffran och mascarpone och rör om. Rör ner ägget (som gärna får vara en aning uppvispat). Häll smeten i en liten smord ugnssäker form (min är 15X12 cm). Grädda mitt i ugnen i 175 grader under 10-15 minuter.
GOD JUL

Mandelbollar
Är ni sugna på att baka något litet extra innan jul? Kanske är det något som fattas? Vill du baka något som är både gott och lättbakat rekomenderar jag att göra mandelmassa (av mandelmjöl) som sen rullas i smält choklad! Det tar bara några minuter :)
Mandelbollar - 10 små bollar
20 gram rumsvarmt smör
2 dl mandelmjöl
1 msk stevia strö
2-3 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver
60 gram choklad (ljus hasselnötschoklad)
Blanda mandelmjöl, stevia strö, arom och vaniljpulver. Tillsätt smöret och rör noga tills smöret blandats ut. Rulla bollar i valfri storlek. Smält chokladen ch rulla bollarna i detta. Låt stelna.

Fjärde advent
Ugnsgratinerad lax med västerbottenröra (favoriten på julbordet!)
Rotfruktsgratäng
Sojakorv
"Göttebullar" (vegetariska "köttbullar")
Tzay-spett
Blomkålsmos
Potatis (inte till mig ;))
Brysselkål
Ägghalvor med majonäsröra
Vörtbröd med pålägg
Bruna bönor (pappa envisas med det är en skånsk tradition, då min farmfor kom däifrån)
ev. julskinka/kalkon som mamma envisats med att köpa... (jag som bestämt sa att jag absolut inte ville ha julskinka/kalkon!)

Ischoklad

Ischoklad –20 stycken
100 gram mörk choklad
ca 10-20 gram kokosolja (eller mer)
ca 20 gram smör (eller mer)
ev. mandelspån och riven kokos
Smält chokladen försiktigt och blanda ner kokosolja och smör (efter smak). Rör eventuellt ner hackade mandelspån eller kokos om du tycker det är gott! Häll i ischokladformar. Låt stelna i kyl.
Cake pops av "Saffransmuffin med dadlar"


Saffransmuffin med dadlar – ca 10 muffins
16 dadlar
5-6 msk vispgrädde
90 gram smör
2 ägg
3½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
3 ½ msk stevia strö
2 krm vaniljpulver
3 krm saffran
2 tsk bakpulver
Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Skjud tills grädden ”sugits upp”/avdunstat. Smält smöret och häll över dadlarna. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg. Rör sist ner dadelröran. Lägg 10 stycken muffinsformar i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar) och fördela smeten i dessa. Grädda i 175 grader, mitt i ugnen under ca 18 minuter.

Jag kan dessutom varmt rekommendera att äta muffinsen som de är!
En god frosting att ha på:
130 gram mascarpone
40 gram smör
1 ½ tsk stevia strö
vaniljpulver etfter smak
Smält möret och blanda därefter med mascarpone. Rör ner sötning och vaniljpulver. Spritsa på avsvlande muffins!
Tips på små ätbara gåvor
Chokladpraliner
Nu är pepparkakorna bakade! Tänk att det bara är en vecka kvar till jul. Här kommer ett litet tips på en julpresent som är perfekt att ge bort som gå-bort gåva eller liknande. Jag har så många julgodisrecept, så jag kommer nog inom en snar framtid att lägga upp en lista på mina favvosar :)
Chokladpraliner – ca 10 stycken praliner
25 gram mörk sockerfrichoklad
25 gram ljus socksrfri choklad
10 gram hackade hasselnötter
Smält den mörka chokladen och fördela i små chokladformar. Vicka på formarna så att chokladen kommer upp på kanterna. Låt stelna. Smält den ljusa chokladen och blanda med de hackade hasselnötterna. Fördela över den mörka chokladen.


Tisdagen 18/12



Risgrynsgröt med ricotta
Det är klart att vi som vill äta mindre kolhydrater också ska äta risgrynsgröt! Jag använder mig då av det mycket användbara shiratakiriset. Jag la för ett par veckor sedan upp ett recept på risgrynsgröt som bland annat innehåller mascarpone, vilket blev krämigt och gott! Nu gör jag en lite mindre mastig variant, med ricotta.

Risgrynsgröt med ricotta - 1 portion
1 förpackning shiratakiris (150 gram)
1 dl mjölk (sojamjölk)
1 tsk
½ krm salt
½ krm kanel (eller en kanestång)
½ krm vaniljpulver
30 gram ricotta
valfri mängd sötning
Skölj en förpackning med shiratakiris i ett durkslag i ca 30 sekunder. Lägg riset i en tjockbottnad, ganska liten kastrull tillsammans med mjölk salt (om du har kanelstång lägger du även i denna). Skjud i ca 30 minuter, tills det tjocknat. Ta bort kastrullen från plattan (ta bort kanelstången) och tillsätt kanel, sötning, vaniljpulver och ricotta och rör om. Servera gärna med sylt/bär!


Hasselnötstryffel
Glad tredje advent till er alla där ute! För min del är det snart dags för julfika. Tills dess bjuder jag på ett julgodisrecept på en chokladtryffel med hasselnötter. Mycket gott att ha till julfikat!

Hasselnötstryffel – ca 10 stycken
½ dl vispgrädde
40 gram mörk sockerfri choklad
5 msk hasselnötsmjöl
1 krm vaniljpulver
2 tsk kokosolja
cognacarom efter smak
sötning efter smak
en hasselnöt för varje tryffel
Kakao att rulla i
Koka upp vispgrädden. Ta bort grädden från värmen och rör ner hackad choklad och rör om tills chokladen smält. Tillsätt övriga ingredeinser och rör om tills allt blandats. Ställ i ca 1 timme i kylen tills tryffelsmeten stelnat. Lägg en hasselnöt i en bit av tryffeln och rulla den till en boll. Rulla därefter i kakao.
Mozartkulor
Mozartkulor - 12 stycken
Hasselnötsmassa:
3 msk vispgrädde
35 gram sockerfri choklad (jag använder mörk, men ljus går bra om man vill ha den lite sötare)
½ dl hasselnötsmjöl
ev extra sötning
Mandelmassa:
3 dl mandelmjöl
30 gram rumsvarmt smör
ca 2 msk stevia strö
2-4 droppar bitterandearom
½ krm vaniljpulver
Chokladöverdrag:
100 gram sockerfri hasselnötschoklad (eller annan choklad)
Hasselnötsmassa
Koka upp vipgrädden (jag gjorde det i micron). Ta bort grädden från värmen och lägg ner bitar/hackad choklad och rör om tills chokladen smält. Rör ner hasselnötmjöl och eventuell sötning. Låt stå kallt tills smeten stellnar.
Mandelmassa
Rör mandelmjöl, stevia strö med smör till en mandelmassa. Smaksätt med vanilj och bittermandearom och rör nga om tills allt blandats. Låt kallna en stund i kylen.
Platta ut en bit av mandelmassan och lägg en bit av hasselnötsmassan i mitten, dra upp knaterna så att det bildar en kula med hasselnötsmassan i mitten. Smält chokladen och doppa kulorna i den. Låt stelna.
LCHF - Pepparkakor
Glad Lucia! Luciadagen till ära lägger jag ut ett till recept på mumsiga pepparkakor! Dessa har jag kryddat med kanel, ingefära, malda nejikor och pomeransskal efter vad jag tyckte passade, jag har alltså inte använt mig av den färdiga pepparkakskryddan. Som vanligt uppmanar jag er att låta de färdiga kakorna kallna innan de äts, då blir de knapriga.

Pepparkakor – 8 stycken
30 gram smör
1 ½ dl mandelmjöl
2/3 msk kokosmjöl
2 ½ msk stevia strö
3 ½ krm kanel
1 krm kardemumma
½krm ingefära
½ krm malda nejlikor
½ krm malen pomeransskal
Blanda alla torra ingrdeienser i en liten bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda väl (gärna med händerna). Låt gärna degen stå och vila i kyl i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg därefter degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut. Ta ut pepparkakor med formar (enklast är hjärtan eller rundlar, dvs. enkla former). Grädda mitt i ugnen i c 10 minuter till kakorna börjar ta färg.
Kristyren gjorde jag av flor sötrix (ca ½ dl), vatten (2 tsk) och ättiksprit (ca 2 droppar). Inte gott att äta denna kristyr, men fint!
Hur har ni spenderat dagen? Själv har jag ätit en god frukost bestående av bland annat pannkakor, ost (dock inte samtidigt) och varm choklad med grädde. Jag är näst intill beroende av varm chokad! Sedan begav jag mig av till skolan för grupparbete och föreläsning. Jag har även hunnit med att skotta hos mina föräldrar och hjälpa pappa med datorn. Lite "jobb" som jag "tiggt" mig till, då jag jobbar väldigt lite på mitt riktiga jobb. Bra timlön brukar jag få, då jag har föräldrarna som "arbetsgivare" ;) Nu står saffranmuffins i ugnen, som jag ska ha på julfikat på söndag!

Saffranbiscotti
Jag har bakat saffranbiscotti till jul under de senaste kanske tio åren. Men i år blir det första gången jag bakar dem utan socker och vetemjöl! Dessa är för mig en riktig klassiker och den sockerfia varianten kommer defenitivt att bakas igen. Perfekta att göra nu när tredje advent och julen börjar närma sig! De gäller att ha dem ganska länge i ugnen så att de blir riktigt knapriga. De är dock forttfarande en aning mjuka när de är varma, men kommer att bli hårda ner de fått kallna.

Biscotti med saffran – ca 20 stycken
25 gram rumsvarmt smör
1 ägg
25 g sötmandel
3 msk stevia strö
1 krm saffran
2 ½ dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
2 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 175˚C. Blanda ihop smöret, stevia strö och saffran med en elvisp.Tillsätt ägget och rör lite till. Blanda ner resterande ingredienser och blanda till en (ganska kladdig) deg. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och forma degen till två längder på plåten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Skär längderna sneda bitar och lägg med snittytan uppåt. Vänta i ca fem minuter och sätt in kakorna igen i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna. (de blir torrare/hårdare när de fått svalna).
Mjuk bananpepparkaka
Puh, idag har jag avklarat min presentation till andra seminariet (av tre) på min uppsats. Nu är det bara att ta nya tag och göra själva undersökningen! Hoppas på inte allt för mycket arbete över jul bara... Jag vill ju hinna baka då :)
Jag älskar att julbaka. Och jag älskar banankaka. Och enligt min smak passar pepparkakssmak och banan utmärkt ihop! Därför slängde jag ihop denna bananpepparkaka. Gott med en stor klick grädde till!

Mjuk bananpepparkaka
15 gram smör
½ banan (60 gram)
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 tsk kokosmjöl
10 gram valnötter
1 msk stevia strö
½ tsk pepparkakskryddor
½ krm kanel
½ tsk bakpulver
Mosa bananen och smält smöret. Hacka valnötterna och blanda med resterande torra ingredienser. Blanda i ägg, banan och det smälta smöret. Smöra och bröa en 12- centimeters springform med mandelmjöl och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader under ca 15- 20 minuter.
Chokladtryfflar med pepprkakssmak

Chokladtryfflar med pepprkakssmak – 12 stycken
100 gram mörk sockerfri choklad
1 dl vispgrädde
10 gram smör
1 krm vaniljpulver
1 ½ krm- 2 krm pepparkakskryddor
ev extra sötning
Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner pepparkakskrydda, vaniljpulver och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ chokladen i kylen i ca en timme tills de stelnat. Rulla bollar av chokladen och rulla i kakao.
Glad andra advent!


Saffrankesokaka
Jag hoppas det omtalade snöovädret håller sig borta idag! För tillfället ser det som tur är ganska lovande ut. Det är till och med soligt här i Nacka! Idag ska jag och Artur nämligen se biofilmen Bond. Vi hade tänkt se den i onsdags, men planerna ändrades i det något ostabila vädret som drog förbi...
Förra året började jag testa på ugnsbakad saffrankesokaka (eller ugnspankaka kanske vissa kallar det?). Självfallet ville jag i år göra min egen variant på denna kaka, utan vanligt socker och mjöl. Som ni ser så är den fortfarande lite kladdig, precis som jag vill ha det. Ta helt enkelt ut kakan ur ugnen när den har den konsistens som du vill ha!
Saffrankesokaka
85 gram keso
1 ägg
2 msk vispgrädde
1 msk hasselnötsmjöl
1 tsk kokosmjöl
1 msk stevia strö
1 krm saffran
½ krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
Skölj keson och låt rinna av (i ett kaffefilter). Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda väl. Bröa en 12-centimeters springform med nötmjöl eller riven kokos. Häll i saffranssmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter till kakan börjar bli fast.


Romrussinkaka
Här följer en julig kladdkaka! Jag har mättat russin med romarom som jag därefter blandat ner i en mumsig chokladsmet. Passar bra till advent!
Idag har jag jobbat med mitt grupparbete (dvs uppsatsen) i ett par timmar. Jag hade tänkt åka till systemet för att köpa sockerfri glögg, men på bussen upptäckte jag att jag glömt min plånbok! Jag som var jättetaggad på att köpa denna glögg, då jag aldrig testat något liknande. Får bli i nästa vecka istället. Jag ska snart åka iväg och köra ett steppass, vilket blir en riktig höjdarstart på helgen!
Romrussinkaka
30 gram smör
1 ägg
3 msk vispgrädde
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
3 msk stevia strö
1 ½ msk kakao
1 krm vaniljpulver
15 gram grovhackad sockerfri choklad
15 gram grovhackade val- eller pecannötter
20 gram russin
1 tsk romarom
Blanda russin med 1 tsk romarom och låt stå minst ett par timmar. Rör gärna om då och då. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser inklusive choklad och hackade nötter. Blanda ner ägg, smör och romrussin. Bröa en 12 centimeter stor sprinform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-15 minuter.
Om du vill så fördelar du ett lager vispad grädde på kakan och toppar med chokladflarn!

Nöt- och fruktbollar med julsmak
Så skönt att kollektivtrafiken går någorlunda bra idag! Eftersom jag bara orkade ta mig till busen ca 10 minuter tidigare än normalt, är jag väldigt nöjd med att endast komma några minuter försent till lektionen (orkade inte gå upp tidigare!). Har sett en del bilar och långtradare fast i snön lite var som helst här i jarlaberg. Jag bävar för lördagen eftersom jag ska till stan och det tydligen ska bli nytt snökaos då!
Jag har gjort nöt- och fruktbollar otaliga gånger tdigare. Men jag har aldrig smaksatt med kryddor förut! Såklart måste jag testa att göra dem med både saffran och pepparkakskryddor :) Dock tyckte jag att pepparkaksbollarna blev godast!

Nöt- och fruktbollar med julsmak – 12 stycken
100 gram torrostade cashewnötter eller valnötter
ca 7 färska dadlar
4 msk riven kokos
1½ krm pepparkakskrydda eller ½ krm saffran
ev. lite vispgrädde
Finhacka eller mortla nötterna (det gå givetvis bra med andra nötter). Tillsätt den rivna kokosen. Mosa ned de färska dadlarna och en av kryddorna (efter smak). Vill du ha degen kladdiagre, men inte vill ha med fler dadlar så kan du tillsätta lote grädde. Rulla till bollar.
Äppelsmulpaj med smak av pepparkaka
Visst kan det nuvarande vädret (hagel, blåst och allmänt oväder) vara mysigt. Om man är inomhus. Är man däremot utomhus som jag var, är det inte lika kul. Och ännu mindre kul är det om alla bussar hem är inställda! Alla bussar mot Nacka/Värmdö var inställda, så där stod jag i slussen och väntade på saltsjöbanan i ca 45 minuter (det stod att den var försenad med 20 min, jo pyttsan). Tur att jag bara har ca 20 minuter att gå från tågstationen. Jag förstår inte hur de som inte har tåget som möjligt alternativ gör! Alla taxi måste väl vara upptagna? Kanske kan man lifta (dock inget jag skulle rekommendera...)? När jag tänker efter är det ett rent under (eller hemsk otur) att jag lyckades ta mig in till stan från första början.
Jag skulle egentligen ha spenderat kvällen med att gå på bio (Bond), men efter rådande omständigheter och väglag valde vi att skjuta upp detta på obestämd tid. Istället kan jag spendera kvällen med att baka (och städa och plugga)! Jag gjorde häromdagen en jättesmarrig äppelsmulpaj som jag kryddade med lite pepparkakskryddor. Hög julfaktor på den!

Äppelsmulpaj med smak av pepparkaka – 1 portion
Ca 50 gram äppleklyftor
10 gram smör
½ dl mandelmjöl
1 msk riven kokos
½ msk stevia strö
1 krm pepparkakskrydda
lite extra kanel efter smak
Lägg äppelklyftorna i en liten portionpajform, ca 10 cm i diameter. Blanda de övriga ingredienserna och krydda efter smak. Smula över degen ovanpå äppelklyftorna. Grädda mitt i ugnen i 175 grader under ca 20 minuter, tills smuldegen tagit färg.
Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka
20 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
½ msk hasselnötsmjöl
2 msk stevia strö
½ tsk bakpulver
1 ½ krm kanel
½ krm kardemumma
¼ - 1/3 krm malen nejlika
¼ - 1/3 krm malen ingefära
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägget med elvisp. Rör ner ägg och smör bland de torra ingredienserna. Smöra och bröa en 12-centimeters springform med mandelmjöl och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 13 minuter.

Saffransbullar
Mums för saffran, och att använda denna krydda i alla slags bakverk! Saffran är världens dyraste krydda och väldigt arbetsam att ta fram (väldigt massa blommor som måste plockas för bara ett litet paket!). Så jag vill inte slösa, men det är svårt att låta bli att baka med denna underbara krydda i alla fall... Då jag tycker mycket om bullar, bestämde jag mig för att göra just bullar med saffran i! Och vad passar bättre än mandelmassa i som fyllning?

Saffransbullar - 6 bullar
Bulldeg:
15 gram rumsvarmt smör
1 ägg
2 1/3 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
2/3 tsk fiberhusk
2 msk stevia strö
½ krm saffran (ev lite mer)
2/3 tsk bakpulver
Mandelfyllning:
15 gram smör
1 dl mandelmjöl
3 tsk stevia strö
1 krm bittermandelarom
Uppvispat ägg att pensla på
Bulldeg
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda ut det väl. Tillsätt även ägg och rör om till en deg. Låt stå i ca 10 minuter. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut. Ta bort det översta papperet.
Mandelfyllning
Blanda alla ingredienser väl.
Fördela/smula fyllningen ovanpå den utkavlade degen. Rulla ihop den försiktigt. Den kan gå sönder lite, men det syns inte på det slutgiltiga resultatet. Skär rullen i cirka 6 bitar och lägg i bullformar. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt på lite sötning ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 23 minuter.


Julmarknad





Risgrynsgröt
Glad första advent till er alla därute! Idag har jag varit ute på Skansens julmarknad med Artur. Det var mysigt och fint med alla snö. Jag måste säga att vi hade tur med vädret! Även om det var väldigt kallt, så var det samtigt sol och inget snöoväder.
Jag har ett litet lager av shiratakiris här hemma. Jag tänkte experimemera med olika slags grötvarianter gjorda i både kastrull och ugn. Jag har hittills endast testat på att efterlikna den vanliga risgrynsvarianten -och jag blev jättenöjd med resultatet!

Risgrynsgröt
1 förpackning shiratakiris (150 gram)
½ dl vispgrädde
2-3 tsk stevia strö
1 ½ krm salt
1 kanelstång
1 – 1 ½ krm vaniljpulver
50 gram mascarpone
Skölj en förpackning med shiratakiris i ett durkslag i ca ½ minut (eller 2 minuter som det faktiskt står på förpackningen). Lägg riset i en tjockbottnad, ganska liten kastrull tillsammans med grädde, sötning, salt, vaniljpulver och kanelstång. Skjud i ca 30 minuter, tills det tjocknat. Ta bort kastrullen från plattan, ta bort kanelstången och tillsätt mascarpone och rör om. Servera gärna med sylt/bär!

1 december






Lussebullar med bakerix
Detta blir mitt andra recept på lusseullar, men denna gång har jag använt mig av bakerix. Jag fick lust att göra en hårdare och mer knaprig yta på min bullar, så efter ca 10 minuter stängde jag av ugnen och lät bullarna stå kvar i ytterligare en kvart. Det blev jättegott tyckte jag! Dock ser det lite lustiga ut...

Lussebullar med bakerix - 4 stycken
1 ägg
1 dl bakerix
2 krm fiberhusk
2 msk stevia strö
1 krm saffran
ev. ½ msk hasselnötmsjöl
Vispa ägget pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd sedan ner i äggvispet. Forma fyra stycken lussebullar på ett bakplåtspapper. Om du vill dekorerar du med russin och penslar på uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 12-15 minuter.
