Nöttoscabitar
Äntligen fredag! Nu tycker jag vi alla firar den stundande helgen med lite nöttoscabitar! Eller vad säger ni?
Nöttoscabitar - cirka 9 bitar
Valnötsbotten:
20 gram smör
25 gram finhackade valnötter (eller mortla nötterna)
1 msk stevia strö
½ msk kokosmjöl
Jordgubbssylt:
40 gram jordgubbar
1½ tsk stevia strö
1 tsk kokosmjöl
Mandelfyllning:
25 gram smör
½ ägg
½ dl mandelmjöl (av mandlar utan skal)
½ msk kokosmjöl
ca 1 ½ msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
1 droppe bittermandelarom
Nöttosca:
15 gram smör
1 msk grädde
20 gram hackade val- och hasselnötter
10 gram mandelspån (elle hackde mandlar)
1 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver
Pensla på:
50 gram sockerfri choklad
ev. 1 tsk kokosolja
Finhacka eller mortla 25 gram valnötter. Blanda med kokosmjöl, smör och stevia strö. Fäst en bit bakplåtspapper i botten på en liten form - jag använder en springform som är 12 cm i diamater. Mixa jordgubbar, häll bort eventuell vätska som bildas och blanda med stevia strö och kokosmjöl. Fördela över ”sylten” på valnötsbottnen.
Blanda alla torra ingredienser till mandelfyllningen. Tillsätt rumsvarmt smör, ägg och en droppe bittermandelarom. Blanda till en välblandad deg/smet och bred över sylten. Grädda först kakan i 12 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Gör nöttoscan samtidigt som kakan står i ugnen.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt nöttoscan stå kvar på medelvärme och rör då och då under ett par minuter. Blir nöttoscan för fast så är det bara att tillsätta lite mer grädde. Då kakan har tagits ut läggs nöttoscan på och kakan gräddas i ytterligare 10 minuter tills den är fast. Låt den svalna och ställ i kylskåp ett par timmar så att kakan bli ”stabil” (tillräckligt kompakt) att skära i. Smält chokladen, eventuellt tillsammans med kokosoljan (jag smälter i micron). Skär den kalla nöttoscakakan i bitar (ca 9 stycken) och bred/pensla på choklad på den ena kanten av alla bitar. Ställ in i kylen så att chokladen svalnar.
Alternativ: Vill man göra det lite enklare så skär inte kakan i bitar, utan bred/pensla på ett tunt lager choklad direkt på kakan.
Så här ser kakan ut innan chokladen penslats på.
Såg riktigt läckert ut :)
Ser gryyymt gott ut, ja tack vill gärna ha en bit!
funderar på att köpa Stevia strö men är inte helt säker för om det vore bättre än socker så skulle man väl inte använda vanligt socker? vore kul att läsa vad du har för tankar kring sötningsmedel :)
Oj, oj, oj, vilken goooood kaka! Den kommer jag absolut baka! Vet t.o.m. när jag ska gör det! :) Bokmärker den på en gång så jag lätt kommer åt receptet! :)
Ha en toppen lördag!
Kram
//Lana
Hej! Tack så mycket för gratulationen till Walter, jag svarar löjligt sent på din kommentar men så kan det bli!
Va roligt att du följt min blogg länge för jag brukar läsa din också , under hela graviditeten läste jag massa mat/ bak bloggar och å också din :) ha en fin helg ! Mvh Emma
Hej!!
Jag måste bara säga att jag älskar att jag hittat till din blogg. Den är just nu en av mina vavorit bloggar och tittar in varje dag efter nya recpt. Jag är självt sjukt intresserad av lchf bakniong och älskar att testa på nya grejer. Du är så duktig och ger massa inspiration! Detta recept kom precis i rätt tid. En kompis till mig sa senast igår. -Den dan du kommer med en kaka med nötter, choklad, kolasås och en massa smaskigheter då ska jag testa att baka på lchf vis. Denna ska jag visa henne. :)
Trevlig helg!
Det såg gott ut! Jag får nog prova köpa stevia strö. Sukrin gör mig konstig i munnen men någon sa att stevia strö gick bättre. För även om jag bakar en och annan sak utan sött så kunde det ju var kul ha lite mer "normala" kakor hemma ibland. Tror jag.
/M
Jag gjorde sylt på stevia en gång för ett tag sedan nu. Tyvärr bildades äckliga stevia-kristaller efter cirkus en natt i kylakåp. Har du vart med om det?
OJ så gott detta såg ut!! Magiskt .. recept sparas och ska testa till fikaklubben på jobbet sen.
=)
Wow! Vilken kaka! :)
Ser otroligt gott och frestande ut! Bra sätt att inleda helgen!
Okej! Jag anv stevia-strö, ska testa göra som du! Blev gott först ju, men efter en natt i kylskåpet....usch!!:/
Tack för din fina kommentar fö! Kram! Älskar din blogg; big like!