Födelsedagfirande


Päron- och kanelkaka
Kakan:
230 gram päron (ca 2 små)
1 msk vatten
1 msk vispgrädde
125 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
3 msk kokosmjöl
½ dl riven kokos
ca 1 ½ dl stevia strö
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver
Gräddtopping:
2 dl vispgrädde
1 msk stevia strö
1 ½ krm vaniljpulver
eventuellt 1 äggula
Kakan
Skär päronen i midre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten och 1 msk vispgrädde. Skjud i ca 10 minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat. Smält smöret och vispa äggen pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser till kakan (hasselnötsmjölet kan du själv göra genom att mixa hasselnötter utan skal tills det blir ett mjöl) och tillsätt det smälta smöret. Rör ner päronbitarna och till sist de vispde äggen. Smöra och bröa en 24 centimeters springform med mandelmjöl och häll i päronsmeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 22-25 minuter.
Gräddtopping
Vispa grädden fluffig med elvisp. Tillsätt stevia strö, vaniljpulver och eventuellt äggulan (äggulan gör kakan krämigare) och fortsätt vispa till en tjock konsistens. När kanel- och päronkakan svalnat brer eller spritsar du på gräddtoppingen ovanpå kakan.
Tips: Kakan är god även utan toppingen!
Båda ser väldigt goda ut!
Tack for good mat och fina bakverk,ni förgyllde min dag.
Mamma