Jordnötsbollar

Mitt jordnötssug sitter i och då är det tur att  man kan göra massor av jordnötssmör! Är man sugen på något slags jordnötsgodis rekommenderar jag dessa superenkla jordnötsbollar.
 
Jordnötsbollar:
Ta en klick jordnötssmör och rulla till en boll. Gör så många bollar du vill ha! Smält choklad och doppa jordnötsbollarna i chokladen. Lägg på ett bakplåtspapper och låt stelna i kylen.
 
 
 

Jordnötssmör

Jag har enbart pluggat typ 2-3 timmar på en vecka, vilket känns minst sagt lite märkligt. Och ärligt talat lite stressande! Ni vet den där känslan över att man borde göra något, men inte riktigt vet hur eller vad? Eller är det bara jag? Jag har i varje fall bestämt mig för att göra hyfsat vettiga saker under tiden, som att titta efter lediga jobb (går sisådär), fixa med hemsidan och med min "bakasockerfritt-grej" i allmänhet. Och självklart passa på att baka i massor och träffa kära kompisar!
 
Jag blev häromdagen alldeles extra sugen på jordnötter och jordnötssmör. Jag ville göra min egen, då det är bra mycket mer prisvärt, gott och väldigt enkelt att göra. I mitt jordnötssmör har jag tillsatt både vanligt smör och kokosolja, vilka självklart går att ersätta/utesluta/bara ta det ena utav. Satsen räcker till en halv liten burk, så dubbla gärna!
 
 
 

 

Jordnötssmör

 

120 gram salta jordnötter
15 gram rumsvarmt smör
10 gram kokosolja
1 krm vaniljpulver
ca 1 msk stevia strö

 

 

Mixa jordnötterna med en stavmixer tills det böjar bli lite kladdig i konsistensen. Tillsätt vaniljpulver och stevia strö (efter smak) och mixa tills allt blandas. Tillsätt rumsvarmt smör och kokosolja efter önskad smak och konsistens. Mixa allt tills du har önskad konsistens!

 

 

 

Hallon- och blåbärspaj

Paj (speciellt smulpaj) är nästan oförskämt enkelt att göra, kan dessutom varieras i oändlighet och är hur gott som helst! Inte undra på att det bakas så pass ofta hemma hos mig. Eftersom jag inte skulle hinna eller orka äta så mycket annat än paj om jag bakade i en stor pajform, bakar jag i min lilla portiosform som endast är 10 cm i diameter. Perfekt för en portion! Jag äter min paj som efterrätt, kvällssfika eller mellanmål!
 
Idag blir det en dag i fikatstecken. Först på Gatau med Lovisa (där jag fick spy ut mina tankar om den orättvisa som finns över den hårda arbetsmarknaden) och sedan på Sturekatten med Fanny! Älskart! Ni som följer mig på Instagram kanske märker att majoriteten av alla bilder består av cafébilder ;) ... (Nej, jag är tyvärr inte rik, jag bara prioriterar).
 
 

 

 

Hallon- och blåbärspaj -  1 portionsform

 

80 gram hallon och blåbär
½ äggula eller 10 gram smör
½ tsk vispgrädde
1 ½ msk riven kokos
1 msk mandelmjöl
½ msk hasselnötsmjöl
½ mk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Lägg hallon och blåbär i en liten portionspajform. Blanda ägg med övriga ingredienser. Fördela ”degen” över bären. Grädda mitt i ugnen i 175 grader under ca 15 minuter.

 

 

 


Macadamiatigerkakor

Idag har jag en lugn dag med en lunchfika i Nacka Forum och ett steppass som det enda inplanerade. Det börjar dessutom bli dags att kolla runt på lite olika jobb/praktikplatser till efter min examen. Känns inte så jättetaggande av någon anledning tyvärr... Det känns som om det var nyligen jag satt i cirka ett halvår och sökte med ljus och lykta över ett extrajobb/prakitk! Så nu börjar karusellen om igen. Kan jag inte bara få baka som heltidsjobb?!
 
Jag har i alla fall hunnit baka idag! Det är så kul att baka LCHF inpirerat, då jag har upptäck massor av ingredienser som jag annars inte skulle använt. Som att göra nötmjöl på macadamianötter till exempel! Väldigt gott, men kanske inte dte första man tänker på. I dessa småkakor har jag kombinerat två smaker i en kaka!
 
 
 
 
 

Macadamiatigerkakor - 6 stycken

 

25 gram rumsvarmt smör
40 gram macadamianötter
2 msk riven kokos
2 msk mandelmjöl
1- 1 ½ msk stevia strö
2/3 msk kokosmjöl
½-1 krm vaniljpulver

 

Smaksättning: 1 msk kakao+ extra sötning

 

 

Stöt macadamianötterna i en mortel (alternativt finhacka). Blanda med kokos, mandelmjöl, kokosmjöl, vaniljpulver, stevia strö och smör. Ta undan hälften av degen och tillsätt kakao och extra sötning i en av delarna. Ta en bit av den ljusa degen och en bit av chokladdegen och gör en kaka av detta. Gör circka sex kakor av hela degen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader, mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

 

 

 

Kanel- och honungsmuffin med pecannötter

Igår tipsade jag om honungskanderade pecannötter med kanel, och idag lägger jag upp ett recept på muffin som innehåller dessa goda nötter! Jag gör dessa muffin i miniformat och toppar med lite grädde och en nöt. Självklart går det bra att använda sig av vanliga nötter om så önskas!
 
 

 

 

 

Kanel- och honungsmuffin med pecannötter – 12 minimuffin (eller ca 3 stora)

 

25 gram smör
1 ägg
¾ dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
1 msk honung
1 msk stevia strö
2 krm kanel
½ tsk bakpulver
20 gram honungs- och kanel kanderade pecannötter (eller vanliga)

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Grovhacka nötterna och blanda md övriga torra ingredienser. Rör ner ägget oc blanda väl. Tillsätt tillsist smöret. Fördela smeten i 12 stycken minimuffinformar. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Toppa gärna de avsvalnade muffinsed med grädde och en nöt!

 

 

 

 

 


bakasockerfritt på instagram

Ni kan nu följa mig på Instagram! Det är flera som har undrat om jag har instagram, så äntligen slog jag slag i saken (säger man verkligen så?) och skaffade det! Men vad säger man? Bättre sent än aldrig! Där kan ni se lite mer vad som händer i mitt liv, än just själva bakandet. Lite mer i realtid dessutom ;) Det skulle vara jättekul om ni ville följa mig där! Jag heter "bakasockerfritt".
 
 

Kanel- och honungskanderade pecannötter

Gårdagen hade minst sagt sina ups and downs:

 

Downs:

- Stopp i badrumsavloppet, samt allt kaos (ångest?) som det för med sig
- Att jag spiller några droppar vatten på min laptop så att hela tangentbordet pajar. Men som tur är kom jag på att det gick alldeles utmärkt att koppla in ett extra tangentbord att skriva på. Funderade först på om jag skulle behöva köpa en helt ny dator!

 

Ups:

- Mysiga fikor

- Hanna och Christian kom över efter bröllopsmässan i nacka strand. Jättemysigt att ta en kvällsfika! Jag bjöd bland annat på hembakade cashew- och kokoskakor och kladdkaka!
- Jag hann med mitt efterlängtade skivstångsapass trots kaos i hemmet

 

 

Nu hoppas jag att denna söndag blir lite lagom lugn, utan större problem. Lite bakande, fikande och bloggande låter enligt mig bra! Egentligen skulle jag bjuda på eftermiddasfika här hemma, men det blev tyvärr uppskjutet pga sjukdom.

 

Idag lägger jag upp ett recept som jag hittat i kokboken "Systrarna Eisenmans Mingelmat", nämligen kanderade pecannötter! Kanderingen består av honung, och nötterna är dessutom smaksatta med kanel. Riktigt gott att snaska eller baka på!

 

 

 

 

 

Kanel- och honungskanderade pecannötter

 

100 gram pecannötter
2-3 msk honung
2 krm kanel

 

 

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötter, honung och kanel i en kastrull. Värm tills honungen blivit lättflytande och allt är blandat. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i ca 5-6 minuter tills nötterna tagit färg. Håll noga koll på nötterna så de inte blir brända!

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Havrechokladkakor med jordnötter

Fy, natten har varit ganska jobbig! Speciellt för min stackars sambo. Vid midnatt kläggar av någon anledning avloppet igen som går till både badkar och toa, så det knappt går att gå på toa! Artur försökte i över två timmar att förska fixa stoppet, men det vägrade lösa upp sig. Vid halv åtta öppnade någon slags rörmokarjour, som vi ringde till. Vid elva kom rörmokaren och fixade upp allt och jag hann trots allt med mitt tränignsass som jag bokat (var lite orolig för att missa det då Artur började jobba vid tolv). Så skönt att det är fixat! Dock är det lite surt att bo i bostadsrätt, då man får betala sådant här sjäv. Tur att rot-avdrag finns!

 

Här kommer ett recept på GI-inspirerade småkakor med chokladsmak. De innehåller långsamma kolhydrater i form av fiberhavregryn (förutom nötterna då). Salta jordnötter tycker jag bryter fint mot det söta!

 

 

 

 

 

 

Havrechokladkakor med jordnötter – 8 kakor

 

50 gram rumsvarmt smör
½ dl havregryn (gärna med fiber)
25 gram salta jordnötter
2 msk hasselnötsmjöl
2 msk mandelmjöl
2 2/3 msk stevia strö
2-3 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
10 gram sockerfri choklad (jag använder mig av ljus)

 

 

Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka jordnötterna och hacka chokladen (grövre än jordnötterna). Blanda detta med de resterande ingredienserna. Gör kulor av kakdegen och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

 

 

 


Bärbakelser

Igår började den nya "kursen", dvs civilekonomuppsatsen! Föreläsningen var bara drygt en timme (och inte speciellt givande), och efter vankandes en stärkande latte macchiato och ett ytterligande stärkande steppass på friskis. Då jag och min uppsatsskrivarkomanjon baserar vår undersökning på vår tidigare kurs, har vi redan vår idé klar. Eftersom det är det vi egentligen ska göra nu, dvs spåna på en idé och problemformulering, känns det lite som om jag fortfarande är ledig ;) Visst krävs det lite skrivande och igenomtittning, men nästan! Favoritfrukost på Gateau med Lovisa, handling, städning inför finbesök i helgen, hemsidefix och bakning har och ska hinnas med idag.

 

Fredagsreceptet blir på små söta bärbakelser som jag har gjort i mina mördegsformar. Degen är baserad på nötmjöl, fyllningen på ricotta och bär. Perfekta som dessert eller till fikat!

 

 

 
 
 
Bärbakelser – 3 mördegsformar

 

Deg:
15 gram smör
½ dl mandelmjöl
1 tsk kokosmjöl
½ msk hasselnötmsjöl
½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Bärfyllning:
60 gram hallon och blåbär
1 msk vispgrädde sötning efter smak (ca 1 tsk)

 

Ricottafyllning:
60 gram ricotta
½-1 krm vaniljpulver
honung eller annan sötning

 

 

Deg
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål/bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och rör till en deg. Fyll tre små formar (exempelvis mördegsformar) med degen. Grädda mitt i ugnen under ca 12 minuter. Låt svalna

 

Bärfyllning
Låt bären, sötningen och grädden skjuda i en kastrull i ca 10 minuter tills bärfyllningen tjocknar. Jag tillsatte ett par krm kokosmjöl för att få den en aning tjockare (det är en smaksak).

 

Ricottafyllning
Blanda ricotta tillsammans med vanilj och sötning efter smak (jag tycker honungssmaken passar bra).

 

När mördegsformarna svalnat fördelar du ricottan jämna över dessa. Över ricottan läggerdu ett lager av bären.

 

 

 


Chokladkaka med avokado

Detta måste vara ett av mina favoritbakverk och är mitt bidrag till "Månadens sötsak - Mjuka kakor"! Alla smaker passade perfekt ihop ock konsistensen var perfekt fyllig, kletig och saftig. Det är vid sådanna här tillfällen jag är glad att Artur är allergisk mot avokado. Nu får jag hela kakan för mig själv! Jag äter min bit med en klick nyvispad grädde.

 

 

 

 

 

Chokladkaka med avokado

 

1 mogen avokado
1 ägg
1½ dl mandelmjöl
½ dl riven kokos
3 msk hasselnötmsjöl
1 tsk kokosmjöl
3-4 msk kakao
ca 5 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
2 msk mjölk



Sätt ugnen på 175 grader. Mosa en avokado och blanda ner de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och mjölen och rör om väl. Bröa en springform av mindre storlek (ca 16 centimeter, om du har en med 12 centimeter i diamater kan du göra en muffin bredvid) och häll i smeten. Grädda i nedre delen av  ugnen i ca 20 minuter.

 

 

 

 


Minisemlor

Idag har jag lunchat med fina Hanna på Café Panorama, vilket ligger högst upp på kulturhuset i Stockholm. Därmed är utsikten jättefin! Det var ett par månader sedan jag träffade henne, så vi hade en hel del att prata om. Exempelvis har hon vunnit svenska Miss Filippinerna och är därmed ett steg längre att bli miss universum! Okej, en bit kvar, men inte helt omöjigt ;) Jag är så stolt!

 

Nu är det förresten inte allt för lång tid kvar tills semeldagen börjar närma sig! Det säljs semlor i varenda café och affär. Dock har jag inte köpt någon semla, då jag ännu inte sett någon socker- och mjölfri. Istället gör jag mina egna!

 

 

 

 
 

 

Semlor – 4 stycken minisemlor

 

Bullar:
15 gram rumsvarmt smör
1 ägg
1 ¼ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
3/4 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

Mandelmassa + gräddfyllning:
¼ dl mandelmjöl
3/4 dl vispgrädde
½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
1 droppe bittermandelarom

 

Bullar
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägget pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ut det rumsvarma smöret. Rör ner äggvispet. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Forma till fyra runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills bullarna fått lite färg. Låt svalna.

 

Fyllning
Vispa grädden hård (smaksätt gärna med lite extra sötning och vanilj). Blanda mandelmjöl, stevia strö, vaniljpulver och bittermandelarom. Ta 10 gram av den vispade grädden och rör ner. Skär av toppen av bullarna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Klicka mandelfyllningen i groparna och toppa med vispgrädden. Lägg på locket och pudra gärna på florsötning!

 

 

 

 

 


Kaffekaka med avokado

Jag är inne i en avokado- och chokladperiod och har i dagarna bakat flera bakverk med dessa två ingredienser. Är du skeptisk mot avokado i bakverk? Var för gudsskull inte det! Det var jag också förut, men nu är jag frälst. Kakan blir saftig och kladdig på ett helt nytt sätt! I denna kaka har jag bytt ut smöret mot avokado. En alldeles extra hälsosam kaka!
 
Tisdagen började som så många andra dagar med en frulle på Gateau med Lovisa. Vi diskuterade lite om eget företag och jag riktigt känner hur vi inspirerar varandra. Hon är (vad jag vet) den enda kompis i min ålder som skaffat eget företag, och det är klart att det inspirerar när det har varit min dröm under flera år! Sedan fick hon ett missat samtal från skatteverket och det blir ju lite nervöst... Haha, kan lägga till att hon registrerade företaget i dagarna och har inte sålt något än. Så det var nog bara något registreringsamtal!
 
 
 

 

 

Kaffekaka med avokado

 

½ mogen avokado
1 ägg
1 msk mandelmjöl
3 msk riven kokos
2 msk hasselnötmsjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk kakao
ca 3 msk stevia strö
2/3 tsk bakpulver
1 ½ krm vaniljpulver
1 msk mjölk
½ tsk snabbkaffepuver
1 msk hett vatten



Sätt ugnen på 150 grader. Blanda kaffet med det varma vattnet. Mosa en avokado och blanda ner de torra ingredienserna. Tillsätt ägget, kaffet och mjölken och rör om väl. Bröa en 12 cm stor springform och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Servera med grädde!

 

 

 

 


Dadelsmulpaj med äpple

Jag har några riktigt sköna dagar nu mellan mina två kurser, då jag är ledig från både jobb och skola! Nu hinner jag träffa kompisar utan stress, blogga, fixa med recept och allt möjligt annat roligt! Jag började måndagen med ett förmiddagssteppass. Första gången det finns ett steppass så tidigt på en vanlig vardag! Dessutom satte jag mig på espresso house innan och tog en latte macchiato. Jag tror inte att det för mig går att starta dagen (eller veckan) på ett bättre sätt!

 

Jag köpte för ett par månader sedan en liten portionspajform, som är ca 10 cm i diameter. Jag har därför gjort en hel del paj recept, och då framförallt smulpaj. Smulpaj är ju så lättbakat! Jag gillar att ha färska dalar i mina bakverk och kom då på tanken att göra smultäcket av just detta! Dadlarna bidrog med en god smak och sötma. Klarar du kolhydrater så rekommenderar jag att testa!

 

 

 

 

Dadelsmulpaj med äpple – 1 portion

 

½ äpple
2 msk mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
2/3 riven kokos
2-3 färska dadlar (ca 20 gram)
1 krm kanel

 

 

Sätt ugnen på 200 grader. Klyfta äpplet och lägg i en smord portionsform (ca 10 cm i diameter). Pudra evenullt över extra kanel. Blanda mandel- och hasselnötmsjöl, kokos och kanel i en liten skål. Mosa ner de färska dadlarna tills det blir till en deg. Smula över dadelsmuldegen ovanpå äppelkylftorna. Grädda i nedere delen av ugnen i ca 8 minuter.

 

 

 

 


Banan- och båbärsmuffins

Idag har jag börjat dagen med en mumsig frukost på gateau, fortsatt med bak och bloggande. Nu har jag fyra hela dagar då jag är helt ledig från skolan, då första lektionen börjar först på torsdag! Därför har jag några pluggfria dagar framför mig och kan fokusera mer på bakandet :) Jag håller dessutom på att göra en riktig hemsida för bloggen och mina recept. Håll utkik om någon månad eller så!
 
Spana in dessa muffin, som jag har gjort i figurmuffinsformar! Jag tycker de blev jättegoda, med smak av både banan och blåbär. Mums!
 

 


 

Banan och båbärsmuffins - 3 stycken

 

25 gram smör
1 ägg
½ dl riven kokos
½ dl mandelmjöl
2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
1 tsk kokosmjöl
½ tsk bakpulver
70 gram mogen banan
40 gram blåbär (stora och söta)

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägget pösigt och mosa bananen. Blanda alla torra ingredienser tillsammans och tilltsätt mosad banan, äggvispet och smöret. Blanda till en smet. Blanda sist ner blåbären och rör försiktigt därefter så att de inte mosas för mycket. Fyll muffinsformar med smeten (ca till 2/3-delar av formarna). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills muffinsen blivit fasta.

 

 

 

 


Mandelkrans

Härligt med lördag! Jag håller för tillfället på och experimenterar med semlor här hemma. Så fort jul och nyår tog slut märker man att semlorna börjar ta plats i affärer, butiker och bloggar. Jag tycker bara det är kul, jag älskar att fira saker! Medan semlorna bakas lägger jag upp ett recept på en fin liten mandelkrans toppad med hallon och grädde. Fräscht och gott! 

 

 

 

 

Mandelkrans

 

1 äggvita
2/3- 3/4 dl mandelmjöl
1 msk stevia strö
1 krm vailjpulver
eventuellt choklad (jag använde ljus)

 

Fyllning: grädde, stevia strö, hallon

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitan lätt. Blanda ner mandelmjölet, stevia strö och vaniljpulver. Häll smeten i en rund cirkel (ca 10 cm i diameter) på en plåt med bakplåtspapper. Lägg eventuellt på små bitar av choklad. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt kallna. Strö gärna över florsötning.

 

Vispa grädde och lägg mitt på mandelkransen. Banda hallon (eller andra bär) med lite sötning och fördela över grädden.

 


Mangosmulpaj

Nu är det fredag och uppsatsskrivandet börjar närma sig sitt slut. Den ska in på söndag, men börjar som tur är (eller på grund av skicklighet snarare) bli klar. Dessutom kan vi inte göra hur mycket som helst då det råder platsbrist i vårt dokument (max 15 sidor). 

 

Idag ska jag fika och träna med Fanny, vilket jag ser bra mycket fram emot. Jag känner att det var länge sedan jag var på espresso house, och det kan ju hända att de börjar undra om jag dött eller något liknande. Dessutom har jag inte tränat på några dagar, och det kliar i benen!!

 

Dagens recept blir en mangopaj. Jag har bara bakat med mango en gång tidigare, vilket resulterade i en saftig och välsmakande mjuk mangokaka. Därför ville jag återigen baka med denna frukt, fast ändå göra något annorlunda. I denna paj har jag använt mig av fryst mango och gjort pajen i en portionform. Mums!

 

 

 

 

 

Mangosmulpaj – ingredienser för en portionsform

 

70 gram mango (jag använder mig av fryst som fått tina)
10 gram rumsvarmt smör
15 gram pecannötter
1 msk riven kokos
½ msk hasselnötsmjöl
½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

 

Sätt på ugnen på175 grader. Lägg bitar av mango i botten på en portionspajform (ca 10 cm i diameter). Hacka pecannötterna relativt fint och blanda med kokos, hasselnötmsjöl, stevia strö och vaniljpulver. Tillsätt smöret och blanda till en ”deg”. Strö över smuldegen över mangon. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter (tills täcket börjat ta färg). Servera gärna med grädde eller vaniljsås.

 

 

 

 

 

 


Äppelkaka med nötter

Jag tycker att äppel- och kanelkombinationen är underbar och en riktig klassiker! Dessutom gör äpple mjuka kakor sådär lite extra saftiga. Jag har hört att man ska trycka ner äppelbitarna ganska långt ner i smeten för bästa och saftigaste resultat! Tänk er en saftig och lagom luftig äppelkaksbit med vaniljsås eller en rejäl klick vispgrädde vid sidan om!  
 
 
 
 

Äppelkaka med nötter

 

40 gram äpple
20 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
1msk kokosmjöl
2 1/3 msk stevia strö
½ tsk bakpuver
1 krm vaniljpulver

 

Toppa med:
20 gram valnötter och pecannötter
1 krm kanel
½ tsk stevia strö

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägget pösigt med elvisp. Rör därefter ner de torra ingredienserna i äggvispet och tillsätt det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad 12 centimeter stor springform. Dela ett äpple i klyftor så att du får ca 40 gram och tryck ner klyftorna i smeten. Hacka val- och pecannötter och strö ovanpå. Pudra även över kanel och strö över lite extra sötning. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.

 

 

 
 

Chokladkaka med pistagenötter

Nu är det uppsatsskrivande som gäller för hela slanten. Eller snarare uppsatsrättning! Igår hade vi vår sista peer review och den slutgiltga versionen av uppsatsen ska in på söndag (vi fick två dagar förlängd inlämningstid). Som tur är behöver vi inga allt för omfattande omgörningar, men det är ändå en hel del som måste justeras, vilket minst sagt tar sin lilla tid. Nu vet jag vad jag ska göra de närmsta dagarna! Idag har jag dessutom hunnit med en sväng till universitetet, varit hundvakt, jobbat och handlat... Snart dags för middagslagning!

 

Idag fortsätter jag med ett till pistagerecept. Pistage är riktigt smarrigt i både mjuka kakor och småkakor. Och jag som är ett stort fan av choklad har självklart även kakao i denna kaka!

 

 

 

 

Chokladkaka med pistagenötter

 

30 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
20 gram finhackade pistagenötter
1 1/3 msk kakao
3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och finhacka pistagenötterna. Blanda alla torra ingredienser inklusive pistagenötterna med varandra. Tillsätt ägg och det smälta smöret. Smöra och bröa en liten springform (12 cm i diameter) med mandelmjöl och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min.

 

 

 
 

 


Mud cake

Idag är det en dag med en hel del att göra. Främst med trevliga saker som tur är! Först en härlig och inspirationsgivande frukost på Gateau och sedan direkt på en kort visit hos mina föräldrar för att gå ut med den lilla hunden. Hemma en timme och därefter ett kort jobbpass. Nu hinner jag vara hemma i återigen en timme innan jag ska bege mig iväg för ett steppass! Ska bli skönt att träna lite kondition.

 

Jag är en riktig chokladälskare och tycker det finns få saker som går upp mot en riktigt chokladig kaka. Därför har jag gjort mig egen variant av klassiekern mud cake! Så gott  med två lager av choklad toppat med grädde! Och detta skriver jag samtidigt som jag äter just en chokladkaka med grädde... Mums!

 

 

 

 

Mud cake

 

Botten:
25 gram rumsvarmt smör
2/3 dl mandelmjöl
2/3 msk kokomsjöl
2/3 msk stevia strö
½- 2/3 msk kakao

 

Fyllning:
25 gram smör
1 uppvispat ägg
45 gram mörk choklad
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
1 msk vispgrädde

 

Topping:
1 ½ dl vispgrädde
1-2 tsk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

 

Botten
Blanda de torra ingredienserna tillsammans med rumsvarmt smör till en deg. Fördela degen i botten av en 12 centimeter stor springform. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 6-8 minuter. Ta ut kakan och sänk därefter värmen till 150 grader.

 

Fyllning
Smält smör och choklad (jag gör det tillsammans i micron). Rör ner det uppvispade ägget, sötning, vaniljpulver och vispgrädde. Häll fyllningen ovanpå den gräddad bottnen. Grädda nu i mitten av ugnen i 150 grader i ca 20 minuetr. Låt svalna.

 

Topping
Vispa grädden hårt tillsammns med stevia strö och vaniljpulver. Bred över den svala kakan. Toppa eventuellt med hackad eller hyvlad choklad!

 

 

 

 


Tankar

Kom att tänka på en liten rolig idé: istället för att göra en fysisk receptbok skulle jag kunna göra någon slags "receptdokument" med mina favoritrecept och bilder. Jag har ju gjort en liten bakbok, men den är dyr att beställa. Skulle jag sälja den skulle sedan frakt läggas på och allt bli ännu dyrare! Därför kom jag på en idé om att göra någon slags lite enklare e-book variant (typ pdf eller liknande).
 
Vad säger ni kära läsare, låter det som en bra idé? Det är ju trots allt ni som vet bäst! (Ni behöver inte själva vilja köpa den för att det ska vara en bra idé vill jag poängtera ;))
 
 
 
 
 

Pistagekaka

Det slog mig att gårdagens tenta (förmodligen, om jag ni inte skulle råka ut för en omtenta förtås eller bestämmer mig för att plugga vidare någon dag) är den sista jag kommer att göra! Lite läskigt, även om det såklart är väldigt skönt att slippa göra tentor. Nu har jag bara den förberedande uppsatsen som ska bli klar inom en vecka, innan den riktiga C-uppsatsen tar vid!

 

Idag har jag kört gärnet på ett skivstångspass och var rejält hungrig och trött då jag kom hem. Två satser pannkakor med tillbehör mättade bra!

 

Sedan jag började att baka sockerfritt har jag experimenterat en hel del med olika nötter i mina bakverk. För ett år sedan hade jag förmodligen inte tänkt tanken att tillsätta pistage, macadamianötter etc. Vilken tur att en ny värld har öppnat sig för mig (samtidigt som jag får i mig en massa bra fetter och näringsämnen förstås)! Här kommer en kaka med pistage:

 

 

 

 

Pistagekaka

 

25 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
25 gram finhackade pistagenötter
½ msk kokosmjöl
2 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
ev. 1 krm kanel

 

Eventuellt nutella att bre på kakan

 

 

Smält smöret. Finhacka pistagenötterna och blanda med resterande torra ingredienser. Tillsätt ägget och smöret och blanda till en smet. Smöra och bröa en 12-centimeters springform med mandelmjöl och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 20-25 minuter. Om man vill toppar du den färdiggräddade kakan med nutella!

 

Tips: du kan även blanda hasselnötsmjöl, kokosfett, kakao och sötning istället för att ta nutellan.

 

 

 

 


Äppel- och kolapaj

Nu är "Financial derivatives"-tentan över. Den tog på hjärnkrafterna kan jag säga! Dock var den inte så som jag trodde att den skulle vara. Den liknande knappt ens den exempeltenta som fanns att tillgå. Nu är det bara att ta sats igen och göra TVÅ peerreviews (what, jag trodde det var en!).

 

Jag har inte hunnit baka på ett bra tag. Det är för sådana här tillfällen som jag i sommras skapade ett litet lager med mumsiga recept att lägga ut :) Som den här äppelpajen! Först har jag gjort en pajdeg som jag tryckt ut i en liten pajform. Därefter har jag lagt på äppelklyftor och avsutat med ett kolalikandeöverdrag. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljgrädde!

 

 

 

 

Äppel- och kolapaj

 

Pajbotten:
25 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
2/3 msk kokosmjöl
1 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
1 krm kanel

 

1 litet eller ½ stort äpple

 

Kolaöverdrag:
2/3 msk stevia strö
2 tsk vatten
2-3 msk vispgrädde
½ krm vaniljpulver
1 msk smör

 

 

Pajbottnen
Sätt ugnen på 175 grader. Bland alla torra ingredienser tillsammans med smöret tills smöret blivit utblandat. Fördela degen i en liten pajform (16 cm i diameter). Grädda pajskalet i mitten av ugnen i fem minuter. Dela äpplet i klyftor och lägg på pajbottnen och grädda yterligare i ca 20 minuter.

 

Kolaöverdrag
Lägg stevia och vatten i en kastrull. Låt skjuda i cirka 10 minuter (vätskan kommer börja bli smått brun). Tillsätt vaniljpulver, grädde och smör. Låt skjuda ytterligare tills vätskan tjocknar. När äppelpajen gräddats klart häller du på det varma kolaöverdraget (har det fått stelna värmer du enkelt upp det igen och heller eventuellt på med grädde om det blir för tjockt).

 

 

 

 


Banankladdkaka

Ojojoj, imorron är det tenta! Undrar hur det kommer att gå... Hur många gånger jag än gör testprovet (det enda provet som finns och med enbart typ tre frågor i det) så måste jag kolla i facit. För tillfället har jag tagit en paus och har slagit på tv:n och ser på "Allt faller". Ett program som jag länge sett fram emot!
 
Dagens recept är en kladdkaka med banan. Jag älskar banan tillsammans med chokladsmaken!
 
 
 

 

Banankladdkaka

 

½ banan
20 gram smör
½ ägg
20 gram mörk sockerfri choklad
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk stevia strö
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
ev. 20 gram sockerfri mjölkchokad

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med den mörka chokladen. Mosa den halva bananen och blanda med de torra ingredienserna. Rör  ner det halva ägget tilsammans smörchokladen. Hacka eventeuellt mjölkchoklad och rör ner. Häll smeten i en bröad 12-centimeters springform. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

 

 

 

 


Chokladkakor med hasselnötter

Choklad plus hasselnöt är en vinnande kombination! Därför har jag bakat choklad- & hasselnötskakor! Bilderna är dock från en tid då det var varmare och ljusare ute...
 
 

 

 

Chokladkakor med hasselnötter -  6 stycken

 

15 gram smör
½ ägg
25 gram mörk choklad
1 krm snabbkaffe
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
15 gram hckade hasselnötter
1 ½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

15 gram sockerfri choklad (mörk eller ljus)
ev. kokosfett och extra stevia strö

 

 

Sält smör med choklad och snabbkaffepulvret. Vispa upp ett halvt ägg tillsammans med sötningen. Häll ner chokladsmöret. Blanda därefter ner alla de torra ingrdienserna inklusive hackade nötter. Gör cirka 6 stycken kulor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut kulorna till ganska tjocka kakor (cirka 2 cm höga). Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt kakorna svalna.

 

Smält chokladen. Tillsätt eventuellt kokosfett och extra sötning. Låt chokladen tjockna lite (lägg en stund i kylen). Ringla över kakorna.

 
 
 
 

Syltgrottor

Idag sov jag något alldeles otroligt länge för att vara jag. Jag som brukade vakna prick tjugo över åtta (av mig själv) varje dag, har börjat gå upp allt senare och senare. Idag kulimenerade det i att jag vaknade klockan 10. Utan att ens ha varit ute igår! Kanske inte så konstigt tycker ni, men för mig har knappt hänt på säkert flera år. Tur att jag inte hade något speciellt inbokat tidigt idag!

 

På eftermiddagen blev det en fika med Mickis på espresso house. Värmen inne i det lilla fiket steg och steg tills det tillsist kändes som tropisk hetta! Vi började vifta med papper för att vi höll på att svettas ihjäl. Efter en och en halv timme började situationen bli ohållbar och vi bestämde oss för att gå. Okej, en bidragande faktor till att vi gick var att vi har en uppsats inlämning på torsdag och jag en tenta på fredag och egentligen behövde plugga. 

 

Jag har idag kommit underfund med att det är väldigt roligt att städdansa och sjunga högt till töntiga låtar. Detta brukar vara som mest roligast då jag satt mig i några minuter för att plugga... Kontigt va? Har även börjat tycka det är väldigt intressant att klinka på pianot, något som jag inte gjort på ca sex år. Även detta sammanfaller konstigt nog med att jag satt mig för att ta tag i tentan/uppsatsen. Någon som ser ett samband? ;)

 

Nu har jag gett upp det icke-existerande pluggandet för dagen och lägger upp ett toppengott recept på syltgrottor! När jag var liten gjorde jag ofta, ofta denna småkaka. Givetvis måste jag nu ha en sockerfri variant sötad med stevia strö!

 

 

 

 

Syltgrottor

 

40 gram smör
1 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
2 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

Hallonfyllning:
20 gram hallon
1 tsk stevia strö

 

 

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser (förutom den till hallonfyllningen). Tillsätt det rumsvarma smöret och blanda till en deg. Rulla cirka åtta bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en grop i varje boll. Mosa hallon och tillsätt lite stevia strö. Fördela hallonfyllningen i alla gropar. Grädda mitt i ugnen i 17 minuter.

 

 

 

Kokoskakor

Efter jul och nyår var jag sugen på en liten lättare kaka. Då kom jag att tänka på kokoskakor som jag gjorde för länge, länge sedan. Jag använda äggvita och riven kokos som bas och toppade därefter med smält choklad! Kakan är lite mjukare än mina andra småkakor, då de innehåller relativt mycket ägg. Lättlagade och goda är de i alla fall!
 
 
 
 

Kokoskakor -  15 stycken

 

2 äggvitor
2 dl riven kokos
2 tsk kokosmjöl
2 msk stevia strö
15 gram hasselnötter/pecannötter
1 krm vaniljpulver
ca ½ tsk kanel

 

100 gram choklad

 

 

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna med elvisp. Tillsätt riven kokos, kokosmjöl, stevia, vaniljpulver och kanel efter smak och rör om. Hacka nötterna och rör även ner dessa. Gör platta kakor av kokosröran på en plåt med bakplåtspapper.  Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.

 

Smält chokladen (jag använde rmin favoritchoklad ljus hasselnötschoklad) och bred på kakorna.

 
 
 
 

Kladdkaka

Jag älskar min kladdkaka! Den är väldigt snabbgjord och otroligt omtyckt! Jag gjorde denna både till min födesedag och till nyår - det vill säga ett väldigt högt betyg!

 

 

 

 

Kladdkaka

 

120 gram smör
3 ägg
½ dl vispgrädde
4 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
3-4 msk kakao
2 dl stevia strö/sukrin
1 ½ krm vaniljpulver
ev.  grovhackad choklad
ev. nötter (ex. Pecannötter, hasselnötter, valnötter)

 

 

Smält smöret. Blanda mandel- och kokosmjöl, stevia strö, vaniljpulver, kakao och eventuellt choklad och nötter. Blanda i ägget, smöret och vispgrädden. Rör om tills allt blandat sig. Smaka av om smeten är lagom söt (smeten är dock mer söt än vad kakan senare blir). Häll i en smörad och bröad form (mandelmjöl) på 24 centimeter. Grädda kladdkakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 15-17 minuter (kladdkakan ska fortfarande vara lite kladdig). Kladdkakan serveras med fördel kall md en klick grädde eller glass!

 

 

 

 

Angående min lilla bakningsbok så har jag fått lite frågor om den från vänner, familj och även från några läsare. Det är så att jag har beställt den från ett bokbindningsförlag och de tar (enligt mig) ett ganska högt styckpris. Om det är någon som har några funderingar eller liknande får ni gärna kontakta mig ([email protected]). Om det är fler som skulle vilja köpa ett exemplar kan jag höra med företaget om det går att sänka priset! Boken är på ca 50 sidor och innehåller drygt 20 av mina absoluta favvorecept!

 

 

 


Kokbok

Innan jul gjorde jag min egen lilla bakbok med mina egna sammanställda recept. En perfekt julklapp tyckte jag (och hoppas jag att andra tycker)! Dessutom är det väldigt kul att ha i framtiden som en påminnelse om hur kreativ man en gång var ;)
 
 
 
 
Och så var det helg igen. För mig flyter helg och vardag för tillfället ihop med varandra. Eftersom jag har "fria tider" med allt plugg och jobbar väldigt lite så blir det ingen större skillnad. Idag började jag dagen som så många andra dagar på Gateau, med en frukost med Lovisa. Mycket, mycket trevligt! Ikväll blir det spelkväll!
 
 
 
 
 

GI-Chokladbollar

Jag älskar chokladbollar och har gjort otaliga varianter på denna godbit. Med dadlar, med malda nötter, inspirerade av LCHF eller mer åt GI-hållet. Dessa är åt det senare, dvs mer GI-aktiga och gjorde på fiberhavregryn för att få de riktigt hälsosamma. Dessutom smaksatta med lite kaffe vilket jag tycker bidrar till en extra god smak. Perfekt att njuta av till fikat!

 

 

 

 

GI-Chokladbollar

 

40 gram rumsvarmt smör
½ msk vispgrädde
2 tsk starkt kaffe
1 dl fiberhavregryn
2 msk riven kokos (alternativt extra havregryn)
2- 2 ½ msk stevia strö
1 msk kakao
½ krm vaniljpulver

 

Riven kokos att rulla chokladbollarna i

 

 

Blanda alla torra ingredienser i en skål eller bunke. Rör ut smöret i detta. Tillsätt kaffe och vispgrädde och rör till en chokladbollssmet. Ställ i kylen i cirka 10 minuter för att stelna en aning. Forma till bollar och rulla i riven kokos.

 

 

 

 


Banankaka med hasselnötschoklad

Det är idag verkligenehetn börjar igen för många. Själv har jag haft en ovaligt tuff början på året, med en hela 1 ½ timmes lång uppsatsträff på universitetet (obs ironi). Men även om jag inte har så mycket bestämda skoltider, finns det ju självklart en hel del att göra, nu när både prov och inlämning närmar sig med stormsteg. Det finns alltid något som måste göras!

 

Jag hittade i mitt "arkiv" ett recept sedan i somras på en banankaka med choklad. Jag är väldigt svag för banan- och choklabombinationer. Servera lite grädde till och jag är helt såld! Om ni undrar vad det röda är som skymtar under chokladtäcket, så beror det på att jag först gjorde ett bäröverdrag först. Men jag kom fram till att choklad skulle passa bra mycket bättre till!

 

 


 

Banankaka med hasselnötschoklad

 

½ banan
35 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
3 msk stevia strö
2 krm bakpulver
½ krm vaniljpulver
ev. 20 gram hackad mjölkchoklad (jag använder hasselnötschoklad)

 

Chokladöverdrag:
25 gram sockerfri mjölkchoklad (hasselnötschoklad)
1 msk hasselnötsmjöl

 

 

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.  Mosa en halv banan och blanda ner den och ägget. Tillsätt även smöret och rör om. Om du vill hackar du även lite choklad som du har i smeten. Smöra och bröa en 12-cm springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Kakan får gärna vara kladdig i mitten!

 

När kakan har svalnat smälter du ca 25 gram choklad och blandar därefter ner lite hasselnötsmjöl. Bred över kakan. Servera med vispad grädde!
 
 

2013

Har ni haft en bra nyårafton och en skön början på det nya året?? Jag har i varje fall haft turen att jag kan säga ja till båda!
 
Nyårsafton spenderades hemma hos min syster och hennes familj. Jag hade med mig lite smått och gott, och de hade ordnat med mat enligt ett västerbottenost-tema. Jag som älskar västerbottenost! Jag hde bakat en underbar kladdkaka, recept kommer senare så håll utkick! Det blev även julklappsutdelning eftersom vi inte hunnit träffas sedan veckan innan jul. Fick bland annat ett presentkort på "utbildningar/föreläsningar" på webben. Perfekt, då det finns tips om hur man fotar bättre :)
 
Vi spelade även spel. Först ett Alfons-spel där lille Vilmer lyckades vinna överlägset mot oss andra (alla hans fyra spelare var kvar, när alla vi andra åkt ut. Utan fusk!!). Senare på kvällen spelade vi kort om småpengar. Min lycka var stor då jag vann typ 70% av alla spel och vann åtskilliga enkronor :D 
 
 
 

RSS 2.0
Matbloggstoppen