Äppelpaj med toscatäcke

Idag har jag en av mina lediga dagar, så skönt!  Denna vecka är riktigt lyxig då jag endast jobbar tre dagar under hela veckan! Då blir det extra mycket tid till bloggande och bakande. Dagen ska spenderas med först en brunch på förmiddagen och sedan en fika på eftermiddagen. Och ikväll blir det ett efterlängtat steppass! Plus bakande där mellan :)

 

Idag lägger jag upp ett recept på en lättlagad äppelpaj. Den är lite annorlunda mot vanliga smulpajer, då det istället är ett toscatäcke jag har över äpplena! Välj ett välsmakande och smakrikt äpple. Ett tråkigt äpple kan ju förstöra hela kakan. Mitt favoritäpple som jag använder mig av är "jazz".

 

 

 

 

Äppelpaj med toscatäcke

 

½ äpple
½ tsk kanel
½ msk stevia strö

 

Toscatäcke:
1 dl mandelspån
1- 1 1/4 msk stevia strö
30 gram smör
2 msk vispgrädde
½ krm vaniljpulver

 

Skär ett halvt tvättat och smakrikt äpple i skivor. Blanda med kanel och stevia strö. Lägg i en smord pajform som är 16 cm i diameter. Smält smör och grädde till toscatäcket i en kastrull. Blanda ner vaniljpulver och stevia strö. Skjud i ca 10 minuter tills smeten tjocknar. Rör ner mandelspånen. Skjud eventuellt någon minut till tills ”smeten” är tjock. Fördela toscatäcket på äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grder i 15-20 minuter tills toscatäcket börjar ta färg. Servera gärna vaniljsås eller glass!

 

 

 


Nötcrème

 
Min hemmagjorda nutella/chokladhasselnötscrème är det "bakverk" som jag gjort överlägset flest gånger av alla mina egengjorda sockerfria komponeringar. Det är så enkelt att göra (tar ca 10 minuter), behöver inte tillagas med spis, innehåller bra fetter och är uuuunderbart gott! Jag vill helst alltid ha en liten burk i kylen som jag kan ta en sked utav vid behov. Nutellan äter jag som den är, med grädde och hallon eller blandar med ricotta.
 
Jag la upp ett recept på nutellan i början av mitt bloggande, men det var så länge sedan att jag tror de flesta av er inte har sett det (helgerån!). Dessutom har jag efter alla gånger förbättrat receptet.
 
 
 
 
 

 

LCHF - Nutella

 

175 gram hasselnötter utan skal
ca 4½ - 5 ½ msk Stevia strö (efter smak)
ca 2 ½- 3 msk kakao
ca 15 - 20 gram kokosolja
1 krm vaniljpulver

 

Mixa nötterna i en matberedare/mixer (jag använde mig av en stavmixer och mixar lite i taget) tills det blir till lite av en massa. Tillsätt kakao, sötning efter smak, kokosolja och vaniljpulver och mixa tills allt blandas till en "röra". Tillsätt mer kokosolja om du vill ha en mindre tjock nutella. Smaka av och känn om det smakar som du vill!

 

Det går även att använda hasselnötter med skal, med då måste skalet tas bort (blir beskt annars). Läs här hur du gör då (här finns även mitt ursprungliga recept).

 

 

 

 

Jag har även gjort varianter på nötcrème då jag bytt ut hasselnötter mot valnötter respektive mandlar.

 

Chokladmandelcrème respektiva Chokladvalnötscrème

 

Följ ovanstående recept men byt ut hasselnötter mot antingen valnötter eller mandlar (eller varför inte blanda?). Tillsätt även en aning mer kokosolja då (i alla fall mina) valnötter och mandlar inte får samma feta konsistens när dom mixas/mals. Smaka av och känn efter om konsistensen och smaken passar dig. Tillsätt annars mer av någon ingrediens!

 

 


Blåbärsmuffins

 

Så fint väder jag har unnats med de senaste dagarna! Synd att jag jobbar ikväll bara... Jag hoppas innerligt att det fina vädret stannar kvar imorron, för då blir det äntligen lite badande för min del!

 

Igår firade jag min kära kompis på hennes 22-års dag kombinerat med en avskedsfest för henne. Vi åt en avsmakningsmeny på en tapasrestaurang. Åtta stycken rätter som fylldes på då de tog slut. Underbart gott!

 

Spana in mina lyxiga blåbärsmuffins! De är saftiga, söta med en massa smarrig blåbärsgrädde ovanpå!

 

 

 

Blåbärsmuffins – 6 stycken muffins

 

Muffins:
70 gram smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
30 gram finhacakde pecannötter
2 msk riven kokos
1½ msk kokosmjöl
7-8 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

140 gram söta blåbär

 

Blåbärstopping:
100 gram mascarpone
1 dl vispgrädde
4 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
ca 70-80 gram söta blåbär

 

Muffins
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Separera äggulan från äggvitan. Tillsätt äggula och smält smör i de torra ingredienserna och rör om. Vispa äggvitan hård med elvisp och rör ner i smeten. Rör därefter ner blåbären. Lägg i muffinformar som gärna får stå i en muffinsplåt (eller använd annars dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills muffinsen börjar bli fasta.

 

Blåbärstopping
Vispa mascarpone och vispgrädde tillsammans med stevia strö, vaniljpulver och blåbär till en fluffig kräm med en elvisp.

 

När muffinsen svalnat så spritsa eller bred på toppingen på muffinsen. Garnera gärna med blåbär!

 

 

 

 


Yoghurtglass

Idag har jag äntligen en välförtjänt ledig dag! Fick plats på ett skivstångspass på Friskis, så jag fick äntligen köra lite hårt med träningen. Efter skivstången gick jag och Artur och tog en yoghurtglass! Eller jag tog en glass och Atur en kaffe. Jag älskade verkligen frozen yoghurt i London, så detta blev som ett substitut. Tyvärr är frozen yoghurt i London bra mycket bättre. Den var där mindre söt, kändes nyttigare och det fanns mycket mer toppingar att välja mellan! Idag blev det två sockerfria smaker: jordgubb och ananas. Mums!
 
 
 
 
 
Jag tycker yoghurtglass utbudet är väldigt dåligt i Stockholm. Yoghurtshoppen i Gallerian är den enda jag vet om (förutom seven eleven). Skärpning!
 
Ikväll blir det födelsedagsmiddag med tapas :) Har dessutom gjort GI nöt&frukttårta och bountybollar!
 

Päron- och kanelkaka

 

Detta recept kvalar lätt in på min topp10-lista över favoritrecept! Päronet gör kakan saftig och kanel passar perfekt till och gör det lagom kryddig. Viktigt är att välja ett smakrikt päron, jag har här valt "Taylors gold". Men jag gissar på att "Conference" passar bra det med.

 

 

 

Jag hade i vanlig ordning svårt att vänta tills kakan svalnat innan jag bredde på glasyen, och tog bort formen innan glasyren stelnat. Detta resulterade i den rinnande glasyren och en inte alltör smickrande bild. Men jag lovar att denna päronkaka är god!

 

 

 

Päron- och kanelkaka

 

Kakan:
½ päron
30 gram smör
1 ägg
3/5 dl mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
½ msk kokosmjöl
1 msk riven kokos
3 msk stevia strö
½ tsk bakpulver
½ tsk kanel
½ krm vaniljpulver

 

Vaniljtopping:
30 gram mascarpone
4 msk vispgrädde
1 msk stevia strö
½ km vaniljpulver

 

Kakan
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser till kakan. Rör ner äggulan och tillsätt även smöret. Vispa ggvitan hårt och rör även ner detta. Hacka ett halvt päron i mindre bitar och blanda i smeten. Häll i en bröad (mandelmjöl) liten form som är 12 cm i diameter.  Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.

 

Vaniljtoppingen
Vispa mascarpone med vispgrädden med en elvisp. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och fortsät vispa till en tjock konsistens. När päron- och kanelkakan svalnat brer du på vaniljtoppingen ovanpå!

 

För en större form som är 24 cm i dimater går det utmärkt att fyr- till sexdubbla alla ingredienser och förlänga gräddningstiden en aning.

 

 

 

Tips: Kakan är god även utan toppingen!

 

 

 


Jordnötskakor med chokladöverdrag

 

Idag har jag haft en ledig dag, så underbart skönt! Jag har blivit så förälskad i mina lediga dagar att jag inte riktigt vet hur jag ska klara hösten med skola, två jobb och blogg! Haha, men bloggen är jag också kär i så den kommer jag hålla på med länge, länge <3 Dagen har spenderats med att göra yoghurtglass (blev så beroende av frozen yoghurt att jag bara vill ha mer, mer), fika med underbara vänner och aerobica på Friskis&Svettis. Ikväll ska jag göra äppelmuffins och se på film!

 

Det var ett tag sedan jag la upp småkakor här på bloggen. Dagen till ära blir det ett recept på jordnötskakor!

 

 

 

 

Jordnötskakor med chokladöverdrag

 

Jordnötskakor:
35 gram rumsvarmt jordnötssmör
15 gram smör
1 msk kokosmjöl
½ dl mandelmjöl
2 ½ msk stevia strö
2/3 krm vaniljpulver
15 gram hackad sockerfri choklad

 

Chokladöverdrag:
30 gram sockerfri choklad (jag använde mörk)
1 tsk stevia strö

 

Jordnötskakor
Blanda alla ingredienser (inte dom till chokladöverdraget förstås) till jordnötskakorna i en bunke till en deg.  Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter tills kakorna börjar ta färg.

 

Chokladöverdrag
Smält chokladen och blanda i sötningen. När kakorna och chokladen svalnat fördelar du chokladen jämnt över kakorna.

 

 

 

 Chokladen har inte riktigt stelnat på bilderna, så den är härligt glansig.

 

 

 

 

 

 


Avokado- & chokladmousse

 

Av någon anledning har jag varit skeptisk mot att använda avokado till desserter/bakning. Helt obefogat märker jag nu! Jag har gjort ett flertal olika variationer med avokado och choklad och jag är helt lyrisk! Avokado gör moussen krämig och bidrar med en len och mild smak. Samtidigt ät den ju jättenyttig!

 

Ikväll jobbar jag för första gången efter min veckas semester. Det tar emot måste jag erkänna. Men idag är det dags för mig att säga att jag snart ska sluta på detta arbete, då jag fått två nya! Tidigare idag skrev jag faktiskt på kontraktet på mitt nya :)

 

 

Avokado- & chokladmousse – 2 portioner

 

1 mogen avokado
ca 1½ msk kakao
4 msk vispgrädde
ca 3 msk stevia strö (beroende på hur söt man vill ha den)
2/3 krm vaniljpulver

 

Mosa avokadon med en gaffel. Häll på kakao, vispgrädde, sötning (jag använder stevia strö, men det går lika bra med socker eller motsvarande) och vaniljpulver.Vispa någon minut med elvisp tills konsistensen blir som mousse. Lägg upp i små skålar eller glas. Toppa gärna med hackad eller riven choklad. Hur enkelt som helst!

 

 

 

 


Chokladmuffins med chokladbitar

 

Gårdagen var en väldigt skön och slapp dag, bara vara hemma och baka och städa lite. Dessutom hade jag min lilla vovve hos mig, då jag saknat henne så mycket. Idag är jag också ledig (sista dagen tyvärr) och ska se på biofilmen Cockpit som jag velat se länge! Sen så ska det bakas förstås! Min nutella var slut så jag har gjort ny och körsbärsmuffins står i ugnen. Nu ser det ut som ett bombnedslag i köket (som vanligt)...

 

 

 

 

Chokladmuffins med chokladbitar– 8 stycken

 

80 gram smör
2 ägg
40 gram sockerfri choklad (jag använde mig av ljus denna gång)
1 ½ dl mandelmjöl (jag maler eget av mandlar med skal)
2 msk hasselnötsmjöl (maler eget av hasselnötter utan skal)
ca 1 msk – 1 ½ msk kakao
1 msk kokosmjöl
7-8 msk stevia strö
1 tsk bakupulver
1 krm vaniljpulver

 

Ev. hallonfyllning

 

Smält smöret. Hacka chokladen grovt och blanda med de övriga torra ingredienserna. Separera äggulan från äggvitan. Blanda gulan med de torra ingredienserna ochhäll i smöret. Vispa äggvitan hårt med en elvisp och blanda även ned detta i smeten. Häll i muffinsformar som gärna får stå i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 18 minuter.

 

Vill du kan du även vispa ihop grädde, sötning och hallon till en fyllning. Skär av toppen på muffinsen och lägg på en klick hallongrädde och lägg på locket.

 

 

Locket blev knaprigt på något mumsigt sätt!

 

 

 

 


Tillbaka från London

Nu är jag hemma från min lilla Londontripp! Det har varit riktigt skönt att få åka iväg några dagar. Men även riktigt skönt att få komma hem! Det är härligt att återvända till sina vanor - jag är en riktig vane- och bekvämlighetsmänniska!
 
I London har vi gått på musikal där vi såg "Ghost". Den var grymt bra med otroliga tekniska effekter som jag inte fattar hur de bar sig åt för att göra! Att se musikal i London är för mig ett måste!
 
Vi har gått på tusen cafeér känns det som. Starbucks, Pret A Manger och Costa är några av de kedjor vi besökte. Det var lite svårt att hitta mysiga, riktiga caféer så för vår del blev det mest kedjor. Inte mig emot, för de var lika bra de!
 
 
              
 
 
Självklart blev det yoghurtglass också. Jag älskar verkligen detta! Känns som ett nyttigare och hälsosammare alternativ  till sockrig fika, som samtidigt är underbart gott och fräscht. Tyvärr gillar inte Artur yoghurtglass av någon outgrundlig anledning. Ibland kan jag inte förstå hur olika smak vi har.
 
 
 
 
 
 
Vi var på många spännande resturanger: Italienskt, Indiskt, Kinesiskt och så ett mer "neutralt" (det jag kallar Väst Europiskt). Tyvärr tyckte inte jag att jag lyckades beställa någon vidare bra mat. Däremot tog jag nätstan alltid vegetariskt, vilket jag eftersträvar.
 
 
       
 
 
Vi var utanför Buckingham Palace:
 
 
 
I Harrods och handlat choklad:
 
 
 
Suktat utanför märkesbutikerna:
 
 
 
Shoppat te på Fortnum & Mason:
 
 
 
 
Shoppat barer och andra nyttogrejer:
 
 
 
 
 
 

Päronsmulpaj med nötter

 

Jag har hittat ett jättegott nytt päron som dykt upp i fruktavdelningen av affären, nämligen "Taylors gold". Ett väldigt sött och smakrikt päron som är min nya favorit. I denna päronsmulpaj har jag såklart också använt mig av Taylors gold.

 

 

 

 

Päronsmulpaj med nötter

 

Ca 1 – 1 ½ päron (ca 25 gram)
25 gram smör
40 gram blandade nötter/mandlar (jag nvände pecan-, para-, val- och hasselnötter  och mandlar)
1½ msk riven kokos
2½ msk stevia strö
2 krm kanel

 

Strö på kanel

 

 

Blanda rumsvarmt smör med hackade nötter, kokos, stevia strö och kanel. Skala päronet och hacka i bitar. Lägg päronbitarna i smuldegen och blanda runt. Lägg sedan i en smörad pajform som är 16 cm i diameter. Strö över lite extra kanel ovanpå pajen. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. Servera gärna med vaniljsås!
 
 
 
 
 
 
 

Ketchup med stevia

 
Titta vad jag hittade i min Ica-butik: ketchup med stevia! Jag har för många månader sedan sett att denna ketchup skulle komma och vecka efter vecka har jag spanat i ketchuphyllorna efter steviaketchupen. Men så äntligen var den där - min ketchup!  Jag är så glad att allt fler och fler produkter som passar mig och min livsstil hela tiden dyker upp!
 
 
 
 
Denna ketchup är sötad med stevia, inget vanligt socker är tillsatt!
 
 
 
 
 

Devil’s food chokladmuffins

 

Idag bär det av till London! Flyget går från Arlanda halv fyra, så vi får väl åka redan om ett par timmar. Lite roligt att tänka att middagen kommer ätas därborta (i alla fall för mig som älskar mat)! Imorron ska vi se musikalen "Ghost", vilket jag ser fram emot. Självklart kommer jag lägga upp ett par inlägg under resan! Om inte annat så får det bli tidsinställda inlägg. Idag bjuder jag på ett av mina många recept på chokladmuffins. Just detta är baserat på den amerikanska kakan "Devil's food cake".

 

Jag har allt mer börjat baka muffins. Detta på grund av den enkla anledingen att de nästan alltid blir så bra! Tänk, förut när jag bakade "vanligt", med både socker och mjöl, då drog jag mig för att baka muffins då jag tyckte att de sällan blev goda. Så roligt att det både är godare och nyttigare att baka sockerfritt!

 

 

 

 

 

 

Devil’s food chokladmuffins – 6 till 7 stycken

 

Chokladmuffins:
50 gram smör
2 ägg
6 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 ½ dl stevia strö
2 ½ msk kakao
1/2 tsk bikarbonat
1 krm vaniljpulver

 

Glasyr:
30 gram smör
80 gram mascarpone
3 msk stevia strö
40 gram mörk sockerfri choklad
1 krm vaniljpulver

 

Ev. sockerfri mörk choklad till garnering

 

Chokladmuffins:
Smält smöret.  Blanda alla torra ingredienser till chokladmuffinsen i en bunke. Tillsätt äggen, grädden och smöret. Lägg smeten i 8 stycken muffinsformar som gärna får stå i en muffinsplåt (annars rekommenderar jag att du använder dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 18-20 minuter.

 

Glasyr:
Smält smöret till glasyren. Smält även chokladen försiktigt. Blanda smör med smält choklad och tillsätt mascarpone. Rör väl så alla klumpar försvinner. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och blanda väl.

 

När chokladmuffinsen svalnat brer eller spritsar du på glasyren ovanpå muffinsen (gör gärna extra glasyr om du spritsar, då detta kräver extra mycket glasyr). Om du vill så använder du en potatisskalare för att ”skala” choklad som läggs på glasyren som dekoration!

 

 


LCHF - saltiner

 

Igår var mitt sista arbetspass på över en vecka, så skönt! Imorgon åker jag och Artur till London, vilket jag har sett fram emot ett bra tag nu! Ska shoppas, promeneras, ätas yoghurtglass, fika och gå på musikal.

 

Jag har även börjat testa mig fram i brödbakandets värld. Jag var sugen på kex med mycket smörsmak samtidigt som jag ville göra saltiner som jag kunde ha till ost. Så uppstod dessa LCHF-saltiner! De blev perfekta till en ostskiva eller ostbit!

 

 

 

 

LCHF - saltiner, 8 stycken

 

50 gram smör
1 dl mandelmjöl (denna gång använder jag mig av det färdigköpta, dvs mandelmjöl utan skal)
1 msk kokosmjöl
2 msk pofiber
ev. 1 krm stevia strö (för att bryta av smaken)


Flingsalt/havssalt att strö på

 

 

Blanda (osmält) smör med, mandel- och kokosmjöl, pofiber och ev lite stevia strö. Platta ut till ca åtta stycken kex på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite salt ovanpå (gärna fling- eller havssalt). Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter i 200 grader. Kexen är mjuka då det är varma, så man måste vänta innan de flyttas eller äts. Jag ställde dom i kylen ett par timmar och då blev de hårda!

 

 

 

 

 


Hallonkaka med smak av mazarin

Jag är en riktig älskare av "mazarin-smaken", dvs. bittermandel. Jag har gjort en hel del bakverk med smak av denna ingrediens. Jag använder mig av bittermandelarom istället för själva mandeln. Jag känner att det är enklare och slipper oron för den giftiga amygdalin som bittermandeln innehåller. Just hallon passar utmärkt till, och ännu en gång har jag skapat en kaka med dessa två ingredienser tillsammans!

 

 

 

 

Hallonkaka med smak av mazarin - liten form på 12 cm

 

40 gram hallon
1 tsk stevia strö

 

Smet:
50 gram smör
1 äggula
1 ½ dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
ca 4½ - 5 msk stevia strö
4 msk vispgrädde
ca 3 – 4 droppar bittermandelarom
1 krm vaniljpulver

 

 

Smält smöret. Blanda hallon med 1 tsk stevia strö. Blanda alla ingredienser till smeten (smaka dig fram med sötningen). Smöra och bröa (med mandelmjöl) en springform som är 12 cm i diamater och häll i smeten. Toppa med hallonen. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 40 minuter. Servera med vispad grädde, gärna smaksatt med lite vanilj!

 

Fyrdubbla alla ingredienser om du vill använda en större form på 24 cm i diamater!

 

 

 

 

 


Shiratakinudlar

 
Idag är det fredag den 13. Men det är ingen dålig dag för det! Idag är jag nämligen ledig för första gången denna vecka och ska dessutom se på bio ikväll (nya spiderman)! Jag ska verkigen njuta av varje minut av denna dag :) Baka håller jag på med och träningen för dagen är redan gjord. Jag sitter vid datorn, lyssnar på pratradio och mumsar på grönsakssicks med hummus. Kan det bli mycket bättre?
 
Jag måste även passa på att rekommendera en till produkt om jag fann hörom veckan i min ica butik: Shiratakinudlar! Jag tror måga av er har testat dessa tidigare, vilket jag faktiskt också har. Men jag tyckte de var svåra att få tag på, så gissa om jag blev glad när jag upptäckte dessa i min vanliga mataffär! Mindre glad är jag över priset, men ett par paket i veckan kommer jag att unna mig! För er som inte vet vad dessa "mirakelnudlar" är för något är det en slags nudlar utan kolhydrater och med knappt några kalorier alls. Perfekt som substitut för pasta för oss som vill äta lite kolhydrater! Servera med en gräddig och smakrik sås, då nudlarna är ganska smaklösa. När sambon åt vanlig pasta eller LCHF-pasta testade jag shiratakinudlar!
 
 
 
 
Dessutom har jag testat ett par smaker av Fun Light med sevia. Den på bilden med "Strawberry and Marula" är enligt mig hittils godast.
 
 
 
 
 
 
Tidigare i veckan shoppade jag loss på panduro och Åhléns. Köpte hem dekoration till bloggen, baksaker och portionsformar! Älskar rea!
 
 
 

Halloncheesecake

 
Nu tycker jag det är dags för att lägga ut ett recept på cheesecake igen! Förra gången var det med smak av jordgubb och nu kommer en med hallon. Jag älskar den krämiga konsistensen blandat med den knapriga bottnen och självklart den lena hallonsmaken! Näste gång kanske jag ska testa på att göra en chokladcheesecake. Undrar om jag kan toppa dessa!?
 
 
 

 

 

Halloncheesecake - en liten form på 12 cm

 

Botten:
35 gram smör
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk stevia strö
2 ½ msk riven kokos
1 tsk kokosmjöl
½ krm vaniljpulver

 

Fyllning:
40 gram mascarpone
1 ägg + 1 äggula
3 msk stevia strö
2/3 krm vaniljpulver
40 gram hallon (jag använder frysta som tinats)

 

 

Botten
Blanda alla ingredienser och fördela på botten och kanten på en liten form som är 12 cm i diameter. Ställ in i kylen medans fyllningen görs.

 

Fyllning
Blanda mascarpone med äggen. Rör/vispa noga så att klumparna försvinner. Tillsätt sötning och vaniljpulver. Mosa hallonen och rör även i dessa. Häll i fyllnigen över bottnen.

 

Lägg formen på en plåt med bakplåtspapper då det kan läcka från innehållet. Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 50 minuter tills cheesecaken slutat dallra.

 

 

 


Choklad med stevia - Cavalier

 
Jag måste rekommendera "Cavaliers" nya sockerfria choklad! Förra veckan märkte jag att de bytt ut alla sina gamla sockerfria chokladkakor mot choklad med stevia och erythritol, dvs den blandningen jag använder mig av när jag bakar! Jag köpte både mörk choklad och mjölkchoklad med hasselnöt. Hasselnötschokladen blev genast min nya favorit och jag tror det kommer bli denna jag framförallt kommer att baka med när jag använder mig av choklad.
 
 
 
 
 
 
Jag har hittils haft en bra tisdag. Jag har trots värkande ben lyckats ta en joggingtur. Denna gången valde jag att undvika att springa vilse och sprang därför på välkända asfaltstrottoarer. Jag har desutom träffat fina Hanna för en bruch! Mycket härligt!
 
 
 
Hanna är min äldsta vän. Våra mammor kände varandra redan innan jag föddes!
 
 
 
 
 
 
 

Bananmuffins med gräddtopping

 

Nu är det slut på min första veckas semester och jobbveckan har börjat. Då är det tur att jag nästa vecka har en till veckas semester och ska till London! Imorse vaknade jag upp med en fruktansvärd tränigsvärk i framsida lår och högra vaden. Det är yttrest plågsamt att gå ner för trappor! Så går det när man springer vilse...

 

Aja, baka kräver ingen större ansträngning från mina stackars ben. Så det gör jag nu innan jag börjar jobbet. Jag älskar att använda mig av banan i mina bakverk och gör detta en hel del. Jag är fullt medveten om att det är mycket kolhydrater i banan och en absolut icke-LCHF produkt. Men till er som äter frukt eller vill bjuda på en nyttigare kaka rekommenderar jag dessa söta bananmuffins!

 

 

 

 

Bananmuffins med gräddtopping – 12 stycken

 

120 gram smör
60 gram creme fraiche
3 ägg
1,1 dl stevia strö
2 ¼ dl mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
1 tsk bikarbonat
2 bananer
ev. Valnötter eller pecannötter

 

Smaksättning:
ca 4 - 5 tsk kakao + 1 ½ msk stevia strö
1 ½ kryddmått vaniljpulver

 

Topping:
Vispgrädde
ev. kakao
ev. Sötning (jag använde mig av flor sötrix)
ev. Grovhackde nötter och mörk sockerfri choklad

 

Smält smöret. Vispa ägg, stevia strö och creme fraiche med elvisp. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, bikarbonat och eventuellt nötterna och rör ner i äggsmeten. Mosa bananerna och rör försiktig ner detta. Lägg undan hälften av smeten i en annan skål och blanda ner kakao samt extra sötning i den ena skålen och vaniljpulver i den andra. Fördela lite av ena smeten i muffinsformarna och lägg sedan över lite av den andra. Välj själv ordning och variera gärna! Grädde mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter tills muffinsen är fasta.

 

Toppingen
Vispa grädden eventuellt tillsammans med kakao och sötning. Toppa muffinsen med grädden och strö gärna på grovhackade nötter och grovhackad mörk sockerfri choklad.

 

 

 

 

 


Hemma i Stockholm och bloggen fyller 2 månader!

Igår kom jag hem från vår bilresa till Skåne. Jag åkte själv tåget hem. Det tog ca 4 ½ timme och jag trodde innan att jag skulle dö av tristess. Men tiden gick riktigt snabbt! Hemma väntade Artur och ett välstädat hem, vilket gjorde mig glad! Även fast jag tycker det är kul att resa så har jag saknat Stockholm, mina vanor, oberoendeheten, mitt hem och självklart min sambo!
 
Jag tänkte lägga upp lite bilder från min resa!
 
 
 
 
 
Lilla vandrarhemsstugan vi bodde i under andra natten på resan. Skönt att ha eget badrum med dusch, tv och kök!
 
 
 
 
Min gulliga lilla hund
 
 
 
 
 
Karin är en fena på att laga mat! Här har hon lagat flygande jakob. Vill man äta enligt LCHF utesluter man bananerna och potatisen. Ös på med sås och grönsaker!
 
 
 
 
 
Maräng med jordgubbar och grädde. Här tog jag enbart grädde och jordgubbar. Mycket gott!
 
 
 
 
Karins gulliga och busiga hund Jeppe!
 
 
 
 
Staffansorps gamla tågstation. Det är i Staffanstorp Karin bor i.
 
 
 
 
Här musar jag i mig en briesallad på ett café i Lund.
 
 
 
Idag är sista dagen på min lediga vecka, vilket jag tycker är otroligt tråkigt. Nästa vecka blir det full rulle med två olika jobb samt praktik. Och allt bakande såklart!! Idag ska jag på dop till en gammal banrdomsväns barn. Som jag har sett fram emot detta! Det kommer nog bli en riktigt bra dag (förutom att jag sprang vilse på min löprunda imorse och fick panik)!
 
 
 

Jordgubbar med toscatäcke

 

Nu närmar sig Skåneresan sitt slut för min del. Imorron eftermiddag/kväll åker jag själv tåget från Lund till Stockholm. Ganska skönt att få komma hem till sina vanor och dessutom kunna baka! Det har jag verkligen saknat. Igår passade jag på att ta en shoppingtur i Lund medan mina föräldrar tog en fika. Blev nya träningsskor, kläder och presenter. En av de roligaste stunderna hittils ;) En annan mycket trevlig stund var att träffa Karin som vi besöker här nere. Hon lagar så gor mat och bjöd oss på både lunch och middag (som jag komponerade så att den blev LCHF-vänlig).

 

Nog om min resa och mer om bakning! Mer om jordgubbar med toscatäcke!

 

 

 

 

Jordgubbar med toscatäcke - Pajform som är 16 cm

 

150 gram färska jordgubbar
½ msk riven kokos
1 msk stevia strö

 

Toscatäcke:
80 gram mandlar (antingen mandelspån, eller hacka vanliga eller skållade mandlar)
35 gram smör
3 msk vispgrädde
2 msk stevia strö
2/3 krm vaniljpulver
1 tsk kokosmjöl

 

Skär de färska jordgubbarna i bitar och blanda med kokos och stevia strö. Lägg i en smord pajfrom som är ca 16 cm i diamater.  Smält smöret och grädden i en kastrull. Blanda även i stevia strö och vaniljpulver. Skjud tills det tjocknar (ca 10 minuter) och rör om då och då. Blanda ner mandlarna och kokosmjöl. Är toscasmeten för tunn låter du den skjuda några minuter till. Fördela toscatäcket över jordgubbarna. Nedre delen av ugnen på 175 grader i 25-30 minuter.

 

Använd färska jordgubbar då frysta gör att pajen blir vattnig!

 

 

 Jag använde mig av hackade mandlar, men jag tror nog att det blir bättre med mandelspån!

 

 

 


Jordnötsmuffins med creme cheese-topping

 

Min dator är minst sagt lite bedräglig. Ibland vill den inte få upp internet (fast det finns motagning)! Och jag som är lite beroende av internet blir ibland lite frutrerad. Men nu är det uppe så jag ska vara glad! Nu är vi i Skåne, på ett vadrarhem i Höör närmare bestämt. Som tur är är det ett av de bättre vandrarhemmen med toa/dusch och tv på rummet :) Imorgon ska vi besöka en släkting vilket ska bli roligt!

 

Jag lägger upp ett recept på jordnötsmuffis med en fräsch creme cheese-topping! Det är relativt sällan det används nötter i muffins, men det ska det bli ändring på! När jag kommer hem ska jag testa muffins med cashewnötter i.

 

 

 

 

Jordnötsmuffins med creme cheese-topping - ca 8 till 10 stycken

 

Muffinssmet:
40 gram rumsvarmt smör
80 gram jordnötssmör
2 ägg
6 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 ½ dl stevia strö
1 krm vaniljpulver
1½ tsk bakpulver

 

Topping:
50 gram mjukt smör
140 gram creme cheese
1 dl flor sötrix eller motsvarande
2 krm vaniljpulver

 

Vispa smör, jordnötssmör och stevia strö med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan. Blanda sedan ned mandel- och kokosmjöl, vaniljpulver och bakpulver. Vispa kort så allt blandas. Lägg smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter tills muffinsen blivit fasta.

 

Medan muffinsen kallnar kan du göra toppingen. Låt smöret bli riktigt mjukt, alternativt värm i micron. Vispa det mjuka smöret med sötningen, vaniljpulver och creme cheese med elvisp. Bred på toppingen på de avsvalnade muffinsen.

 

 

 

Saftiga och smarriga jordnötsmuffins!

 

 


Hallonsnittar

 

Äntligen har jag uppkoppling! Blev lite sur igår när det inte fanns någon mottagning inne på vårt rum. Nu ska vi precis åka från ett vandrarhem i Karlsborg (vid vättern) och ska fortsätta vår biltripp mot Skåne. Det är dessutom strålnde sol, så dagen till ära har jag till och med klänning! Första gången för i år ;)

 

I söndags gjorde jag ett par jättegoda snittar som jag la mosade hallon i mitten. De blev så goda så jag förmodligen gör en variant (fast kanske utan "sylt") på den då jag kommer hem igen!

 

 

 

 

Hallonsnittar – 16 till 20 stycken

 

60 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

40 gram hallon
2 msk stevia strö

 

Blanda smör (ej smält) med mandemjöl, kokosmjöl, stevia strö och vaniljpulver. Rulla till två längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut och gör en liten skåra i mitten. Mosa hallon med stevia strö och lägg i skåran. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter tills längden börjar få färg. Skär längdeerna i lite diagonala snittar medan den fortfarande är ljummen. Kakorna är mjuka ett tag, men stelnar när de fått kallna. Så försök att hålla er!

 

 

 

 

 

 


Kladdiga jordgubbsmuffins med jordgubbstopping

 
Idag får jag passa på att baka en hel del, för imorron åker jag nämigen bort i sex dagar! Jag ska på en liten biltripp med föräldrarna till Skåne och hälsa på en släkting där. På vägen dit stannar vi på ett par vandrarhem och utforskar landet lite. Nu blir det till att baka och packa klart!
 
Idag har jag bland annat gjort jordgubbsmuffins. Jag hade både färska jordgubbar och smetana i kylen som jag ville experimentera med. Här nedan ser ni resultatet!
 
 
 
 

 

Kladdiga jordgubbsmuffins med jordgubbstopping -  8 stycken

 

Jordgubbsmuffins:
70 gram smör
60 gram smetana 
2 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
3 msk kokosmjöl
6 msk stevia strö
2 droppe bittermandelarom
1 krm vaniljpulver
80-100 gram hackade färska jordgubbar
ev. 8 stycken sockerfria chokladbitar

 

Jordgubbstopping:
1½ dl vispgrädde
70 gram färska jordgubbar
2½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

 

Muffins
Smält smör och smetana i en kastrull. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver. Låt skjuda tills smeten tjocknar i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt därefter de tre mjölsorterna, ägg och bittermandelarom (se upp så du inte får för mycket av denna arom då den är väldigt stark). Rör der de hackade jordgubbarna. Häll i ¾ delar av smeten i muffinsformar som gärna får stå i en muffinsplåt.  Lägg eventuellt i en chokaldbit (sockerfri) i varje muffins och täck över med resten av smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grade i ca 15 minuter.

 

Jordgubbstopping
Vispa vispgrädden hårt tillsammans med stevian och vaniljpulvret. Mixa jordgubbarna til en flytanda ”massa”. Häll i jordgubbsmixen i grädden och vispa tills allt blandas. Spritsa eller bred toppingen över muffinsen när dom kallnat. Toppa gärna med en jordgubbe på varje muffins!

 

 

 

Jag anvlände min sprits för första gången! Blev ett fint mönster på toppingen tycker jag.

 

 

 


RSS 2.0
Matbloggstoppen