Chokladkakor med kaffesmak

Jag kommer allt mer sällan skriva i denna blogg, så jag föreslår att ni följer med till min nya hemsida www.bakasockerfritt.se!
 
Jag hade en underbar påskafton, utan krav eller måsten. Tänk om varje dag kunde vara så! Fast det kanske hade blivit tråkigt i längden. Vad var det Alfons farmor sa? Något om att man måste ha tråkigt för att ha roligt, tror jag bestämt. Biofilmen jag såg igår kväll var "Du gör mig galen", och var utan tvekan en av de bättre filmerna jag sett. Tur att jag valde just den att se på påskafton! Än är påsken inte slut, och jag fortsätter att baka :) Jag vill förresten påpeka att idag är sista dagen för "NuNatural Stevia"-tävlingen!
 
Jag tycker kaffe i kakor är jättegott, även om det starkaste jag kan dricka är en latte macchiato (hälften så stark som en latte). Här har jag bakat småkakor som jag malt/mortlat snabbkaffepulver i. Gott är även att kombinera kaffemsaken med choklad!
 
 
 
 

Chokladkakor med kaffesmak – 4 kakor

 

25 gram rumsvarmt smör
½ dl mandelmjöl
2 ½ msk riven kokos
1 1/3 msk stevia strö
1 – 1 1/3 tsk kakao
2/3 krm snabbkaffepulver

 

Stöt kaffepulvret i en mortel. Blanda alla ingredienser med varandra till en deg. Rulla fyra bollar av degen och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i cirka 12 minuter.

 

 

 

 


Bountybollar

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Jag älskar kobminationen choklad&kokos, och därför är dessa bountybollar ett givet inslag i mitt påskfirande. Jag har nu testat att göra bountybollar med NuNaturals stevia droppar, vilket gick alldeles utmärkt! För att göra bounty med vanlig sockerersättningsströ (stevia strö) kolla in DETTA recept. Jag har nu testat att byta ut mascarponen mot ricotta, vilket också det fungerar bra (men ger en lägre fettprocent)! Missa inte TÄVLINGEN där du kan vinna fyra olika flaskor med steviadroppar med fyra olika smaker!
 
Idag började jag dagen relativt tidigt, med 1 ½ timmes uppsatsplugg med start klockan nio. Sedan dess har jag hunnit med en latte macchiato på espresso house och ett skivstångspass på friskis, samt lite mer hemma studerande. Ikväll skulle jag egentligen ha gått på en födelsedagsmiddan, men det blev tyvärr, tyvärr inställt. Vad ska jag nu göra med alla godsaker jag bakat? 
 
 

 

 

Bountybollar – 15 till 20 stycken

 

50 gram smör
100 gram mascarpone/ricotta
ca 30 droppar NuNeutral steviadroppar, motsvarande ca 1 2/3 krm (vanilj och/eller neutral)
ca 2 ½- 2 2/3 dl riven kokos

 

60 gram mörk choklad
10 gram kokosolja
ca 5 droppar NuNeutral steviadroppar (vanilj och/eller neutral)

 

 

Smält smöret och blanda väl med mascarpone. Tillsätt sötning och riven kokos. Låt kokosröran stå i kylen i ca ½ timme tills den stelnar. Rulla därefter till bollar. Smält den mörka chokladen tillsammans med kokosoljan och tillsätt ca 1 tsk stevia strö. Doppa bollarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper. Låt stelna i kylen!

 

 

 

 


Tips till påskägget!

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Idag är det nog första gången på en vecka som jag haft tid att ta en härlig morgonpromenad. Det var verkligen skönt att starta dagen med att komma ut i det fina vädret! Resten av dagen fram tills nu har spenderats med att baka (min systers man, Morgan, fyller år imorgon!), jobba ett kort arbetspass och lite plugg.
 
Nu är det bara tre dagar kvar till påskafron och jag kan tänka mig att det bakas påskgodis hos många därute! jag tänkte bidra med lite inspiration iför påskbakandet med detta inlägg med några tidigare recept! 
 
 
Lyxiga chokladkakor
 
 
 
Romtryfflar
 
 
 
Kanel- och honungskanderade pecannötter
 
 
 
Mozartkulor
 
 
 
Chokladtryffel med mascarpone
 
 
 
Nöt- och fruktbollar
 
 
 
Bountybollar
 
 
 
Chokladpraliner
 
 
 
 
 
 
 

Chokladkaka med avokado - igen

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Ni missade väl inte tävlingen i förra inlägget där ni kan vinna fyra flaskor av smaksatt stevia (naturliga smaksättningar) från NuNaturals? jag har testat dessa produkter med gott resultat. Jag gjorde om en av mina absoluta favoritkakor, nämligen chokladkaka med avokado, och använde mig av en blandning av deras flytande stevia (naturell) och av deras sockerersättnmingsströ (kallad PreSweet Tagatose, 92% sött som socker). PreSweet Tagatose går bra att ersätta mot stevia strö eller liknande, då de nästan har samma sötningsstyrka. För att se det ursprungliga receptet kolla HÄR!
 
 
 

 

Chokladkaka med avokado

 

3/4 mogen avokado
1 ägg
1 dl mandelmjöl
3 msk riven kokos
3 msk hasselnötmsjöl
3 msk kakao
½ dl mjölk
3 msk NuNaturals PreSweet Tagatose (eller stevia strö)
ca 15 droppar NuNatrurals Vanilla Stevia
1 tsk bakpulver



Sätt ugnen på 175 grader. Mosa en avokado och blanda ner de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och mjölken och rör om väl. Bröa en springform av mindre storlek (12 centimeter) och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 13 minuter. Låt kakan stå till sig i minst ett halv dygn (alternativt grädda kakan några minuter extra).

 

 

 

 


NuNaturals Stevia-tävling

Se originalrecept på www.bakasockerfritt.se!
 
Jag har fått testa NuNaturals olika slags steviaprodukter, vilket har varit spännande och såklart gott! Jag har även fått möjligheten att till fyra stycken läsare lotta ut fyra stycken flaskor med stevia, naturligt smaksatta med vanilj, citron, apelsin och choklad! Läs gärna mer på deras hemsida https://nunaturals.com/ om ni vill veta mer om respektive produkt. Jag kommer såklart även att dela med mig av mina recept som jag bakat med dessa produkter.
 
För er som tycker att produkterna låter spännande och vill köpa något från NuNaturals, ange koden BLG0613 när ni ska betala, så får ni hela 15% rabatt på det totala köpet.
 
För att vara med i tävlingen skriver ni en kommentar om att ni vill vara med. Gilla gärna deras facebooksida om ni har facebook! Tävlingen pågår hela veckan, och avslutas därmed  på söndag (31/3) natt. Vinnarpaketen kan skickas utomlands, och ni behöver därför inte bo i Sverige för att vara med och tävla! Hör gärna av er om något är oklart!
 
 
 
 
Produkterna som ni kan vinna är en av respektive falskor (dvs totalt 4 flaskor med olika smaker) är:

Lemon NuStevia Liquid, Alcohol-Free, 2 oz. Bottle

Orange NuStevia Liquid, Alcohol-Free, 2 oz. Bottle

Peppermint NuStevia Liquid, Alcohol-Free, 2 oz. Bottle

Chocolate NuStevia Liquid, Alcohol-Free, 2 oz.Bottle
 
 

LCHF-våfflor

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Nu är jag hemma från den mycket trevliga vistelsen på Stjärnholmsslott. Vi var 10 stycken som firade Arturs farfars 90-års dag, med middag, övernattning och trevligt sällskap. Artur och jag hade tur och fick tydligen det finaste rummet (fast vi blev bjudna på resan av hans pappa!). Måste säga att det var skönt att komma iväg en liten sväng, och därmed få lite välförtjänd avkoppling!
 
Alla vet väl att det är våffeldagen imorron? Jag lade upp ett rcept på bananvåfflor igår, men nu kommer ett mer LCHF-style. Mycket goda att äta med bär och grädde (eller ricotta som jag brukar göra)!
 
 

LCHF-våfflor – 3 stycken

2 ägg
4 msk vispgrädde
1 msk mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
½-1 tsk stevia strö
½ krm vaniljpulver
ev lite, lite salt

 

Vispa lätt ihop alla ingredienser. Låt gärna våffelsmeten svälla i ca 5 minuter. Lägg en klick smör i våffelgärnet och pensla gärna med smör, så att det blir jämnt fördelat.  Grädda våfflorna i gärnet i  ca ½ minut. Servera med grädde/ricotta och bär!

 

 


Bananvåfflor

Se orginalinlägget på www.bakasockerfritt.se!

 

Jag blir tokig på min dator som bara vill bråka med mig! Vissa dagar så vägrar den koppla upp sig mot internet över huvudtaget. Det stör verkligen både mitt skolarbete och bloggande. Kanske är dags att köpa en ny snart (eller lämna in den. frågan är om det är värt...) Nu är jag påväg för att fira Arturs (min sambos) farfar på ett slott, där vi ska stanna över natten. Det ska bli riktigt spännande!

 

Snart är det ju förresten våffeldagen (dvs på måndag)! Jag har testat mig fram med lite olika sorters våfflor, och igår gjorde jag goda bananvåfflor! Mums!

 

 

Bananvåfflor – 3 stycken

 

100 gram banan
2 ägg
4 msk vispgrädde
1 msk mandelmjöl
4 tsk kokosmjöl
1 krm vaniljpulver

 

Mosa banan och vispa ner övriga ingredienser. Lägg en klick smör i våffelgärnet och pensla gärna med smör, så att det blir jämnt fördelat.  Grädda våfflorna i gärnet i  ca ½ minut. Servera med grädde/ricotta och bär!

 

 


Blåbärsmuffin med mazarinsmak

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
För tillfället sitter jag i datorsalen i Albano (stockholms universitet vill säga). Jag har just varit på en extrainsatt föreläsning som handlade om hur man genomför kvantitativa undersökningar, inklusive lite statistik. Jag blev tyvärr inte mycket klokare, vilket jag faktiskt hade behövt blivit. Det är inte så lätt att veta hur man ska testa göra massa regressionstester, anova-tester och för signifikanstester om man typ aldrig gjort något sådant! Om en timme tänkte jag ebge mig iväg till espresso house för en god latte macchiato innan jag ska köra ett skivstångspass. Ska bli skönt att träna innan helgen, då det förmodligen kommer att bli ovanligt snålt på motionsfronten lördag-söndag. Imorron ska jag nämligen iväg till Norrköping för att fira Arturs farfar! Det har förövrigt varit lite småproblem med kommentarer etc, på nya sidan. Men det bör vara fixat nu! Om möjligt får ni gärna kommentera (på bloggen/skicka mail/skriva på instagram) och säga till om ni stöter på problem. Det gäller såklart annat än bara kommentarer!
 
I slutet av förra veckan gjorde jag söta blåbärsmuffin med mazarinsmak. Jag tycker mycket om smaken av mazarin (bittermandelaromen) och gillar att blanda den med exempelvis hallon. Denna gång blev det första gången jag blandade mazarinsmaken med blåbär, vilket blev mycket lyckat! Jag fyllde inte dessa muffins med så mycket smet, då jag ville att de skulle vara relativt låga/platta.
 
 
 

 

Blåbärsmuffin med mazarinsmak – 6 till 8 stycken

 

Muffinsmet:
50 gram smör
2 ägg
1 2/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 droppar bittermandelarom

 

80 gram blåbär
2 tsk stevia strö

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna (förutom 2  tsk stevia strö som ska vara till blåbären). Tillsätt äggen och det smälta smöret och blanda noga. Fyll muffinsformarna med smeten till ca en tredjedel. Blanda blåbären med 2 tsk stevia strö och fördela ovanpå muffinsen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 - 12 minuter.

 

 

 

 


Chokadbollskakor

Se originalinlägg på www.bakasockerfritt.se!
 
Eftersom jag älskar chokladbollar tänkte jag: "varför inte göra kakor av degen?". Och det gick alldeles utmärkt! Jag hade fiberhavregryn i kakorna, sam smaksatte dem med mortlat snabbkaffepulver. Gott och inte svårare än att göra chokladbollar! 
 
De som följer mig på instagram vet att jag igår körde dans fusion för första gången (på friskis och svettis). Det var roligt att köra ett nytt sorts pass, då jag gillar att dansa och träna nya saker innehållande koordination. Det var inte speciellt jobbigt, vilket jag hade förutspått, så jag hade "grundat" med 20 minuters kondition. Idag har jag faktiskt träningsvärk, och jag vet inte om det var från dasnen eller kondtionsbiten innan (eftersom jag inte riktigt körde min vanliga konditionsträning).
 
 

 

 

 

Chokadbollskakor – 10 kakor

 

40 gram smör
½ dl havregryn (gärna fiberhavregryn)
4 msk riven kokos
2 msk stevia strö
2 tsk kakao
1 ½ krm snabkaffe

 

Sätt ugnen på 150 grader. Stöt snabbkaffepulvret i exempelvis en mortel. Blanda med resterande ingredienser till en deg.  Gör 10 stycken kakor av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 14-17 minuter. Om du vill har du hackade nötter på kakorna innan du sätter in dem i ugnen.
 
 
 
 

Blåbär- och mangokaka

Läs originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!

 

Igår hade jag en jättetrevlig kväll med familjen, då vi firade min pappas födelsedag! Det bjöds på lax och jag stod för efterrätten. Jag hade gjort kladdkaka, bountybollar, äppelkaka och fudgechokladkaka. Tog lite tid att göra allt, men det var det såklart värt! Jag gillar verligen sådana kvällar, blir så avslappnad på något sätt. Sedan är det roligt att träffa barnen, som jag kan se utvecklas allt mer mellan varje gång. Jag kommer lägga upp recepten på godsakerna senare. Recept och bilder ska bara fixas mm!

 

Dagens recept blir en mjuk kaka innehållande både mango och blåbär. Mango är en inte alltför vanlig ingrediens i bakverk, men är riktigt gott! Jag har bakat med det endast ett par gånger tidigare, men det ger alltid ett smarrigt och saftigt resultat. Det är inte direkt lchf, men för de som tål kolhydrater kan jag verkligenm rekommendera att baka med mango.

 

 

 

 

Blåbär- och mangokaka

 

20 gram smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk riven kokos
1 msk hasselnötsmjöl
1 tsk kokosmjöl
2 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
50 gram blåbär och mango i bitar (jag använder fryst som tinat)

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser och rör ner ägget och det smälta smöret. Rör till sist ner mangon och blåbären. Fördela smeten i en smord och bröad springform (12 cm). Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

 

 

 

 

Blog Award

Jag har av ”Vardagsliv med lchf fått en Blog Award, vilket är en stor ära och något som gjorde mig otroligt glad! Tack snälla! Nu skickar jag vidare awarden till fem stycken andra bloggar som förtjänar den, samtidigt som jag svarar på nedastående nio frågor. Meningen är alltså att de som får den också ska svara på frågorna och skicka vidar till fem andra bloggar!

 


1) Vad ville du bli när du var liten?

Det första yrke som jag kan dra mig till minnes att jag ville ha är faktiskt bagare. Men sen uteslöt jag det alternativet eftersom "jag då måste gå upp klockan fyra på morgonen”. Efter det har jag velat bli psykolog och jurist. Nu är det istället ekonom som gäller!


2) Vad är du idag?

Jag studerar sista terminen påCivilekonomprogrammet, med inriktning finansiering. Jag är klar till sommaren och letar lite efter traineeplatser och jobb. Någon som har en anställning att ge till mig??


3)
Vart vill du helst resa?

Jag har två drömresemål. Filippinerna är det ena (där har jag dock varit flera gånger tidigare) och New York det andra!


4) Var ser du dig själv om 5 år?

Jag hoppas att jag har eget företag! Eller att jag har något slags ekonomijobb med mycket eget ansvar och flexibla tider.


5) Rött eller vitt?

Tror jag föredrar vitt. Kanske lite tråkigt, men går alltid hem ;)

6) Sommar eller vinter?

Här tror jag nog att det blir dött lopp mellan dem båda. Jag älskar vintern för att den innefattar julen. Bortser jag från julen, faller valet klart på sommaren.

 

7) Skog eller hav?

Hav om det är varmt. Älskar att bada och förknippar hav med sommar och värme.

8) Vad gör dig ledsen?

Orättvisor och nedvärdering av andra människor. Jag blir väldigt illa berörd när andra behandlas illa.


9) Vad är det bästa du vet?

Jag vet inte om jag kan välja en sak! Älskar egentid, där jag får göra vad jag vill, exempelvis umgås med en vän, träna, se på film, läsa eller baka.

 


Jag skickar vidare blog awarden till:

 

Ryskadockor: Underbar blogg med massor av hälsosamma maträtter och bakverk.

 

Hovkonditorn: Inte LCHF eller GI kanske, men likväl underbara bakverk i en blogg som uppdateras dagligen!

 

Emmabarremyr: En blogg full med god mat, träning och hälsa i allmänhet!

 

Jendas: Min älskade vän, vars blogg jag spanar in varje dag!

 

Vonskareng: En otroligt stark tjej med en massa jävlar anamma (heter det så?)!

 


Chokladnötkakor med kokos

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!

 

Den här veckan är ganska full med saker som måste göras. Jag trodde dock att nästa vecka skulle vara relativt fri och ledig (så att jag typ kan träffa folk!), men allt eftersom blev alla dagar i almanackan fullklottrade med uppbokade tider. På fredag efter kl 14 hittade jag visst en ledig tid för alla som vill veta! Jag har i alla fall idag lyckats ta en frukost med kära Lovisa, vilket alltid gör en toppenbra start på dagen.

 

Som tur är ska jag baka idag, i och med att min pappa fyller år imorron, och jag i vanlig ordning ska bidra med födelsedagsfikat! Så det är tur att "måsten" är detsamma som "rolighet" i detta fall :)

 

Idag kommer en småkaka med chokladsmak upp på bloggen. I den har jag mixad riven kokos blandat jordnötter och annat nötmjöl. Extra gott är det att jag la på en bit choklad innan kakorna åkte in i ugnen!

 

 

 

 

Chokladnötkakor med kokos – 8 stycken

 

30 gram smör
50 gram salta jordnötter
6 msk riven kokos
2 msk mandelmjöl
4 msk hasselnötsmjöl
2 tsk kokosmjöl
2-3 msk stevia strö
2 tsk kakao
2 krm vaniljpulver
8 chokladbitar

 

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg jordnötter och kokos i en mixer och mixa till ett mjöl (jag använder stavmixer). Blanda med resterande torra ingredienser. Rör till sist ner smöret och blanda ingredienserna till en deg. Gör åtta stycken kakor av degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en chokladbit på varje kaka. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna innan de rörs (de är mjuka innan de kallnat).

 

 

 


Brownie utan ugn

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!
 
Nu snurrar huvudet av alldeles för mycket läsning av "papers"/artiklar. Dessutom slutade mitt internet att fungera på min dator, så det var väl lika bra att ge upp på den fronten. Dags att köpa ny dator? Nu har jag i varje fall snott Arturs dator för att skriva, synd bara att jag måste föra över bild och text med usb...
 
Jag har gjort en mer traditionell brownie i ugn många gånger, men detta recept är det första på en brownie utan ugn! Jättegod och full med näringsämnen. Kakan får sin sötma från dadlarna, men om man vill går det bra att söta extra med exempelvis stevia strö eller honung. Jag har dessutom avokado i för att få kakan extra krämig och hälsosam. Srvera den gärna med vispad grädde!
 

 

 

 

Brownie utan ugn

 

1/3 stor eller ½ liten mogen avokado
30 gram val- och pecannötter
2 msk riven kokos
1 ½ tsk kokosmjöl
50-60 gram färska dadlar
1½-2 msk kakao
1 ½ krm vaniljpulver
ev honung

 

Mosa avokadon och de färska dadlarna. Finhacka nötterna och blanda ner detta tillsammans med resterande ingredienserna. Söta med honung (eller annan sötning) efter smak. Rör noga ihop allting. Lägg en bit bakplåtspapper i botten av en 12 centimeter stor springform och fördela chokladdegen ovanpå. Låt stå i kyl innan servering. 

 

 

 

Kaka med chokladcréme

Se originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!

 

Puh, efter en lång dag säger jag god natt och hej då till alla måsten för idag. Jag har alltså precis lagt undan plugget och får ta vid där jag slutade imorgon. Jag har inte hunnit baka på flera dagar, och det börjar minst sagt klia i fingrarna och huvudet för att experimentera mig fram till något nytt smarrigt recept. Tur att jag har lite recept på lager som jag vill visa er!

 

Kanske kommer ni ihåg att jag lade upp ett recept på en chokladcréme härom dagen? Den crémen är en stor beståndsdel i denna kaka! Bottnen innehåller nötmjöl och hackade nötter, vilken i sin tur är toppad med crémen. Enkelt och gott med smak av hasselnöt och choklad!

 

 

 

 

Kaka med chokladcréme

 

10 gram rumsvarmt smör
½ dl mandelmjöl
1 tsk kokosmjöl
10 gram hasselnötter
10 gram sockerfri mjölkchoklad
½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

 

100 gram chokladcréme

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka hasselnötter, hacka chokladen och blandsa med resterande ingredienser till en deg. Tryck ut degen i botten av en liten springform (12 cm). Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

 

Värm chokladcrémen mjuk och bred den ovanpå kakan. Toppa gärna med riven kokos och servere med grädde!
 
 
 
 

Banan- och båbärskaka

Originalinlägget hittar du på: www.bakasockerfritt.se!

 

Fy, under de senaste dagarna har min dator krånglat med internet hela tiden! Den vägrar koppla upp sig, även fast internet är tillgänligt. Till sist fick jag igång internet vid halv sju på kvällen. Och då ska det påpekas att jag kom hem vid ett! Då är det tur att jag har en mobil och även kan låna sambons dator.

 

Härom veckan när jag var på middag hos min systers familj bakade jag en underbar kaka innehållande banan och blåbär. Blåbär och banan passar verkligen bra ihop! Kakan toppade jag med en krämig topping gjord på grädde där jag tillsatt en äggula och vaniljpulver. Det här måste vara en av mina favorit "mjuka kakor"!

 

 

 

 

Banan och båbärskaka

 

Smet:
90 gram smör
3 ägg
3/4 dl riven kokos
2 dl mandelmjöl
½ dl stevia strö
½ tsk vaniljpulver
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver 200 gram mogen banan
100 gram blåbär (stora och söta)
ev 2 msk honung

 

Gräddtopping:
2 ½ dl vispgrädde
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
1 äggula

 

 

Smet
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägget pösigt och mosa bananen. Blanda alla torra ingredienser tillsammans och tilltsätt mosad banan, äggvispet och smöret. Blanda till en smet. Blanda sist ner blåbären och rör försiktigt därefter så att de inte mosas för mycket. Smöra och bröa en 24 cm springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 22 minuter. Låt svalna.

 

Gräddtopping
Vispa grädden med elvisp. När grädden nästan är klar tillsätter du sötning, vanilj och äggula och vispar lite till. Bred eller spritsa grädden på kakan.

 

 

 

 

 


Bananbröd

Läs originalinlägget på www.bakasockerfritt.se!

 

För några veckor sedan var jag inne i en riktig "bananperiod" och jag bakade massor av mjuka kakor med banan i. Då uppstod denna kaka, som jag verkligen blev nöjd med! Den får sin sötma av banan samt lite honung, och ingen annan sötning behövs (enligt mig - självklart är det bara att söta mer om man vill!). Använd en mogen banan som ger en mjukare, fylligare och sötare smak än vanliga/mer omogna bananer. Gott är även att servera kakan med en klick vispad grädde!

 

Idag har jag jobbat ett kort jobbpass (mina jobbpass är alltid korta) och fixat och läst på inför oppositionen vi ska ha på uppsatsen på torsdag. Jag är nervös redan nu... Jag hatar att andra ska opponera på min uppsats inför andra. Snacka om prestationsångest.

 
 

 

 

Bananbröd - ca 6 bitar

 

1 banan
1 ägg

2 msk mjölk
1 msk honung
20 gram valnötter

1 ½ msk kokosmjöl
½ dl mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananen och finhacka valnötterna. Blanda alla ingredienser med varandra och rör noga om. Lägg ett bakplåtspapper i en liten ugnsform (min är 12X15) och häll över smeten (alternativt använd en 12-cm springform). Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

 

 

 

 


Chokladcrème

Se originalinlägg på www.bakasockerfritt.se!
 
Jag hittade ett spännande recept i Ica:s tidning Buffé på chokladcréme. Det påminner lite om nutella, fast med riktig choklad (inte kakao) och mindre hasselnötter. Konsistensen blir även lite hårdare då den fått kallna, jämfört med nutellan. Krämen är riktigt god att äta till grädde, bär eller som tillbehör/ingredienser till andra sorters bakverk! Spana gärna in receptet på nutella (hasselnötscréme)!
 

Chokladcrème

 

50 gram mörk sockerfri choklad
½ dl grädde
ca 80 gram hasselnötter utan skal
15 gram kokosolja
1 msk stevia strö
1 -2 krm vaniljpulver

 

Mixa hasselnötterna till ett fint mjöl. Smält chokladen i bitar tillsammans med oljan och grädden i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen och blanda ner sötning, vaniljpulver och de mixade hasselnötterna. Mixa eventuellt krämen igen. Häll krämen i en burk och förvara i kylskåp.

 

 

 

 

 


Chokladbollar med kokos och dadlar

Oj, vad denna helg gått snabbt! Fast morgondagen bjuder bara på trevligheter, så det ser jag fram emot! Känns bra att se fram emot en måndag ;) Då ska jag börja dagen på absolut bästa sätt, nämligen en fika på espresso house innan jag ska köra ett av mina favoritsteppass. Sedan blir det förhoppningsvis lite shopping i Nacka Forum. Förutom det blir det såklart plugg och lite bakning!
 
Ett jättebra snack eller häslosamt fika är att göra chokladbollar av exempelvis dadlar, torkad frukt och nötter/kokos. Enligt mig är det mycket, mycket godare än "vanliga" chokladbollar som nu mest känns sliskiga. Dessutom tycker jag att vetskapen om att det jag äter är hälsosamt, gör det hela ännu godare! Jag använder mig i dessa chokladbollar av färska dadlar (som jag tycker är godare än torkade aprikoser etc). Detta har jag blandat med fiberhavregryn och riven kokos, som både bidrar med ett lågt GI. Enligt mig behövs ingen extra sötning.
 
 
 
 
 

Chokladbollar med kokos och dadlar – 7 stycken

 

50 gram färska dadlar
¼ dl fiberhavregryn
2/3 dl riven kokos
1 msk kakao
valfri mängd kaffe (alternativt vatten)
ca 5 gram kokosolja

 

 

Lägg havregryn, kokos och kakao i en skål. Mosa ner de färska dadlarna. Tillsätt kaffe efter smak (alternativt  vatten) och kokosolja. Blanda till en deg ocg tillsätt eventuellt mer vätska vid behov. Rulla chokladbollsdgen till bollar och rulla gärna i riven kokos.
 
 
 
 

Bakrixfrallor med solrosfrön

Se originalinlägget på bakasockerfritt.se!
 
Nu sitter jag och kollar Melodifinalen, samtidigt som jag bakar bröd och bloggar! Eftersom jag inte är sådär jättesåld på många av låtarna passar det bra att göra lite annat medan de går. Det roligaste är enligt mig själva röstningen!
 
Idag har jag kört ett tufft skivstångspass för att sedan träffa familjen över något vi kallade "workshop". Det gäller ett köp av föräldrahuset, vilket för med sig en del komplikationer och bestämmelser. Men riktigt kul att huset kan stanna inom familjen! Samt att eventuellt få ett förskottsarv; det är ju liksom nu man (jag) behöver det. Inte om hundra år då jag redan har en (förhoppningsvis) fast inkomst och är mångmiljardär (heh).
 
Ikväll lägger jag upp ett till matbrödsrecept. Basen är gjord på bakreix, samt mixade solrosfrön. Om du inte har bakerix, måste jag tipsa om detta supergoda bröd: Solrosfrallor, som är ett av mina absoluta favoritbröd!
 
 
 
 

Bakrixfrallor med solrosfrön – 5 stycken små frallor

 

1 ägg
1 dl bakerix
2 msk solrosfrön
½-1 msk pumpafrön
1 msk olja
1/3 krm salt
1 krm stevia strö

 

Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka/mixa solrosfröna och blanda med resterande torra ingredienser. Vispa ägget pösigt med elvisp och rör ner bland de torra ingredienserna. Forma degen till fem stycken små frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 

 

 


Mellofinal!

Ikväll är det Melodifestivalen, och denna gång ska jag för ovanlighetensskull sitta bänkad framför TV:n. Vem hejjar ni på? Själv har jag fått upp ögonen för Anton (tänk att han har koriograferat dansen själv). jag tror jag är lite svag för sådana typ av bidrag. Varför får jag känslan av att mina favoritbidrag har något gemensamt drag?
 
Anton Ewald (2013):                 Eric Saade (2010, 2011):        Tooji (2012):
 
                          
 
                            Måns Zelmerlöw (2007, 2009):        Darin (2010):
                                                
 
 
Kalla mig töntig (men va fan, man får väl bjuda lite på sig själv!), men till mitt försvar, det är ju ändå Melodifestivalen! Då ska det vara lite medryckande och show!
 
 
 
 
 

Fudge brownie

Se originalinlägget på bakasockerfritt.se!
 
Till födelsedagsfirandet förra helgen hade jag gjort så kallade Fudge brownie. Dock utan sirap, men med grädde och massor av härlig choklad! I bottnen ingår även hasselnötter och toppingen är en slags fudgesås. Visst låter det gott? Perfekt att bjuda på till kaffet (eller thé i mitt fall).
 
Denna fredag har jag ärligt talat mest pluggat. Låter inte direkt roligt, men på söndag kväll (måndag morgon) ska början på vår uppsats in, och det finns minst sagt en hel del att göra. Jag har ändå tagit mig iväg för att köra veckans andra tränignspass. Har blivit en anings mindre träning denna vecka, pga tidsbrist.
 
 
 
 
Fudge brownie
 

Browniekaka:
30 g smör
1 ägg
½ dl vispgrädde
25 g hasselnötter
1 dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
1 ½-2 msk kakao
3 ½- 4 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
25 gram ljus choklad

Chokladfudgeöverdrag:
½ dl vispgrädde
10 gram smör
40 gram mörk choklad (Går även bra med ljus)
½ krm vaniljpulver
ev. sötning

 

 

Browniekaka
Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka hasselnötter och choklad.  Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunkte. Tillsätt ägg, smör och grädde. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 12X15 cm (lägg alternativt ett smörgåspapper i formen så går det lättare att lossa). Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter, den ska vara lite kladdig inuti. Låt kakan svalna.


Chokladfudgeöverdrag
Koka upp grädden och ta kastrullen från värmen. Rör ner bitar av chokladen samt smöret. Bred överdraget över kakan, låt stelna och skär sedan i rutor.

 

 

 

 

 

 


Lyxiga chokladkakor

Se originalinlägget på bakasockerfritt.se!
 
Igår hade jag och min uppsatskompis skypesamtal med vår  handledare. Jag var olidligt nervös hela dagen, men försökte trycka undan det med ickeplugg och massor av bakande. Som tur är verkade vi ändå få vår idé godkänd, även om det blev en lite annorlunda vinkel på det hela och därmed behöver en stor del av uppsatsen göras om. Det är förstås lite tråkigt i och med att vår första del ska in redan måndag morgon. Jag måste säga att jag inte gillade skypesamtalet. Jag hatar att parta på engelska och det var grymt svårt att svara på frågor utan att hinna tänka igenom dem innan. Jag blir så lätt ställd vilket leder till att jag får kortslutning och börjar parta på innan jag hunnit tänka, bara för att vinna tid. Inte kul när han börjar skratta och säga att jag missförstått hela teorin. Hallå, jag hade bara otur när jag tänkte... Men, men jag väljer på att fokusera på att vi nu (får jag hoppas) i alla fall har grunden godkänd och bestämd!
 
Nog pratat om tråkiga uppsatser (det räcker med att jag tänker på dem 20 timmar om dygnet)! Idag vill jag dela med mig av ett recept på jättesöta småkakor! De är ett hett tips att inspireras av om du vill göra en liten fin ätbar present att ge bort. Basen är en chokladkaka på nötter, som sedan toppats med smält choklad samt valfria nötter. Inte komplicerat alls, men blir ändå väldigt snyggt!
 
 

 

 

Lyxiga chokladkakor – 6 stycken

 

15 gram rumsvarmt smör
½ dl mandelmjöl
10 gram pecannötter
½ msk kokosmjöl
1 tsk kakao
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

20 gram sockerfri choklad

Valfri topping (nötter)

 

 

Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka pecannötterna och blanda med resterande torra ingredienser. Blanda till sist ner smöret. Forma sex stycken bollar av kakdegen och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.

 

Smält chokladen och toppa kakorna med detta. Toppa chokladen med exempelvis nötter.
 
 
 
 

Banankaka med hackad choklad

Se originalinlägget på http://bakasockerfritt.se/!
 
 
Idag började jag dagen med en lång och skön morgonpromenad. Har jag tid och är hemma älskar jag att starta med en promenad på morgonen, då jag brukar lyssna på pratradio, läsa bloggar på mobilen eller bara rensa tankarna. Ikväll ska jag och min uppsatskompis ha vårt första handledarmöte via Skype. Egentligen skulle vi haft tiden 17, men tyvärr blev det förflyttat två timmar framåt. Jag är minst sagt lite nervös inför samtalet, eftersom jag inte har någon aning om vårt ämne ens bli godkänt! Blir det inte det och jag får göra om, blir jag skogstokig! Jag tror det inte blir så mycket plugg för min del idag, ett par, tre intensiva timmar ikväll räcker för idag!
 
För att skingra tankarna är det perfekt att ställa sig och baka. Det är kreativt, roligt och gott (oftast)! Idag har jag hunnit med jordnöts- och kokoskakor, och kanske jag hinner med någon till godbit. Men idag lägger jag upp ett recept på en banankaka med choklad! Jag har ofta banan i mina kakor, då de blir så smakrika och saftiga utav det. Eftersom banan i sig är så pass sött, behövs det knappt någon annan sötning. Jag serverar min banankaka med grädde eller glass!
 
 
 
 

Banankaka med hackad choklad

 

15 gram smör
70 gram mogen banan
1 ägg
½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
15 gram hackad choklad
10 gram finhackade pecannötter
½ msk stevia strö
½ tsk bakpulver
½ krm vaniljpulver

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, mosa banan och vispa ägget pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser med varandra. Rör därefter ner den mosade bananen och det smälta smöret. Rör till sist försiktigt ner äggvispet. Häll banansmeten i en bröad springform (12 cm). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 

 

 
 

Macadamiachokladcréme

Se orginalinlägget HÄR på bakasockerfritt.se!
 
Jag har gjort chokladcréme av hasselnötter, cashewnötter, mandlar, valnötter och nu även macadamianötter! Macadamianötter är väldigt feta och det behövs väldigt lite olja (om ens något alls) för att få den till en bra konsistens. Chokladcrémen är god att äta som den är, till exempelvis grädde eller som tillbehör till pannkakor, tårtor mm.
 
Idag har jag tränat, fikat med föräldrarna och ikväll blir till att ta en promenad med Lovisa! Jag tycker det ät jättemysigt att gå en sväng med en kompis, tiden går alltid ruskigt snabb och innan man vet ordet av man gått en bra bit!
 
 

Macadamiachokladcréme

 

120 gram macadmianötter
1 ½- 2 msk kakao
ca 2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 tsk kokosolja

 

Mixa macadamianötter med en mixer (jag gör det lite i taget med en stavmixer). Macadamianötter är väldigt feta så det blir en ganska krämig ”smet”. Tillsätt resterande ingredienser (det går att utesluta kokosolja)och mixa tills allt blandas.

 

 

 

 


Bananchokladkaka utan smör

Banan och choklad är en av mina favoritkombinationer! Så varför inte kombinera dessa smaker i en kladdkaka? Jag tastade att baka kakan utan smör, eftersom banan i sig är så krämigt, och det blev supergott! Vill du kan du självfallet tillsätta smör, men öka gärna då någon av de torra ingredienserna, eller grädda en extra stund.
 
 

 

 

Bananchokladkaka utan smör

 

1 ägg
80 gram mogen banan
¾ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 ½ msk stevia strö
1 ½ msk kakao

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananen och blanda med alla torra ingredienser. Rör till sist ner ägget. Smöra och bröa en 12 centimeter stor springform (gärna med riven kokos) och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig (låt den annars stå några minuter extra). Låt kakan bli kall och servara med grädde eller glass.

 

 

 

 


Ny hemsida: http://bakasockerfritt.se/

Nu är äntligen min nya hemsida klar! Visst är allt inte perfekt, men finputsningen får ske efter hand. Jag vet inte hur många hundra timmar allt har tagit, men det har det varit värt! På den nya sidan kommer först bloggen upp som startsida. Sedan har jag även en "kokbok", dvs en flik med nästan alla mina recept (längst upp till höger). Har där en fin liten samling på nästan 200 recept!
 
Det är min systers man som hjälpt mig och gjort designen.Tack Morgan!
 
ta och kika in på: http://bakasockerfritt.se/
 
 
 
 

Kokoskakor med chokaldbitar

Jag lovade en läsare att lägga upp receptet på mina kokoskakor jag bakade tidigare i veckan. Här kommer receptet! Jag har blandat riven kokos med bland annat hasselnötter och choklad. Ta den typ av choklad du tycker är godast! Tänk på att välja ekologisk riven kokos, då jag har sett att de har lägre kolhydratsinnehåll. Och för alla andra fördelar ekologiska produkter för med sig såklart!

 

 

 

 

Kokoskakor med chokaldbitar – 8 stycken

 

25 gram rumsvarmt smör
1 dl riven kokos
1 dl mandelmjöl
2 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
15 gram hasselnötter
10 gram sockerfri choklad

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka hasselnötterna och hacka chokladen. Blanda detta med resterande torra ingredienser. Blanda till sist noga med det rumsvarma smöret. Forma åtta stycken kakor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

 

 

 

 

 


Födelsedagfirande

Igår krånlgade bloggen av någon anledning. Blev lite orolig, men nu verkar den fungera som det ska! Igår fyllde min mamma år, och det firades med en middag och efterrätt. Jag lagade en underbartgod laxrätt och hade bakat min päron- och kanelkaka (mammas favorit) samt brownies.
 
 
Brownie (recept kommer imorgon)
 
 
 
Päron- och kanelkaka
 
 
 

Päron- och kanelkaka

 

Kakan:
230 gram päron (ca 2 små)
1 msk vatten
1 msk vispgrädde
125 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
3 msk kokosmjöl
½ dl riven kokos
ca 1 ½ dl stevia strö
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver

 

Gräddtopping:
2 dl vispgrädde
1 msk stevia strö
1 ½ krm vaniljpulver
eventuellt 1 äggula

 

 

Kakan
Skär päronen i midre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten och 1 msk vispgrädde. Skjud i ca 10 minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat. Smält smöret och vispa äggen pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser till kakan (hasselnötsmjölet kan du själv göra genom att mixa hasselnötter utan skal tills det blir ett mjöl) och tillsätt det smälta smöret. Rör ner päronbitarna och till sist de vispde äggen. Smöra och bröa en 24 centimeters springform med mandelmjöl och häll i päronsmeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 22-25 minuter.

 

Gräddtopping
Vispa grädden fluffig med elvisp. Tillsätt stevia strö, vaniljpulver  och eventuellt äggulan (äggulan gör kakan krämigare) och fortsätt vispa till en tjock konsistens. När kanel- och päronkakan svalnat brer eller spritsar du på gräddtoppingen ovanpå kakan.

 

Tips: Kakan är god även utan toppingen!

 

 
 
 

LCHF-frallor med pumpafrön

Ännu en härlig fredag! Även fast mina vardagar inte skiljer sig nämnvärt från helgdagar, är fredag-söndag lite extra mysiga :) Idag gick jag upp tidigt för att vara barnvakt till lille Anton. Dagen har tillbrigats med, och ska fortsättas med, att både baka inför morgondagen och skriva på uppsatsen. Imorgon fyller nämligen mamma år, och jag ska bjuda på kaka! Ni får se närmare i helgen vad det blir för något!
 
Här om dagen passade jag även på att baka bröd i LCHF-anda. Denna gång gjorde jag ett frömjöl av pumpafrön att ha i brödsmeten. Basen består även av bakerix, vilket hjälper till att göra bröd luftigt. Detta bröd är gott att ha smör samt en stor skiva ost på! Spana gärna in DET HÄR receptet på solrosfrallor, som är ett annat smarrigt bröd!
 
,

 

 

LCHF-frallor med pumpafrön

 

1 ägg
1 msk olja
15 gram pumafrön
½ dl bakerix
1 msk solrosfrön
2 msk mandelmjöl
½ msk fiberhusk
½ krm salt
2 krm bakpulver
ev lite honung

 

 

Sätt på ugnen på 150 grader. Mixa pumpafröna till ett mjöl och blanda med resterande torra ingredienser. Vispa ägget pösigt med elvisp och rör ner bland de torra ingredienserna tillsammans med oljan. Rulla ca sex små bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut en aning. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter tills brödet är genomgräddat.

 

 

 

 


RSS 2.0
Matbloggstoppen