Valnötsrutor med kanel

Så skönt det är med fredag! Jag har haft ganska mycket att göra i veckan, och även om jag har en fullspäckad helg så det bli skönt att slippa dra iväg till skolan varje dag. Igår åkte även lite mer julpynt upp såsom en adventsljusstake och en stjärna. Jag tar lite i taget och drar ut på det roliga. Men till söndag ska allt vara uppe såklart!
 
Fredagsreceptet blir något alldeles extra, nämligen valnötsrutor med en ljuvlig kanelsmak! Perfekt att baka till första advent. Jag toppade kakan med smält hasselnötschoklad, vilket blev mycket gott. Om man vill behöver man såklart inte skära kakan i rutor, utan kan helt enkelt låta den vara som den är!
 
 
 
 

Valnötsrutor med kanel

 

35 gram smör
1 ägg
30 gram hackade valnötter
½ dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmöl
2 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
3 msk stevia strö
½ tsk kanel
1 krm kardemumma
1 krm vaniljpulver

 

Eventuell choklad att toppa med

 

 

Lägg både smör och stevia strö i en kastrull. Smält och låt stå på plattan i några minuter. Låt smöret svalna en stund. Tillsätt alla de andra ingredienserna. Lägg ett pakplåtspapper i en liten fyrkantig form och häll över smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter. Om du vill smälter du ljus choklad och brer på den avsvalnade kakan. Skär kakan i rutor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lätt äppelkaka med saffran

Jag har hittills haft en fullspäckad vecka med skola, jobb, fikor och trevliga middagar med både vänner och familj.  Jag har fått underbara presenter, som jag säger ett stort TACK över att få! Idag ska jag ha en dugga (ungefär som en diagnos) i skolan. Då den ska vara lätt hoppas jag att min nedlagda tid på den räcker.

 

I helgen som var hann jag i alla fall baka lite, och det hoppas jag även hinna med idag. Jag har fortsatt i saffranspåret och gjorde en saffranäppelkaka. Den är inte så mastig, då det inte är något smör i. Dessutom innehåller den en del kokos, vilket jag gillar!

 

 

 

 

Lätt äppelkaka med saffran

 

½ äpple
1 ägg
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk riven kokos
1 msk hasselnötsmjöl
ca 2/3 msk stevia strö
1 msk vispgrädde
2 krm bakpulver
1/3 - ½ krm saffran

 

 

Sät ugnen på 175 grader. Smöra en 12-centimeters springform och lägg i äppelklyftor (ganska tunna) i bottnen. Blanda alla övriga ingredienser med varandra till en smet. Häll över smeten ovanpå äppelklyftorna. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills kakan börjar bli fast, men fortfarande lite kladdig i mitten. Jag äter min äppelkaka kall med en klick ricotta eller grädde.

 

 

 
 
 
 

 


Hallongrottor

Här kommer en gammal och god klassiker, men utan vanligt socker och mjöl givetvis! Hallongrottor väcker gamla barndomsminnen hos mig. Det var nog en av de första kakorna jag bakade. Kom ihåg när jag fick receptet på hemkunskapen under lågstadiet! Sedan dess har de en besämd plats i mitt hjärta.

 

 

 

 

Hallongrottor – 3 stycken

 

Kakdeg:
20 gram smör
2/3 dl mandeljöl
½ msk kokosmjöl
2 msk stevia strö
2 krm kanel
½ krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver

 

Hallonfyllning:
20 gram hallon
1 tsk stevia strö
½ msk vispgrädde

 

 

Hallonfyllning
Lägg hallon, 1 tsk stevia strö och vispgrdde i en kaastrull och låt skuda tills hallonröran tjocknar.

 

Kakdeg
Blanda alla ingredienser till en deg. Rulla tr bollar, och lägg i småbrödsformar. Tryck ett hål i mitten på varje kaka. Lägg en klick hallonfyllning i varje hål. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Saffranskakor

Nu sitter jag i datorrummet i skolan (i Albano). Jag har just arbetat med uppsatsen, men tagit en liten paus före dagens förelsäning som börjar klockan 13. Senare i eftermiddag blir det fika med min kära Fanny!

 

Jag nämnde tidigare att jag bakade saffranskakor till min födelsedag, så jag tänkte att jag skulle lägga ut receptet nu! Jag börjar få allt mer julkänsla, vilket julbaket har bidragit rejält till. Jag har dessutom sett två julfilmer i helgen ("The elf" och "A christmas carol"), plockat upp utomhusbelysningen och tagit fram ett par juldekorationer. Men det tunga artilleriet (adventsljusstakar och julstjärnor) ska jag vänta några dagar med!

 

 

 

 

 

Saffranskakor - 10 stycken

 

30 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
1 2/3 msk stevia strö
ca 1 krm saffran (ev lite mer)

 

 

Blanda de torra ingredienserna tillsammans. Tillsätt rumsvarmt smör och rör noga ut. Krydda eventuellt med lite mer saffran om det behövs. Rulla bollar av degen och platta ut dem gamska platta på en plåt med bakplåtspapper (de sväller lite). Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 10-12 minuter.

 

 

 
 

 

 


Kokoskaka med mascarpone

Hej alla kära läsare! Jag hoppas att ni hittils har haft en underbar söndag! Själv har jag gått på en tidig bio och sett Breaking dawn - part II. Härligt med lite slappande mitt på dagen, det är inte så vanligt i mitt liv! Bion var bra, men inte alls i närheten av boken. Jag har även bakat pepparkaksmuffins med kaffesmak, vilka jag inte tycket blev så goda. Dock gillade Artur dem så jag får se om jag lägger ut receptet i alla fall. Det kan ju vara min smak som är konstig (hoppas)! Istället får dagens recept bli en mascarpone- och kokoskaka. Godast är den då den fått stå till sig några timmar och kallnat (kanske över natten) enligt mig.
 
Nej, nu ska jag posta inlägget och leta vidare om fakta om hur agentteorier påverkar kapitalstrukturer och företags avkastning...
 
 
 
 
 Kokoskaka med mascarpone

 

25 gram smör
1 ägg
50 gram mascarpone
2/3 dl riven kokos
2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
1 droppe bittermandelarom

 

Smält smöret och blanda ner mascarpone väl tills alla klumpar försvinner. Vispa ägget med elvisp. Blanda kokos, stevia strö och vaniljulver och häll över ”mascarponesmöret”. Tillsätt en droppe bittermandelarom och blanda ner det uppvispade ägget. Bröa en 12-centimeter springform med riven kokos och häll över kokossmeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. Servera med en rejäl klick vispad grädde!

 

Jag tycker kakan är godast när den fått stå i ett par timmar i kylskåpet.

 

 

 

 

 
 

Pepparkakor

Idag känns det som söndag och igår trodde jag det var lördag. Så blir det lätt när man har tre dagars helledighet. Jag tar till vara denna lyx genom att bara vara för mig själv och göra sådant som jag tycker behövs. Typ julbaka, julpyssla, julstäda, julhandla och julplugga. Okej, ta bort jul från julstäda, julhandla och julplugga - men det kändes mycket festligare att skriva så!
 
Det börjar bli hög tid att börja med julbaket (vilket jag i och för sig började med för flera veckor sedan). Härliga tider! Här får ni mitt första recept på pepparkakor.
 
 
 
 
 

Pepparkakor – 6 stycken

 

20 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 tsk kokosmjöl
2 tsk hasselnötsmjöl (går bra att byta mot mandelmjöl)
ca 1 ½ msk stevia strö
ca 4 krm pepparkakskrydda
ev. lite extra kanel

 

Blanda alla torra ingrdienser. Rör därefter ner rumsvarmt smör och blanda till en deg. Forma sex stycken runda kakor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i en 150 grader varm ugn i ca 12 minuter till kakorna börjar få färg.

 
 
 
 
Ser ni tomtarna i bakgrunden? Det var pysslet som jag köpte på panduro. Alla tomtar (gånger två) är nu klara :)
 

Morotskaka

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i morotskaka. Jag testade ändå på att göra min egna variant, och så god den blev! Nästan så att jag inte kan förstå att jag väntade så länge med att göra en! Jag bytte ut den "vanliga" frostingen av creme cheese och apelsinskal mot mascarpone och grädde. Passade mig perfekt :)
 
 
 
 
 
Morotskaka

 

Kaksmet:
25 gram smör
1 ägg
35 gram riven morot
½ dl mandelmjöl
15 gram finhackade valnötter
 ca 3 msk stevia strö
1 ½ msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
1 tsk kokosmjöl
½ tsk bakpulver
1 krm kanel

 

Topping/frosting:
70 gram mascarpone
1 ½ msk vispgrädde
½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

 

Smält smöret. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner ägg, smör och riven morot. Smöra och bröa en 12 centimeter stor springform med nötmjöl och häll i smeten. Gädda mitt i en 175 grader varm ugn i ca 20 minuter.

 

Blanda mascarpone med vispgrädde, sötning och vaniljpulver i en skål. Bred på (eller spritsa) på den avsvalnade morotskakan. Om du vill blandar du i lite apelsin i toppingen!

 

 

 
 
 
 

Matbilder

Jag hade en riktigt trevlig dag igår, men en massa god mat! Och tack för alla gratulationer måste jag tilläga!
 
Jag skulle ha jobbat ett par timmar idag, men de blev inställt. Jag har jobbat jättelite de senaste veckorna, så pass lite att min lön kommer bli närmast obefintlig (lönen i december)! Hm... inte så bra efter juletider. Aja, det får bli som det blir. Idag har jag i alla fall ätit frukost på Gateu med Artur (jag fick ett Gateau presentkort igår bland annat) och bakat saffransbullar. Nu blir det plugg och städning tror jag bestämt!
 
Lite matbilder under gårdagen:
 
 
 
Pannkaksfrukost
 
 
 
 Jag bakade kladdkaka och saffranskakor till fikat
 
 
 
 
Min vegetarisk sizzlar på den indiska restaurangen Ghandi. Jag äter den varje gång!
 
 
 
 
 
Mamma envisades med att köpa en prinsesstårta. Kan hända att jag tog en bit.
 
 
 
 

Pannkaksfrukost

Idag fyller jag hela 22-år! Har ätit bland annat pannkakor till frulle och ikväll blir det middag ute med familjen, vilket jag verklign ser fram emot :) Nu måste jag skynda mig att göra ordning mig för skolan som börjar klocken 13!
 
 
 
 
Jag har lagt upp receptet på pannkakorna tidigare, men de är så goda att det tåls att läggas upp många gånger. Jag brukar nu utesluta mandelmjölet och ta extra fiberhusk och tillsätta ½ tsk bakpulver och lucumapulver. De blir fluffiga och liknar amerikanska pannkakor!
 
 
Pannkakor - 3 minipannkakor
 
1 ägg
1 msk mandelmjöl/hasselnötsmjöl
2/3 tsk kokosmjöl
2/3 tsk fiberhusk
½ dl mjölk (sojamjölk)
ev. bakpulver, lucumapulver
smör att steka i
 
Blanda och stek!
 
Jag äter pankisarna med ricotta, hallon och honung.
 
 
 

Blåbärskakor

Det är ganska sällan jag har haft bär i mina småkakor. Men jag har recept på både hallonkakor och blåbärskakor i lager! De söta blåbären jag använde passade verkligen bra i dessa kanpriga kakor som dessutom smakar lite av kanel. Perfekt till kvällsmyset! Eller helgmyset, eller fikamyset.
 
Idag har jag både gått ett par timmar i skolan och jobbat ett kortpass. Ikväll blir det plugg och förmodligen lite bakande av saffranskakakor.
 
 

 

 

Blåbärskakor – 8 stycken

 

50 gram smör
1 dl mandelmjöl
4 msk havregryn
4 msk stevia strö
1 msk kokosmjöl
1 krm vaniljpulver
2 msk blåbär
1-2 krm kanel

 

 

Blanda alla torra ingredienser med varandra. Tillsätt smör och blanda till en kakdeg. Forma degen till bollar och platta ut dom på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg några blåbär på varje kaka och tryck ner bären en aning. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 15 minuter.

 

 

 

 


Saffransmuffin med dadlar

Att baka mad saffran är ljuvligt! Det både luktar och smakar underbart. Dessa saffranmuffins är nog det godaste jag bakat på länge och passar perfekt att bjuda på i jul! Jag har färska dadlar i smeten vilket gör muffinsen saftiga och bidrar med en god smak och sötma.

 

Idag har jag lyxigt nog en ledig dag mitt i arbets(skol)veckan. Jag ska köra ett skivstångspass, fika på Sturekatten, storhandla och baka till Artur. Det blir en bra dag tror jag bestämt!

 

 

 

 

Saffransmuffin med dadlar – ca 4 stycken

 

6-8 dadlar
1-2 msk vispgrädde

40 gram smör
2 ägg
1½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 krm saffran
½-1 tsk bakpulver

 

 

Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Skjud tills grädden ”sugits upp”/avdunstat. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och det smälta smöret. Rör sist ner dadelröran. Lägg 4 stycken muffinsformar i en muffinsplåt (alternativt använd dubbla formar) och fördela smeten i dessa. Grädda i 175 grader, mitt i ugnen under ca 18 minuter.

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 


Banankaka med hasselnötschoklad

Nu är jag hemma ett par timmar mellan skola och träning. Jag sitter och knåpar med olika bakomliggande teorier om det uppsatsämne jag håller på med. Det är lite klurigt att hitta all fakta (rätt gärna), jämföra alla artiklar och sammanställa på ett snyggt sätt. Känns som om det kommer att ta ett antal timmar!

 

Jag hittade ett gammalt recept i "arkivet" (mitt word-dokument), som jag gjorde i sommras men ännu inte lagt ut. Jag älskar både banan, hasselnötter och choklad (typ nutella!) så jag tänkte: varför inte kombinera allt?! Sagt och gjort!

 

 

 

 

Banankaka med hasselnötschoklad

 

35 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
3 msk stevia strö
½ banan
2 krm bakpulver
½ krm vaniljpulver
ev. 20 gram hackad mjölkchoklad (jag använder hasselnötschoklad)

 

Chokladöverdrag:
25 gram sockerfri mjölkchoklad (hasselnötschoklad)
1 msk hasselnötsmjöl (jag använder utan skal)

 

 

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.  Mosa en halv banan och blanda ner den och ägget. Tillsätt även smöret och rör om. Om du vill hackar du även lite choklad som du har i smeten. Smöra och bröe en 12-cm springform och häll över smeten i den. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Kakan får gärna vara kladdig i mitten!

 

När kakan har svalnat smälter du ca 25 gram choklad och blandar därefter ner lite hasselnötsmjöl. Bred över kakan. Servera ed vispad grädde!
 
 
  
 Ursäkta de dåliga bilderna. Det var på den tiden jag tog suddiga bilder i mörker...
 

Chokladbollar med brynt smör

Jag la upp ett recept på muffins med brynt smör i veckan, och här kommer en uppföljning: chokladbollar med brynt smör!  Jag älskar choklad och har gjort otaliga varianter på chokladbollar. Denna uppfattar jag som lite lyxigare och är utmärkt att ge bort som en liten gåva.

 

 

 

 

Chokladbollar med brynt smör – 8 stycken

 

40 gram smör
20 gram sockerfri mjölkchoklad
2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
20 gram finhackade pecannötter
1 dl riven kokos
2 msk vispgrädde

 

Eventuell kakao att rulla i

 

 

Bryn smöret. Detta görs genom att låta smöret småputtra i cirka 10 minuter tills det blir brunt och det bildas små svart prickar. Tillsätt även stevia strö och vaniljpulver och låt kastrullen vara kvar på plattan någon minut under omrörning. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smälter. Lägg i de finhackade pecannötterna och riven kokos. Rör ner vispgrädden. Låt chokladbollssmeten kallna (lägg i kylen någon timme). Smeten kommer bli ganska smulig, men då man börjar arbeta med den kommer den bli fastare. Rulla cirka åtta bollar av chokladbollssmeten och rulla om så önskas i kakao.

 

 
 
 
 
Idag blev det en trevlig fika med mina föräldrar på "Vetebullen" på Hornsgatan i Stockholm. Vi hann även förbi "Goodstore", en av mina fvoritaffärer på Söder. Där säljer de veganska och många ekologiska varor. Idag bev det ett par barer utan tillsatt socker, tzay-spett och soja"kött".

 

 


Söndag

Tyvärr har Vilmer fått magsjuka, så fikat idag blir inställt och uppskjutet tills någon annan dag. Väldigt tråkigt, men det är sådant som händer! Istället tog jag en frukost på Gateau och ska fika ute med mina föräldrar. Tur att jag inte hann baka allt inför idag!
 
Min vovve har också varit här sedan igår kväll. Hon är galet sällskapssjuk, och vill till och med följa med in i badrummet när jag ska duscha...
 
 
 
Sudegsfralla med valnötter med brie och paprika
 
 
 
Världens sötaste lilla gullehund!

Jordnöts- och bananmuffins med choklad

Idag har jag återigen fikat på "Sturekatten", vilket är ett av mina favoritcafeér! Hittills har jag haft en mycket härlig lördag med både fika ett givande steppass. Snart ska jag bege mig iväg för att handla inför morgondagen. Då ska jag nänligen fira min födelsedag i förskott (fyller år den 22 november)! Ikväll kommer dessutom min gullegris (min vovve) och sover över :)

 

Men nu kommer ett recept på söta muffins som smakar av banan, choklad och jordnöt! Som många av er vet älskar jag att använda mig av banan i mina bakverk. Jag älskar den milda och naturligt söta smaken! Detta bakverk blir därmed mer GI än LCHF.

 

 

 

 

Jordnöts- och bananmuffins med choklad – 8 muffins

 

Muffinssmet:
1 banan
50 gram smör
90 gram jordnötssmör utan socker
2 ägg
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
6 msk stevia strö
1 tsk bakpuver
1 krm vaniljpulver

 

Choklad:
45 gram sockefri choklad (jag använder mörk, men det går minst lika bra med ljus)
10 gram kokosolja
2 tsk stevia strö

 
 

Muffinssmet
Smält smöret tillsammans med jordnötssmöret i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser till muffinssmeten med varandra. Rör ner äggula och smörblandningen. Mosa bananen (mogen) och blanda i även detta. Vispa äggvitan hårt med elvisp och rör ner försiktigt i smeten. 

 

Chokladen
Smält försiktigt chokladen tillsammans med kokosolja och stevia strö.

 

Varva muffinssmet och chokladen i önskad mängd i muffinsformar. Använd antingen muffinsplåt eller dubbla muffinsformar. Spara eventuellt en del av chokladen för att glasera muffinsen efter gräddningen. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Fördela önskad mängd choklad ovanpå muffinsen.

 

 

 

 

 


Lussebullar

Nu börjar det närma sig jultider och jag har självklart börjat baka en hel del med pepparkakskryddor och saffran. Igår testade jag för första gången att göra lussebullar på LCHF-vis! Jag penslade dock inte lussebullarna med ägg, vilket gör att färgen inte blev så jämn och utseendet inte blev det bästa. Men de är i alla fall riktigt smarriga, speciellt efter en lång dag i skolan! Ikväll ska jag bara vara hemma och se på Vampire diaries och läsa sista Harry Potter - boken (igen) :)

 

 

 

 

Lussebullar -  4 stycken

 

15 gram rumsavarmt smör
1 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
1 ½ tsk fiberhusk
2 msk stevia strö
1 krm saffran
2/3 tsk bakpulver

 

Ev. pensla med äg, garnerna med russin/dadel

 

Lägg alla torra ingredienser i en skål/bunke. Blanda ner smöret väl. Tillsätt ägg och rör till en deg. Låt stå i minst tio minuter. Fukta händerna i vatten och gör lussebullar av degen. Om du vill garnerar du med russin eller en liten bit dadel (gärna färsk). Pensla gärna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen under ca 15-20 minuter i 150 grader tills du fått önskad konistens på lussebullarna.

 

 

 
 

 

 


Nytt nummer av mat&hälsa

Åh, igår fick jag hem Mat&hälsa- tidningen. Gissa vad jag ska bläddra i ikväll :) Ska bli spännande att få lite inspiration till julmat och bakande.
 
 
 
 
Idag har jag varit barnvakt till Anton, min urgulliga yngsta lilla systerson. Det gick jättebra och han var inte alls ledsen. Det blir ett perfekt extrajobb om det skulle passa för dom! Jag har även hunnit med att baka lussebullar med mandelmjöl. Tyvärr råkade jag nog ha bullarna någon minut för länge i ugnen... Recept kommer!
 
 
 
 
 
 
 

Nötmarängkakor

Jag kom precis hem från ett tufft skivstångspass. Känner mig sådär lagom trött i kroppen! Sitter för tillfället framför tv:n och kollar på "How I met your mother", vilken är en av mina favoritserier!  Dock ser jag sällan på den eftersom den går på sådana otroligt dåliga tider!

 

Idag blir det en lite annorlunda småkaka med en marängbas. Ingget smör behövs då äggvitan är tillräcklig. Nötter, maräng och choklad är en väldigt lyckad kombo kan jag säga!

 

 

 

 

Nötmarängkakor- 6 till 8 stycken

 

1 äggvita
1 1/3 dl finhackade nötter (ex. pecan-, pistage- och hasselnötter)
2 msk riven kokos (byt eventuellt lite av nötterna mot mer riven kokos)
ca 2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

50 gram sockerfri choklad (jag använde ljus)
1 tsk kokosolja (kan uteslutas)

 

 

Vispa äggvitan hård. Tillsätt sötningen och vaniljpulver och vispa en kort stund till. Finhacka nötterna och rör försitkigt ner dessa tillsammans med riven kokos i marängsmeten med sked. Klicka ut runda kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 8-10 minuter. Låt kallna.

 

Smält chokladen tillsammans med kokosoljan. Bred försiktigt på chokladen på underisdan av de kalla kakorna. Låt chokladen stelna.

 

 

 
 
 
 

 

 


Nötkaka med kanel

Idag har jag haft en ledig dag, vilket inte sker speciellt ofta! Jag har ätit lunch/fika på Gateau med mamma och ska snart bege mig iväg för att köra ett efterlängtat steppass. Ikväll måste jag göra en "peer review" av ett början av en uppsats. Helt värdelöst och svårt att ge feedback på något som knappt har börjats på! Vad ska man säga: du har en hopplöst dålig idé? Och sedan utveckla det i fem minuter? Haha, nja... 

 

Idag har jag i alla fall hunnit baka! Äntligen :) Idag lägger jag ut ett recept på en mumsig nötkaka med ett lager med kanelsmak i mitten. Jag har även smaksatt kakan med lite bittermandelarom, vilket ger det en touch av mazarinsmak som jag älskar!

 

 

 

 

Nötkaka med kanel

 

Smet:
30 gram smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 4 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 droppar bittermandelarom
½ tsk bakpulver
1/3 dl gräddfil

 

Fyllning:
2 krm kanel
10 gram finhackade hasselnötter
ev. 1 tsk stevia strö

 

 

Smet
Vispa smör och sötning med elvisp. Tillsätt ägget och vispa tills allt blandats. Droppa i bittermandelarom, gräddfil och alla de torra ingredienserna.

 

Fyllning
Ta cirka 40 gram av smeten. Tillsätt kanel, de finhackade hasselnötterna och eventuell sötning.

 

Smörj och bröa en 12- centimeters springform med mandelmjöl. Häll i hälften av den första smeten och lägg över kanelfyllningen. Toppa med resten av den första smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 25 minuter.

 

Toppa den färdiggräddade kakan med hallonsylt eller hallon blandad med lite grädde/mascarpone!

 
 
 
  
 
 
Jag toppade först kakan med choklad, men upptäckte senare att hallonricotta var ännu godare!
 
 
 
 

Kanelhjärtan

Idag hade jag föreläsning mellan 10-12 och 15-17. Lite irriterande med tre timmars håltimme, knappt så jag hinner hem! Men som tur är kunde jag luncha på Espresso house med underbara kompisar. Det förgyllde min dag :) Dessutom var den sista lektionen så tråkig att jag bestämde mig att gå efter halva.

 

Nu till dagens recept! Dessa skapelser är någon slags blandning mellan bulle och småkaka (de har alltså inte samma knapriga konistens som mina vanliga småkakor). Jag har smaksatt dem men kanel och använt mig av en pepparkaksform för att få fina hjärtan. Nästan lite juligt!

 
 
 

 

 

Kanelhjärtan – ca 15 stycken hjärtan

 

1 ägg
6 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsjöl
4 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
½ tsk kanel

Toppa med:
20 gram smör
kanel
stevia strö

 

Vispa ägget tillsammans med sötningen pösigt med elvisp. Tillsätt de resterande ingredienserna och blanda noga tills allt blandas. (Använd gäna händerna i slutet). Denna deg ska nu ha blivit tjock och kompakt och bör ej kladda speciellt mycket. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut degen till önskad storlek. Ju tunnare degen är, desto knaprigare bli de färdiggräddade kakorna. Ta ut hjärtan (eller önskad form) med hjälp av en pepparkaksform. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 7-10 minuter (beroende på tjockleken på kakorna).

 

Smält smöret och pensla på alla kakor. Strö över rejält med kanel och sötning efter smak.

 

 

 

 


Lyxiga chokladmuffins på brynt smör

Idag börjde jag dagen med en frukost på Gateau med Artur, finns få bättre sätt att börja dagen på enligt mig! Och igår träffade jag Hanna över en lunch på Sturekatten. Älskar att fika och äta ute :) Idag har jag en lugn söndag. Jag ska bara hålla på med lite bakningsprojekt, handla, städa, plugga och annat smått och gott.
 
Dagens recept blir på chokladmuffins. De innehåller inget nötmjöl, så de har en lite annorlunda och enligt mig underbar konsistens. Lite luftigare helt enkelt! För att göra det hela ännu mer chokladigt har jag toppat dom med chokladgrädde. Lyxigt!
 
 
 
 

Lyxiga chokladmuffins på brynt smör – 4 stycken

 

Chokladmuffins:
50 gram smör
2 ägg
60 gram mörk sockerfri choklad
2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
ev.  1 tsk kakao (om man vill ha en mer kakaosmak)

 

Chokladgrädde:
1 dl vispgrädde
30 gram mörk sockerfrichoklad
10 gram smör
ev. 1 krm vaniljpulver

 

Chokladmuffins
Bryn smöret, det vill säga lägg smöret i en kastrull och låt småputtra/ skjuda i ca 10 minuter tills det blir brunt och det bildas så svarta prickar. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen och rör tills chokladen smält. Rör även ner sötning, vaniljpulver och ägg. Ta gärna en tesked extra kakao för en starare kakao smak. Ställ fyra muffinsformar i en mufinsplåt och fördela chokladmseten i dessa (alternativt använd dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter. Låt svalna.

 

Chokladgrädde
Smält chokladen tillsammans med smöret och vispa grädden. Rör ner den smälta chokladen i grädden och tillsätt eventuellt vaniljpulver. Toppa muffinsen med chokladgrädden!

 

 

 

 

 
Min vanliga surdegsvalnötsfralla med brie (utan salami). Självklart en kopp chaite till.
 
 
 
 
Fina Hanna på Sturekatten

 

 

 


Pannkakor

Jag har börjat göra en hel del pannkakor på senaste tiden. Det är väldigt enkelt att göra och gott att äta! Det finns en hel del pannkaksrecept därute, men jag gjorde ett som passar mig perfekt. Receptet blir på tre minipannkakor (eller stora plättar) och passar bra som mellanmål! Vill du så dubblar du satsen och äter extra mycket tillbehör för att göra en frukost eller lunch. Närmare jul kommer jag nog smaksätta med saffran och pepparkakskryddor!
 
 
 
 
Pannkakor - 3 minipannkakor
 
1 ägg
1 msk mandelmjöl/hasselnötsmjöl
2/3 tsk kokosmjöl
2/3 tsk fiberhusk
½ dl mjölk (sojamjölk)
 
Valfritt: bakpulver, sötning, salt
 
Alternativ att servera till: ricotta, vispgrädde, honung, bär, banan, sötning
 
Smör att steka i
 
 
Knäck ett ägg i en bunke. Häll i de torra ingredienserna och vispa med en vanlig visp. Tillsätt mjölken och vispa tills alla klumpar försvinner. Tillsätt mer mjölk om smeten blir för tjock. Stek pannkakorna som vanligt och lägg en klick smör i en stekpanna innan varje stekning. Servera gärna varma med valfritt tillbehör (jag kör ofta på ricotta, hallon och honung).
 
 
 
 
 
 

Julpyssel i november...

Under den senaste veckan har jag unnat mig en hel del! Och det är inte kläder eller godis jag pratar om, utan pysselsaker! Jag älskar att vara kreativ och får arbete med händerna. Nu när jag har mer ledig tid ska jag äntligen göra saker jag själv vill göra, det kallar jag att unna sig :) Jag gick in på panduro och köpte exempelvis både ett "kort-görar-sett" och ett "tomtefamiljssett". Man får göra allt från början, måla kroppen, klippa ut hjärta och förkläde etc. Här ser ni hur tomtemor blev!
 
 
 
 
 
 
Jag köpte även chokladformar och små presentpåsar så att jag kan ge bort fina gåvor i jul. Som ni ser så älskar jag julen. Därför tänker jag att jag vill ha ut det mesta utav den och har börjat redan nu!
 
Dessutom vill jag också berätta att jag slutat mitt arbete på banken. Jag trivdes inte alls med arbetsuppgifterna (som jag inte kunde), stressen mm. Eftersom jag tjänade lika mycket där som på min praktik, prioriterar jag hellre praktiken. Samt min hälsa! Att jobba kvar på banken var helt enkelt inte värt vad det kostade mig. Därför är jag väldigt lycklig och lättad nu och har dessutom fått extra ledig tid. Perfekt tid för att pyssla och vara kreativ!
 
 
 
 

Kanelkakor

Har jag kort om tid älskar jag att baka småkakor, de är ju så himla lättbakade! Ofta behövs bara en enda skål där alla ingredienser slängs ner i och blandas. Forma kakor, in i ugnen i ca 10 minuter. Hur enkelt och hur gott som helst! Denna gång blev det småkakor med kanelsmak. Snart ska jag även testa att göra något liknande med pepparkakskryddor!

 

Idag är det en lugn dag för mig. Dagen började med en frukost från Gateau. På dagen har jag jobbat en kort pass på min praktik. Och när ni läser detta kör jag gärnet på ett steppass (tidsinställt inlägg)!

 

 

 

 

Kanelkakor – ca 14 till 16 stycken

 

50 gram rumsvarmt smör
1 1/4 dl mandelmjöl
2- 3 msk stevia strö
4 msk riven kokos
1 krm vaniljpulver
1 tsk kanel

 

Blanda alla ingredienser med varandra tills smöret är väl utblandat och du får en deg. Forma degen till två längder och platta ut dom. Skär längderna i snittar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 8- 10 minuter.

 

 

 

 

 

 


Avokadochokladkaka

Idag är det kladdkakans dag! Jag gör en liten tvist på kladdkakan och byter ut smöret mot avokado! Som jag tidigare berättade var jag förut skeptiskt mot att använda avokado (eller grönsaker överhuvudtaget) i bakverk. Men då jag gjorde min chokladpudding med avokado i bytte jag genast åsikt. Avokado är ju hur gott som helst att ha både i mat och kakor! Jag måste bara komma ihåg att inte göra om misstaget att bjuda min sambo Artur som är allergisk mot avokado på avokadobakverk...

 

 

 

 

Avokadochokladkaka

 

½ avokado
1 äggvita
2 färska dadlar
2 msk riven kokos
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk kakao
1 ½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
10 gram hackad choklad (jag använder ljus)
1 msk pistagenötter (hela eller hackade)

 

Mosa en halv avokado tillsammans med dadlarna. Blanda i äggvitan och de resterande ingredienserna. Smöra och bröa en liten 12-centimeters spingform med riven kokos och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader under ca 10-12 minuter tills du fått önskad konsistens (jag gillar den kladdig).

 

 

 
Denna kaka har samma konsistens som en kladdkaka. Ju kladdigare desto bättre enligt mig!

 

 

 

 


Nöt- och kaffekaka

Idag har jag plugglunchat på enligt mig ett av Stockholms mysigaste caféer, nämligen Sturekatten! Ska jag nu nödvändigtvis ha grupparbeten så tycker jag att man i alla fall kan göra det på ett mysigt sätt. Med ett bra sällskap och god mat kan ett grupparbete bli nästan trevligt!
 
Dagens recept ser nästan ut som mina kärleksmums. Men det är det inte, även om de är lika goda! Detta är en nöt- & kaffekaka, vilket man av namnet kan lista ut innehåller olika sorters nötter och en dos kaffesmak. Jag älskar kaffe i bakverk, det ger en sådan härlig smak! Minns jag rätt blev denna kaka rejält uppskattad av mina föräldrar som hade den stora turen att bli bjudna på den. Spana gärna in receptet på kärleksmums också!
 
  
 
 
 
Nöt- och kaffekaka

 

Kakan:
30 gram smör
½ stort ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
30 gram finhackade blandade nötter (jag använde pecan-, val- och osaltade pistagenötter)
2 2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
ca 1 tsk kakao
½ msk hett vatten
½ tsk snabbkaffepulver

 

Chokladkräm:
40 gram ricotta
½ äggula
15 gram smör
20 gram mörk sockerfri choklad
1 ½ msk stevia strö
1 ½ msk riven kokos
½ msk hett vatten
ca 1½-2 krm kaffepulver
1 krm vaniljpulver

 

Riven kokos att toppa med

 

 

Kakan
Smält smöret. Blanda det heta vattnet med kaffet. Finhacka nötterna och blanda med de övriga torra ingredienserna. Blanda ner ½ ägg och kaffet. Tillsätt sedan det smälta smöret. Smaka av om det är tillräckligt mycket chokladsmak, tillsätt annars lite mer kakao. Smöra och bröa en 12-centimeters springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 22 minuter. Låt kakan svalna.

 

Chokladkräm
Smält smöret tillsammans med chokladen. Rör ner den halva äggulan. Blanda hett vatten med kaffepulvret och rör ner i chokladsmeten. Tillsätt därefter övriga ingredienser under omrörning och blanda till en kärm. Då kakan svalnat brer du på chokladkrämen och toppar sedan med riven kokos.

 

 

 

 
 

Äppelbullar

Jag har haft en lång skoldag idag som pågick från 10-17. Idag började två nya kurser; en utan grupparbeten som jag därmed älskar, och en med grupparbeten som jag därmed hatar. Jag har gått och dragits med dessa grupparbeten i över sju år, och jag avskyr de lika mycket nu som då. Det är inte det att jag ogillar att arbeta med andra, men att hitta tider och ämne på kort tid när alla scheman är fullspäckade går bara inte ihop!

 

Idag har jag ett bullrecept med bakerix att bjuda på, vilket ger relativt luftiga och härliga bullar! Dock blir degen ganska kladdig, men leder det till ett bra slutresultat är det totalt värt det enligt mig. Har man inte bakerix så spana in detta recept med en annan bulldeg: "Kanelbullar". De har en lite mer "smuldegskonsistens", vilket jag älskar! Välj helt enkelt vad som passar dig bäst!

 

 

 

 

Äppelbullar – 6 stycken

 

Bulldeg:
10 gram smör
1 ägg
1 ½ dl bakerix
3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 msk hasselnötsmjöl
2 krm kanel

 

Äppelfyllning:
70 gram äpple
2 msk vatten
1 msk vispgrädde
½ msk stevia strö

 

Fyllning:
10 gram smör
kanel
stevia strö

 

Pensla på:
1 äggvita
hackade hasselnötter
stevia strö

 

 

Äppelfyllning
Skala och hacka 70 gram äpple i mindre bitar och lägg i en kastrull med 2 msk vatten. Skjud i cirka 10 minuter  (vispa lite då och då) och tillsätt grädden. Skjud några minuter till tills vätskan försvunnit. För mindre äppelbitar går det bra att mixa eller använda en elvisp nu.

 

Bulldeg
Smält smöret. Vispa ägg pösigt med elvisp i någon minut. Rör ner resterande ingredienser (inklusive smöret) med sked och blanda till en deg. Lägg degen på ett bakplåtspapper och lägg på ett till bakplåtspapper över. Kavla ut till en ganska tjock fyrkant. Dra bort det översta bakplåtspappret försiktigt. Det kommer fastna en del deg, vilken är anledningen till att den ska vara en ganska tjock. (Lägg gärna tillbaka den deg som lossnar).

 

Fyllning
Smält 10 gram smör och pensla på degen. Strö över valfri mängd kanel och sötning. Lägg även på äppelfyllningen. 

 

Rulla ihop degen försiktigt (även nu kan en del deg fastna). Skär degen i cirka 6 bitar och lägg i bullformar. Vispa upp äggvitan och pensla på bullarnas ovansida. Hacka hasselnöttr och strö över tillsammans med valfri mängd sötning. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Ta gärna ut en bulle för att känna om den är klar!

 

 
 
 
 

 

 

 


Chokladnötpaj

En paj med choklad. Kan det bli mycket bättre? 

 

 

 

 

Chokladnötpaj

 

Botten:
35 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ msk kokosjöl
1 ½ msk stevia strö

 

Nötfyllning:
10 gram smör
1 ägg
ca 3 msk stevia strö
60 gram blandade nötter (pecannötter, hasselnötter, cashewnötter)
2 msk riven kokos
1 tsk kakao
20 gram sockerfi choklad (jag använde mjölchoklad)

 

 

Botten
blanda alla torra ingredienser med varandra. Tlllsätt osmält smör och blanda till en deg. Tryck ut på botten och några centimeter upp på kanten av en 12-centimeters form.

 

Nötfyllning
Lägg stevia strö och smör i en kastrull. Låt skuda under ett par minuter medan du rör om några gånger. Vispa ägg pösigt med en elvisp. Grovhacka nötter och choklad och lägg ner i äggvispet. Tillsätt även riven kokos och kakao. Häll i smöret med sötningen och blanda väl.

 

Häll fyllningen i springformen. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter.

 

 

 

 


Brunch på fåfängan

Under flera dagar har internet krånglat, och under både fredag, lördag och imorse var internet helt nere (okej, en timme i går förmiddag lyckades det faktiskt fungera). Tydligen har det varit problem i hela nacka området. Hoppas verkligen att det löst sig nu!
 
Idag har jag varit på fåfängan och ätit brunch. Det ligger väldigt bra till högst upp på ett berg med en utsikt över djurgården mm. Där fanns mycket mat som passar mig såsom olika laxsorter, såser, sallad, äggröra, ostar, fruktsalld med grädde mm. Jag undvek kött (förutom fisk) och allt för kolhydratsrik mat (förutom frukt).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladbollar

Igår var mitt internet nere hela dagen, vilket gjorde att jag inte kunde lägga upp något recept. Men nu fungerar det äntligen! Tentan i torsdags var inte rolig. Den var svår och inte alls som tidigare tentor. Och då jag typ enbart har övat på gamla tentor, hade jag alltså övat på helt fel saker! Något irriterande... Det har varit en ganska fullspäckad vecka med två tentor och tre jobbtillfällen (alla tre väldigt korta). Som tur var visade det sig att banken stängde redan klockan 13 igår!

 

Nu kommer ett gammalt recept som jag gjorde för ett par månader sedan men ännu inte lagt ut. På chokladbollar! Riktigt chokladiga chokladollar, precis som jag vill ha dom!

 

 

 

 

Chokladbollar – 16 stycken

 

75 gram smör
30 gram finhackade pecannötter
30 gram finhackade hasselnötter och valnötter
1 dl riven kokos
40 gram sockerfri choklad
ca 1 ½ msk kakao
ca 3 ½ msk stevia strö
1 ½krydmått vaniljpulver

 

100 gram mjölkchoklad att doppa bollarna i (eventuelt tillsammans med 1 tsk kokosolja)
riven kokos att rulla bollarna i

 

 

Hacka chokladen och finhacka nötterna. Blanda sedan allt (jag använder händerna) till en deg. Smaka om det är tillräckligt mycket sötning och kakao. Låt stelna ungefär ½ timme i kylen. Smält 100 gram mjölk choklad (sockerfri). Rulla chokladbollssmeten till bollar och doppa i chokladen. Rulla genast i riven kokos. Förvara i kyl

 

 

.


Pumpamuffins

Igår var det Halloween, men allhelgona är inte förens i helgen. Så jag fortsätter baka med pumpa några dagar till jag! De nedanstående muffinsen är enkla att göra med en mild smak av butternut squash/butternutpumpa (fast det verkar inte vara en pumpa, även om den ska smaka väldigt likt). Jag har även mitt nyinköpta lucumapulver i. Lucuma går givetvis bra att byta ut mot honung eller annan sötning.

 

Nu har jag slutat att plugga för provet. Jag tror det inte kommer att göra någon nytta om jag pluggar till sekunden innan bussen går, det gör mig förmodligen bara dummare! Tenten är på kusen "Fixed Income Securities" och handlar bland annat om olika derivat, hur man värderar dessa och hur man räknar volalitet och minskar sin risk. Hm, undrar när kommer jag att ha nytta av detta?

 

 

 

 

Pumpamuffins -  4 stycken

 

25 gram smör
2 msk vispgrädde
1 ägg
50 gram butternut squash
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2½- 3 mk stevia strö
2 tsk raw lucumapulver
1 mk hasselnötsmjöl
2 msk riven kokos
2 krm kanel
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver

 

 

Smält smöret i en kastrull. Hacka en bit pumpa i bitar (50 gram) och lägg i kastrullen. Tillsätt grädde och skjud tills pumpan mjuknat. Mixa till en kräm/purè utan klumpar. Lägg även i ägget och mixa en kort stund till. Tillsätt övriga ingredienser och blanda til en smet (men en sked). Lägg muffinsformar i en mufinsplåt och häll över smeten i dessa. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

 

 

 
 

 


RSS 2.0
Matbloggstoppen