bakasockerfritt

Födelsedagfirande

Igår krånlgade bloggen av någon anledning. Blev lite orolig, men nu verkar den fungera som det ska! Igår fyllde min mamma år, och det firades med en middag och efterrätt. Jag lagade en underbartgod laxrätt och hade bakat min päron- och kanelkaka (mammas favorit) samt brownies.
 
 
Brownie (recept kommer imorgon)
 
 
 
Päron- och kanelkaka
 
 
 

Päron- och kanelkaka

 

Kakan:
230 gram päron (ca 2 små)
1 msk vatten
1 msk vispgrädde
125 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
3 msk kokosmjöl
½ dl riven kokos
ca 1 ½ dl stevia strö
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver

 

Gräddtopping:
2 dl vispgrädde
1 msk stevia strö
1 ½ krm vaniljpulver
eventuellt 1 äggula

 

 

Kakan
Skär päronen i midre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten och 1 msk vispgrädde. Skjud i ca 10 minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat. Smält smöret och vispa äggen pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser till kakan (hasselnötsmjölet kan du själv göra genom att mixa hasselnötter utan skal tills det blir ett mjöl) och tillsätt det smälta smöret. Rör ner päronbitarna och till sist de vispde äggen. Smöra och bröa en 24 centimeters springform med mandelmjöl och häll i päronsmeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 22-25 minuter.

 

Gräddtopping
Vispa grädden fluffig med elvisp. Tillsätt stevia strö, vaniljpulver  och eventuellt äggulan (äggulan gör kakan krämigare) och fortsätt vispa till en tjock konsistens. När kanel- och päronkakan svalnat brer eller spritsar du på gräddtoppingen ovanpå kakan.

 

Tips: Kakan är god även utan toppingen!

 

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Katarina

Båda ser väldigt goda ut!

2013-03-03 @ 13:37:34
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Mamma

Tack for good mat och fina bakverk,ni förgyllde min dag.

Mamma

2013-03-03 @ 20:28:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0