Nutellakaka

Nutellakaka
15 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk stevia strö
½ msk kakao
1 krm vaniljpulver
70 gram nutella/hasselnötscréme
30 gram sockerfri choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mandelmjöl, sötning, kakao och vaniljpulver. Tillsätt smöret och rör om till en kakdeg. Fördela degen i botten på en liten springfrom (12 cm). Grädda mitt i ugn i ca 12 minuter. Låt svalna.
Låt nutellan bli rumsvarm så den blir mjuk. Fördela ett lager nutella på chokladbottnen.
Smält chokladen och bred över den på kakan. Ställ i kylen för att stelna.

Moccakaka

Moccakaka
Smet:
25 gram smör
10 gram kokosolja
1 ägg
1 dl mandelmjöl
3 msk stevia strö
1 msk kakao
1 krm bakpulver
Topping:
¾ dl vispgrädde
1 tsk varmt vatten
1 krm snabbkaffepulver
2 tsk stevia strö
Smeten
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda de tora ingredienserna med varandra. Rör ner ägg, smält smör och kokosolja. Häll smeten i en smord och bröad 12 centimeter stor springform. Grädda mitt i ugnen i ca 23 minuter. Låt svalna.
Topping
Blanda hett vatten med kaffet. Vispa grädden fast. Häll i kaffet och sötning och vispa kort så att allt blandas. Bred på gräddtoppingen på den avsvalnade kakan. Toppa gärna med chokladspån!

Mjuk chokladkaka med havregryn

Mjuk chokladkaka med havregryn
20 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
2 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
1 ½ msk havreryn
3-4 msk stevia strö
2-3 msk mjölk/grädde
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 ½ krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och mortla havregynen. Blanda de torra ingredienserna i en skål eller bunke. Tillsätt därefter ägg och smör och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad (med riven kokos) liten springform (12 cm). Grädda mitt i ugnen under ca 20 minuter. Servera med gädde!

Bakat äpple med mandel
1½ msk mandelmjöl
1½ tsk vispgrädde
2/3 tsk stevia strö
½ krm vaniljpulver
½ krm kanel
1 pecannöt
Kanel att pudra över äpplet

Chokladpistagekakor
Igår hade jag en jättemysig middag och kväll hemma hos Karin och Morgan! Det blev dock ingen Melodifestival för mig igår heller, men som jag tidigare nämnt är det finalen som är viktigast! Nu håller jag på för fullt med hemsidan, men det är en hel del småfix som måste göras och dessutom massor av bilder som blivit knasiga och måste läggas upp ännu en gång. Men jag kämpar på!
Jag märkte att jag har några recept från förra året. De måste såklart läggas upp! De är från en tid då det var lite varmare och ljusare ute och det är nästan så att jag fick lite vårkänsla då jag såg dem... Först ut (av dessa) blir chokladkakor "spetsade" med pistagenötter. Pistagenötter är himla gott i både mjuka- och småkakor, och passar riktigt bra ihop med choklad!

Chokladpistagekakor – 8 stycken
40 gram rumsvarmt smör
25 gram finhackade pistagenötter
2 msk riven kokos
2 msk mandelmjöl
2 msk stevia strö
1 msk kakao
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt tillsist smöret. Blanda till en deg och forma kulor av degen. Platta ut till kakor på en plåt med bakplåtspapper Grädda mitt i ugnen i 150 grader i crika 14 minuter. Låt svalna.

Avokadokaka med smält choklad

Avokadokaka med smält choklad
½ avokado
1 äggvita
2 msk mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
1½ msk stevia strö
30 gram mörk choklad
2/3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Mosa en mogen avokado och rör ner de torra ingredienserna. Smält chokladen och rör ner det. Vispa äggvitan pösigt med elvisp och rör ner det i avokadoröran. Bröa en liten springform (12 cm) med nötmjöl/riven kokos och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Mjuk cashewkaka med chokladtopping

Mjuk cashewkaka med chokladtopping
20 gram smör
1 ägg
40 gram cashewnötter (torrostade)
2 msk mandelmjöl
2 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
1 ½ msk stevia strö
½ tsk bakpulver
½-1 krm vaniljpulver
Chokladtopping:
60 gram mascarpone
1 ½ msk kakao
1 ½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 msk vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och finhacka cashewnötterna. Blanda cashewnötterna med resterande torra ingredienser. Rör ner ägg och smör. Smöra och bröa en liten springform (12 cm i diameter) och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna.
Chokladtopping:
Rör ihop alla ingredienser till toppingen. Fördela över kakan och toppa med riven kokos.
Chokladtryffel med mascarpone och kaffesmak

Chokladtryffel med mascarpone och kaffesmak – 10 stycken
40 gram sockerfri mörk choklad
65 gram mascarpone
1 krm vaniljpulver
1 krm snabbkaffepulver
1 tsk hett vatten
ev. sötning
Smält chokladen och rör därefter ner mascarpone. Rör tills mascarponen är väl utblandad. Blanda hett vatten med kaffe och rör ner detta tillsammans med vanilj och eventuell sötning bland chokladen. Klicka eller spritsa ut tryffeln på bakplåtsapper. Låt stelna i kylskåp.

Päron- och hallonkaka

Päron- och hallonkaka
1 ägg
2 msk + ½ tsk stevia strö
ca 2 droppar bittermandelarom (efter smak)
3 msk skyr naturell
½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
1 msk riven kokos
1 msk hasselnötsmjöl
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
40 gram hallon
½ litet päron (ca 40 gram i bitar)
10 gram nötter (pecannötter)
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform ca 12 cm i diameter. Vispa ägg vitt och poröst och droppa i ett par droppar bittermandelarom. Blanda samman nötmjölen, riven kokos, bakpulver, vanilj, skyr och 2 msk stevia strö. Rör ner det vispade ägget. Blanda hallonen med ½ tsk stevia strö och vänd försiktigt ner hallonen i smeten. Häll smeten i formen. Kärna ur och skär päronet i mindre skivor/bitar, fördela det över kakan och tryck ner dem lite. Hacka 10 gram nötter och fördela över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.

Baka Sockerfritt

Mjuk pepparkaka med päron

Mjuk pepparkaka med päron
½ rivet päron (ca 60 gram)
1 ägg
2 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
1 msk riven kokos
1 msk haselnötsmjöl
2 msk stevia strö
ca 1/3 tsk pepparkakskrydda
ca 1 krm kanel
½ ts bakpulver
Skala päronet och riv på rivgärn tills du får ca 60 gram ”päronriv”. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt päron, grädde och ägget. Blanda väl. Smöra och bröa en liten 12 cm springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 23 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten!

Jag+socker?

Jag fick en fråga om vad för slags mat jag äter, och om det exemeplvis var mer åt GI-hållet än LCHF. Jag äter inte enligt någon specifik livsstil eller diet, utan lite efter vad som passar mig och vad jag tycker är gott och tror är sunt. Jag äter med inspiration från främst LCHF och GI. Jag undviker snabba kolhydrater och försöker även skära ner på kolhydrater över lag (såsom pasta, ris, bröd - förutom Gateaus surdesgbröd, heh...). Dock äter jag bönor, frukt, rotfrukter och liknande, eftersom jag tror det är hälsosamt (för mig). Jag vet att många som äter LCHF utesluter nästan alla kolhydrater för att de blir triggade av dessa, men då jag inte har något större problem med långsamma kolisar passar de mig! Därför bakar jag även med frukt :)
Arraksbollar med dadlar
Jag är för tillfället helt tokig i choklad. För att stilla suget har jag (bland annat) bakat chokladbollar. Jag kan varierna mina chokladbollar i alla oändlighet! Denna gång har jag en bas av färska dadlar (underbart goda och mycket smarigare än torkade enligt mig) och finhackade nötter. Sedan har jag smaksatt de med lite arraksarom, vilket är en smak jag gillar!

Arraksbollar med dadlar – ca 8 bollar
5 stycken färska dadlar (ca 50 gram)
40 gram pecan- och valnötter
½ dl riven kokos
1 msk kakao
1 -1 ½ krm arraksarom
ca 1 msk vatten
Finhacka nötterna och blanda med kokos och kakao. Tillsätt arraksaromen. Mosa ner de färska dadlarna och arbeta till en chokladbollsröra. Tillsätt vatten efter önskad konsistens. Rulla bollar och rulla gärna i riven kokos.

Solrosfrallor

Solrosfrallor – 5 stycken
1 ägg
1 msk olja
40 gram gräddfil
1/3 dl solrosfrön
½ msk kokosmjöl
2 msk mandelmjöl
1 msk vetekli (går såklart bra att byta ut mot någon annan torr ingrediens)
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk stevia strö
1 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa solrosfröna till ett mjöl och blanda med resterande torra ingredienser. Rör ner olja, ägg och gräddfil och blanda noga till en deg. Låt svälla i ca 5 minuter. Blöt händerna och gör ca fem frallor av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Chokladtryfflar på alla hjärtans dag

Chokladtryfflar – 12 stycken
100 gram mörk sockerfri choklad
1 dl vispgrädde
10 gram smör
1 krm vaniljpulver
ev extra sötning
Kakao att rulla i
Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner smör, vaniljpulver och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ chokladen i kylen i ca en timme tills de stelnat. Rulla bollar av chokladen och rulla i kakao.
Chokladhjärtan

Chokladhjärtan – ca 10 minihjärtan
15 gram rumsvarmt smör
¾ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
1 msk riven kokos
1 krm vaniljpulver
1- 1 ½ tsk kakao
1 msk hassselnötsmjöl
1 msk stevia strö
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rär därefter ut smöret. Platta ut degen på ett bakplåtspapper och ta ut små former (förslagsvis med en liten pepparkaksform i form av ett hjärta). Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Honungskakor

Honungskakor – 5 stycken
15 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2/3 msk honung
1 krm kanel
1 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Tillsätt honung och smör och blanda väl till en kakdeg. Gör bollar av degen, lägg på ett bakplåtspapper och platta ut. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Håll noga koll så inte kakorna blir brända.
Fettisdagen
Avokadochokladtårta

Avokadochokladtårta
Botten:
20 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
1 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
Avokadomousse:
½ avokado
¾ dl vispgädde
30 gram mascarpone
ca 3 msk stevia strö
ca 2½-3 msk kakao
1-2 krm vaniljpulver
Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt smöret och rör till en deg. Platta ut i botten av en 12 centimeter stor sprinform. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.
Avokadomousse
Mosa avokadon. Vispa grädden med elvisp. Tillsätt de övriga ingredienserna (inklusive avokadon) i grädden och vispa tills allt blandats. Fördela moussen över den avsvalnade kakbottnen.
Semelmuffin

Semelmuffin – 3 stycken
Muffin:
25 gram smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
2/3 msk kokosmjöl
1 ½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
Fyllning:
¾ dl mandelmjöl
½-1 msk stevia strö
1 droppe bittermandelarom
½ krm vaniljpulver
1 äggvita
Valfri mängd grädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och vispa äggen med elvisp. Blanda de torra ingredienserna till muffinsen och tillsätt det smälta smöret och äggvispet. Fördela smeten i muffinsformar.Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 13 minuter. Låt svalna.
Fortsätt med fyllningen. Blanda mandelmjöl, sötning och vaniljpulver. Vispa äggvitan pösigt med elvisp och tillsätt en droppe bittermandelarom. Skär antingen toppen av muffinsen elller gröp ut en grop direkt i muffinsen. Smula ner inkråmet bland mandelmjölet. Rör ner äggvitan bland mandelmjölet och vispa med elvisp en stund till, tills allt blandats. Fördela fyllningen i groparna och toppa med vispgrädde!

Jordnötsbollar med choklad
Jordnötsbollar med choklad
25 gram mörk choklad
60 gram jordnötssmör
Smält chokladen och rör därefter ner jordnötssmör. Blanda noga, så att inga jordnötssmörklumpar finns. Låt smeten svalna i kylskåp. Rulla chokladsmsten till bollar och rulla eventuellt i kakao.
Glad "sockerfritt-bakare"!

Krämig chokladtryffel med ricotta

Krämig chokladtryffel med ricotta – ca 15 stycken
100 gram mörk sockerfri choklad
1 dl vispgrädde
15 gram smör
1 krm vaniljpulver
30-50 gram ricotta
ca 1 msk sötning
ev smaksättning (romarom)
Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner sötning, smör, vaniljpulver och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Rör därefter ner ricottan. Ställ chokladen i kylen i ett par timmar tills den stelnat. Rulla bollar av chokladen och rulla i kakao.
Nöt- och fruktbarer
Igår har jag både varit både fly förbannad och sprudlande lycklig på/över/angående skolan. Först fick jag veta de enda tre kommande seminarietiderna (och de sista någonsin, förmodligen) som jag kommer att ha. tre stycken tider på ett halvår. Den enda dagen jag verkligen inte kan ha seminariet på är tisdag. Vilken annan dag som helst skulle ha gått. Men ändå envisas en av de här jäkla tiderna vara på just tisdag! Va fan liksom!
Men sedan vände det, det hände en bra sak, och jag blev glad igen! På kvällen när jag gick på indisk restaurang (min vegetariska sizzlar var jättegod som vanligt) så fick jag veta att vi redan har fått resultatet på vår så kallade "RESAF"-kurs. Det visade sig att jag fått ett till A! Jag har nog aldrig blivit så glad över att få ett A som av detta! Eftersom det har varit en uppsats som legat till grund för denna kurs, känns detta betyg på något sätt större än ett betyg av en vanlig salstenta. Jag tycker att man lämnar ut sig på ett helt annats ätt vid en uppsats!
Men nu till det detta inlägg egentligen ska handla om nämligen nöt- och fruktbarer! Jag tycker jättemycket om olika frukt- och nötbarer och har under flera år köpt exempelvis "Raw bite" och barer av märket "naked". Dessa är perfekta om man inte har hunnit göra egna barer. Men det händer såklart även att jag gör mina egna, lika gott (minst!) och bra mycket billigare. Dessutom kan man anpassa dem så att det faller "ätaren" i smaken! Därför lägger jag idag upp ett recept på barer av mandlar och färska dadlar (färska dadlar är perfekt att använda då man gör egna barer/ nöt- och fruktbollar), som jag även toppat med ett lager av choklad (går givetvis att utesulta om man vill). Jag har även gjort liknande "frukt- och nötbollar", vilka jag älskar!

Nöt- och fruktbarer – ca 6 stycken
100 gram färska dadlar
½ dl mandelmjöl
3 msk riven kokos
1 msk hasselnötmsjöl
1 msk kakao
Överdrag:
40 gram valfri choklad (jag använder ljus hasselntöschoklad)
Blanda mandelmjöl, kokos, hasselnötmsjöl och kakao. Mosa ner dadlarna och rör noga så att dadlarna är helt utblandade. Platta ut nötröran till en fyrant av valfri storlek och tjocklek. Smält chokladen (kan uteslutas) och bred på kakan. Låt stelna och skär i bitar.

Mazarinkaka med hallontäcke
Igår fick jag en riktigt glad överraskning, då jag fick tillbaka mitt tentaresultat! De senaste terminerna har det gått, enligt mig, överraskande bra på tentorna. Det är så att jag blir lite stolt över mig själv! Detta får jag fira genom att gå på Indisk restaurang ikväll :)
Mazarinsmaken tillsammans med hallon är en av de godaste kombinationerna jag vet (och följden är att jag bakar med denna kombinationen lite då och då). Härom veckan gjorde jag en mazarinkaka som jag toppade med enn lager med mosade hallon. Riktigt saftig blev den dessutom!

Mazarinkaka med hallontäcke
30 gram smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
2 msk mjölk/grädde
2 msk stevia strö
2-3 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver
Hallontäcke:
80 gram hallon
1 msk vispgrädde
½ krm vaniljpulver
ev sötning
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med varandra. Tillsätt bittermandelarom och ägg och blanda väl. Tillsätt till sist smöret. Häll smeten i en smord och bröad springform (12-cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Lägg ingredienserna till hallontäcket i en kastrull. Värm och låt skjuda tills hallonkrämen tjocknat. Är den för rinnig går det bra att låta den rinna av i en sil. Fördela över hallonröran på mazarinkakan.

Semlor med bakerix

Semlor med bakerix – 4 stycken minisemlor
Semelbulle:
1 ägg
1 dl bakerix
1 msk stevia strö
1 tsk kokosmjöl
½ tsk fiberhusk
1 krm kanel
Fyllning:
1 äggvita
¾ dl mandelmjöl
1 droppe bittermandelarom
1-1 ½ tsk stevia strö
½ krm vaniljpulver
Vispgrädde
Semelbulle
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägget pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör ner i äggvispet. Tillsätt eventuellt mer kanel för mer kanelsmak. Rulla fyra bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15 – 20 minuter.
Fyllning
Vispa äggvitan hårt med elvisp. Skär av toppen på bullarna och ta ut en grop i varje bottendel. Smula ner inkråmet i äggvitan. Rör ner mandelmjöl, stevia strö, vaniljpulver och arom i äggvitan och kör en kort stund med elvispen. Fördela mandelfyllningen i groparna. Toppa med en rejäl klick vispgrädde och lägg på locket.
Snickerskaka
Hej alla kära "bakasockerfritt-läsare"! Jag hoppas ni hittils haft en trevlig helg och söndagsmorgon! Själv var jag på en mycket trevlig middag igår som bjöd på god mat och mycket skratt. Dagen ska tillbringas med städande, bakande, bloggande, hemsidepyssel och även en mysig fika på mitt kära espresso house! Morgondagen bjuder däremot på skola och lite plugg. Hrm... Jag som typ har glömt bort hur man gör den där pluggrejen.
Jag har ju som ni kanske märkt bakat en del med jordnötter under veckan. Jag har exempelvis gjort jordnötssmör som man mist sagt kan ha till mycket spännande och goda saker! Choklad + jordnötter + kakbotten = snickerskaka = mycket gott. Spana in!

Snickerskaka
15 gram smör
¾ dl mandelmjöl
2/3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
30 gram mörk sockerfri choklad (gärna mörk)
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mandelmjöl, sötning och vaniljpulver. Tillsätt smör och rör ut noga till en deg. Fördela degen i botten på en 12 centimeter stor springform. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Värm jordnötsmöret mjukt i en microvågsugn och fördela över den färdiggräddade bottnen. Låt kakan svalna.
Smält chokladen och bred ovanpå jordnötskakan.
Hasselnötsmuffin med banan och honung

Hasselnötsmuffin med banan och honung - 6 stycken
Muffinsmet:
1 stor mogen banan (ca 120 gram)
40 gram smör
2 ägg
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk honung
2 mk vispgrädde
1 krm vaniljpulver
ev. 20 gram hackad choklad
eventuell extra sötning (ca 1 msk)
Frosting:
150 gram ricotta/mascarpone
1-2 msk honung efter smak (eller annan sötning)
1 krm vaniljpulver
ev vispad grädde
Muffinsmet
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och mosa bananen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt äggen (gärna uppvispat) och honung och rör om. Rör sedan ner smöret och den mosade bananen. Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Frosting
Blanda ingredienserna med varandra, tillsätt vispad grädde för en luftigare frosting. När muffinsen kallnat spristasar/klickar du på frostingen.

Hallonsylt
Jag har haft fredag hela veckan (typ). Visserligen jobbade jag ett kort pass igår, men det var verkkligen kort! Jag kan nog se detta som mitt jullov, eftersom jag tidigare inte hade något riktigt jullov (prov och uppsats skulle in i januari). Vad bjuder denna fredag på då? För min del har jag ätit frukost på gateau (inte med Lovisa, fast jag träffade på henne där!), shoppat i Nacka Forum, träning och nu står en banankaka i ugnen som jag ska ta med mig som efterrätt på morgondagens middag. Denna är dock inte i sann "bakasockerfritt"-anda, utan jag ska även imorron göra socker- och mjölfria mockarutor!
Tidigare har jag ett par gånger köpt sockerfri sylt. Men när jag denna gången funderade på att köpa en burk tänkte jag varför? Den innehöll dåliga sötningsmedel (aspartam eller liknande) och var även dyr. Jag har nu gjort min egen av frysta hallon. Mycket enkelt!

Hallonsylt
300 gram frysta hallon
½ dl stevia strö (valfri mängd)
1 krm vaniljpulver
Lägg de frysta hallonen i en kastrull och värm på låg värme. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och mosa hallonen med en sked. Värm inte hallonen för mycke så att sylten blir för vattnig.
