Lucumapulver

Idag fick Lucumapulver följa med mig hem från mataffären. Det är en sötning som ska vara relativt hälsosam med fiber, vitaminer och mineraler. God är den dessutom! Lucuma kan absolut vara värt att testa om du inte är allt för kolhydratskänslig (85,3% kolhydrater).
 
 
 
 
Något annat som hamnade i shoppingpåsen var en gammal julkalender på DVD (Ture Sventon; men den bästa är ju ändå Trolltider!) och ett doftljus som luktar väldigt mycket chailatte. Och så... hmmm.... en flaska julmjust råkade av någon anledning också leta sig ner ;)
 
 
T
 
 

Saffran- och chiafrökaka

Idag har jag haft mitt första av två prov denna vecka. Kursen heter "Company valuation" och tentan var ganska lätt, vilket jag hade hoppats på. Värre är den som kommer på torsdag! Hu, gäller att spendera morgondagen framför datorn... Fast en paus i form av ett steppass ska hinnas med! Det ser jag fram emot, då det var en hel vecka sedan jag körde step sist (lång tid för mig). Efter dagens tenta var det bara att åka raka vägen till praktiken. Men det var ett bra och kort pass, så ingen fara där inte! 
 
Under min "mat&hälsa-tävling" fick jag ta del utav ett recept på en "citron-och chaifrökaka" av Sonja (motionwellness). Självklart gjorde jag om receptet lite, så att det passar mig bättre (jag gillar exempelvis inte citron i mat och bakverk). Detta resulterade i en Saffran- och chaifrökaka! En lättare kaka som luktar och smakar underbart av jul :)
 
 
 
 

 

 

Saffran- och chiafrökaka

 

2 ägg
1 tsk vaniljpulver
1 – 1 ½ msk honung
1 tsk chiafrön
½ dl kokosmjöl
½ dl riven kokos
½tsk bakpulver
25 gram rivet äpple
½ paket saffran, dvs ½*0,5=0,25 gram (jag använde mig dock av ett helt paket av en svag saffran)
ev en tsk stevia strö

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt houng, ägg och rivet äpple och rör om till en smet. Smörj och bröa en liten 12-centimeter stor springform med riven kokos och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen under ca 30 minuter tills kakan börjar bli fast, men den får gärna vara lite kletig i mitten.

 

Ät kakan ljummen med en stor klick grädde! Eller gör som jag: dela kakan i två och fyll med ricotta/grädde och eventuellt hallon.

 

 

 

 
 

Pumpakaka

Det här är den första halloweenen (okej, veckorna innan halloween) som jag bakar med pumpa. Jag har gjort paj, muffins och en mjuk kaka på just detta. Idag lägger jag upp receptet på kakan. Den är som vanligt gjord i min lilla springform och efter gräddningen toppade jag den med grädde smaksatt med vaniljpulver.

 

 

 

Pumpakaka

 

80 gram butternut squash
2 msk vispgrädde
30 gram smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
3 ½ msk stevia strö
30 gram hackade pecannötter
1 krm vaniljpulver
½ tsk kanel
½ tsk bakpulver

 

Hacka en bit pumpa i småbitar och lägg i en kastrull tillsamans med två msk vispgrädde. Skjud tills pumpan är mjuk (ca 10 minuter) och mixa den sedan slät. Smält smöret. Hacka pecannötterna och blanda med resteande torra ingredienser. Vispa ägget pösigt med elvisp och rör ner det, smöret och pumpamixen bland de torra ingredienserna. Bröa en liten sprinform (12-centimeter) och häll i smeten. Grädda i 175 grader, mitt i ugnen i ca 30-40 minuter. Kakan får gärna vara lite kletig i mitten. Känn med en sticka tills du har önskat resultat! Låt kakan svalna och toppa med vaniljgrädde.

 

 

 

 

 


Pistagekakor

Vad skönt det var att få ställa tillbaka klockan en timme inatt! Jag önskar att alla dygn hade 25 timmar. Jag tog till vara min extratimme på ett mycket bra sätt, nämligen sova! Idag har jag inte hunnit med mycket annat än att plugga. Men ett par timmar över en fika men en vän (som jag träffade genom "yrkeskompis", ett volontärprojekt, som inte känns som ett volontärprojekt ;)) på Vetekatten har jag hunnit med. Det är enligt mig ett av Stockholms mysigste cafeér.

 

Jag har även passat på att baka idag, och det blev en kaka innehållande saffran! Nästan så att man får lite julkänsla :) Det receptet kommer ut i dagarna, men idag blir det ett småkakerecept som jag bara måste få visa er! Det innehåller pistage vilket är supersmarrigt i småkakor!

 

 

 

 

 

Pistagekakor – 8 stycken

75 gram smör
60 gram rostade pistagekärnor (jag använder utan salt)
30 gram valnötter
4-6 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

30-50 gram sockerfri mjölkchoklad att ha i eller att bre på kakorna

 

 

Finhacka valnötter och hacka pistagkärnor i valfri storlek. Blanda nötterna med resterande torra ingredienser. Blanda i smöret (osmält) och rör till en kakdeg. Om du väljer att ha choklad i degen så hackar du cirka 30 gram choklad som du blandar ner. Platta ut kakor av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna innan kakorna rörs, då de lätt går sönder när de är varma/ljumna! Om du hellre vill ha choklad på kakorna än att ha det i, så smälter du cirka 50 gram choklad som bres på den ena sidan av de färdiggräddade och nu kalla kakorna.

 

 

 

 


Pumpapaj

Igår blev det bakning med pumpa! Det blev en liten pumpapaj som jag smaksatte med kanel, ingefära, kademumma och lite vanilj. Uteslut ingefäran om du vill ha pajen extra mild. Den blev härligt krämig och är underbar att äta med en klick vispad grädde till. Perfekt att servera till halloween och alla helgonsdag!

 

Idag blir det praktiskttaget en heldag med bara massa plugg. Inte sådär jättekul va? Jag hade planerat in ett skivstångspass som en välbehövlig paus, men eftersom min hals värker får jag snällt skippa träningen. Jag som verkligen behöver träningspauser i allt stillasittande studerande. Jag håller redan på att bli smått tokig och det har bara gått ungefär 40 minuter! Aja, jag får väl ta några promenader för att balansera det hela... Och baka såklart! Tror det blir mer pumpa ;)

 

 

 

 
 
 

Pumpapaj

 

Pajdeg:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 1/3 msk stevia strö
1 msk hasselnötsmjöl
1 krm kanel
½ krm vaniljpulver

 

Pumpafyllning:
50 gram butternut squash
3+2 msk vispgrädde
1 ägg
1-1 ½ msk stevia strö
½ krm ingefära
½ krm kardemumma
½ krm vaniljpulver
1 krm kanel

 

 

Pajdeg
Blanda alla ingredienser i en bunke och blanda till en deg. Tryck ut egen i en liten pajform med en dimater på ca 16 centimeter. Låt vila i kyl medan fyllningen görs.

 

Fyllning
Skär pumpa i bitar (ca 50 gram). Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med 3 msk vispgrädde. Skjud tills pumpan blir mjuk (ca 10-15 minuter) och rör om då och då. Mixa tills alla pumpabitar försvinner. Vispa upp ägget i en bunke med en vanlig visp. Tillsätt pumpan, kryddorna, sötningen och de resterande två matskedarna vispgrädde. Häll fyllningen över pajdegen. Grädda mitt i en 150 grader varm ugn under ca 30-35 minuter tills fyllningen är fast.
 
 
 
 
 
 
 

Chokladdonuts

Woho, nu är det nästan helg för min del. Endast ett enkelt tvåtimmars-seminarium imorron kvar! (Så mycket helg det nu kan bli då man har två tentor att plugga till...) Jag har nu klarat av två arbetsdagar på banken, vilka faktiskt gick helt okej. Dock drog jag på mig en förkylning som gjorde allt lite jobbigare. Typisk, jag som sett fram emot morgondagens steppass med favoritledaren hur länge som helst!

 

Jag har inte hunnit baka alls under veckan, men under dessa tre kommande dagar ska det minsann bakas! Bland annat med pumpa nu när det är pumpatider :) Nu drömmer jag mig tillbaka till sommarlovet då jag hann baka smarriga bakverk varje dag. När jag tittade igenom arkivet hittade jag dessa nedanstånde chokladdonuts! De är bakade med bakerix och är toppade med valfri chokladtopping (nutella/kakao/smält choklad).

 

 

 

 

 

Chokladdonuts – 6 stycken minidonuts

 

15 gram smör
1 ägg
10 gram mörk choklad
1 dl bakerix
3 -4 msk stevia strö
2 msk hasselnötsmjöl
2 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver

 

Nutella att bre över (alternativt ljus sockefri choklad)

 

 

Smält smöret tillsammans med chokladen (jag gör det i micron). Vispa ägget pösigt med elvisp. Vispa även ner stevia strö,b akpulver och vaniljpulver. Blanda ner chokladsmöret. Rör med en sked ner hasselnötsmjöl och bakrix och blanda till en deg. Forma till sex små klumpar med fuktiga händer så att degen inte fastnar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dom och gör ett hål i mitten.  Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 12-14 minuter. Låt nutell bli rumstempererad eller värm en kort tid i micron. Bred över nutellan på donutsen. Om du vill kan du istället för nutella smälta ljus choklad och pensla på eller pudra över kakao och strö över lite stevia strö.

 

 

 

 

 


Mangokaka

Det här är den första kakan någonsin som jag har använt mig av mango i! Jag förstår inte varför jag har dröjt så länge - då jag gillar mango. Kommer nog skapa minst ett par till bakverk med denna goda frukt i!

 

Idag har jag haft ännu ett jobbpass (detta är ett tidsinställt inlägg). Funderar på att köpa julmust som en belöning (jag är en stor julälskare och lite juldricka skulle pigga upp rejält).

 

 

 

 

Mangokaka

 

Smet:
30 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk kokosmjöl
2½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

Mangosås:
60 gram mango
½ msk stevia strö
1 msk vispgrädde
1 ½ msk vatten

 

Kanlel, valnötter och pecannötter att strö över

 

 

Börja med mangosåsen. Lägg mangobitar (jag använder frysta som jag tinat) i en kastrull med vattnet. Låt skjuda i ca 10 minuter och rör om då och då (mosa med en gaffel om mangobitarna inte löses upp och blir en kräm).  Tillsätt 1 msk vispgrädde och låt skjuda till en tjockare ”sås” (eller lös puré).

 

Medan såsen skjuder kan du börja med smeten till kakan. Smält smöret. Vispa ägget pösigt med elvisp. Tillsätt smör och alla torra ingredienserna i äggvispet under omrörning. Lägg smeten i en 12-centimeters spirngform som är bröad med riven kokos. Fördela ut såsen över smeten och rör runt lite så att mangosåsen blandas en aning med smeten. Strö över lite kanel och toppa med grovhackade nötter.

 

 Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter.

 

 

 

 

 


Chokladmoussetårta på mandelbotten

Denna tisdag vill jag bjuda er kära läsare på en choklamoussetårta. Detta var kärnan/ursprunget då jag utvecklade "Chokladtårta", receptet som jag gjorde till Kung Markatta. Denna lilla skapelse har blivit hyllad av många av mina nära och kära. Jättegod och inte så söt. Fyrdubbla rceptet om du använder en 24-cm form!
 
Denna vecka (och även nästa) har jag ganska mycket i min kalender. Jag jobbar tre gånger under båda veckorna och har två tentor nästa vecka. Så ska jag hinna träna dessutom och allt annat som måste göras i livet och i lägenheten. Träningen tänker jag inte rucka speciellt mycket på, då det är en bas i mitt liv som hjälper till att få mig att klara av allt annat!
 
 
 

 

 

Chokladmoussetårta på mandelbotten

 

Mandelbotten:
25 gram smör
½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
1-1½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Chokladmousse:
80-100 gram mörk sockerfri mörk choklad
1 äggula
1 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
½ msk stevia strö

 

 

Mandelbotten
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda med (osmält) smör till en deg. Fördela i botten av en 12-centimeters springform. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 8 minuter. Låt svalna. Medan bottnen svalnar gör du moussen.


Chokladmousse
Smält chokladen. Vispa upp äggulan med en vanlig visp. Rör ner chokladen i äggulan under omrörning. Vispa vispgrädden fluffig tillsammans med stevia strö och vaniljpulver med en elvisp. Rör ner grädden i chokladen. Låt stå i kyl i cirka en halvtimme. Fördela därefter moussen på mandelbottnen. Hyvla (med en potatisskalare)över eller hacka choklad. Förvara i kyl tills servering. Servera gärna med en stor klick vispgrädde!
 
 
 
 
 
 
 

Kaffekakor

Hur kan helgen redan vara slut?! Jag hoppas veckan går lika snabbt så det blir helg igen! Jag har i alla fall hunnit shoppa bland annat både nya träningskläder och vattentäta skor, allt var saker som jag faktiskt behövde. Skorna var ett par gortexstövlar som jag snällt nog fick av mamma. De var ganska dyra och inte allt för snygga, men jag prioriterar att kunna gå ut i höst/vinter/vår när det är regn, snö och slask!

 

Idag har jag haft en jättemysig och välbehövlig fika med familjen. Jag bjöd på min päron- och kanelkaka (en av mina favvokakor), pumpakaka (recept kommer innan halloween!) och kaffekakor.

 

 

 

 

 

Kaffekakor – 10 stycken

 

60 gram rumsvarmt smör
1 dl hasselnötsmjöl
3 msk kokosmjöl
2-3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
1 ½ krm snabbkaffepulver

 

Mortla kaffepulvret och blanda med övriga torra ingredienser. Blanda även ner rumsvarmt smör och rör till en deg. Platta ut till små kakor och lägg på en eller ett par hasselnötter (hela eller halverade). Grädda mitti ugnen i 150 grader i ca 12 minuter. Kom ihåg att det är mycket viktigt att du låter dessa kakor svalna och kallna innan du rör dom. De är väldigt sköra då de är varma/ljumna.

 

 

 

 

Här är en bild på päron- och kanelkakan:

 

 

 

 


Chokladtarteletter

Åh, vad jag är glad över att det är helg! Det ska självklart pluggas en del, eftersom jag har två tentor nästnästa vecka, men jag ska ändå passa på att träna, baka och träffa familjen. Sedan behöver ju också lägenheten städas...

 

Jag måste ju använda de mördegsformar jag köpte i somras! Denna gång använde jag formarna till att göra chokladtarteletter. Jag har fotat dessa när de fortfarande är kvar i formarna, men de går utmärkt att ta ut när de svalnat.

 

 

 

 

Chokladtarteletter - 4 stycken

 

Chokladdeg:
25 gram smör
3 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk stevia strö
2 tsk kakao

 

Chokladkräm
2-4 msk grädde
50 gram mascarpone
ca 1 msk kakao
ca 1½ -2 msk stevia strö

 

Ett par rutor sockerfri choklad att hacka över

 

 

Chokladdeg
Blanda de torra ingredienserna.Tillsätt smör (osmält) och blanda till en deg. Fördela i fyra mördegsformar. Grädda formarna mitt i ugnen i 150 grader i ca 7 minuter. Låt svalna.

 

Chokladkräm
Vispa grädde och mascarpone fluffigt med en elvisp. Vispa även ner sötning och kakao. Fördela chokladkrämen i de avsvalnade kakformarna. Hyvla choklad med en potatisskalare (eller hacka) över tarteletterna.

 

Tartletterna går bra att ta ur formarna då de fått kallna i kyl ett par timmar. Är de fortfarande ljumma går de lätt sönder.

 

 

 

 

 

 

 


Matbullar med sesam- och solrosfrön

Igår hade jag inte en kul arbetsdag på banken. Inte någonstans. Jag hann inte ens med någon rast och efter över fem timmar (ståendes) av konstanta påfrestningar var min hjärna ganska utbränd. Bitter, jag? Aldrig. Nåja, kanske en aning. Dagens praktik (som ekonomi assistent) blev inställd, lite tråkigt då det faktiskt är en betald praktik. Men jag behöver tiden för att plugga inför de två kommande tentorna, så lite bra är det ändå!

 

Det var förresten väldigt länge sedan jag bjöd på ett brödrecept. Varsågoda!

 
 

 

 

Matbullar med sesam- och solrosfrön, 5 stycken

 

1 ägg
1 ½ msk matolja
1 dl bakerix
2 ½ msk solrosfrön
2 msk sesamfrön
2 ½ msk riven kokos
ca 1 krm salt

 

Vispa ägget fluffigt med elvisp. Blanda ner bakerix, frön och riven kokos i ägget. Rör även ner salt och salt efter smak. Blöt händerna och froma till 5 stycken små bullar, lägg på bakplåtspapper och platta ut dem lite. Strö gärna över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 15-16 minuter. 

 
 
 
 
 

 

 


Nutellafyllda bullar

När detta publiceras är jag på jobbet och har förhoppningsvis snälla (och relativt få) kunder. Jag håller tummarna för mig själv! Idag lägger jag upp ett slags bullrecept med en bas av bakerix. I bullarna har jag lagt både en klick av min egna nutella och en bit mjölkchoklad med hasselnötter. Detta är enligt mig ett av mina godaste bakerix-recept! Jag toppade några av bullarna med smält choklad och några med smör och kakao. Personligen tyckte jag att pensla på smör och toppa med kakao var godast.

 

Receptet på min hemmagjorda nutella hittar du här!

 

 

 

 

Nutellafyllda bullar – 4 stycken

 

15 gam smör
1 ägg
1 dl bakerix
2 msk hasselnötsmjöl
2½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

4 chokladbitar
4-6 tsk nutella

 

Smör, kakao och stevia strö att toppa med/ smält choklad att bre över

 

 

Smält smöret. Vispa ägget pösigt med elvisp. Blanda ner bakerix, hasselnötmjöl, stevia och vaniljpulver i äggvispet. Rör sedan ner smöret. Dela degen i fyra delar och platta ut varje del på ett bakplåtspapper. Lägg ut en chokadbit (jag anänder mjölkchoklad med hasselnötter) på varje degbit och en klick nutella på chokladbiten. Ta upp kanterna på degen och täck chokladen och nutellan så att den göms i mitten. Jag rekommenderar att blöta händera när du arbetar med degen då den lätt fastnar på händerna. Lägg bullarna med ovansidan ner, så att den ”fula sidan” göms. Grädda bullarna i ca 15-17 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Smält lite smör och pensla de gräddade bullarna. Pudra över kakao och strö över lite stevia strö.

 

 

 

Jag vill tacka alla som deltog i min mat&hälsa-tävling! Tävingen är avslutad och vinnarna har fått mail. Jag såg att tidningarna kom fram igår!

 


Dadel- och nötkaka

Jag älskar färska dadlar, men se upp för dom om du inte tål så mycket kolhydrater! De är väldigt söta, vilket gör att jag i denna kaka inte använder så mycket stevia strö. Och glöm inte att färska dadlar inte är samma sak som torkade dadlar, de färska är bra mycket godare (enligt mig) och dessutom mjukare. Pecan- och valnötterna jag har till massar verkligen perfekt med dadlarna!

 

 

 

 

Dadel- och nötkaka

 

30 gram smör
1 ägg
30 gram val- och pecannötter
2 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
1-1 2/3 msk stevia strö
3 krm bakpulver

 

40 gram färska dadlar, med uttagen kärna
3 msk vatten
1 msk vispgrädde

 

 

Mosa de färska dadlarna i en kastrull. Tillsätt 3 msk vatten och låt skjuda tills dadlarna ”pureats”/mosats. Tillsätt grädden och skjud återigen tills vätskan avdunstat och konsistensen är som en puré.

 

Smält smöret. Vispa ägget med elvisp. Finhacka val- och pecannötter (30 gram totalt) och blanda med resterande torra ingredienser. Rör ner smöret och därefter ägget. Lägg hälften av smeten i en liten springform som är 12 cm. Fördela dadelpurén över och sedan resten av smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15-17 minuter.

 

 

 

 


Jordgubbsmuffins med kokos

Usch, vilket tråkigt väder jag har haft de senaste dagarna (idag har det i och för sig varit ganska fint)!  Mest regn och rusk. Mina älskade vattentäta skor är inte så vattentäta längre. I alla fall inte den högra, då det bildats ett hål i sulan! Då är det tur att jag har haft en hel del mysiga fikastunder med underbara vänner som väger upp det trista vädret. Finns få saker som har en så hög mysfaktor som att fika och dricka te när det är höst ute!

Jag tänkte nu bryta "höstmönstret" med ett par lite sommrigare muffins med jordgubbar! I jordgubbssmörkrämen skirver jag jordgubbsspad, med det menar jag den jordgubbsvätska som alltid bildas när frysta jordgubbar fått tina i en skål/tät förpackning. Detta går att byta ut mot exempelvis saft (skär då ner på övrig sötning).

 

 

 

 

Jordgubbsmuffins med kokos – 6 stycken

 

Muffinssmet:
60 gram smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
1 msk kokosmjöl
4-5 msk stevia strö
2 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver

 

Jordgubbskräm:
80 gram frysta jordgubbar om fått tina (spara lite av jordgubssaften som skapas då frysta jordgubbar tinas)
1 msk stevia strö
1 msk vispgrädde
1 msk kokosmjöl

 

Jordgubbssmörkräm:
40 gram smör
80 gram mascarpone
2 msk ” jordgubbsspad” (går att utesluta eller byta mot saft, men då minska sötningen)
1 msk stevia strö

 

 

Muffinssmet
Smält smöret och vispa äggen med elvisp. Blanda de torra ingrediensena i en bunke, tillsätt smör och ägg.

 

Jordgubbskräm
Lägg de tinde jordgubbarna i en kastrull tillsammans med grädde och stevia strö. Skjud någon minut och mosa samtidigt jordgubbarna lite med en sked eller visp. Rör ner kokosmjöl om krämen är för lös.

 

Fördela hälften av muffinssmeten i sex stycken muffinsfromar. Lägg på jordgubbskrämen och toppa med resterande smet. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 13 minuter. Låt muffinsen svalna.

 

Jordgubbssmörkräm
Medan muffinsen svalnar kan du göra smörkrämen. Smält smöret och blanda med mascarpone tills alla klumpar försvunnit. Ta ca 2 msk av den saft som bildas då frysta jordgubar tinats och rör ner i smörkrämen tillsammans med stevia strö. Om du använder färska jordgubbar går det bra att mixa ett par jordgubbar eller använda lite saft och blanda ner i smörkärmen. Om du använder söt saft får du inte glömma att minska på sötningen. Då muffinsen svalnat spritsar eller brer du på smörkrämen.

 

 

 

 


Gastrologik

Jag var på den lyxiga restarangen Gastrologik (i Stockolmh) i tidags för att fira min och Arturs sex-årsdag sedan vi blev tillsammans. Jag har velat gå på denna restaurang i ett bra tag och nu blev det äntligen av! De har ingen meny, utan det blir en överraskning vad man får. Man kan välja mellan en tre-rätters eller sex-rätters. Självklart valde vi den största (som vi alltid gör)! Och som alltid är det inte "enbart" sex rätter, utan det läggs till aptiretare, "snacks", pre-desserter och massa annat smått! Det är som i den bästa av alla världar :) Jag gjorde ett litet undantag från min vanliga matstil, det blev både lite kött och lite socker. Men det var väldigt fräscha efterrätter, en utav dom var gjorda av grönsaker!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nöt- och fruktbollar

Igår var en sådan där dag då jag inte ens hann starta datorn. De få minuter jag hade över behövde jag tillägna plugget. Det kommer inte bli lätt att om två veckor ha två tentor med bara en dag mellan! Utöver det futtiga studerandet körde jag ett skivstångpass (där jag tror att jag skadade tummen en smula) och hadedärefter en underbar kväll med gamla vänner! Idag behöver jag och ska under den största delen av dagen vara hemma och plugga, men jag ska även ta en tur till stan och hälsa på min nyflyttade kompis.
 
Både till gårdagskvällen och som en liten inflyttningpresent har jag gjort bland annat nöt- och fruktbollar. Det är enkelt att göra, hälsosamt och väldigt gott. Jag har till och med hört av godisgrisar att de är underbara och lika goda som godis, och de måste ju ändå vara ett vädigt bra betyg!
 
 
 
 
Så här gör jag dom: Stöt (eller finhacka) torrostade cashewnötter och valnötter var för sig i en mortel. Blanda med färska dadlar (inte torkade). Sedan tillsäts (eller låt bli) riven kokos och kakao efter valfri mängd. Jag brukar göra några med bara nötter och dadlar, några utan kakao osv. Det är så mycket roligare när varje nötboll smakar annorlunda än den förra!
 
 
 
 

Mörkchokladkaka

Puh, jag har precis avklarat två ganska så krävande arbetsdagar. Dagens jobb har varit riktigt kämpig, det är så mycket jag ännu inte hunnit lära mg! Och inte bli det bättre av att få höra dryga kommentarer som "Du ska kunna sådant här om du jobbar här", när det faktiskt inte alls är meningen att vi ska kunna räkna ut räntor/ge råd mm. Men nu är det äntligen helg för min del, en välförtjänst sådan efter skola, praktik och jobb och mycket annat. Helgen ska spenderas med plugg och kompisar! Ett och annat bakande bör självklart hinnas med! Jag har inte hunnit baka alls så mycket under den senaste tiden, men jag har en hel del smarriga recept på lager så att bloggen inte ska lida någon brist pga detta. Som denna ljuvliga kaka gjord på mörk choklad. Synd att jag inte har något av detta kvar, det skulle vara den perfekta starten på helgen!

 

 

 

 

 

Mörkchokladkaka

 

35 gram smör
1 ägg
1 msk stevia strö
30 gram mörk sockerfri choklad
1 msk hasselnötsmjöl
1 krm vaniljpulver
eventuellt ett par rutor sockerfri choklad (jag använde här mjölkchokad)

 

 

Smält smöret tillsamman med chokladen (jag gör det i micron så att det inte ska brännas). Vispa ägget pösigt med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och rsterande ingredienser och rör om. Hacka eventuellt ett par rutor choklad och rör ner. Bröa en liten form på 12 cm i diameter (jag använde riven kokos) och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna och gärna stå ikylen ett par timmar. Servera med vaniljgrädde!

 

 

 

 


Chokladdoppade havrekakor

För de som tål kolhydrater har jag dagen till ära ett jättesmarrigt recept på havrekakor! Jag använder mig av fiberhavregryn för att få dem lite hälsosammare (mer långsamma kolhydrater). För att göra allt extra gott (och för att jag älskar choklad) har jag choklad både i och på kakorna.
 
 

 

 

Chokladdoppade havrekakor – 10 stycken

 

50 gram rumsvarmt smör
2 äggulor
1 dl fiberhavregryn
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk kokosmjöl
3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
30 gram hackad sockerfri choklad (jag använder mjölkchoklad)

 

70 gram sockerfi choklad (jag använde mörk)
1 tsk kokosolja

 

 

Blanda havregryn med mandelmjöl, kokosmjöl, stevia strö och vaniljpulver. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda tills smöret är välfördelat. Rör därefter ner den hackade chokladen och äggulor och blanda till en deg. Forma degen till cirka 10 kakor på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 8-12 minuter tills kakorna börjar bli bruna i kantera. Låt kakorna kallna.

 

När kakorna kallnat smälter du cirka 70 gram choklad tillsammans med 1 tsk kokosolja (går att utesluta). Bred eller doppa halva delen av havrekakorna i chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper (gärna i en kyl).

 

 

 

 
Jag vill också påminna om mat&hälsa-tävlingen, där du kan vinna en prenumeration på 4 nummer av tidningen alternativt de tidigare nummerna (1-3)! För att vinna prenumerationen: skriv varför du vill vinna denna! För att vinna nummer 1-3 (3 stycken kan vinna dessa): ge mig ditt bästa hälsosamma bakrecept som jag kan testbaka eller föreslå något du vill att jag ska baka!
 
 

Chokladtryffel med mascarpone

Jag älskar choklad. Jag gillar att äta choklad och jag gillar att baka med choklad. Om du också gör det rekommenderar jag att testa mina chokladtryfflar! De är krämiga och har en kraftig kakao/chokladsmak. Dessa små godingar passar utmärkt att ta till en kopp thé eller kaffe, eller varför inte framför en god film?

 

 

 

 

 

Chokladtryffel med mascarpone – 10 stycken

 

60 gram smör
70 gram mascarpone
80 gram mörk sockerfri chokad
ev. hasselnötter

 

Ca 100 gram mörk sockerfri choklad att doppa i

 

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen (80 gram) i bitar och rör tills den smält. Blanda ner mascarpone och eventuell sötning. Blanda väl så att alla klumpar försvinner. Häll eventuellt ner hela/delade/hackade hasselnötter. Låt tryffeln kallna i minst ett par timmar i kylskåpet så att smeten tjocknar och blir hård. (Jag lät den vila i kylskåp över natten.) Är tryffeln allt för hård, låt den tina i rumstemeratur en stund. Forma chokladtryffeln till bollar. Smält därefter ca 100 gram choklad. Doppa tryffelbollarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper för att stelna.

 

Rulla eventuellt i kakao!

 

 

 

 

Dessa chokladtryfflar är perfekta att ge bort till någon du tycker om!

 

 


Tävling - mat&hälsa

Igår fick jag hem det nya nummret av mat&hälsa. Och där fanns mitt recept med! Det är så roligt att få vara med i en tidning med sitt egna recept. Och det är verkligen inte vilket recept som helst, utan mina älskade "Devil's food chocolate muffin"!
 
 
 
 
Eftersom jag redan har en prenumeration så lottar jag ut fyra nummer (värde 196 kr) av mat&hälsa. Dessutom fick jag lotta ut de tre tidigare nummerna till tre stycken (alltså tre personer får tre nummer). Så jag kör tävlingen så här: vill du vinna prenumerationen på fyra framtida nummer så skriver du varför du vill vinna detta. Vill du ha nummer 1-3 så skicka antingen ditt lite hälsosammare favoritbakrecept (gärna som länk, men själva receptet går också bra) som jag kan baka och lägga upp på bloggen, eller något nytt som du vill att jag ska baka (kanske är du sugen på någon speciell smakkombination?)! Du får självklart tävla för båda vinsterna, men endast vinna en utav dom. Tävlingen pågår tom fredag.
 
 
 
 
 

Hemma en sväng innan Gastrologik

Idag gjorde jag en fuling och hoppade över gästföreläsningen i skolan. Jag kände att jag kunde använda min tid bättre då föreläsningen med största sannolikhet inte är tentarelevant (*hoppas*). Jag hann därför hem innan jag och Artur (smabo) ska ut och äta middag. Den blir på den lyxiga restaurangen Gastrlogik, och det ska bli så spännande och gott!
 
Jag köpte förrsten ett fint tårtfat på Åhléns. Den är i en lite mindre storlek och var väligt prisvärd (79 kr). Det är många som frågat var jag har fått mina små 12-cm springformer i från, och de kommer också från Åhléns.
 
 
 
 

Chokladcashewcrème

Denna vecka blir det en hel del att göra. Skola med lektioner, seminarium och grupparbete, jobb (jag ska vara själv för första gången!), praktik och träning ska hinnas med. Och självklart plugg hemma. Jag längtar redan till helgen ;)
 
Men jag hinner självklart med lite roliga saker också som en lyxig middag på tisdag på Gastrologik och även lite bakande. Jag älskar olika sorters chokladcrème gjort på nötter. Jag har gjort detta på hasselnötter, valnötter, mandlar, chasewnötter och macadamianötter. Jag har säkert glömt någon liten nöt! Dagens recept blir just chokladcrème på cashewnötter - mums!
 
 
 

 

 

Chokladcashewcrème

 

160 gram torrostade cashewnötter
stevia strö efter smak, ca 5 msk
kakao efter smak, ca 1 ½ -2 msk
1 krm vaniljpulver
10 gram kokosolja
15 gram rumsvarmt smör

 

 

Mixa cashewnötter i en mixer. (Jag mixar lite i taget med en stavmixer och sedan allt på en gång). Mixa tills de mixade nötterna börjar bli lite av en massa (dvs mjölkonsistensen försvinner). Tillsätt därefter sevia strö, kakao och vaniljpulver och mixa till allt blandats. Lägg därefter till kokosolja och smör och fortsätt mixa efter önskad konsistens tills det blir en kräm/nötsmör.
 
 
 
 
 Självklart går det bra att ta naturella cashewnötter eller liknande! Använd det som passr dig bäst!
 
 
 

Kokossocker

Igår köpte jag kokossocker, vilket ska bli spännande att använda! Kokossocker är ett bra alternativ till socker med ett GI på 35. Det ska tydligen smaka lite av kola, låter gott! Dock tror jag inte jag kommer att baka så mycket med det, utan mer söta te eller yoghurt mm.
 
 
 
 
 
 

Ostkaka med mascarpone

 

Jag har gjort ostkaka på både keso och ricotta, så varför inte på mascarpone också? Jag tycker att denna kaka är godast då den fått stå till sig ett tag (kanske minst en halv dag). Sedan äter jag den kall eller värmer den en kort stund i micron. Givetvis serverad med vispgrädde och bär!

 

 

 

 

Ostkaka med mascarpone

 

1 ägg
60 gram mascarpone
1½ msk stevia strö
1 msk vispgrädde
½ krm vaniljpulver
1 msk malda hasselnötter (utan skal)/hasselnötsmjöl
15 gram grovhackade mandelspån
1 msk riven kokos
1 droppe bittermandearom

 

Blanda ägg och mascpone så att alla klumpar försvinner. Blanda ner alla de resterande ingredienserna. Häll smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 16-18 minuter tills ostkakan är fast. Servera gärna med grädde och sylt/bär!

 

 

 
 

 

 

Igår till idag har jag haft min lilla vovve hos mig! Hon sover mest och tigger mat. Här leker vi med torrfoder ;) Jag måste antingen muta eller hålla i henne för att hon ska sitta still så att jag kan få en bra bild. Sedan på dagen idag blev det en lunch med mamma på Café Fåtöljen.

 

 

 

 

 

 


Kokos&banan- chokladbollar

Jag vet inte hur många olika soters chokladbollar jag bakat hittils i mitt liv! Men de är så himla lättgjorda och goda att jag inte kan låta bli att experimentera med olika ingredienser. Idag blir det chokladbollar med massor av kokos och banan.

 

 

Kokos&banan- chokladbollar

 

½ mogen banan (ca 60 gram)
1 msk kakao
2 msk mandelmjöl
2½ msk hasselnötsmjöl
ca 1 dl riven kokos
1-2 msk stevia strö beroende på smak
½ krm vaniljpulver

 

Riven kokos eller kakao att rulla i

 

Mosa en mogen banan. Blanda bananen med kakao, mandel- och hasselnötmjöl, riven kokos, sötning och vaniljpulver. Gör bollar av smeten och rulla i kokos eller kakao. Förvara i kyl.

 

 


Mycket trevlig överraskning!

Jag fick i förrgår reda på en jätterolig grej; jag fick med ett recept i det kommande nummret av mat&hälsa under sidan "Mitt recept"! Gissa om jag blev glad när jag fick veta det! Mat&hälsa är nämligen min favorittidning, och det säger jag inte bara för att jag fick med mitt recept i den. Jag har redan för flera månader sedan sagt just det här på bloggen. Som tack för att de fått ta del utav recept får man ett helt års prenumeration av tidningen. Dock har jag redan för några veckor sedan köpt min egen prenumeration. Därför ska jag höra om jag kan lotta ut den till någon av mina kära "Bakasockerfritt"-läsare! 
 
 
 
Tidningen kommer ut den 11 oktober
 
 
 
Jag vill också tacka alla som tävlat i min "Kung Markatta-tävling"! Den avslutades i måndags och vinnarna har blivit kontaktade via mail. Jag har ännu inte fått tag i alla och det är därför jag dröjt med att skriva något här på bloggen. Jag önskar så att jag kunde lotta ut fler än sex stycken paket. Minst femtio skulle jag vilja tävla ut!

Jordgubbsmuffins med torkade jordgubbar

Åh, vad skönt att det är helg! Jag var så trött i skolan idag och det var en av de få gångerna jag faktiskt slumrat till på föreläsningen. (Det är en stor sal, så det syntes förhoppningsvis inte). Jag har en ganska fri helg, så imorron hoppas jag på att få sova ut!
 
När jag var i London köpte jag torkade jordgubbar. De var dock rätt söta (sötade med juice), så jag tänkte att det skulle passa utmärkt att ha dem i något bakverk! Jag gjorde därmed jordgubbsmuffins som jag dessutom toppade med jordgubbsgrädde.
 
 

 

 

 

Jordgubbsmuffins med torkade jordgubbar – 4 till 6 stycken

 

Muffinssmet:
50 gram smör
2 ägg
2/3 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
ca 4 msk stevia strö (beroende på hur söta de torkade jordgubbarna är)
30 gram finhackade pecannötter
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
50 gram torkade jordgubbar (eller efter smak, beror på vad för sorts torkade jordgubbar)

 

Jordgubbsgrädde:
½ dl vispgrädde
40 gram mascarpone
1 ½ msk stevia strö
40 gram mixade jordgubbar

 

 

Muffinssmet
Smält smöret. Vispa äggen pösigt med elvisp. Finhacka pecannötterna, skär de torkade jordgubbarna i bitar och blanda med de övriga torra ingredienserna. Blanda ner det smälta smöret och det vispade äggen. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna (använd alternativt dubbla formar istället för plåten). Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna och gör samtidigt jordgubbsgrädden.

 

Jordgubbsgrädde
Vispa grädde och mascarpone till en fluffig kärm/grädde med elvisp. Tillsätt stevia strö och de mixade jordgubbarna. Vispa igen tills allt blandas. Spritsa eller bred grädden på de svala muffinsen.

 

 

 

 


Cashewkakor med chokladfyllning

Torsdag är lika med en dag kvar till helg! Visserligen har jag en lång skoldag kvar (nio till fyra) men när målet finns i sikte går det mycket lättare!

 

Eftersom jag bjöd på ett kanebullerecept tidigare blir det nu andra bullar! Eller småkakor. Med fyllning i dessutom! Kakorna har en bas av torrostade cashewnötter. Cashewnötter är faktiskt en av mina favoritingredienser att ha i småkakor! Det salta passar tro det eller ej jättebra in, speciellt med en blandning av lite kokossmak. Mmm...

 

 

 

 

 

Cashewkakor med chokladfyllning

 

Kakdeg:
25 gram cashewnötter
20 gram rumsvarmt smör
1 msk mandelmjöl
2 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
1  1/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Smaksättning till chokladkakorna:
ca 1 tsk kakao + 1 tsk stevia strö

 

Chokladfyllning:
20 gram mascarpone
15 gram ricotta (eller mscarpone)
ca 1 msk stevia strö (eventuellt mer)
½ krm vaniljpulver
1 tsk starkt kaffe
2 tsk kakao (eventuellt mer)
eventuellt ett par rutor sockerfri choklad

 

 

Kakorna
Finhacka cashewnötterna (jag använder torrostade cashewnötter). Blanda med de övriga torra ingredienserna (förutom smaksättningen). Tillsätt rumsvarmt smör och blanda till en deg. Dela degen i hälften. Smaksätt den ena halvan med smaksättningen (kakao och stevia strö).  Lägg ut kakor i önskad storlek av båda degarna, lika många av varje deg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 6 minuter. Låt kakorna kallna innan du rör dom, då de lätt går sönder.

 

Chokladfyllning
Blanda mascarpone med ricotta och rör så att de båda ostarna blandas. Tillsätt de övriga ingredienserna till chokladfyllningen och rör om. Hacka evntuellt ett par rutor sockerfri choklad och blanda ned dessa.

 

Ställ gärna in kakorna i kyl någon timme så att de lir ritkgit fasta. Bred på chokladfyllningen på antingen de ljusa eller mörka kaorna. Lägg på de andra över som ett lock.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Glad kanelbullensdag!

Det har nog missat få bakglade därute att det idag är kanelbullensdag! Jag bakade själv mina kanelbullar redan i måndags. Tyvärr tog de slut alldeles för snabbt och jag hinner inte baka några nya för tillfället. Receptet på mina favoritbullar hittar ni här! Jag ska under nästa vecka experimentera med mer bullbak :)
 
Idag har jag en välbehövlig ledig förmiddag. Jag har passat på att köpa frukost från Gateau, pluggat, städat och gjort en helt ny chokladcrème!
 
 
 
 
 
 

Nöt- & dadel tartelett med chokladgrädde

Igår var det sista dagen på introduktionen på banken, IHHH! Nästa vecka är jag utslängd bland alla andra proffs... Det är synd att det är över en vecka mellan introduktion och mitt första självständiga pass, då det är så lätt att glömma bort de tusen saker man bör kunna. Men tiden passar inte riktigt ihop. Efter jobbet blev det i varje fall ett skivstångspass. Jag är lite stolt över mig jälv eftersom jag vågat lasta på lite extra vikter de senaste veckorna!

 

Jag köpte ju mördegsformar för ett bra tag sedan, men hittills bara lagt upp ett recept här där jag använt dessa. Ändring! I dagens recept har jag blandat färska dadlar med cashewnötter och tryckt ut i mördegsformar och sedan fyllt med chokladgrädde. De är lättgjorda och behöver inte tillagas i ugn eller liknande. Dessa små godbitar ätes direkt ur formarna!

 

 

 

 
 

 

Nöt- & dadel tartelett med chokladgrädde – 4 stycken

 

20 gram cashewnötter (jag använder mig av salta)
2 msk riven kokos
6 fäska dadlar
ca 2-3 tsk kakao

 

Chokladgrädde:
60 gram ricotta eller macarpone
4 msk vispgrädde
1 krm vaniljpulver
2-3 msk kakao
2-3 msk stevia strö

 

Eventuellt sockerfrichoklad att strö över

 

 

Finhacka cashewnötterna och blanda med kokos och de färska dadlarna. Tryck ut i fyra mördgsformar. Vispa därefter ricotta/mascarpone med vispgrädden och vanilj, kakao och stevia strö med elvisp till en fluffig grädde.  Fördela grädden i nötfromarna. Hacka eller hyvla chokladen med en potatisskalare och lägg på grädden. Förvara i kylen tills servering.

 

Ätes direkt ur formarna!

 

 

 

 

 


Kanelbullar till kanelbullensdag

Igår bakade jag supergoda kanelbullar! Jag tänkte jag skulle lägga upp receptet redan nu (två dagar innan kanelbullensdag) så att de som letar efter ett bra kanelbullerecept kan spana in detta inför dess dag.

 

 

 

 

Kanelbullar -  8 stycken

 

Bulldeg:
25 gram rumsvarmt smör
1 ägg
1½ dl mandelmjöl
1 ½ msk kokosmjöl
2 msk stevia strö
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk

 

Fyllning:
50 gram smör
1 msk stevia strö
1 tsk kanel

 

 

Bulldeg
Blanda alla torra ingredienser till bulldegen. Blanda noga ner smöret så att inga smörklumpar finns kvar. Blanda därefter ner ägget. Ställ i kylen i minst 10 minuter. Lägg degen mellan två bakplåtspapper. Kavla ut degen (med ett papper mellan kavel och deg) till en rektangel.

 

Fyllning
Värm smöret väldigt kort i micron så att smöret blir mjukt (cirka 5 sekunder). Se till att det inte smälter! Blanda det mjuka smöret med kanel och stevia strö.

 

Bred på kanelfyllningen på den utkavlade degen. Rulla ihop den försiktigt. Den kan vara lite svårrullad, då den lätt spricker. Detta kommer dock inte märkas senare. Skär längden i skivor (cirka 3 cm tjocka). Lägg dem i bullformar och platta ut. Grädda lite längre ner än mitten av ugnen i 150 grader i ca 20 minuter tills bullarna börjar få färg.

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Mandel- och syltkakor

Denna måndagskväll bjuder jag på ett småkaksrecept! Det var nu ett tag sedan jag la upp ett sådant. Småkakor är oftast så enkla att göra samtidigt som de är svåra att få annat än goda. Men detta är dock inte vilken småkaka som helst, utan den gömmer ett lager sylt (nåja, mosade bär i varje fall) i mitten!

 

 

 

 

Mandel- och syltkakor – 6 stycken

 

Kakdeg:
30 gram smör
10 gram mascapone
 ½ dl mandelmjöl (av mandel utan skal)
1 ½ tsk kokosmjöl
2 krm bakpulver
2 msk stevia strö
2 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver

 

Sylt:
15 gram jordgubbar/hallon
2/3 msk stevia strö
ev. ½ krm vaniljpulver

 

 

Kakdeg
Blanda alla ingrdienserna till en deg/smet. Fördela hälften av degen i sex stycken småbrödsformar.

 

Sylt
Mixa/mosa bären tillsammans med stevia strö och vaniljpulver.

 

Lägg sylten ovanpå degen i formarna. Fördela resterande kakdeg ovanpå sylten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.

 

Dubbla gärna satsen om du vill ha fler kakor!

 

 

 

 

 

 


Ledig måndag

 
Skönt att vara ledig en måndag! Jag började dagen med en pluggfrukost på Gateau. Jag tog som vanligt en valnötssurdegsfralla med det obligatoriska chaiteet! Detta te är verkligen en favorit, så jag har även köpt hem en påse. Ett perfekt höst-te att dricka med skummad sojamjölk. Hög mysfaktor på det!
 
 
Igår när jag var och shoppade köpte jag bland annat en ny spritspåse. Min gamla är gigantisk och passar inte till mina små bakverk. Dessutom fick jag med sex olika hylsor så jag kan variera mönster. Nu kommer jag förmodligen göra mycket snyggare muffin och kakor!
 
 
 
 
Nej, nu ska jag ta och göra kanelbullar! För ni har väl inte glömt att det är kanelbullensdag på torsdag?
 
 
 

RSS 2.0
Matbloggstoppen