bakasockerfritt

Krämig lakritsglass med brynt smör

 

Jag har aldrig bakat med lakrits innan jag fick lakritspulvret från Kung Markatta. Att få till ett bra recept med något jag aldrig bakat med var den största utmaningen av detta  "uppdrag"! Efter att ha bakat olika sorters småkakor, maräng och desserter med lakrits fick jag äntligen till denna glass som blev jättegod! Det som är lite annorlunda med denna lakritsglass är att den innehåller brynt smör, vilket gjorde att smaken förhöjdes till en helt ny (jättehög) nivå! Rekommenderas!

 

Idag är det en riktigt lugn dag för mig. Jag har enbart två timmar skola och inget jobb på det! Jag ska passa på att köra ett steppass och såklart plugga. Jag behövde en nästan ledig dag såhär mitt i en annars fullsmockad vecka.

 

 

 

 

 

Krämig lakritsglass med brynt smör – 2 kulor

 

1 äggula
2 msk stevia strö
30 gram smör
1 ½ dl vispgrädde
2/3 tsk lakritspulver

 

 

Bryn smöret (det vill säga lägg smör i en kastrull och låt skjuda på ganska låg värme i ca 10 till 15 minuter tills smöret börjar få en brun färg och det bildas svarta prickar). Blanda äggulan tillsammans med stevia strö (går bra med en annan liknande sötning) med en elvisp. Tillsätt det brynta smöret försiktigt i äggvispet medan du hela tiden vispar med elvispen. Häll i lakritspulvret och grädden sakta under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills konsistensen har blivit lite fluffig. Häll snabbt i en glassmaskin och fortsätt enligt glassmaskinens beskrivning. Lägg därefter gärna glassen i frysen för att hårdna. Ska glassen ätas senare är det bra att ta fram glassen en stund innan servering, då den blir hård i frysen.

 

Tips: Toppa gärna glassen med hallon eller hallonsås!

 

 

Hallonsås:
40 gram hallon
1 tsk stevia strö
1 msk vispgrädde
½ krm vaniljpulver

 

Lägg hallon i en kastrull tillsammans med grädden, sötning och vaniljpulver. Värm i ett par minuter medan du rör om och mosar bären tills konsistensen blivit som en sås.

 

 

 

 

 

 Receptet på Kung Markattas hemsida ser ni här!

 


Kommentarer
Postat av: Simone

åh vad spännande,aldrig sett nån glass med smör i,skulle allt gärna ta mig en skål med den glassen.
älskar lakrits

Svar: Smöret gjorde verkligen det där lilla extra. Det kanske låter lite märkligt, men är riktigt gott!
Marja

2012-09-26 @ 18:21:41
URL: http://smulansbakblogg.blogspot.se
Postat av: Lana

Jag funderar också på att köpa glassmaskin! Min dotter äter laktosfritt och alla laktosfria glassar innehåller tillsatser... har kollat många olika märke...
Vad har du för glassmaskin?
Ha en fin kväll!
Kram kram
//Lana

Svar: Glassmaskin är en bra investering. Glass är så enkelt att göra och så slipper man som du säger alla märkliga tillsatser. Min kommer från OBH nordica.Ha en fin kväll du med!
Marja

2012-09-26 @ 19:23:47
URL: http://www.ryskadockor.blogspot.com
Postat av: Monkan

Mums!
/M

2012-09-26 @ 20:41:35
URL: http://www.lilltappanskok.blogspot.se
Postat av: Margot

Så smarrigt det ser ut, måste testas!
Ha det gott!

2012-09-26 @ 21:02:43
URL: http://mammasdeli.blogspot.com
Postat av: Katarina

Glassen är helt i min smak och det låter spännande med brynt smör! Ha det bra!

2012-09-27 @ 01:59:50
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: vonskareng

gudars vad gottigt det ser ut! dock är jag kanske inget superfan av lakrits haha, men borde testa den här glassen ändå hihh!

2012-09-27 @ 08:16:28
URL: http://www.vonskareng.blogg.se
Postat av: vonskareng

och juste ang din kommentar och matschemat, alltså portionerna i sig är ju inte för stora egentligen... men måste man följa schemat, under en dag ska frukost,lunch, middag plus två mellanmål hinnas med - enligt schemat - och då hinner man liks inte dela upp måltiderna tyvärr! även om det är en god idé, många gör säkert det :) fast så kan man ju säkerligen göra det vid ett senare tillfälle, jag skulle nog vilja ha de så faktiskt egentligen!

2012-09-27 @ 08:19:08
URL: http://www.vonskareng.blogg.se
Postat av: Min mat,bak och hälsoblogg

Låter gott. Att göra glass med lakritspulver är mitt nästa projekt.

2012-09-27 @ 08:43:43
URL: http://www.peachloveinfood.blogspot.com
Postat av: Cissi

Hej,

Jag testade också lakritspulver i glass för ett tag sedan; kolla gärna det här receptet! http://cissif.blogg.se/2012/august/lakritsglass.html

:)

2012-09-27 @ 16:18:58
URL: http://cissif.blogg.se
Postat av: Sofie

Låter underbart gott!

Maken har länge pratat om en glassmaskin, men jag har tyckt det var onödigt! Igår köpte han den, och idag hittar jag detta recept! Blir att testa till helgen! :)

Svar: Vad roligt! Självklart kan man byta ut lakritspulvret mot något annat om man vill :)
Marja

2012-10-01 @ 18:32:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0