Pecan- och valnötsmuffins
För att muntra upp mig själv i detta tråkväder kan jag tänka tillbaks på en muffins som faktiskt blev en av mina favoritmuffinsar. Pecannötter och valnötter passar riktigt bra i muffins och andra mjuka kakor. De har en ganska mild smak som jag älskar! Kanske något att göra i helgen?
Den här bilden blev riktigt dålig. Detta beror bland annat på det faktum att jag har väldigt svårt för att vänta på att kakorna jag gör ska svalna. Summan av kardemumman är att glasyrens självkart smälte... Tur att smaken ändå var helt underbar!
Pecan- och valnötsmuffins – 4 muffins
Muffinssmet:
65 gram rumsvarmt smör
50 gram finhackade pecan- och valnötter (i ungefär lika delar)
2 ägg
6 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1- 1 ¼ dl stevia strö
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
4 krm kanel
Chokladkräm:
40 gram smält smör
55 gram mascarpone
2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 tsk kakao
Smet
Blanda finhackade nötter (det ska vara totalt 50 gram) med övriga torra ingredienser till smeten. Blanda noga ut med rumsvarmt smör. Vispa äggen pösigt med elvisp och tillsätt detta. Lägg i fyra muffinformar som gärna får stå i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter, tills muffinsen börjat bli fasta (de får gärna vara lite kladdiga i mitten).
Chokladkräm
Smält smöret och blanda sedan noga med mascarpone så att alla klumpar försvinner. Tillsätt sötning, kakao och vaniljpulver och blanda väl. Bre eller spritsa på chokladkrämen på de avsvalnade muffinsen (det behövs extra chokladkräm om du vill göra en ”hög” spritsning).
Tips: Jag tog undan hälften av chokladkrämen och uteslöt kakaon så att det blev en vaniljkräm på hälften av muffinsen. Glöm då inte att endast ta hälften av kakaomängden i den andra delen av krämen!
Då jag även vill ha en bättre bild kan jag passa på att visa vad jag gjorde idag. Nämligen mina Devil's food muffins! Mums så goda de blev :)
Kokoskaka med hasselnötscrème
Som många av er förmodligen har upptäckt vid det här laget så älskar jag min egengjorda nutella (jag kan varmt rekommendera alla att göra den!). Här följer ett recept på en kokoskaka som nästan är toppad med nutella. Ingredienserna är nästan samma och man slipper mixa. Självklart går det lika bra att bre nutella över (då menar jag inte den färdigköpa sockerbomben, utan gärna en hälsosammare variant) om sådant skulle finnas hemma!
Kokoskaka med hasselnötscrème
Kokoskaka:
35 gram smör
½ ägg
2/3 dl riven kokos
1½ msk hasselnötsmjöl
2 msk mandelmjöl
4 msk stevia strö
2 krm bakpulver
2 krm kakao
½ krm vaniljpulver
1 droppe bittermandelarom
ca 10 gram hackad sockerfri choklad
Hasselnötscrème:
2 msk hasselnötsmjöl
1½ tsk kakao
1½ msk stevia strö
15 gram rumsvarmt smör
ca 1 – 1½ tsk kokosolja (kan bytas ut mot extra smör)
Kokoskaka
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser inklusive den hackade chokladen. Tillsätt det halva ägget och det smälta smöret och rör om. Häll smeten i en bröad 12 centimeters stor form. Grädda mitt i ugne i 175 grader i ca 15 minuter.
Hasselnötscrème
Blanda alla ingredienser och rör om till en créme. Värm eventuellt lite i micron om crèmen är för fast. Bred crèmen på kokoskakan och toppa gärna med hela eller hackade hasselnötter. Servera gärna med vispad grädde!
Cashew- och kokoskakor
Idag har det varit en hel del flängande fram och tillbaka till stan. Bland annat har jag jobbat ett par timmar och bokat introdagar på mitt nya jobb! Det kommer snart att bli full rulle kanelbulle ;)
Men nu var det inte kanelbullar jag skulle skriva om, utan om en knaprig underbar liten småkaka. Jag måste säga att just cashewnötter är otroligt goda att göra småkakor på. Det har helt enkelt tillsammans med choklad blivit min favoritingrediens i småkakor. Jag använder mig framförallt av salta cashewnötter eller torrostade (dessa är också salta och tom enligt mig snäppet godare). Jag gjorde både en variant med kakao i och en utan. Det är självklart en smaksak om vad man gillar bäst. Jag tycker nog att chokladsmaken var godast!
Cashew- och kokoskakor – 4 stycken
20 gram smör
25 gram cashewnötter
1½ msk riven kokos
2/3 msk kokosmjöl
1 2/3 msk stevia strö
10 gram sockerfri mjölkchoklad
För chokladkakor: tillsätt lite kakao och extra stevia strö
Finhacka cashewnötterna (jag använder mig av salta) och hacka chokalden. Blanda cashewnötterna med riven kokos, kokosmjöl, sötning och hackad choklad. Blanda även ner kakao och lite extra sötning för chokladkakor. Blanda sedan ner smöret. Gör fyra stycken platta kakor av kakdegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter tills kakorna får en aning färg i kanterna.
Som vanligt vill jag påminna om att låta kakorna kallna innan du rör dom. Annars går de sönder, vilket inte blir så fint!
Toscakaka
Idag var det registrering för mitt sista år på universitetet. Så nu känns det att skolan snart kommer att börja igen (på måndag). Lite tråkigt måste jag säga att ledigheten är slut. Men, men, nu är det bara ett år kvar!
För ett tag sedan gjorde jag en variant på den klassiska "Toscakakan". Istället för vanligt vitt mjöl har jag som vanligt använt mig av olika sorters nötmjöl, och istället för socker använder jag stevia strö.
Toscakaka
Smet:
35 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
2 msk stevia strö
½ tsk bakpulver
½ krm vaniljpulver
Toscatäcke:
25 gram smör
1 msk vispgrädde
¾ dl mandelspån
1 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
Smet
Smält smöret och vispa ägget pösigt. Blanda alla torra ingredienser med varandra. Rör därefter ner smör och ägg bland de torra ingredienserna. Häll i en liten from på 12 centimeter som smorts och bröats med mandelmjöl.
Toscatäcke
Låt smör och vipgrädde skjuda tillsammans någon minut i en katrull. Tillsätt mandelspån, sötning och vaniljpulver. Skjud under omrörning tills toscasmeten tjocknat.
Grädda kakan utan täcket mitt i ugnen i 175 grader i ca 16 - 18 minuter. Lägg på toscatäcket, flytta upp formen till övre delen av ugnen och grädda i ca 5 minuter till. Har toscatäcket fått stå och stelnat så värmer du den en stund innan den läggs på kakan (tillsätt eventuellt lite mer grädde).
Servera kakan med grädde eller vaniljvisp!
Frallor & Scones
Usch, vilket kallt väder det är ute idag! Det känns verkligen att det börjar bli höst. Ännu har jag en vecka kvar innan skolan börjar och knappt något jobb innan dess! Rikigt skönt, då de flesta andras semestrar tagit slut för länge sedan. Vad passar bättre i ruskväder än att baka lite bröd? Här bjuder jag på två olika matbröd som har mandelmjöl som grund.
LCHF-frallor med italiensk ost - 5 stycken
15 gram italiensk ost (jag använer mig av ”grok” krispigt ostsnacks)
1 ägg
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
½ tsk bakpulver
3/5 dl grädde
¼ dl mjölk (alternativt grädde)
1 krm salt
ev. 2 krm stevia strö
Strö ev på mer ost eller sesamfrön
Mortla/krossa ”Grok”, vilket är ett ostsnack (som ett litet och tjockt ostchips). Går också bra att riva en annan smakrik ost. Blanda med övriga ingrediener. Gör små frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter tills de börjar få färg.
Äts med mycket smör och ännu mer ost!
Mandelscones – 3 stycken
20 gram smör
1 äggula
1 dl mandelmjöl (utan skal som jag köpt i affär)
½ msk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 msk mjölk
2 krm bikarbonat
1/3 krm salt
1 krm stevia strö
Om man vill:
Pecannötter eller valnötter
Russin
Blanda alla torra ingredienser med varandra. Blanda ner smöret (osmält) och rör tills det är helt utblandat. Tillsätt även äggulan. Ha även i nötter och russin om så önskas (antingen hela eller hackade). Grädda mitt i ugnen i 175 grarder i ca 10 minuter.
Ät med mycket smör och ost, eller som jag gör med clotted cream med lite sockerfi sylt!
Cashewmuffins med chokladbitar
Mandelmjöl och kokosmjöl i alla ära, men ibland kan det vara kul att göra mjöl av andra nötter! Som ni märker använder jag mig ofta av exempelvis hassel-, para-, pecan-, cashew- och valnötter mfl. Denna gång har jag gjort ett "mjöl" av finhackade cashewnötter. Välj de cashewnötter du tycker bästa om (jag skulle dock undvika de med kryddad smak)! Själv väljer jag torrostade.
Cashewmuffins med chokladbitar – 5 stycken
90 gram smör
2 ägg
2/3 dl mandelmjöl
1 dl finhackade cashewnötter (jag använder mig av torrostade)
5 msk stevia strö
1 ½ msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
45 gram hackad sockerfri choklad
Smält smöret och vispa äggen med elvisp. Blanda alla torra ingredienser inklusive finhackade cashewnötter och hackad choklad (jag använde mjölkchoklad). Blanda ner det smälta smöret och därefter de vispade äggen. Lägg fem muffinsformar i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar). Fördela muffinssmeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter tills muffinsen är fasta.
Goda och väldigt enkla muffins! Perfekt en dag då tiden är knapp.
Chokladmuffins med hasselnötsfyllning
Denna helg kommer att bli en helg i bakningenstecken! Jag känner att jag måste passa på nu då jag fortfarande har mycket ledighet i min vardag. Plus att det är jäkligt kul också! Just nu exempelvis står en plåt med kanelhjärtan och gräddas i ugnen. Bra snacks till filmen ikväll!
Jag har även gjort ännu en variant av chokladmuffins (säkert min 10:e) och denna gång i en underbar kombo med hasselnötter. Hasselnötsfyllningen som jag har i dessa muffins är väldigt lik min hemmagjorde nutella. De flesta av er där ute har nog märkt att jag är förälskad i just chokladmuffins och nutella. Så denna muffins är som en match made in heaven för min del.
Chokladmuffins med hasselnötsfyllning – 6 till 8 stycken
Chokladmuffins:
75 gram smör
3 ägg
60 gram sockerfri choklad (jag använde mig av ljus denna gång)
1 ½ dl mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl (jag mixar hasselnötter utan skal)
1 msk kakao
1½ msk kokosmjöl
1 1/5 dl stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
Hasselnötsfyllning:
10 gram kokosolja (kan bytas mot smör)
2 msk smält smör
6 msk malda/mixade hasselnötter
3 msk stevia strö
1 msk kakao
2/3 krm vaniljpulver
Hasselnötter att lägga på muffinsen
Chokladmuffins
Smält smöret. Grovhacka den sockerfria chokladen och blanda med övriga torra ingredienser. Blanda i äggen och det smälta smöret och rör tills att blir välblandat. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter tills muffinsen börjar bli fasta.
Hasselnötsfyllning
Smält smöret och blanda med övriga ingredienser (kokosoljan kan bytas ut mot smör, jag skulle rekommendera lite mer än 10 gram smör i det fallet).
Gröp ut en grop i mitten av muffinsen (blanda ev. det som gröpts ut med hasselnötsfyllningen) och lägg fyllningen i gropen. Platta ut det som blir över av fyllningen ovanpå muffinsen. Toppa med hela eller hackade hasselnötter!
Nöttoscabitar
Äntligen fredag! Nu tycker jag vi alla firar den stundande helgen med lite nöttoscabitar! Eller vad säger ni?
Nöttoscabitar - cirka 9 bitar
Valnötsbotten:
20 gram smör
25 gram finhackade valnötter (eller mortla nötterna)
1 msk stevia strö
½ msk kokosmjöl
Jordgubbssylt:
40 gram jordgubbar
1½ tsk stevia strö
1 tsk kokosmjöl
Mandelfyllning:
25 gram smör
½ ägg
½ dl mandelmjöl (av mandlar utan skal)
½ msk kokosmjöl
ca 1 ½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
1 droppe bittermandelarom
Nöttosca:
15 gram smör
1 msk grädde
20 gram hackade val- och hasselnötter
10 gram mandelspån (elle hackde mandlar)
1 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
Pensla på:
50 gram sockerfri choklad
ev. 1 tsk kokosolja
Finhacka eller mortla 25 gram valnötter. Blanda med kokosmjöl, smör och stevia strö. Fäst en bit bakplåtspapper i botten på en liten form - jag använder en springform som är 12 cm i diamater. Mixa jordgubbar, häll bort eventuell vätska som bildas och blanda med stevia strö och kokosmjöl. Fördela över ”sylten” på valnötsbottnen.
Blanda alla torra ingredienser till mandelfyllningen. Tillsätt rumsvarmt smör, ägg och en droppe bittermandelarom. Blanda till en välblandad deg/smet och bred över sylten. Grädda först kakan i 12 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Gör nöttoscan samtidigt som kakan står i ugnen.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt nöttoscan stå kvar på medelvärme och rör då och då under ett par minuter. Blir nöttoscan för fast så är det bara att tillsätta lite mer grädde. Då kakan har tagits ut läggs nöttoscan på och kakan gräddas i ytterligare 10 minuter tills den är fast. Låt den svalna och ställ i kylskåp ett par timmar så att kakan bli ”stabil” (tillräckligt kompakt) att skära i. Smält chokladen, eventuellt tillsammans med kokosoljan (jag smälter i micron). Skär den kalla nöttoscakakan i bitar (ca 9 stycken) och bred/pensla på choklad på den ena kanten av alla bitar. Ställ in i kylen så att chokladen svalnar.
Alternativ: Vill man göra det lite enklare så skär inte kakan i bitar, utan bred/pensla på ett tunt lager choklad direkt på kakan.
Så här ser kakan ut innan chokladen penslats på.
Nytt nummer av mat & hälsa

Solbullar med bakerix
Här kommer ett till recept med bakerix. Jag tycker det kan vara svårt att få till bra "volym" på bröd och bullar då jag tidigare bakat och är därför väldigt glad att jag hittat bakeri som gör så att degen upför sig som om den jäser i ugnen (fast utan jäst). Denna gång blev det solbullar, det vill säga bullar med vaniljräm. Dock är jag inte så bra på att få till den runda, släta formen på bullarna. Jag får helt enkelt öva!
Solbullar med bakerix - cirka 4 stycken
Bulldeg:
1 ägg
10 gram smör
1 1/3 dl bakerix
1 krm vaniljpulver
2 ½ msk stevia strö
2 msk hasselnötsmjöl (jag mixar hasselnötter utan skal)
Vaniljkräm:
1/3 dl vipgrädde
1 äggula
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
10 gram smör
Smör och stevia strö att toppa bullarna med
Vaniljkräm
Börja med vaniljkrämen. Koka upp grädde och vaniljpulver i en kastrull under omrörning. Vispa äggulan tillsammans med sötningen. Blanda ner grädden i äggvispet under omrörning. Häll över krämen till kastrullen igen och koka upp usamtidigt som du återigen rör om. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smöret. Rör tills smöret smält.
Bulldeg
Smält smöret. Vispa ägget med elvisp. Tillsätt smöret och de torra ingredienserna. Blanda väl till en deg. Rulla degen till fyra bollar med blöta händer (för att undvika att degen fastnar på händerna). Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Gör en djup grop i bullarna. Fyll groparna med vaniljkrämen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter tills degen blivit fast (ta gärna ut en av bullarna för att känna).
Smält lite smör och pensla på de nygräddade bullarna. Strö över stevia strö.
Appropå bakerix så kontaktade jag LCHFbutiken om denna produkt och sa att jag gillade den och bakat en hel del med detta. Gissa vad som hände då? Jag fick äran att framställa recept till dom och som tack fick jag en låda med en massa bakprodukter! Dessutom har jag ett sammarbete med ett annat företag som jag kommer berätta mer om om ett par veckor!
Matmuffins med kantarell
Matmuffins med kantarell – 4 stycken
2 ägg
100 gram keso
40 gram ost
80 gram kantareller
2 msk vispgrädde
smör
peppar
salt
ev. Vitlök/vitlökspulver
Skär kantarellerna i bitar och stek i smör tills vatnet försvunnit. Salta och peppra efter smak och ha eventuellt i lite vitlök. Tillsätt vispgrädde och stek någon minut till tills vätskan avdunstat/sugits upp. Vispa upp äggen och anda ner keso i äggvispet. Riv osten och rör ner i äggsmeten. Rör även ner svampen och krydda till önskad smak. Ställ fyra muffinsformar i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar) och häll i kantarellröran. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ungefär 15 minuter.
Kladdig äppelkaka med smetana
Jag har testat att baka en del med smetana. Tydligen passar den bra till annat än bara till frukost! Jag bjuder på en kladdig äppelkaka där jag just använt mig av smetana. Mmm....
Kladdig äppelkaka med smetana
35 gram smör
15 gram smetana
1 ägg
½ dl mandelmjöl
15 gram hackade hasselnötter
1 msk kokosmjöl
1 msk riven kokos
3 ½ msk stevia strö
2 krm kanel
½ krm vaniljpulver
½ äpple
Strö över
Kanel
Stevia strö
Smält smöret tillsammans med smetana. Blanda i mandel- och kokosmjöl, hackade hasselnötter, riven kokos, stevia strö, kanel och vaniljpulver. Separera äggulan från äggvitan och blanda även i äggulan. Hacka hälften av ett äpple i mindre bitar och blanda i smeten. Vispa äggvitan till ett hårt skum och rör även ner detta. Bröa en 12 centimeters form med mandelmjöl och häll i smeten. Strö över kanel och stevia strö ovanpå äppelkakan. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25-35 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten – det brukar stelna till en perfekt konsistens när kakan kallnat!
Servera gärna med vispad grädde eller vaniljsås!
Knaprig småkaka i småbrödsformar

Knaprig småkaka i småbrödsformar - 8 till 10 stycken
30 gram rumsvarmt smör
1 ½ msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 2 msk stevia strö
½ krm vanljpulver
1½ msk hackade pecannötter
1½ msk hasselnötter
Grovhacka hasselnötter och pecannötter. Banda smör med mandel- och kokosmjöl, stevia strö och vaniljpulver till en deg. Rör ner de hackade nötterna. Fördela i småbrödsfromar. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter i 175 grader.
Tips: tillsätt lite extra kakao samt sötning för att få chokladkakor!
Inte de vackraste kakorna jag bakat, men ack så goda...
Chokladkaka med kokostäcke
Här kommer en gammal klassiker som jag gjort om till ett mer LCHF-vänligt recept. Nötmjöl och stevia strö är det som gäller! Och lika smarrigt är det också, kan det bli mycket bättre?
Chokladkaka med kokostäcke
Chokladkaka:
20 gram smör
½ ägg
1 msk vispgrädde
½ dl mandelmjöl (jag mixar sötmandlar med skal)
1 msk kokosmjöl
3½ msk stevia strö/sukrin
½ tsk bakpulver
½ dl kryddmått vaniljpulver
ca 2 tsk kakao (smaka av)
10 gram grovhackad mörk choklad
ev. 1 tsk starkt kaffe
Kokostäcke:
1 dl riven kokos
20 gram smör
2 msk grädde
1½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
Chokladkaka
Smält smöret. Hacka chokladen och blanda med övriga torra ingredienser. Rör ner ett halvt ägg och sedan även smöret och grädden. Blanda även ner kaffet om så önskas. Häll i en bröad (mandelmjöl) 12 cm stor springform.
Kokostäcke
Smält smöret tillsammans med grädden. Rör ner vaniljpuler, stevia strö och den rivna kokosen.
Grädda först chokladkakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter (kakan kan vara ganska lös, men det brukar gå bra ändå. För min del gör det inget att kokostäcket sjunker ner i kakan). Lägg på kokostäcket och sätt in i 10 minuter till.
Morgonbak

Matmuffins med falafel och spenat

Matmuffins med falafel och spenat – 4 stycken
20 gram smör
½ dl mandelmjöl
2 msk pofier
40 gram keso
1 msk vispgrädde
40 gram ost
20 gram fjällbrynt kanatrellost (eller annan vanlig ost)
3 stycken falafel
2 ”nystan” fryst spenat eller motsvarande färsk
1 krm salt
1/4 tsk bikarbonat
Smält smöret. Stek tre stycken falaflar. Stek/koka spenaten tillsammans med lite vatten tills den är ätklar. Blanda mandelmjöl, pofiber, salt och bikarbonat i en bunke. Riv valfri ost (gärna smakrik) och blanda ner detta tillsammans med keso, vispgrädde, det smälta smöret och kantarellosten (eller lite extra av den tidigare osten). Mosa falafeln lite och blanda ner i smeten tillsammans med spenaten. Fördela i fyra muffinsformar som gärna får stå i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 175 grder i ca 12-14 minuter.

Kärleksmums - LCHF

Kärleksmums
Chokladsmet:
180 gram smör
3 ägg
1 2/3 dl mandelmjöl
2/3 dl kokosmjöl
ca 2 ½ dl stevia strö
2 ½ msk kakao
2 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
Chokladkräm:
120 gram smör
130 gram mascarpone
3 msk riven kokos
2/3 msk vatten
2/3 tsk snabbkaffe (eller motsvarande kaffe)
3 ½ msk stevia strö
1 2/3 msk kakao
1 ½ vaniljpulver
Kokos att strö över och att bröa formen med
Gör så här:
Smält smöret till chokladsmeten. Vispa äggen med elvisp. Banda alla torra ingredienser till smeten. Blanda även i ägg och smör. Bröa en 24 cm springform med riven kokos och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter (jag ser gärna att kakan är lite kladdig).
Börja med chokladkrämen. Smält smöret och blanda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda 1 msk hett vatten med ½ tsk snabbkaffe (eller motsvarande). Rör ner kokos, stevia strö och kakao i krämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.
Bred över chokladkrämen på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos!
Jag har under föregående vecka haft nästan 2000 unika besökare, vilket är rekord för min del! Jag är helt överlycklig över denna uppång bland läsararantal :) Jag hoppas innerligt att ni fortsätter att besöka min blogg i fortsättningen med! Tusen tack!
LCHF-produkter
Jag tänkte uppdatera min LCHF-lista över produkter som jag anser vara viktiga i ett "LCHF-kök" för baksugna!
Stevia/Erytritol – De enda två LCHF-vänliga sötningsmedlen! Jag älskar dessa! Jag använder mig enbart av stevia och erytritol i min bakning (i form av stevia strö). Dessa två sötningsmedel är naturliga och är för mig ett perfekt substitut till det vanliga sockret. Går att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer, hälsokost eller över internet. Erytritol kallas även sötin och sukrin. Läs mer om stevia och erytritol här! Den stevia strö som jag använder är en ica-produkt och går därför att köpa i vissa ica-butiker. Stevia strö är lika sött som socker och har även samma konsistens.
Kokosmjöl – Detta mjöl är otroligt fiberrikt och suger upp en hel del vätska. Man bör därför inte använda sig för mycket av kokosmjöl, då det bara kommer bli en pulvrig massa. Jag brukar ha en mindre mängd kokosmjöl blandat med annat nötmjöl. Det bidrar med en fin, tjockare konsistens och en härlig smak. Detta mjöl köpes i lite större livsmedelsaffärer. Att göra kokosmjöl själv ska vara väldigt svårt, för det är i motsats till vad vissa tror inte gjort genom att mala kokosflingor! Läs mer om kokosmjöl här!
Kokosolja – Ett av vad jag förstår de nyttigaste fetter som finns! Det är inte alls ohälsosamt som många tidigare trott. Detta fett luktar dessutom härligt och bidrar med en krämig kokossmak. Jag byter ibland ut en del av det vanliga smöret mot lite kokosolja. Kokosfett blir allt vanligare i vanliga livsmedelsaffärer. Läs mer om kokosolja här och här! Glöm inte att kokosolja är underbart att smörja in ansiktet med! Själv gör jag det varje kväll istället för ansiktskräm. (Förväxla inte med det härdade kokosfettet som kan köpas i kyldisken och är klädd med en silvrig förpackning).
Mandelmjöl – Mandelmjöl är det jag använder mest som ”den torra ingrediensen” i mina bakverk. Jag älskar mandelsmaken och kan ibland droppa i ett par droppar bittermandelarom för extra smak i en kaka. Jag gör ofta eget mandelmjöl, vilket är enklare än man tror! Jag skållar inte mina mandlar utan lägger vanliga sötmandlar, lite i taget i en väldigt djup bunke (anpassad för stavmixer, annars kan det fara ut en del) och mixar med stavmixer (eller använda en mandelkvarn) tills det blir ett fint mjöl. Bara att fotsätta tills man har den mängd som man vill ha. Jag förvarar mjölet i en burk i skafferiet. Att ha kvar skalet på mandeln passar bra i många kakor. Ska det däremot göras mandelmassa eller marsipan är det förmodligen bäst att skålla mandeln och ta bort skalet, eller köpa mandelmjöl i affären.
Nötter & mandlar – Nötter ger många av mina kakor lite extra piff. Det ger mer smak och tillför dessutom ”knaprighet” om de hackas. Det är dessutom väldigt nyttigt och fyllt med bra fetter! Är man kolhydratskänslig är det bra att välja nötter som paranötter (3,4 % kolhydrater), macadamianötter (10%), hasselnötter (3,4%) och sötmandel (6%) med lite kolhydrater. Jag rekommenderar även att göra eget hasselnötsmjöl! Jag köper aldrig mitt, utan "maler" (mixar med stavmixer) eget av hasselnötter utan mjöl. Självklart går det att göra mjöl av alla möjliga nötter!
Vaniljpulver – Består av hundra procent vaniljstång och inga knasiga tillsatser eller socker. En smaksättning som passar i nästan allt!
Sockerfri choklad – Det är otroligt enkelt att piffa upp bakverk med smält eller hackad choklad. Jag använder mig av choklad sötad med stevia. Favoriten är mjölkchoklad med hasselnötter i!
Bakerix - Bakerix är ett LCHF-mjöl som uppför sig som om det jäser i ugnen, men utan all jäsningstid som annars krävs! Perfekt att använda i både fikabröd och vanligt matbröd! Blandas med bland annat ägg för att göra vanligt LCHF-bröd. Jag köpte mitt bakerix via internet (lchfbutiken.se) och har inte sett att det går att köpa i någon affär ännu. Men jag hoppas att det kommer!
Nutellafyllda bullar
Jag har som jag förut nämnde börjat experimentera med bakerix. Denna gång blev det släta bullar fyllda med min favoritfyllning - nämligen nutella! Läs här om hur du gör nutella. Som pricken över i:t lade jag även till en bit av min favoritchoklad som är sockerfri hasselnötsmjölkchoklad som är sötad med stevia.
Nutellafyllda bullar – 4 stycken
15 gram smör
1 ägg
1 dl bakerix
2 msk hasselnötsmjöl
2½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
4 sockerfria chokladbitar
4-6 tsk nutella
Smör, kakao och stevia strö att toppa med
Smält smöret. Vispa ägget pösigt med elvisp. Blanda ner bakerix, hasselnötmjöl, stevia och vaniljpulver i äggvispet. Rör sedan ner smöret. Dela degen i fyra delar och platta ut varje del på ett bakplåtspapper. Lägg ut en chokadbit (jag anänder mjölkchoklad med hasselnötter) på varje degbit och en klick nutella på chokladbiten. Ta upp kanterna på degen och täck chokladen och nutellan så att den göms i mitten. Jag rekommenderar att blöta händera när du aretar med degen då den lätt fastnar på händerna. Lägg bularna med ovansidan ner, så att den ”fula sidan” göms. Grädda bullarna i ca 15-17 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Smält lite smör och pensla de gräddade bullarna. Pudra över kakao och strö över lite stevia strö.
Jag testade även att bre på smält choklad ovanpå ett par av bullarna!
Körsbärsmuffins
Ett så fint väder jag har haft hittills idag! Passar perfekt då jag varit mycket utomhus. Jag började dagen med en underbar frukost med Artur på mitt favoritställe Gateau (vi satt självklart utomhus). Dessa frukostar sätter verkigen guldkant på tillvaron! Dagen fortsatte i en sandlåda grävandes tunnlar i sanden. Denna kanske lite ovanliga syssla berodde på att jag var barnvkt till mina älskade systersöner! Ikväll blir det dessutom ett steppass med min favvoledare på friskis! *Lycka*
Här följer ett recept på körsbärsmuffins. För att göra den extra smaskig gjorde jag den i tre "delar". En nötbotten, en körsbärssmet och en ljuvlig nutellatopping! Jag använde mig av jordnötter till bottnen, men vill man ha en mer neutral smak rekommenderar jag mandlar (alternativt pecannötter).
Körsbärsmuffins - 5 stycken muffins
Botten:
30 gram smör
30 gram valfria nötter ex. Jordnötter, hasselnötter, mandlar
1 msk mandelmjöl
2 msk stevia strö
2 krm kakao
½ krm vaniljpulver
Körbärssmet:
30 gram smör
½ ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
4½ msk stevia strö
3 krm bakpulver
½ krm vanljpulver
2 krm kakao
50 gram körsbär
Nutellatopping:
1 dl vispgrädde
20 gram mascarpone eller lite extra vispgrädde
40 gram hasselnötscrème/nutella
½ krm vaniljpulver
1½ msk stevia strö
Botten
Hacka nötterna fint. Blanda me övriga torra ingredienser. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda till en deg. Fördela i fem stycken muffinsformar.
Körsbärssmet
Smält smöret. Blanda de torra inredienserna och tillsätt ägget. Kärna ur körsbären och mosa ner i smeten. Rör även ner smöret och blanda väl. Fördela över bottnen. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt muffinsen svalna någon timme.
Topping
Medan muffinsen svalnar kan du göra nutellatoppingen. Låt nutellan vara rumsvarm så att den blir lätt att rör ut i grädden. Vispa grädden tillsammans med mascarpone med elvisp till en fluffig kräm/grädde. Tillsätt resterande ingredienser inklusive nutellan och vispa tills allt är blandat. Bred på muffinsen. Toppa gärna med ett körsbär!
Chokladmuffins a lá Marja

Chokladmuffins a lá Marja – 5 till 6 stycken
Muffins:
70 gram smör
1 ägg
30 gram mörk sockerfri choklad
1 ½ dl mandelmjöl
3 msk riven kokos
8 msk stevia strö
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 ½ krm vaniljpulver
Chokladsmörkräm:
40 gram smör
60 gram mascarpone
3 msk stevia strö
ca 30 gram mörk sockerfri choklad
1 krm vaniljpulver
Ev. sockerfri choklad till garnering
Muffins
Smält smöret försiktigt tillsammans med den mörka chokladen (jag gjorde det i micron). Blanda alla torra ingredienser med varandre. Tillsätt ägget och det smälta chokladsmöret. Häll i fem/sex stycken muffinsformar (broende på storlek)som gärna får stå i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 23 minuter. Se upp med tiden, en gång hade jag i 25 minuter och det började redan bli brända! Låt muffinsen svalna medan du gör glasyren.
Chokladsmörkräm
Smält smöret till glasyren försiktigt tillsammans med chokladen. Tillsätt mascarpone. Rör väl så alla klumpar försvinner. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och blanda väl.
När chokladmuffinsen svalnat brer eller spritsar du på glasyren ovanpå muffinsen (är muffinsen varma smälter glasyren). Om du vill så använder du en potatisskalare för att hyvla choklad som sedan läggs på glasyren som dekoration!
Kantarellfest!


LCHF - Kanelbullar med bakerix
Jag beställde hem bakerix som jag fick hem förra veckan och gisses vad jag har använt mig av detta sedan dess! Jag har bakat tre sorters bullar, rulltårta och matbröd med massor av ost i. Det kan vara klurigt att få till degen bra så att den inte blir allt för kladdig samtidigt som den behåller en mjuk konsistens. I nedanstående kanelbulle-recept har jag haft i en äggula för att degen ska hålla ihop bra! Detta gör att de smakar en aning mer ägg än mina övriga bullar. Om man vill kan man givetsvis utesluta äggulan och minska lite på en av de torra ingredienserna (vilket ger en lite mindre hållbar deg, men det syns inte när bullarna är färdiggräddade!).
LCHF- Kanelbullar med bakerix – ca 6 til 8 stycken
1 ägg
1 äggula
15 gram smör
1 ½ dl bakerix
¼ dl mandelmjöl
¼ - 1/3 dl stevia strö
½ krm vaniljuplver
Fyllning:
20 gram smör
Kanel
½ km vaniljpulver
ca 2 msk stevia strö
Pensling:
1 äggvita
hackade nötter
stevia strö
Smält smöret. Vispa ägg och gulan pösigt med elvisp tillsammans med stevia strö. Tillsätt det smälta smöret och övriga ingredienser medan du rör om med en sked. Blanda väl till en deg och låt vila i kyl i minst tio minuter. Lägg därefter degen mellan två bakplåtspapper. Kavla ut degen med en kavel med bakplåtspappret fortfarande under kaveln så att degen inte fastnar. Låt degen vara ganska tjock då det lätt blir hål i den annars då bakplåtpappret dras bort (ca 1½ cm). Dra bort det översta bakplåtspappret.
Smält smöret till fyllningen, blanda i vaniljpulver och pensla det ovanpå bulldegen. Strö över valfri mängd kanel och stevia strö. Rulla ihop degen till en bullängd och skär bullar av önskad tjocklek. Lägg bitarna i bullformar. Vispa upp äggvitan och pensla ovanpå bullarna. Hacka nötter (jag använde hasselnötter utan skal) och strö på bullarna tillsammans med lite stevia strö. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15- 20 minuter.
Jag tycker dessa bullar är godast efter att ha vilat i kylen ett par timmar och därefter värmts upp några sekunder i micron.
Idag ska jag och Artur iväg i ett dygn till Flen. Förhoppningsvis kommer jag hem med lite kantareller i väskan!
Sodastreamer
1) att jag kör mer konditionspass (och därmed fått upp konditionen) nu i slutet av sommaren då jag är hemma mer och det finns fler pass att välja mellan.
2) att jag körde på eftermiddagen då jag förmodligen har mer energi än på morgonkvisten innan frukost.
3) solen strålade inte och gjorde så att svetten rann som de faktiskt gjort typ alla de tidigare gångerna (nu när jag tänker efter är det nästan alltid finare väder på morgonen än efter lunch!).


Jordnötssmör

Jordnötssmör
250 gram salta jordnötter
60 gram rumsvarmt smör eller ca ett par msk kokosolja
1-2 krm vaniljpulver
4 msk stevia strö
Mixa jordnötterna med en stavmixer i någon minut tills mjölet/massan böjar bli lite kladdig i konsistensen. Tillsätt vaniljpulver och stevia strö (efter smak) och mixa tills allt blandas. Tillsätt rumsvarmt smör efter önskad smak och konsistens, alternativt kokosolja (mer smör eller olja ger ett mer löst jordnötssmör). Mixa allt tills du har önskad konsistens (mixa mer för ett kladdigare smör)!


Tarteletter med vaniljgrädde och bär
Jagköpte mördegsmått förra veckan och självklart har jag passat på att använda dessa nu! Jag gjorde tarteletter toppad med massor av bär för lite extra sommarkänsla. Först använde jag inte kokosmjöl i degen vilket resulterade i en deg som under gräddning samlades på botten i formarna och blev stenhård. Försök två blev mycket bättre och stannade snällt kvar på kanterna samtidigt som den blev riktigt knaprig! Därmed perfekt att toppa med grädde utan att den "löses upp".
Tarteletter med vaniljgrädde och bär – 2 till 4 stycken (beroende på storlek)
Degen:
1/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
15 gram smör
1 1/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
Gräddfyllning:
½ dl vispgrädde
20 gram mascarpone
1 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
Bär att toppa med
Eventuellt choklad att hyvla över
Degen
Blanda de torra ingredienserna till tarteletterna. Tillsätt smör och blanda till en deg. Klä mördegsfromar med degen och förvara i kyl i tio minuter. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 7-8 minuter. Låt inte formarna vara för länge i ugnen då de blir hårda och svåra att lossa. Låt svalna.
Gräddfyllningen
Lägg alla ingredienser i en passande bunke och vispa med elvisp till gräddfyllningen blir till en ganska fast grädde.
Fördela fyllningen i de kalla formarna. Toppa med bär (jag använde blåbär, hallon och björnbär). Hyvla eventuellt över sockerfri choklad med en potatisskalare.
Kladdkaka med glasyr
Idag har jag varit på jättemysigt födelsedagsfika och hunnit träna ett steppass på friskis. Så skönt att få ut lite energi och göra något roligt samtidigt! Däremot krånglar blogg.se, ren tur att jag kan skriva inlägg! Någon annan som har problem?
Här kommer en kaka jag gjorde för ganska länge sedan, så det är dags att den kommer upp på bloggen! Jag brukar nästan alltid använda mandelmjöl av sötmandlar med skal som jag själv mixat till ett mjöl med en stavmixer. Så även i denna kladdkaka! Hasselnötsmjölet mixar jag av hasselnötter utan skal. Enkelt samtidigt som det är billigare än att köpa färdigt!
Kladdkaka med glasyr - liten form på 12 cm i diameter
Kladdkakan:
40 gram smör
40 gram mascarpone (går att byta ut mot någon matsked grädde)
1 ägg
2 msk kokosmjöl
2 msk mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
3 msk stevia strö
1 – 1½ msk kakao
1 msk starkt kaffe
ev. 1 tsk konjak
Chokladsmörkräm:
30 gram smör
35 gram mascarpone
1 msk stevia strö
1/3 krm vaniljpulver
2 tsk kakao
1 tsk starkt kaffe
Ev. Riven kokos att strö över
Kladdkakan
Smält smöret till kladdkakan. Blanda med mascarpone så att alla klumpar försvinner. Blanda med de övriga ingredienserna och eventuellt lite konjak. Häll i en liten smord och bröad form som är 12 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 25-35 minuter i 175 grader tills kakan nästan är fast. Låt kakan svalna och gör samtidigt smörkrämen.
Smörkrämen
Smält smöret och blanda med mascarpone. Blanda även i stevia strö, vaniljpulver, kakao ock kaffe till en klumpfri kräm. Fördela över chokladsmörkrämen på den avsvalnade kakan. Strö eventuellt över riven kokos ovanpå. Låt krämen svalna (gärna i kyl) innan den tas ur sin form, då den lätt flyter ut. Servera med en stor klick grädde!
Fyr- till femdubbla alla ingredienser för en form som är 24 cm i diameter och förläng gräddningstiden.
Mjölkchokladmuffins
En sådan varm helg jag fått ta del utav! Har vi äntligen fått lite sommar i vårt avlånga land? Jag tror minsann det för idag passade jag på att ta ett topp i Sickla sjön (då är det banne mig sommar)! Visserligen blev det inte mycket solande, då solen gick i moln, men jag svor och sa att jag skulle bada om det så började hagla! Som tur var klarade jag mig undan allt för dåligt väder och det var trots allt 22 grader i sjön!
Jag har självklart bakat idag med. Har någon missat att jag har en svag punkt för chokladmuffins?
Mjölkchokladmuffins – 6 stycken
60 gram smör
60 gram sockerfri mjölkchoklad (gärna med hasselnöt)
1 ägg
1 dl mandelmjöl
4 msk hasselnötsmjöl
1 msk kokosmjöl
4 msk riven kokos
8 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
6 msk Chokladhasselnötscréme /nutella
Smält smöret och ta av från plattan. Tillsätt chokladen (helst hackad) och rör om tills den smält. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda ner ägget. Rör även ner chokladsmöret. Lägg smeten i sex stycken muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt muffinsarna svalna och gör en liten fördjupning i mitten av muffinsen. Lägg cirka 1 msk nutella i fördjupningen och på muffinsen. Toppa gärna med en chokladbit!
Igår var det förövrigt den stora prideparaden! Så härligt med folkfest och ett levande Stockholm! Det negativa var att det var riktigt trångt på sina håll och stört omöjligt att ta sig till bilen. Det hela slutade med att jag gick till slussen och tog bussen hem...
Nöt- & bärtårta

Nöt- & bärtårta - en liten form som är 12 centimeter i diameter
Nöt- och dadelbotten:
40 gram nötter (jag använder val- och casewnötter)
ca 7-8 färska dadlar (beror på storlek och mjukhet)
4 msk riven kokos
Grädde:
1 1/3 dl vispgrädde
½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
Eventuellt nutella
Valfria bär/frukt
Eventuellt extra stevia strö att strö ovanpå
Nöt- & dadelbotten
Använd en mortel för att stöta nötterna till ett grovkorningt mjöl, alternativt finhacka nötterna. Blanda nötter med de färska dadlarna och riven kokos. Platta ut i en liten springform som är 12 centimeter i diameter.
Grädden
Vispa grädden med stevia strö och vaniljpulver med elvisp till önskad konsistens. Fördela över grädden på bottnen.
Toppa grädden med valfria bär och frukter. Jag använde jordgubbar, hallon, björnbär och äpple. Strö eventuellt på stevia strö på bären om de är lite sura.
Om du vill göra tårtan större och till fler personer så kan du använda en större form som är 24 centimeter i diameter. Då kan du fyrdubbla (eller mer) alla ingredienserna!
Tips: bred på att lager nutella på bottnen innan du lägger på grädden!
Igår var jag ute och tog en drink med mina två favorittjejer! Men jag har problemet att inte veta vad jag ska beställa då jag vill ha en drink som inte innehåller allt för mycket socker. Har ni några förslag och tips?
Tidningslyx

GI- kokos/havrebollar

GI- havre/kokosbollar (cirka 8 till 10 stycken)
50 gram rumsvarmt smör
1 dl fiberhavregryn
2/3 dl riven kokos
ca ½ dl stevia strö
1 msk starkt kaffe
1/3 dl vispgrädde
2 krm vaniljpulver
ca 2/3 tsk kakao
Lägg alla torra ingredienser i en bunke (med höga kanter så allt inte skvätter). Lägg i bitar av rumsvarmt smör och rör ut smöret med en sked (eventuellt med händerna). Tillsätt vispgrädde och kaffe och vispa ett par minuter med elvisp tills allt blir en krämig smet. Tillsätt eventuellt mer kaffe och/eller kakao för mer smak på GI-bollarna. Ställ smeten i kylen i ungefär 10 minuter för att stelna en aning. Gör bollar av smeten och rulla i riven kokos. Förvara i kyl. Ta gärna ut Gi-bollarna en stund innan servering så att de blir lite mjukare.
Införskaffande av nya bakningssaker!


