Äppelkaka utan mjöl och socker


Nu har jag filat på receptet och det resulterade i en enligt mig sjukt god äppelkaka! Jag åt upp en tredjedel på direkten. MUMS!

Äppelkaka utan mjöl och socker

2- 3 äpplen (beroende på storlek)
2 msk smör
½ msk erythritol (sukrin, sötin)
½ tsk kanel

Smeten:
80 gram smör
2 dl mandelmjöl
3 ägg
ca 4 – 4 ½ msk erythritol
ca 1/8 kryddmått stevia (300 ggr sötare än socker)  
2 msk kokosmjöl
2 msk pofiber
4 msk vispgrädde
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma


Strö över:
½ -  1 tsk kanel och 2 tsk erythritol


Gör såhär:
Tvätta och klyfta äpplena (du behöver inte skala om du inte vill) och stek i smör med kanel och erythritol ett par minuter. Välj ett par äpplen som faktiskt smakar något! Tråkiga äpplen kan förstöra den bästa äppelkakan.

Smeten:
Smält smöret. Vispa ägg, erythritol och stevia pösigt med elvisp. Blanda mandel- och kokosmjöl, pofiber, bak- och vaniljpulver, 1 tsk kanel och kardemumma. Rör ner det smälta smöret och vispgrädden (ovispad) bland de torra ingredienserna. Rör sedan ner ägg och sockerblandningen. Häll i en smörad och bröad (mandelmjöl)springform som är 24 cm. Tryck ner äppelklyftorna (kakan blir saftigare om man pressar ner dom lite extra) i kakan och strö över ca 2 tsk erythritol och ½ -1 tsk kanel. Grädda lite längre ner än mitten av ugnen på 175 grader i ca 20-30 minuter, tills kakan börjar bli fast (enligt mig gör det inget om den är lite kletig i mitten).

 


Servera med grädde eller vaniljsås!






LCHF produkter - Måsten i mitt skafferi

Här hittar ni några LCHF-vänliga produkter som är nära inpå absolut nödvändiga för att baka goda bakverk! Och om de inte är absolut nödvändiga, så är de i alla fall absolut supergoda!


Stevia/Erytritol – De enda två LCHF-vänliga sötningsmedlen! Jag älskar dessa! Jag använder mig enbart av stevia och erytritol i min bakning. Dessa två sötningsmedel är naturliga och är för mig ett perfekt substitut till det vanliga sockret. Går att köpa i väsorterade livsmedelsaffärer, hälsokost eller över internet. Erytritol kallas även sötin och sukrin. Glöm inte att då vara försiktig med stevian som är bra mycket sötare än socker! Läs mer om stevia och erytritol här!


Kokosmjöl
– Detta mjöl är otroligt fiberrikt och suger upp en hel del vätska. Man bör därför inte nvända sig för mycket av kokosmjöl, då det bara kommer bli en pulvrig massa. Jag brukar ha en mindre mängd kokosmjöl blandat med annat nötmjöl. Det bidrar med en fin, tjockare konsistens och en härlig smak. Detta mjöl köpes i lite större livsmedelsaffärer. Att göra kokosmjöl själv ska vara väldigt svårt, för det är i motsats till vad vissa tror inte gjort genom att mala kokosflingor! Läs mer om kokosmjöl här!


Kokosfett – Ett av vad jag förstår de nyttigaste fetter som finns! Det är inte alls ohälsosamt som många tidigare trott. Detta fett luktar dessutom härligt och bidrar med en krämig kokossmak. Jag byter ibland ut en del av det vanliga smöret mot lite kokosfett. Kokosfett blir allt vanligare i vanliga livsmedelsaffärer. Läs mer om kokosfett här och här!


Mandelmjöl – Mandelmjöl är det jag använder mest som ”den torra ingrediensen” i mina bakverk. Jag älskar mandelsmaken och kan ibland droppa i ett par droppar bittermandelarom för extra smak i en kaka. Jag rekomenderar att göra eget mandelmjöl, vilket är enklare än man tror! Jag skållar inte mina mandlar utan lägger vanliga sötmandlar, lite i taget i en väldigt djup bunke (anpassad för stavmixer, annars kan det fara ut en del) och mixar med stavmixer (elleman kan förstås använda en mandelkvarn) tills det blir ett fint mjöl. Bara att fotsätta tills man har den mängd som man vill ha. Jag förvarar mjölet i en burk i skafferiet. Att göra eget mandelmjöl är dessutom mycket billigare än att köpa! Att ha kvar skalet på mandeln passar bra i många kakor. Ska det däremot göras mandelmassa eller marsipan är det förmodligen bäst att skålla mandeln och ta bort skalet.


Nötter & mandlar – Nötter ger många av mina kakor lite extra piff. Det ger mer smak och tillför dessutom”knaprighet”. Det är dessutom väldigt nyttigt och fyllt med bra fetter! Är man kolhydratskänslig är det bra att välja nötter som paranötter (3,4 % kolhydrater), macadamianötter (10%), hasselnötter (3,4%) och sötmandel (6%) med lite kolhydrater.


Vaniljpulver – Består av hundra procent vaniljstång och inga knasiga tillsatser eller socker. En smaksättning som passar i nästan allt!


Mörk sockerfri choklad – Det är otroligt enkelt att piffa upp bakverk med grovhackad choklad. Ger dessutom lite tuggmotstånd!

Även jordnötssmör rekommenderar jag att ha en burk utav!

 


Mjuk LCHF-Chokladkaka


Denna kaka hade egentligen tänkts att bli en kanelkaka. Men på något vänster råkade jag ta kakao i istället! Och tur var väl kanske det, för detta blev en kaka jag blev riktigt, riktigt nöjd med! Rekommenderas starkt!

Mjuk LCHF-Chokladkaka

125 gram smör
4 ägg
1 dl stevia strö
ca 5 msk kakao
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
¾ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
3 kryddmått vaniljpulver
50 gram mörk sockerfri choklad

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med äggulorna. Blanda med det smälta smöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Vispgrädden ska vispas så den får en riktikgt tjock konsistens. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Häll i en bröad (mandelmjöl) brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir helt fast.




Denna kaka äter jag som den är eller med en klick vispgrädde.





Chokladkaka i solen. Kan livet bli mycket bättre?




Glass med stevia

Jag har sedan ett par månader tillbaka lite då och då köpt hem Alvestaglass LCHF glass. Har testat de tre glassarna som jag hittat i butiken, dvs vanilj, choklad och smörkola. Smörkola var min absoluta favorit. För någon dag sedan såg jag att de lanserat hel tre nya glassar, sötade med stevia! Självklart var jag tvungen att köpa hem ett par. Både "chokladbomb" och "himmelsk röra" fick följa med mig hem (den tredje glassen är en vaniljglass). Tyvärr är dessa LCHF-glassar trots namnet inte så LCHF-vänliga om man spanar in innehållsförteckningen. De innehåller tex. glykos... Inte så bra! Så för min del blir det en liten skopa vid enstaka tillfällen!



Smörkola, chokladbomb och himmelsk röra


Blåbärspaj

Jag bakade denna sommriga paj i en liten pajform, på ca 12 cm i diameter. Vill man baka i en större form kan man givetvis tre- eller fyrdubbla mängden av ingredienserna, beroende på pajformens storlek. Servera gärna denna blåbärpaj med vaniljsås eller vispgrädde!

Blåbärspaj - en liten pajform

Pajdeg:
40 gram smör
1 1/3 dl mandelmjöl
½ kokosflingor
1-1½ msk kokosmjöl
½ tsk kanel
1 kryddmått vaniljpulver
3 msk stevia strö

Blåbär:
70 gram blåbär
½ msk stevia strö
½ msk kokosnötsmjöl eller 1½ msk mandelmjöl

Strö över:
30 gram nötter, jag använde pecannötter

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda till en deg. Lägg ca 4/5-delar i pajformen och platta ut i botten och kanter. Blanda blåbär med ½ msk stevia och ½ msk kokosnötsmjöl och blanda runt. Häll båbären över pajdegen. Strö över resten av pajdegen över blåbären och toppa med lite valfria nötter. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 - 25 minuter tills pajen fått färg.



Blåbärspaj på balkongen




Såg ni förresten Eurovision Song Contest igår? Det gjorde jag! Så spännande! Och det gjorde inte saken värre att jag hade en underbar banan- och äppelkaka att avnjuta!


Kokosnötsmjöl


Det här inlägget verkar inte ha kommit in som det ska, så jag publicerar det igen för säkerhets skull! Jag vill ju inte att någon ska missa det!

Jag blir helt lyrisk när jag tänker på de otroligt många underbara varor som jag upptäckt sedan jag börjat använda mig av mera LCHF-vänliga recept. Denna gång måste jag bara slå ett stort slag för kokosnötsmjölet! Vilken underbar uppfinning detta är! Mjölet tillverkas genom torkning och malning av kokosnöten efter att vätskan pressats ur.

Man får dock vara lite försiktig med vad för något det är man faktiskt köper, då det finns en hel del skojjare där ute som bara säljer skit. Jag använder mig av AmanPranas kokosnötsmjöl som är den äkta varan. Per 100 gram innehåller detta kokosnötsmjöl 20 gram protiner, 10 gram fett och endast 4 gram kolhydrater. Mjölet har även en otroligt hög procent fiber: 60 gram! Jämför detta med vanligt vitt mjöl med 75 gram kolhydrater och 3 gram fiber... Vilket föredrar du?

När man använder kokonötsmjölet räcker det att ta enbart runt 1/4 av vad man skulle ha använt om man tagit vanligt mjöl. det suger nämligen åt sig rejält med vätska.




Hälsotidningar är min vardagslyx

Jag kan inte låta bli att köpa några av alla hälso-, gi- och LCHF-tidningar och bilagor som finns där ute. Det finns en hel del av denna vara och varje gång jag beger mig till tidningshyllan verkar det bara komma än fler. Så ni kan förstå att det blir några stycken per vecka som får följa med mig hem. Visst kan det bli dyrt om man lägger ihop alla summor, men det kan det vara värt. Det är som min vardagslyx! Att sitta i soffan om kvällarna med en kopp te och tidning och mysa låter väl inte helt fel?



Utmaningen fortsätter

Nu har Artur varit (vad jag vet i alla fall) sockerfri en hel vecka. Det måste vara första gången på väldigt, väldigt länge för honom! Han motstod till och med min underbara, och tyvärr sockriga, jordgubbspaj i söndags då vi hade familjemiddag. Men jag bjöd självklart även på ett socker- och mjölfritt alternativ, så det gick ingen nöd på honom! Dessutom har jag ständigt nyttiga kakor i kylen som han glatt äter av. Jag tror han kan börja vänja sig vid denna livsstil!



Banankaka


Denna mjuka banankaka är nog min pokväns favoritkaka! Då denna kaka innehåller banan är den inte LCHF-vänlig och bör därför inte ätas av de som är kolhydratskänliga. För er andra kan jag starkt rekomendera denna kaka, bananerna bidrar med en härlig kladdighet och naturlig sötma. Som extra piff har jag blandat ner lite choklad. Ett riktigt toppen bakverk!

Banankaka

2 mogna bananer
80 gram smör
2 ägg
ca 1½ dl + 1 ½ tsk stevia strö (efter smak)
1 ¼ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
4 msk vispgrädde
2 kryddmått vaniljarom
2 tsk bakpulver
1- 1 ½ tsk kanel
30 gram sockerfri mörkchoklad
1-2 tsk kakao
30 gram valnötter/pecannötter

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser förutom kakaon och nötterna. Mosa bananerna och blanda i smeten tillsammans med det smälta smöret. Dela äggen och blanda i äggulorna i smeten. Vispa äggvitor och grädde var för sig och blanda försiktigt ner i smeten. Ta bort ca 1/6 av smeten och lägg i en annan bunke. Blanda i kakao, choklad och 1 ½ tsk stevia strö i den andra smeten. Häll först i den ljusa smeten i en smörad och ”bröad” form (med mandelmjöl), ringla över chokladsmeten och rör lite en gång så att chokladsmeten åker ner lite i den ljusa smeten. Strö över grovt hackade nötter på toppen. Grädda lite lägre än mitten av ugnen på 150 grader i ca 25 minuter.






Nästan som ett deltidsjobb (utan lön)

Jag funderade igår över hur mycket tid jag faktiskt lägger ner på denna blogg och allt som rör den. Och det blir rätt mycket! Jag hade önskat att det bara var baka, fota och skriva - det är ju det som är skojj! Utöver det lägger jag ner en hel del tid på att lista ut hör man ändrar designen och försöka locka till mig nya läsare. Sen får man inte glömma att jag måste baka om det mesta ett par gånger för att få det rätt. Allt som allt tar det nog nära 4 timmar per dag, alla veckans sju dagar. Kanske borde jag outsourca det jag inte är så duktig på? Det skulle i varje fall spara mig en del tid!

Nej, nu är det dags att stänga av datorn och hitta på ett rcept till en smarrig kanelkaka!


Kokostoppar


Kokostoppar är i sig ett relativt LCHF vänligt bakverk - bortsett från sockret såklart! Jag har bytt ut socker mot stevia strö och toppat med choklad. Självklart går det att utesluta chokladtoppingen och det blir då en ommöjligt ännu mer lättbakad kaka!

Kokostoppar – 25 st

1 ägg
+ 1 äggula
150 gram kokosflingor
40 gram smör
½ dl + 2 tsk stevia strö
30 gram sockerfri mörkchoklad
1 msk kokosolja

Smält smöret. Blanda ägg och äggula med stevia och kokosflingor. Häll på smöret, rör om och låt stå i några minuter. Forma toppar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter tills kakorna får färg.

Smält choklad med kokosolja och stevia i ett vattenbad. Låt både choklad och kokostopparna svalna. Häll över chokladen över kakorna. Går som sagt lika bra utan choklad!








Kakor med hasselnötscrème


Jag blev sugen på att göra knapriga kakor med någon mumsig fyllning mellan. Först testade jag med smörcrème men jag tycker ändå att min hemmagjorde Nutella (choklad- och hasselnötscrème) blev snäppet godare. Men smaken är som baken och en annan fyllning går givetvis lika bra! Se bara till att kakorna och fyllningen kallnat så fyllningen blir lätt applicerad och inte börjar rinna.  



 

Kakor med hasselnötscrème - 10 st kakor

Kakorna:
2 dl mandelmjöl
4 msk kokosnötsmjöl
1 dl stevia strö
40 gram rumsvarmt smör
1 krm vaniljpulver
1-2 msk kakao
2 äggulor

Fyllning:
LCHF-Nutella

Blanda de torra ingredienserna med smöret så att smöret blir välblandat. Dela degen i två lika stora delar och tillsätt kakao i den ena degen så det blir en chokladdeg. Blir chokladdegen för fast kan man blanda ner lite extra smör. Ta upp små klumpar och platta ut dem rejält på en plåt med bakplåtspapper. Gör tio kakor av varje deg. Grädda lite längre ner än mitten av ugnen på 150 grader i ca 20 minuter. Låt kakorna svalna och lägg därefter en klick nutella på undersidan av en kaka och lägg på en kaka av en annan färg ovanpå.





Bon appétit!




Få din blogg större

Det är inte precis den enklaste saken i världen att som ny bloggare marknadsföra sig. Idag hittade jag en tjänst/program som kan ge oss bloggare lite hjälp på traven: en tjänst som pingar din sida på över 100 sidor! Kika in på denna sida om du tycker det låter intressant: slipp pinga din blogg!





En tjuvtitt på min mumsiga äppelkaka jag gjorde här om dagen. Lite småändringar, sen kommer receptet upp!


Utmaning!


Min gottegris till pojvän Artur har utmanat sig själv rejält. Han har sagt att han ska motstå sockriga godsaker i två veckor! Igår var första dagen och då lyckdes han med eldprovet att stå emot sockersuget vid en bioutgång. Starkt! Personligen kan jag tycka att två veckor för de flesta inte räcker för att bota ett sug på socker, men det är absolut en bit på vägen! Svårt blir det nog och många frestelser kommer att dyka upp, speciellt ute då många av någon outgrundlig anledning saknar förståelse för en nyttig livvstil. Men då är det tur att jag ständigt har en nybakad och nyttig godsak i kylen!

Själv har jag försökt undvika socker i godis/kakor och dylikt i runt ett år. Jag känner nu förtiden sällan ett sug efter det! Visst är det gott när man väl äter, men det är så himla lätt att överäta. Jag trivs mycket bättre med min nya livsstil och känner att jag mår bättre. Jag äter mycket, mycket hellre än av god, mättande och nyttig kaka en än onyttig, triggande kaka full med socker!

Kladdiga chokladmuffins


Underbart goda muffins som passar perfekt som ett substitut för kladdkaka!

Kladdiga chokladmuffins - Ca 6 st


80 gram smör
1 stort ägg
½- ¾ dl stevia strö
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 40 gram mörk och sockerfri choklad
10 gram nötter (val-, pecan eller paranötter exempelvis)
½ kryddmått vaniljpulver


Ev. kokosflingor


Smält smöret och ta bort från plattan. Bryt ner chokladen i smöret under omrörning tills chokladen smält och tillsätt sedan ett par droppar vaniljpulver. Blanda socker, kokos- och mandelmjöl med grovhakade nötter i en bunke. Tillsätt smörblandningen och rör om. Häll i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter på 150 grader. När de har kallnat kan man strö över lite stevia strö.




Tips: Jag smörjde även bottnen på formarna med smör och strödde över lite koksflingor innan jag hällde över chokladsmeten.


Hylla kokosfettet!

 

Jag fick frågan om kokosfett/kokosolja och mättatfett.

Är inte mättat fett dåligt och innehåller inte kokosfett stora mängder av just det?

Kokosfettet har tidigare fått ett väldigt dåligt rykte, men har på senare tid fått allt mer upprättelse. Av vad jag har förstått så är hela ”mättat fett-är-dåligt-ryktet” byggt på ett missförstånd. De fetter som är verkligt dåliga för oss är transfetter och dessa är så kallade hårda fetter. De drogs då felaktiga slutsatser om att hårda fetter var skadliga för oss. Visst var vissa hårda fetter ohälsosamma. Problemet var ju då bara att kokosolja också är medlem i gruppen ”hårda fetter” – men däremot bra för oss!


Det är skillnad på olika sorters mättat fett. Från Pauluns hemsida läste jag att kokosfettet består av 60 – 70 % av så kallade korta och medellånga fetter som är mer vattenlösliga än långa fettsyror. Att de består av en så stor del av korta och medellånga fetter gör att kokosfettet är mycket nyttigare än de fetter med långa fettsyror, lättare för kroppen att smälta och används till största del som bränsle i kroppen istället för att lagras som fett. Samtidigt håller kokosfettet oss längre mätta jämfört med många andra fetter!


Vi kan även ta ett exempel för att understyka att kokosfettet inte är farligt: se på kulturer där stora delar av kosten består av kokos. Dessa människor har setts vara hälsosamma och med nästintill icke-existerande hjärt- och kärlsjukdomar. Kanske beror det utöver ovanstående positva egenskaper på att kokosoljan även innehåller ”lauri syra”, ett väldigt hälsosamt fett som hjälper kroppen att ta itu med virus och andra obehagligheter som kan finnas i kroppen.


Därför föreslår jag att alla ni som läser detta och är rädda för kokosfett slutar upp med det och börjar lära er mer om detta fantastiska fett! Detta innebär inte bara att enbart kokosfettet på burk är hälsosamt. Självklart gäller det även kokosmjöl, kokosmjölk och andra kokosprodukter! Själv använder jag mig mycket av kokosflingor, kokosmjöl och kokosolja.


 


Kokosolja, kokosflingor och kokosmjöl är några av de kokosproduktersom som är ett måste i mitt skafferi och kyl!

Tips:
Jag brukar på kvällarna applicera en liten, liten klick med kokosolja på vått ansikte efter att jag tvättat av mig allt smink. Ansiktet blir mjukt och luktar gott av kokos. Blir ansiktet för oljigt är det bara att torka bort överflödig olja med lite papper.


Mazarinkaka


En av mina absoluta fvoritkakor är Mazarinkakan. Nu har jag gjort en variant utan varken mjöl eller socker. Gissa om jag blev glad när denna goda kaka uppstod!

Mazarinkaka

140 gram osaltat smör
3 ägg
1 1/3 dl stevia strö
1 – 1 ¼ dl vispgrädde
1 ¼ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
6 droppar bittermandelarom
1 tsk bakpulver
1 kryddmått vaniljarom

Sockerfrisylt att bre på kakan


Smält smöret. Vispa ägg och stevia med elvisp och häll i vispgrädden och både vanilj- och bittermandelarom. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten. Häll i smöret och rör om. Grädda i en form (jag använde mig av en rund form på 24 cm i diameter) mitt i ugnen (eller lite längre ner) i 150 grader i ca 40 minuter tills kakan blir fast. Låt kakan svalna lite och bre sedan på sylten.



Tips: Byt ut sylten mot LCHF - nutella eller annan valfri topping! Jag tycker dock att sylten blev absolut godast till.




Här är mazarinkakan med min hemmagjorda nutella på.


Jordnötskakor

Jag älskar mitt nyinköpta jordnötssmör och vill gärna använda det i min bakning! Häromdagen expreminterade jag lite i köket och då uppstod detta smarriga recept:


Jordnötskakor - ca 10 till 15 st

Ingredienser:

Botten:
1 dl mandelmjöl
2 ½ msk kokosnötsmjöl
½ dl stevia strö
20 gram rumsvarmt smör
1 äggula
½ krm vaniljpulver


Jordnötsmassa:
2 msk kokosfett
20 gram smör
80 gram jordnötssmör utan socker
1 msk stevia strö
40 gram hackade cashewnötter (eller jordnötter)


Chokladöverdrag:
50 sockerfri choklad
½ tsk stevia strö
2 tsk kokosfett



 

Botten:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser med det rumsvarma smöret. Rör ner äggulan och knåda till en deg. Rulla degen till till två avlånga ”korvar” och lägg på en plåt med bakplåtspapper (detta kan vara lite klurigt då degen lätt faller sönder). Tryck ut dem så det blir platta. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills längderna blir lite bruna i kanterna.

Jordnötsmassan:
Medan (eller innan) kakorna gräddas kan du börja med jordnötsmassan. Smält smör och kokosfett i en kastrull, tillsätt jordnötssmöret och stevian och låt koka upp. Rör lite i smeten medan den får koka upp. Låt kallna i ca 30 minuter tills smeten stelnar lite. Bre på längderna.


Chokladöverdrag:
Smält choklad, stevia och kokosfett i vattenbad. Låt svalna en aning innan du ringlar över chokladen över kakan. Då längderna stelnat är det bara att skära upp dem med en vass kniv till mindre kakor!


 
Ser de inte helt underbara ut?


Vaniljpulver

Jag måste erkänna - jag har tidigare inte haft vaniljpulver i min ägo. Förens idag vill säga! Jag har ett tag nu tittat i min mataffär efter vaniljpulver men det har alltid varit slut. Alla är väl precis som jag ute efter denna eftersökta vara! Så för att ersätta vaniljsockret har jag använt mig av vaniljarom. Men idag så fanns den äntligen där - en enda liten burk kvar, långt intryckt så att den knappt gick att se. Snabbt roffade jag åt mig den! Vaniljpulver innehåller inga knäppa ingredienser, utan består av 100 % vaniljfrö! Krav-märkt dessutom. Perfekt för att ge de goda kakorna en exklusiv och god smak av vanilj.



 





Kanelkakor

Här kommer ett recept på goda, söta kanelkakor!


Kanelkakor
10-15 st

Ingredienser
1 ½ dl mandelmjöl
1 msk kokosnötsmjöl
½ dl stevia strö
1 msk vispgrädde
1 äggula
½ tsk bakpulver
några droppar vaniljarom
Kanel

Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner resten. Smaksätt med kanel efter smak och rör/knåda till en dag. Gör små kakor, lägg på en plåt och platta ut dem lite. Grädde mitt i ugn på ca 150 grader i ca 12-15 minuter, till de ser klara ut.

Dubbla gärna receptet för fler kakor.






Lite olika småkakor. Kanelkakan är den längst ner till höger.


LCHF - Nutella


Hasselnötskräm har varit en stor favorit hos mig, men ärligt talat skippar jag gärna sockret. Så jag gjorde en hemmagjord med Stevia istället för vanligt socker! Och den är dessutom hur god som helst!


Jag gjorde så det blev en halv burk och då använde jag mig av:

200 gram hasselnötter
ca 4 ½ msk Stevia strö eller ca 3 msk sukrin och 1/10 kryddmått stevia (300 ggr sötare än socker)
ca 2 msk kakao
ca 2 msk kokosolja
ev. ½ kryddmått vaniljpulver


Först måste hasselnötterna separeras från sitt skal, då skalet ger en besk smak. Detta görs genom en rostning i ugn och sen borttagning av skalet.


Lägg nötterna på en plåt och sätt in i en ugnpå 175 grader i ca 10 minuter till skalet börjar spricka lite. Vakta så inte nötterna blir för rostade/brända! Låt nötterna kallna i ca 45 minuter. Det går även bra att vänta längre (över natten till exempel). Gnugga/skala av skalet på hasselnötterna. Jag gjorde detta med en nöt i taget, vilket inte tar speciellt lång tid. De nötter där inte skalet lossnar alls på tog jag bort (det gör inget om lite skal följer med).


Tips: det går även att köpa hasselnötter utan skal. Då slipper man det första steget!


Mixa nötterna i en matberedare/mixer (jag använde mig av en stavmixer, kanske inte det mest optimala alternativet) tills det blir lite av en massa, vilket kan ta några minuter. Tillsätt kakao, stevia efter smak och ev vaniljpulver och mixa tills det blandas. Rör ner lite kokosolja i taget tills du får den konistens du vill ha. Smaka av och söta eventuellt extra.




Nu är det bara att njuta av underbart god och nyttig Chokladkräm!






Kokosolja


Idag har jag handlat ännu mer LCHF ingredienser: jordnötssmör (utan socker självklart), kallpressad kokosolja och hasselnötter som jag senare ska göra hasselnötchoklad av (typ nutella).

Kallpressad kokosfett/kokosolja ska vara rena rama undret för kroppen! Det är en väldigt hälsosam olja med mycket näring. Kokosolja går även bra att steka i eftersom det klarar av höga temperaturer. Den börjar inte oxidera föräns vid 198 grader! Vid en temperatur på under 25 grader är kokosoljan gråvit och fast, men då temperturen stiger blir den flytande. Oljan/fettet tas snabbt upp av kroppen och omvandlas snabbt till energi. Kokosoljan sänker även det dåliga kolesterolet (LDL), bidrar till en balans mellan omega 3 och omega 6 och är snällt mot matsmältningen (i kontrast till många andra fetter). Vill man använda oljan utöver matlagningen, går det alldelles utmärkt att använda den på kroppen med många positva effekter!

Lägg märke till att det är en stor gigantisk skillnad mellan det kokosfett som jag skriver om och det härdade kokossmör som går att köpa i silvrpaket i kyldiskarna. Det härdade kokossmöret är processat så att fettsyrorna ändrats.



Jordnötssmör och kokosolja. Mmm....


LCHF sötningsmedel - Stevia & Erythritol

Inom LCHF finns det ett par rekommenderade sötningsmedel som bör användas istället för dent vanliga sockret. Dessa två är Stevia och Erythritol (kallas även sukrin/sötrix/sötin). Varken Stevia eller Erythritol höjer blodsockret och båda två är helt naturliga produkter. I dagsläget använder jag mig av Ica:s ”Stevia Strö” som innehåller just dessa två sötningsmedel. Men se upp med vad du köper, det finns nämligen stevia strö från andra märken som innehåller maltodextrin istället för Erythritol, vilket är ett kemiskt framsällt ämne som bör undvikas. Även andra sötningsmedel som är kemiskt framställda, exemplevis aspartam, bör undvikas!


Inom en snar framtid kommer jag nog köpa riktig, ren stevia utan något tillsatt ämne, som man kan blanda själv med Erythritol för att få fram den smak man själv föredrar. Jag har nämligen hört att Ica:s Stevia strö innehåller lite för lite stevia för att skapa en bra balans mellan smakerna. Jag är väldigt sugen på att testa om jag själv kan göra en bättre sötning! Dock får man vara väldigt försiktig när man sötar med ren stevia, då denna sötning är otroligt mycket sötare än valigt socker. Ett kryddmått räcker långt.


Saffransmuffins utan socker


Saffransmuffins utan socker

Ingredienser:
2 ägg
30 g färskost (ex. Philadelphia)
70 g smör
1 dl riven kokos
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
4 msk grovhackade nötter
4 färska dadlar
1 paket saffran
ca 3 msk stevia

Glasyr:
100 g färskost
Stevia
ev vaniljstång/vaniljpulver för vaniljsmak

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och blanda med philadelphia. Vispa ner äggen i smörblandningen tills alla klumpar försvinner. Rör ner de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet. Portionera ut muffinsen i muffinsformar eller småbrödformar för minimuffinsar. Grädda i ugnen på 225 grader (200 grader för de små formarna) i cirka 8-10 minuter.

Glasyren görs genom att blanda färskosten med så mycket sötningsmedel som man önskar.

Tips: för att få receptet LCHF-väbligt är det bara att utesluta dadlar.





Den längst till vänter är med topping och den till höger är utan. Godingen i mitten är en chokladmuffin.


Bakningsdags

Har investerat i många nya råvaror till min bakning och gjort lite upptäckter. Jag har länge velat införskaffa kokosmjöl, men väntat då det kostat en del (189 kr för ett kilo). Men jämfört med mandelmjöl är det mycket billigare om man tänker efter. Så jag slog på stort och köpte den sista förpackning kokosmjöl som fanns kvar (har alla LCHF-are varit i farten?). 

Kom då förstås på i samma veva att färdigköpt mandelmjöl är ÄNNU dyrare (typ 300 kr kilot), och bestämde mig genast att mala mitt egna! Jag tänkte först köpa en mandelkvarn, men testade på att använda stavmixern, vilket gick alldelles förträffligt bra. Så det blidde några förpackningar mandlar i varukorgen.  




Shopping a la LCHF-style


Jag insåg idag att jag använt mig av FEL sorts stevia. Jag använder mig av en stevia där huvudingrediensen är maltodextrin, vilket jag idag insåg är en dålig tillsats. Stevia blandat med erytriol ska det vara, så jag fick snällt införskaffa ny sötning.

Köpte in lite vaniljarom (vaniljpulvret var slut...), pofiber, kokos (det ekologiska var slut!) muffinsformar och en pajform. Här ska det bakas!



Nyttiga chokladbollar


Jag fortsätter med chokladbollsbakandet. Denna gång gjorde jag mitt nya recept på chokladbollar med bas på färska dadlar och kokos.

Ingredienser till ca 10 st chokladbollar:
100 gram färska dadlar (sjukt mycket godare än torkade)
50 - 100 gram kokosflingor
20 gram havregryn (jag kör på fiberhavregryn)
1 msk smör
kaffe efter smak
ev ett par tsk sötningsmedel efter smak (jag använde mig idag faktiskt av en chokladdrycksblanding sötad med sötningsmedel)

Blanda alla ingredienser, rulla i kokos och lägg i kylen. De är godast kalla tycker jag! Eftersom jag älskar kokos brukar jag tillsätta ännu mer kokos (och ibland lite mer sötning när jag är på det humöret) när jag väl äter mina chokladbollar.




Före.....



Efter...




Fruktmuffins utan socker


Komponerade ihop ett recept på muffins utan vanligt socker. Tar man bort äpple och banan blir det LCHF-stil på det hela! Det är ju då bara att byta ut dem mot exempelvis blåbär eller hallon som är mer LCHF-okej.

Fruktmuffins utan socker - 18 små muffins

2 ägg
3-4 msk stevia
¾ dl mandelmjöl
1 ½ tsk bakpulver
20 gram valnötter
75 gram smör
½ äpple
2 bananer
Vaniljpulver
kanel

Smält smöret. Vispa ägg och stevia med elvisp. Blanda mandelmjöl, bakpulver, kanel och vaniljpulver efter smak och vänd ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret. Skala och skär äpplet i tunna bitar. Skär en banan i små bitar och mosa den andra. Blanda banan och äpple i smeten. Häll i muffinformar och strö på kanel. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 12 minuter.




Dessa små underverk blir riktigt utsökta! Bananerna gör dem saftiga och söta


LCHF - chokladbollar

Jag har under de senaste veckorna testat på mängder av olika sorts recept på chokladbollar som ska vara lite nyttigare än de klassiska. Igår gjorde jag LCHF-Chokladbollar! MUMS!

Jag började med att ta 100 gram rumsvarmt smör och blandade med ca 125-150 gram kokos. Jag hällde på 1½- 2 msk kakao, lite vaniljpulver, stevia (sötningsmedel) efter vad jag tyckte passade, 2 msk vispgrädde och lite kaffe. Sen är det bara att blanda runt som vanliga chokladbollar och tillsätta lite av det man vill att den ska smaka mer utav. Rulla i kokos.




Recept är absolut inte till för att följas (ofta), utan de är bara måttstockar så att man vidare kan testa sig fram!


Vad är LCHF?


LCHF betyder Low Carb High Fat och förespråkar så som namnet visar ett högt fettintag i samband med ett minimalt kolhydratsintag. LCHF är en livsstil som bygger vidare på dieter såsom Atkins, GI och stenålderskost. LCHF innebär även ett intag av mer naturlig mat – få eller inga E-nummer eftersträvas.


Därför bör du undvika kolhydrater:

Kolhydrater bryts i kroppen ned till enkla sockerarter, vilket gör att blodsockret stiger. Ett högt blodsocker ökar produktionen av insulin – det mest fettlagrande hormonet i kroppen. Äter man enligt LCHF bör man inte äta mer än cirka 30 gram kolhydrater per dag (olika från person till person). Detta låga intag av kolhydrater ger en stabilare blodsockerhalt och ökar fettförbränningen. Ett stabilt blodsocker ger en jämn energi och håller suget efter sött borta.


Därför bör du äta mycket fett:

Fett är istället ett mycket bättre bränsle än kolhydrater som sänker insulinet och därmed ökar fettförbränningen. Fett och protein mättar långt mycket bättre än kolhydrater, vilket även bidrar till att man känner sig mätt och nöjd under en längre tid. Med en LCHF livsstil behövs inget vägande av mat eller kaloriräknande, man äter het enkelt tills man är mätt.


RSS 2.0
Matbloggstoppen